Grundfakta

Media (126 st)

Originaltitel Fram för framgång
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-02-07

Medverkande

Aino Taube
Monika Malm, skådespelerska

Jussi Björling
Tore Nilsson, sångare

Åke Ohberg
Lasse Berg, författare

Anders Henrikson
"Rövarn"

Erik "Bullen" Berglund
direktör Torman, Morgonbladets ägare

Harry Roeck-Hansen
radiochefen generaldirektör Engfeldt

Visa alla medverkande

Handling

Författaren Lasse Berg vaknar mycket sur en morgon, men blir piggare när han får brev från Statsteatern att hans pjäs "Elden" är antagen. Han klär sig och rusar ut på stan och passerar...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Skoglund har många goda filmegenskaper. Först och främst: han är lyriker. Svenskarna äro ett lyriskt folk, heter det -- och det är väl sant. Men i den svenska filmen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Produktionsassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud

Medverkande

Aino Taube Monika Malm, skådespelerska
Jussi Björling Tore Nilsson, sångare
Åke Ohberg Lasse Berg, författare
Anders Henrikson "Rövarn"
Erik "Bullen" Berglund direktör Torman, Morgonbladets ägare
Harry Roeck-Hansen radiochefen generaldirektör Engfeldt
Anders Boman amanuens Pelle Mårtensson på Riksradions musikavdelning
Bror Bügler redaktör Vadman vid Morgonbladet
Gösta Cederlund chefen för Kungliga Stadsteatern
Gösta Gustafson Hallberg, fotograf på Morgonbladet
Hugo Björne polismästaren
Richard Lund musikrecensent på Morgonbladet
- Ej krediterade:
Sven Björklund piloten
Bertil Anderberg vaktmästaren på Riksradion
Nils Ekstam regissör Alf Lander på Stadsteatern
Erik Rosén kulturredaktör på Morgonbladet
Lisa Wirström portvaktstant
Sune Holmqvist springpojken från Kalas- och Husmanskost
Nils Grevillius dirigent på Gröna Lunds Tivoli
Olga Andersson en äldre skådespelerska
Knut Lambert en äldre skådespelare
Torsten Bergström skådespelare på Stadsteatern
David Erikson skäggprydd taxipassagerare
Millan Bolander lärarinnan
Robert Ryberg vaktmästare på Stadsteatern
Nils Jacobsson påannonsör och tekniker på Riksradion
Edgar Söderström motorhaj
Folke Helleberg ung man i publiken på Tivoli
Elna-Britta Wallman hans sällskap
Eivor Landström en kvinna på S:t Eriksbron
Rutger Nygren ljudtekniker på Riksradion
Arne Hedenö en besökare på radion
Walter Lindström civilklädd polis på Tivoli
Oscar Åberg civilklädd polis på Tivoli
Tor Wallén civilklädd polis på Tivoli

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1938
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Författaren Lasse Berg vaknar mycket sur en morgon, men blir piggare när han får brev från Statsteatern att hans pjäs "Elden" är antagen. Han klär sig och rusar ut på stan och passerar ingången till Riksradion (Radiotjänst), där han möter den deprimerade sångaren Tore Nilsson, som än en gång refuserats, d v s han får inte provsjunga i radion. Lasse Berg entusiasmerar honom att verkligen våga någonting för att ta sig in i radion. Så Tore Nilsson vänder, tågar rakt in i en radiostudio, där radiochefen berättar för alla svenska skolbarn om säsongens skolradio, där många frågor skall besvaras.

Inför den öppna mikrofonen säger då Tore Nilsson att han vill ha en fråga besvarad -- hur skall han få provsjunga? Och så provsjunger han mitt i radiochefens anförande, någon kallar på polisen, men Tore lyckas smita hem till författaren Lars Bergs lya.

Lars Berg infinner sig på Statsteatern och finner folk i färd med att repetera "Elden", där man emellertid strukit, vilket han vägrar att godkänna. Han tar tillbaka sin pjäs, vilket gör aktrisen Monika Malm ledsen -- detta var hennes stora roll! Hon går hem till Lasse Berg och finner där både författaren och sångaren. Herrarna kan inte betala 3:50 för en korg matvaror, som anlänt med en springpojke. Hon betalar och de har en kamratlig måltid.

Under tiden sprider tidningarna sensationer på sina löpsedlar. SJUNGANDE X-ET har drabbat radion -- vem är det? Debutförfattaren Lars Berg tar tillbaka sin pjäs från Statsteatern! Morgontidningen sänder fotograf och redaktör Vadman till Lasse Bergs bostad för intervju och finner där även sjungande X-et, som vägrar att låta sig plåtas, han är rädd för polisen. När tidningen ordnar med en motorbåt, far han ut till en skärgårdsö och gömmer sig.

Lasse Berg får trassel när Monika placerar hans pjäs i radion, samtidigt som Statsteatern återtar den. Sjungande X-et får kontrakt med Tivoli att göra ett mystiskt framträdande och sångdebut på en gång. Radiochefen blir bitter och skall stoppa det hela genom att låta polisen arrestera honom för hemfridsbrott i radion. Men Tore Nilsson undgår polisen som skall arrestera honom på Tivolis tribun -- i stället sjunger han från den plattform på vilken lindansare hissas upp över tribunen. Folk hurrar och applåderar. Sjungande X-et gör stor succé. Uppe på plattformen kysser Lasse Berg aktrisen Monika.

Censur / granskning

Censurnummer 57116
Datum 1938-02-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2250 meter
Kommentar Aktlängder: 540-540-550-620 = 2250 meter. Aktlängder: 540, 540, 550, 620.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2250 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Skoglund har många goda filmegenskaper. Först och främst: han är lyriker. Svenskarna äro ett lyriskt folk, heter det -- och det är väl sant. Men i den svenska filmen har lyriken gapat med sin frånvaro. En bra tänkt, bra skriven och bra utförd kärleksscen hör till sällsyntheterna i vår film. Känslan, inlevelsen saknas. Stämningen, den lyriska fantasin och uppåtandan saknas nästan alltid. Men i Fram för framgång finns den. Inte bara i kärleksscenerna -- där kärlekens spontana patos välgörande blandas upp med modernt nykter humor. Geisten, stämningen, den skapande fantasin, uppåtandan återfinnes även i andra scener, exempelvis i den briljanta episoden med Henriksons och Björlings segeltur -- så riktig och samtidigt så rolig och levande. Skoglunds lyrik har ibland varit besvärande när han låtit den flöda som speaker. Vilja men inte kunna. Men hans lyrik som filmregissör och -författare är uppfriskande som ett sommarregn. Den behövs i vår ibland skickliga men ofta ökentorra filmkonst.

Skoglund har vidare ett kortfilmstränat bildsinne. Vilka briljanta bilder -- genomgående. Nya, fantasifulla. Och bild flyter in i bild nästan amerikanskt bra. Vad har han inte fått ut av Tivoliscenerna. Bravo.

Skoglund har vidare fart. Det går undan så att det visslar om det, utan att ett ögonblick bli forcerat och jäktigt. Hemligheten är helt enkelt att varje scen redan i manuskriptet är koncentrerat utformad och sedan har varje överflödig filmmeter avlägsnats. Kortfilmen lär att ekonomisera med tid.

Slutligen har Skoglund frisk improvisationstalang och slagfärdighet. All stelbent högtidlighet (ack vad den frodas i svensk film) avskyr han av naturen. Och här komma replikerna så ystert -- med lekfulla sparkar åt höger och vänster -- så spontant och riktigt att man skrattar och njuter i ett. Teaterns och radions byråkratism och pressens små svagheter, avhånas utan gift, älskvärt men, förlåt, ganska träffande.

Många ha byggt filmer på hur en stjärntenor upptäcks, och många ha åstadkommit pekoral. Skoglund angriper ämnet på sitt sätt, och lyckas där nästan alla misslyckats. Men inte ett ord om handlingen. Denna film måste alla se.

Vill man kritisera kan man säga att Skoglunds enda svaghet tycks vara personinstruktionen -- i vissa fall. Här äro några mindre filmvana teaterskådespelare med, och deras teatraliskhet har Skoglund ej helt lyckats mästra. Men uvar som Henrikson, Gösta Cederlund, Ohberg m. fl. fira triumfer. En av de allra bästa är -- egendomligt nog -- debutanten Jussi Björling, som inte placerats i älskarrollen. Han är rolig, tvär, naturlig. En liten komiker av ytterst sympatiskt slag. Det är inte bara med sin sång han framkallar applåder.

Vackert foto. Utom när det gäller Aino Taubes ansikte."

SvD (Esq.): "Fram för framgång är Jussi Björlings film. Utan honom kan den inte tänkas existera. Villigt skall erkännas att Gunnar Skoglund, debuterande lustspelsregissör och d:o författare, varierat sångfilmens tydligen ofrånkomliga standardisering med sin speciella fyndighet. Kortfilmaren Skoglund har tagit med sig sin hejighet och hurtfriskhet, sin smålustiga text, sin uppfinningsrikedom i detaljer; det finns med andra ord en del verkligt roliga scener i filmen, och en hel del som verkar mekaniskt och arrangerat.

Filmens ojämnhet kan även direkt hänföras till den heterogena ensamblen. Åke Ohberg och Aino Taube göra ett par käcka, stiliga ungdomar, en ung författare och en ung aktris, som befinna sig i samma båt som Björling; den ena kämpar för en pjäs, den andra för en roll mot byråkratiska teater- och radiochefer. Bokstavligen i samma båt sitter bitvis Anders Henrikson, och han har en enastående förmåga att ge must och karaktär åt sina gestalter; hans sjörövare på kryss i oprickade leder är nog filmens bästa figur med något av Siwertzk skärgårdsstämning i sin buttra enstörighet. Harry Roeck Hansen och Gösta Cederlund balansera i Bullen Berglunds sällskap på gränsen till karikatyren, visserligen med bibehållen rutin. Karikatyr utan rutin presteras av flertalet övriga medverkande. Med eller utan regissörens avsikt? Men det är fart på filmen. Skoglund behärskar tempot. Den är som sagt styvt fotograferad. Och det är inte heller långt mellan sångnumren, vilka varje gång belönades med brakande applåder på Spegeln."

Inspelning

1937-08-03 1937-11-11
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)
Stockholms skärgård Sverige (exteriörer)
Torö Nynäshamns kommun Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1938-02-07 Spegeln Stockholm Sverige 82 min
Urpremiär 1938-02-07 Spegeln Stockholm Sverige 82 min
TV-visning 1985-08-03 TV1 Sverige 79 min
1990-09-03 Kanal 1 Sverige 79 min

Musikstycken

Originaltitel La danza
Kompositör Gioachino Rossini (1835)
Textförfattare Carlo Pepoli (italiensk text 1835)
Sångare Jussi Björling (sjungs på svenska)


Originaltitel Hej dunkom, så länge vi levom
Sångare Jussi Björling


Originaltitel Bachanal
Kompositör Adrian Dahl (1910)
Textförfattare Fredrik Nycander (1910)
Sångare Jussi Björling


Originaltitel Di' tu se fedele il flutto m'aspetta. Ur Un ballo in maschera
Kompositör Giuseppe Verdi (1859)
Textförfattare Antonio Somma (1859)
Sångare Jussi Björling (sjungs på svenska)


Originaltitel Unter dem Doppel-Adler, op. 159
Kompositör Josef Franz Wagner (1902)


Originaltitel Land, du välsignade
Kompositör Ragnar Althén (1927)
Textförfattare Elisabet Björklund (1927)
Sångare Jussi Björling


Originaltitel En Camargue
Kompositör Marc Delmas


Originaltitel Kungliga Svea Livgardes paradmarsch
Kompositör Wilhelm Körner


Ämnesord

Författare
Hemfridsbrott
Polis
Provsjungning
Radiochef
Radiotjänst
Radioutsändning
Skärgård/Stockholms
Stockholm/Tivoli
Teaterpjäs
Tidning
Torö

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FRAM FÖR FRAMGÅNG
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gunnar Håkansson


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FRAM FÖR FRAMGÅNG
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FRAM FÖR FRAMGÅNG Jussi Björling
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FRAM FÖR FRAMGÅNG
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel FRAM FÖR FRAMGÅNG
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Fram för framgång. En filmkomedi av Gunnar Skoglund.
Omfång 175 s. + rollista (1 s.) inklistrad.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fram för framgång. En filmkomedi av Gunnar Skoglund.
Omfång 51 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Freie Bahn den Tüchtigen!
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Fram för framgång.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Fram för framgång.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 13 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Es lebe der Erfolg.
Omfång 28 s. + 1 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?