Grundfakta

Media (69 st)

Originaltitel Pensionat Paradiset
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1937-02-08

Medverkande

Thor Modéen
Julius "Julle" Bergström, skräddare

Maritta Marke
Lotta Bergström, Julles syster, husa på Pensionat Paradiset

Nils Ericson
Nisse, Julles medhjälpare i skrädderiet/fröken Kajsa Lovander

Julia Cæsar
Elvira Pettersson, pensionatsvärdinna

Greta Ericson
Margit, Elvira Petterssons dotter

Carl Hagman
don Carlos från Argentina, Elviras svåger, operasångare

Visa alla medverkande

Om filmen

Populärt och bespottat lustspel med Thor Modéen som ställföreträdande operasångare på ett värdshus i skärgården med flera giriga gäster. Filmen stack i ögonen på...

Visa hela texten

Handling

Vi far med en sjungande och spelande skärgårdsbåt till Pensionat Paradiset ute i Stockholms skärgård. Unga Margit Pettersson, dotter till pensionatsinnehaverskan, Elvira Pettersson,...

Visa hela handlingen

Press

Med undantag av DN var det bland morgontidningarna endast SocD som var helt negativ i sina omdömen. Kvällspressen, främst NDA, lät sig ryckas med av DN och var totalt avvisande. Robin Hood...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Populärt och bespottat lustspel med Thor Modéen som ställföreträdande operasångare på ett värdshus i skärgården med flera giriga gäster. Filmen stack i ögonen på kultureliten men älskades av publiken och har med åren delvis omvärderats.

”Kärleken till de gamla sakerna beror inte på att de är gamla. Det är bara det att åldrandet och förfallet ger den nödvändiga distansen, eller uppväcker den nödvändiga sympatin.” – Susan Sontag i sin berömda essä om camp, först publicerad på svenska i Chaplin 1966.

På olika grunder är Weyler Hildebrands Pensionat Paradiset (1937) en veritabel svensk klassiker, vissa skulle kalla den kultfilm. Tidigt kom den att kallas, till viss del bedrägligt, ”pilsnerfilmernas pilsnerfilm”. Ett par veckor efter premiären kom den nämligen att utlösa den omtalade Konserthusdebatten, efter att kritiken mot den svenska filmen hade ljudit stark under hela trettiotalet. 

Det var ett möte arrangerat av Sveriges författarförening i syfte att gissla den svenska filmens torftighet och i bästa fall även föreslå förbättringar. Flera namnkunniga kulturpersonligheter deltog, bland dem Vilhelm Moberg, folkbildaren Gunnar Hirdman och filmkritikern Carl Björkman. Just Björkman hade i sin recension av Pensionat Paradiset i Dagens Nyheter myntat det sedermera klassiska tillmälet: “Svensk film – en skamfläck för vår kultur”. Under debatten fick Björkman tillfälle att utveckla: ”Det ojämförligt mesta i denna svenska produktion är undermålig vara […], ett enfaldigt andligt gods där grovheten och smaklösheten fira triumfer när filmerna inte komma med någon pretention och där det flacka och fadda regerar när filmerna komma med pretention.”

Pensionat Paradiset hamnade i skottgluggen för denna svidande kritik. Är det då fråga om undermålig konst eller upphöjd kitsch? Nog är det så att tiden krymper den banala radien, för att åter citera Susan Sontag. Men faktum är att publiken redan då älskade filmen lika mycket som kultureliten hatade den.

Vad i filmen är det som underhåller och provocerar så?

Möjligen är det förbehållslösheten, det alltigenom ohämmade. Pensionat Paradiset, här förlagt till Stockholms skärgård, kompromissar aldrig med sitt uppdrag: farsen, förväxlingskomiken, folkligheten. Här finns alla de beståndsdelar som kännetecknade 30-talet: de grovhuggna typerna, den hemvävda miljön, de förutsägbara situationerna, bondkomiken.

Ingen karaktär står svarslös, alltid en klämkäck replik på lut, gäller det societetskvinna eller chaufför; människor som trugar vardagscynism eller som lider av fåfänga; de äldre likväl som uppkomlingarna. Inga skämt tycks för skämda.

Typexempel om kvinnor: ”Fruntimmer är sig lika i alla väder och vindar.” Om föraktet för finkultur, centralt element i svensk komedi: ”Figaros bröllop – ett strålande bröllop, fem sorters brännvin.” Den senare repliken uttalas av svensk films store komediant: Thor Modéen, här skräddare som under falsk mantel mönstrar på rollen som den berömda och högt emotsedda operasångaren Don Carlos, släkting till Fru Pettersson, spelad av Julia Ceasar, som tillsammans med Modéen utgör filmens stora stjärnor. Till denna osannolika handling interfolieras diverse lycksökare och bedragare. 

Nog utan särskilda genuspolitiska hänsyn tagna ståtar filmen med ovanligt god kvinnlig representation. Det så kallade Bechdeltestet klaras med råge. Som mest ses över en handfull namngivna kvinnor, om än en av dem utklädd, samtala om annat än män. En annan storhet i farsen är att karaktärerna framstår som tvättäkta proffs på att följa upp sina lustigheter med lika övertygande flabb, vilket förefaller mycket mer genuint än till exempel den senare skrattmaskinen.

Jon Asp (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Andra censurtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkester
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Thor Modéen Julius "Julle" Bergström, skräddare
Maritta Marke Lotta Bergström, Julles syster, husa på Pensionat Paradiset
Nils Ericson Nisse, Julles medhjälpare i skrädderiet/fröken Kajsa Lovander
Julia Cæsar Elvira Pettersson, pensionatsvärdinna
Greta Ericson Margit, Elvira Petterssons dotter
Carl Hagman don Carlos från Argentina, Elviras svåger, operasångare
Lili Ziedner fröken Cronblom, pensionatsgäst
Arthur Fischer Kihlman, alias baron de Planche, tjuv och solochvårare
Hugo Jacobson Svärd, portier och vaktmästare på pensionatet
Folke Helleberg Eric Karlsson, Margits fästman, racerbåtsförare
Linnéa Hillberg grevinnan Klingehjelm, pensionatsgäst
Carl-Gunnar Wingård fabrikör Agaton Pålsson, pensionatsgäst
Bullan Weijden Hulda Pålsson, Agatons fru
Sven-Eric Carlsson Pelle Pålsson, Agaton och Huldas son
John Botvid Fernlund, pensionatsgäst
Hjördis Gille lomhörda fröken Ström
Hugo Bolander notarien, pensionatsgäst
Helga Brofeldt pensionatsgäst
Arne Lindblad pensionatsgäst
Siri Olson pensionatsgäst
Richard Lund direktör Johnson, motorfabrikant
Åke Uppström herr Roos, kund hos Julle
Sigge Fürst sjungande passagerare på ångbåten Östanå I
Lena Cederström ung pensionatsgäst
Keith Hårleman ung pensionatsgäst
Karla Borong medelålders pensionatsgäst
Manetta Ryberg medelålders pensionatsgäst
Greta Lundberg ung pensionatsgäst
Sixten Sparre pensionatsgäst
Berns De Reaux don Carlos betjänt
Harry Philipson man på bryggan vid Östanås ankomst
Paul Hagman man på bryggan vid Östanås ankomst
Bertil Schedin man på bryggan vid båttävlingen
Julius "Julle" Sjögren man på bryggan vid båttävlingen
Curt Lundvik man på bryggan vid båttävlingen
John Sandling man på bryggan vid båttävlingen
Carl Reinholdz man på bryggan vid båttävlingen
Harry Essing styrman på Östanå

Bolag

Produktionsbolag AB Stockholmfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1937
AB Stockholmfilm 1952
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2013
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Vi far med en sjungande och spelande skärgårdsbåt till Pensionat Paradiset ute i Stockholms skärgård. Unga Margit Pettersson, dotter till pensionatsinnehaverskan, Elvira Pettersson, pratar med sin mer eller mindre fästman, den unge montören Eric som uppfunnit och patenterat en ny karburator till en utombordsmotor, med vilken han hoppas vinna en kommande tävling. Fru Pettersson avbryter idyllen och antyder att Margit bör hålla sig till en viss baron de Planche, som gästar pensionatet och som värdinnan anser vara förmögen.

Portieren Svärd delar ut dagens tidningar och fröken Cronblom börjar läsa sitt exemplar med första kommentar: "Det var rysligt så få döda det var i dag, då!" Därefter meddelar hon att enligt tidningen skall fru Petterssons svåger, den argentinske sångaren Don Carlos komma på besök. Fru Pettersson har aldrig träffat honom tidigare. Don Carlos har skänkt en pokal och 10.000 kronor till pris åt den stundande tävlingen med racerbåtar.

Lotta, pensionatets piga, sjunger en visa ganska högljutt så att fru Pettersson grälar med henne och Lotta säger upp sig. Hon störtar hem till sin broder, skräddaren Julius Bergström, samt dennes gesäll Nisse, som är Lottas fästman.

Hos Julius Bergström anländer fängelsekunden och sol-och-våraren Kihlman och säger sig vilja ha en frack till ett kommande bröllop, men Julius vägrar att stå till tjänst. Kihlman är den baron von Planche som lurat fru Pettersson och hennes dotter. Lotta ber Julius gå till pensionatet och dra ut ett elektriskt strykjärn som hon tror sig ha glömt påkopplat. Han gör det mitt i natten men väcker folk. För att inte bli tagen som inbrottstjuv, låtsas han vara svågern från Sydamerika, Don Carlos, och han stannar kvar. Det är då han upptäcker att skojaren Kihlman uppträder som baron.

Julius är med om kvällsunderhållning och sjunger ett parodiskt nummer. I handlingen även scener runt pensionatets smörgåsbord med diverse matskämt.

Lotta är tillbaka i pensionatet och syr på en klänning. Fästmannen Nisse tjänar som provdocka. När han dessutom provar en damperuk kommer fru Pettersson in och ber "henne" hjälpa andra damer prova baddräkter. Nisse måste gå med som "dam" till uttagning för simborgarmärket. När man sätter märket på honom exploderar hans ena "bröst".

Här följer en scen i manus som tydligen varit med i filmens första visade (barnförbjudna) version men sedan klippts. Kihlman försöker förföra den i damkläder förklädda Nisse. Han bjuder "henne" på en grogg på sitt rum och "hon" röker cigarr. Julius ser till att Margit och fru Pettersson kommer in och upptäcker dambesöket. Det gör att Margit nu kan låta sig uppvaktas av Erik.

Dagen därpå vinner Erik racertävlingen. Kihlman avslöjas efter att ha stulit en del värdesaker. Den riktige Don Carlos dyker upp och Julius jagar Kihlman fram till båtarna. De hoppar bägge ombord på Erics båt som startar och vinner tävlingen samtidigt som Julius håller ett fast grepp om Kihlman. Erik får kontrakt med en fabrik för att exploatera sin uppfinning. Han får även sin Margit. Skräddaren Julius gifter sig med Petterssonskan. Kihlman sparkas på porten.

Censur / granskning

Censurnummer 80599
Datum 1952-05-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2000 meter
Kommentar Speltid: 73 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 55305
Datum 1952
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2158 meter
Kommentar Aktlängder: 571-548-572-467 = 2158 meter - 79 minuter. Aktlängder: 571, 548, 572, 467.


Censurnummer 58153
Datum 1938-09-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1760 meter
Kommentar Aktlängder: 495-475-400-390 = 1760 meter - 64 minuter. Aktlängder: 495, 475, 400, 390.


Censurnummer 55305
Datum 1937-02-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2154 meter
Kommentar Aktlängder: 310-264-284-278-288-278-234-219 = 2154 m - 79 minuter. Visningskopiornas aktlängder (5 akter): 571-548-572-467 = 2158 m - 79 minuter. Aktlängder: 310, 264, 284, 278, 288, 278, 234, 218.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2158 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med undantag av DN var det bland morgontidningarna endast SocD som var helt negativ i sina omdömen. Kvällspressen, främst NDA, lät sig ryckas med av DN och var totalt avvisande. Robin Hood (StT) representerade kritikernas flertal med "Varför klumpa ner sig med dessa otroliga smaklösheter? Bristande rutin kan förlåtas, men inte bristande smak. Folk skrattade visserligen, men skämdes att slutapplådera."

Eftersom recensionen i DN (C B-n) den 9.2.1937 betydde så oerhört mycket för den fortsatta filmdebatten återges den här endast något beskuren: "Skandiabiografen hade på måndagskvällen premiär på ett svenskt lustspel, Pensionat Paradiset, medan Rialto och Rivoli bjödo på Willy Forsts första film av den egna produktionen, Burgtheater, Grand gav Florence Nightingale-filmen Den vita ängeln och Sture Ärans väg. Allt som allt var det åtta premiärer, vilka samtliga recenseras här nedan.

Pensionat Paradiset är nog nättopp det allra simplaste jag hittills sett av svensk film, den hopar smaklösheter på smaklösheter, och även den som förut upplevt åtskilligt i svensk filmproduktion tar sig inför denna underliga skapelse om huvudet och frågar: är det verkligen möjligt att svensk film kan vara så djupt sjunken? Finns det verkligen publik för sådant dravel?

Allt skall dömas efter sin grad och art, svarar någon. En film som denna kommer inte med några pretentioner. Den är bara avsedd att roa de breda massorna.

Precis som om det skulle göra saken bättre!

Faktum kvarstår: vill ni en gång gå och se ett verkligt koncentrat av svensk tarvlighet och enfald, vill ni se de allra sämsta sidorna i svenskt lynne utlämnade till beskådande, vill ni riktigt ordentligt skämmas över en svensk produkt, då ska ni gå på Skandia någon kväll i veckan och se Pensionat Paradiset, ni kommer inte att bli besviken!

Filmen annonserar sig visst själv som en slapstick och anser sig väl därmed befriad från alla sannolikhetskrav i fråga om handlingen: en handling som kretsar kring Paradispensionatets grannskräddare, som en mörk natt blir tagen för en väntad rik onkel från Sydamerika när han gör inbrott i pensionatet. Han skall nämligen rädda ett bortglömt strykjärn från att tutta eld. Varpå han bland inackorderingarna nödgas spela rollen ut ända till dess den riktige anländer. Kring denna lilla intrig grupperar sig så ett myller av arrangemang från den svenska humorns bakgårdar. Där är teaterfriherrinnan, en Juliana som inte glömt sin adliga ätt, och där är den överfettade knapadelsdamen med adelskalender och taxeringskalender som enda lektyr ute på pensionatet. Där är sommargästen som smetar skosvärta i stället för badolja i ansiktet, där är barnungen som väter ner i matsalen, och där är fällstolen som faller ihop när man sätter sig i den. Någon står och nyser mitt över det dukade smörgåsbordet så att maten nyses bort. Någon sjunger utan röst, men med en sådan intensitet att han slår sönder möblerna. Någon -- låt oss spara det allra värsta till sist! -- en karl sätter på sig en klänning och nödgas med anledning därav prova baddräkt på en dam, ta simborgarmärket tillsammans med flickor och supa sig halvfull under en förförelsescen inne på en av de manliga gästernas sängkammare. Fy sjutton!

Och den första av filmens repliker, avsedd att locka till skratt, utsäges av en skräcktant när hon norpat åt sig tidningen från stan och skall studera nyheterna: 'Det var rysligt så få döda'.

Att fästa sådant avseende vid en svensk struntfilm, det är att bruka större våld än nöden kräver, det är att skjuta en mygga med en kanon, säger kanske en och annan. Ja, det är möjligen sant. Men när dessa den svenska filmens myggor ideligen leva upp igen, ideligen envisas att svärma och att sticka, då må det vara hänt. Allrahälst som saken börjar bli allvarsam.

Det ligger helt enkelt så till att den svenska filmen -- en skamfläck för vår kultur -- som bäst är i färd med att rasera en god del av de resultat som det svenska folkbildningsarbetet under långa och mödosamma år har byggt upp. Denna svenska film, som inte tjänar några som hälst andra intressen än de kommersiella, är verkligen en samhällsfara, och med den förödande kraft som bilder långt mer än ordet alltid övar på de stora massorna har denna fara nu vuxit därhän att den på allvar måste bekämpas -- t. ex. med några av de kraftresurser som en gång i tiden uppmobiliserades för utrotande av avarterna hos den allra värst kolorerade veckopressen!

Den svenska filmen sådan den representeras av den övervägande majoriteten svenska filmer är en ändå värre kräftskada än den kolorerade pressen, den är ändå mera påträngande och brukar grövre förförelsekonster, den är på något vis outrotlig. En utgrälad bok måste stoppas under bokhandlardisken, och en misslyckad pjäs läggas ned efter en vecka, men hur usel en film än är och hurudan kritik den än har fått, så fortsätter den ändock oförtröttligt sitt liv ut över landet; kopiorna finns och äro kanske abonnerade sedan månader tillbaka, och alltid ges det några avlägsna landsortshålor dit man kan räkna på att ryktet om misslyckandet inte nått och där man med braskande och hi så lustiga affischer kan lura sjuttio öre av folk."

Kommentar Svensk filmografi

Denna film är den mest omskrivna av alla 30-talsfilmerna och dess titel blev ett slagord. Pensionat Paradiset blev synonymt med en svensk skräpfilm. Observera att filmen spelades in på SF i Råsunda där producenten hyrt in sig samt att den tekniska standarden inte var helt undermålig.

Filmbolaget tog fasta på de negativa omdömen som kom till uttryck och när man efter cirka 18 månader klippte ner filmen för att få den barntillåten, ändrade man titeln till Skärgårdskavaljerer.

En av de deltagare som hårt kritiserade filmen i den filmdebatt som blossade upp våren 1937 var författaren Vilhelm Moberg, samme Vilhelm Moberg som efter första TV-visningen i okt 1971 kommenterade filmen med att den verkar efter alla dessa år ganska oskyldig. Måhända därför att TV klippt bort en så kallad lustighet med nazistisk anknytning.

Inspelning

(kompletteringar 21 november och 2 december 1936) 1936-08-28 1936-11-09
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Råsunda Sverige (exteriörer)
Dalarö Haninge Sverige (exteriörer)
Lidingö båtbrygga Lidingö Sverige (exteriörer)
Solviksbadet Bromma Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1937-02-08 Skandia Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 1971-10-19 TV2 Sverige 76 min
1973-01-16 TV2 Sverige 76 min
1981-03-01 TV2 Sverige 76 min
1986-01-28 TV2 Sverige 76 min
1993-01-06 TV2 Sverige 76 min
1995-09-30 Kanal 1 Sverige 76 min
Urpremiär 1937-02-08 Skandia Stockholm Sverige 79 min
Festivalvisning 2010-02-04 Capitol Göteborg Sverige 79 min 33:e Göteborg International Film festival.
Dvd-release 2013-08-28 Sverige (utgiven i samlingen "Den stora pilsnerboxen")
TV-visning 2020-04-06 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Välkommen i det gröna
Kompositör Jules Sylvain (1936)
Textförfattare Sven Paddock (1936)
Sångare Sigge Fürst
Folke Helleberg
kör (båtpassagerare)


Originaltitel Scène humour
Kompositör Michel Brusselmans


Originaltitel I rosens doft
Kompositör Edvin Ziedner (1937)
Textförfattare Edvin Ziedner (1937)
Sångare Lili Ziedner


Originaltitel Calle Schewens vals
Kompositör Evert Taube (1931)
Textförfattare Evert Taube (1931)


Originaltitel En äkta mexikanare
Kompositör Jules Sylvain (1937)
Textförfattare Sven Paddock (1937)
Sångare Thor Modéen
Instrumentalist Lili Ziedner (piano)


Originaltitel Svarta Rudolf
Kompositör Robert Norrby (1909)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1909)


Originaltitel Nu ska' vi vara snälla
Kompositör Jules Sylvain (1935)
Textförfattare Karl Gerhard (1935)
Sångare Maritta Marke


Originaltitel Fjorton år tror jag visst att jag var
Textförfattare Henrik Lilljebjörn
Sångare Lili Ziedner


Originaltitel Déshabillez-vous
Kompositör René Mercier


Originaltitel Roue libre
Kompositör Stéphane Chapelier


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Pensionat Paradiset (1937)

Ämnesord

Brännvin
Förklädnad/man som kvinna
Karburator
Montör
Papegojor
Pensionat
Pilsner
Racerbåt
Simborgarmärket
Skräddare
Skärgård/Stockholms
Skärgårdsångare
Smörgåsbord
Sol-och-vårare
Tjuvar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1958


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2046


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2093


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2114


Typ Duplikatpositiv för OP
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 1


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2118


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Den mest omtalade svenska filmfarsen hittills PENSIONAT PARADISET
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SKÄRGÅRDSKAVALJERER pensionat paradiset
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PENSIONAT PARADISET
Tryckeri Ivarsons tryckeri
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En svensk skratt- och jubelfilm om kärlek, sol och snurretävlingar! SKÄRGÅRDSKAVALJERER Pensionat Paradiset
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel DET TOSSEDE HUS Hotel Paradis
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtrykkeri aktieselskab
Affischdesign F. Erik


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Pensionat Paradiset
Omfång Klänning i gulrandigt siden med shiffongisättning


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 154 s. + 4 s. sångtexter. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 78 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?