Grundfakta

Media (124 st)

Originaltitel 33.333
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1936-03-02

Medverkande

Anders Henrikson
Slinken, skärslipare

Bengt Djurberg
Tore Fredin

Sten Lindgren
Hilmer

Thor Modéen
Jonsson

Carl Ström
Lukas Ferm

Visa alla medverkande

Handling

Tillfällighetsarbetaren och skärsliparen Slinken krånglar sig först i kön utanför lotteriexpeditionen på Fredsgatan. När lokalen öppnar köper han lottsedel 33.333. Jenny Ferm,...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Tonen i 33.333 är vulgär -- det är det värsta. Intet ont i folkskådespel med högsta vinster som utfalla när de som bäst behövs, och lättfärdiga flickor som hastigt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Anders Henrikson Slinken, skärslipare
Bengt Djurberg Tore Fredin
Sten Lindgren Hilmer
Thor Modéen Jonsson
Carl Ström Lukas Ferm
Stina Sorbon Maud
Gesa Lindblad Inga Ferm
Maritta Marke Jenny Ferm
Hildur Lithman fru Ferm
Jullan Jonsson fru Magnusson
John Ekman Wikskjöld, generalkonsul
Frank Sundström Ewald Wikskjöld, generalkonsulns son
John Ericsson en man
Ulla Sorbon kvinna på nattklubben Grottan
Hartwig Fock skärgårdskapten på nattklubben Grottan
Richard Lindström en man
Göran Bernhard en liten pojke
Adolf Niska man på polisstationen
Tor Borong poliskommissarien på polisstationen
Helge Kihlberg servitör på takterrassens servering
Margaretha Kjellberg sångerskan på nattklubben Grottan
Wictor Hagman konsul Wikskjölds betjänt
Marianne Lenard gäst på nattklubben Grottan
Aurora Åström gäst på nattklubben Grottan
Bror Berger kommissarien vid polisrazzian
Holger Sjöberg gäst på nattklubben Grottan
George Fant gäst på nattklubben Grottan
Alf Östlund gäst på nattklubben Grottan
Carin Appelberg-Sandberg gäst på nattklubben Grottan
Hans Björnbo gäst på nattklubben Grottan
Rolf von Nauckhoff gäst på nattklubben Grottan
Nils Nordståhl gäst på nattklubben Grottan
Tryggve Jerneman gäst på nattklubben Grottan
Walter Lindström polis vid razzian/middagsgäst
Carl Andersson polis vid razzian
Albert Ståhl middagstalaren
Valborg Svensson middagsgäst
Ollars-Erik Landberg middagsgäst
Paul Hagman konsul Wikskjölds medarbetare
Helge Andersson konsul Wikskjölds medarbetare
Mona Geijer-Falkner kvinna i gårdsfönstret
Emmy Albiin passagerare på skärgårdsbåten Rådmansö
Julius "Julle" Sjögren passagerare på skärgårdsbåten Rådmansö

Bolag

Produktionsbolag AB Anglo Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Anglo Film 1936
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Tillfällighetsarbetaren och skärsliparen Slinken krånglar sig först i kön utanför lotteriexpeditionen på Fredsgatan. När lokalen öppnar köper han lottsedel 33.333.

Jenny Ferm, dotter till Lukas Ferm, innehavare av en konkurshotad "Gummi- och Bilbärgningsverkstad", är ute på dansrestaurant tillsammans med Ewald, son till generalkonsul Wikskjöld. Jenny utnyttjar unge Ewald hänsynslöst och pressar honom på presenter. När de lämnar restaurangen upptäcker Jenny en vacker briljantring i ett juvelerarfönster som hon tvingar Ewald lova henne som "födelsedagspresent". Hemma hos familjen Ferm håller den skötsamma dottern Inga på att gå upp samtidigt som Jenny kommer hem och lägger sig. Den senare är mycket ful i munnen mot modern och tvingar henne hämta en pilsner åt sig, vilken hon dricker innan hon somnar in.

Slinken får sin inkomst av att slipa knivar, vilket han denna dag gör hos gubben Ferm i dennes verkstad. Ferm nämner att han har en skuldförbindelse som går ut på måndag med Wikskjöld -- han fick bara 2.000 och tvingades köpa en Zornkopia för 600 kr.

Över till Tore Fredin på skärgårdsångaren Rådmansö. Han är styrman och kollar passagerarnas biljetter när de lämnar båten i Stockholm. Inga säger till sin mor att hon skall hälsa på Tore, som ju är hennes fästman, innan hon går till kontoret. Inne hos Ferm finner vi att Slinken köpt lotten 33.333 till Ferm, sig själv och gumman Magnusson. För att lägga den på ett säkert ställe stoppar han den i en tom pilsnerflaska, sätter på korken och ställer den på en hylla.

Hemma hos Wikskjöld vill Ewald få lite av morsarvet men pappan vägrar. Ewald ringer Jenny och lovar sända över ringen, som kostar 425 kronor. Inga får veta av Tore att han och kapten planerar en liten herrmiddag på kvällen för att runda av sommaren. Inga damer. Kaptenen planerar att gå på nattklubben Grottan med Tore.

Till denna nattklubb kommer även Jenny med Ewald. Polisen gör en razzia, man förstår att spritutskänkningen i Grottan är illegal. Ewald lyckas ta sig genom polisspärren, men Tore och Jenny haffas, fotograferas och hamnar på förstasidan av en tidning trots att polisen släpper dem. Fru Ferm har ovetande burit tomflaskan med sin lottsedel till Magnussonskan i hennes mjölkmagasin, där flaskan av misstag kommer med en sändning pilsner till två törstiga murare uppe på en byggnadsställning.

Slinken upptäcker att gamle konsul Wikskjöld är f d sjömannen Ernst Viktor Andersson även kallad "Räven", som stal en skeppskassa 1903 vilket gjorde att den oskyldige Slinken fick två år på Sing Sing. Detta resulterar i att konsuln köper tillbaka tavlan och ger Slinken 1.000 kr, vilket tillsammans med diverse personers sparslantar kan betala Ferms skuld och denne slipper vräkas.

Ytterligare en intrigtråd är att unge Ewald Wikskjöld "lånat", d v s förskingrat de pengar han använt för att köpa ringen. Filmen skildrar hur han betalar tillbaka lånet utan upptäckt.

En buspojke skjuter sönder den tomma ölflaskan med en slangbåge uppe på murarställningen, lottsedeln singlar ner på gatan och upphittas av fru Ferm och Magnussonskan. De tre kompanjonerna har på lottsedel 33.333 vunnit 33.333 kronor vardera.

Censur / granskning

Censurnummer 53399
Datum 1936-01-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2331 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2331 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Tonen i 33.333 är vulgär -- det är det värsta. Intet ont i folkskådespel med högsta vinster som utfalla när de som bäst behövs, och lättfärdiga flickor som hastigt omvända sig och stygga generalkonsuler med mörkt förflutet, som göras möra av intelligenta busar. Omarbetningen av Algot Sandbergs pjäs är inte illa, men regissören har lyckats blåsa en vulgär anda i det hela som gör anrättningen måttligt sympatisk.

Skall det vara nödvändigt att svensk film skall syssla med sådana schablontyper. Två systrar, Gesa Lindblad och Maritta Marke. Den första är dygdig, den senare odygdig (i all ärbarhet -- verklig odygd är bannlyst i svenska folkskådespel). Gesa Lindblads dygd karakteriseras av att hon har rejäl nattskjorta, Maritta Markes odygd av rosettförsedda pyjamas. Är det inte på tiden att svensk film överger dylika enkla karakteriseringar? Man längtar faktiskt efter en dygdig filmflicka i pyjamas.

I filmer av detta slag äro de flesta skådespelare bleka plåstret. De ha ingenting att göra något av. Dess större heder att Frank Sundström och Maritta Marke lyckats individualisera sina typer.

Kvällens behållning är dock Anders Henrikson som Slinken. Utmärkt. Men hans stora filmtalang är värd bättre uppgifter. Man har ett svagt minne av att 33.333 var en rolig sak -- förr i världen. Men denna filmatisering är allvarlig. Trots Thor Modéens krusiga mustascher och razzian på 'Grottan'. Allvar med vulgär anstrykning."

SvD (Esq): "Filmen är helt opretentiös, och det vore meningslöst att hänga upp sig på smärre logiska och filmatiska inkonsekvenser. Den är också fri från smaklösheter och pilsnersentimentalitet. Om konstruktionen i intrigen är påfallande och om slumpen får ordna många underbara sammanträffanden, så är det i alla fall någon förnuftig mening i historien; vilket inte kan sägas om så många av den populära repertoarens nummer.

En trevlig film i sin anspråklöshet är slutintrycket av 33.333. Några melodiösa schlagers -- kompositör Thord Rydén -- gör sitt till för underhållningen. Premiärpubliken på Skandia tackade med applåder."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören John Lindlöf (1878-1954) svarade för regin i sammanlagt åtta filmer 1924-37. Han var egentligen skådespelare, fast på film förekom han endast i Erotikon. Som regissör gav han ett vänligt och vagt intryck.

Martin Bodin, fotografen, minns att de flesta exteriörerna togs på olika ställen på Söder i Stockholm.

Bearbetningen: Basmaterialet är ett lustspel av Algot Sandberg (1865-1922) som hade premiär i Stockholm på Folkteatern 18.11.1911 och blev stumfilm 1924 med manus och regi av Gustaf Molander.

Arthur Fischer (intervju 16.1.1975) minns hur han moderniserade och helt omarbetade "33.333". Handlingen hade flyttats från 1911 till 1935. Som medhjälpare hade Fischer signaturen Berco, alias Bernt Carlberg, som putsade hans manusblad och försedde dem med extra roligheter.

Studerar man pjäsen i det ex som finns av en radiobearbetning finner man att gubben Ferm är skomakare i stället för bilreparatör och att Fischer gjort en total omarbetning där endast mycket allmänna intrigtrådar återstår. Totalt bortopererad är slutscenen där en viss Sten Hoff upptäcker att Inga är hans förlorade dotter, nu boende hos Ferm. I denna första version kommer inte lottsedeln bort och den som kräver Ferm på pengar är en byggmästare Johan Severin. Hans son Evald uppvaktar Jenny som brutalt klämmer honom på pengar. Arthur Fischer har strukit ett streck över det mesta och placerat handlingen i sin egen lustspelsvärld.

Förlaga

Originaltitel 33.333 (Pjäs)
Författare Algot Sandberg


Inspelning

(kompetteringar till 1935-11-30) 1935-07-22 1935-10-02
Filmstaden Råsunda Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1936-03-02 Odéon Norrköping Sverige 85 min
Urpremiär 1936-03-02 Odéon Norrköping Sverige 85 min
Sverigepremiär 1936-03-02 Skandia Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1936-03-02 Skandia Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1936-03-02 Svea Sundsvall Sverige 85 min
Urpremiär 1936-03-02 Svea Sundsvall Sverige 85 min
Sverigepremiär 1936-03-02 Skandia Uppsala Sverige 85 min
Urpremiär 1936-03-02 Skandia Uppsala Sverige 85 min

Musikstycken

Originaltitel Blue Castilian Nights
Kompositör Thord Rydén


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist


Originaltitel Fresh From the South
Kompositör Benee Russell


Originaltitel In My Imagination
Kompositör Thord Rydén (1936)
Textförfattare Thord Rydén (engelsk text 1936)
Bernt Berger (svensk text 1936)


Originaltitel Polonäs, piano, nr 2, E-dur
Kompositör Franz Liszt (1851)


Originaltitel Pour un mot d'amour
Kompositör Vincent Scotto (1930)
Textförfattare Louis d'Yvré (1930)


Originaltitel Spinne, kleine Spinnerin am Kreutz
Kompositör Heinrich Strecker
Textförfattare Erwin W. Spahn


Ämnesord

Bilverkstad
Juveleraraffär
Lottsedel
Mjölkmagasin
Murare
Nattklubbar
Pilsner
Polis
Razzia
Sing Sing/fängelse
Skuldförbindelse
Skärgårdsångare
Skärslipare
Spritutskänkning/illegal
Stockholm/Söder
Styrmän
Zorn/kopia

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 92


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 92


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel 33.333
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel 33.333
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel 33.333
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Folklustspel i fyra akter av Algot Sandberg.
Omfång 79 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Folklustspel efter Algot Sandbergs pjäs med samma namn.
Omfång Ca 125 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 6
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?