Grundfakta

Media (39 st)

Originaltitel Vi som går scenvägen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-02-12

Medverkande

Benkt-Åke Benktsson
Lasse Larsson, ridåhalare

Gideon Wahlberg
Johan, teatervaktmästare

Fritiof Billquist
Tage Kronwall, befraktare på speditionsfirma

Elof Ahrle
Loffe, inspicient

Ann Mari Uddenberg
Maud Svensson, föräldralös flicka i baletten

Naemi Briese
Vanja, flicka i baletten

Visa alla medverkande

Handling

Tage Kronwall, speditör för ett stort rederi, slår upp med sin fästmö, Dora, och får sin ring tillbaka, vilken han tankspritt stoppar i sin västficka och glömmer bort. Tage har...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Eveo): "Nyrekryteringen av regissörer inom den svenska filmfarsen sker för ögonblicket med förvånande snabbhet; den har bestått ett plus av nyfikenhet och spänning kring åtskilliga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
B-foto
Musikarrangör
B-ljud

Medverkande

Benkt-Åke Benktsson Lasse Larsson, ridåhalare
Gideon Wahlberg Johan, teatervaktmästare
Fritiof Billquist Tage Kronwall, befraktare på speditionsfirma
Elof Ahrle Loffe, inspicient
Ann Mari Uddenberg Maud Svensson, föräldralös flicka i baletten
Naemi Briese Vanja, flicka i baletten
Dagmar Ebbesen Hulda Larsson, Lasses fru, tidningsgumma
Rut Holm Tilda Jansson, tidningsgumma
Stig Järrel Bengt, Tages gode vän
- Ej krediterade:
Carl Deurell teaterdirektören
Ruth Weijden påkläderska
Sven Tropp balettmästaren
Arvid Petersén teaterns orkesterledare
Nils Ericson teaterpianisten
Lizzy Stein sångerskan på maskeraden
Wilhelm Högstedt regissören
Emil Fjellström sufflören
Arne Lindblad Andersson, perukmakare
Emile Stiebel sångpedagogen
Holger Sjöberg tjock skådespelare
Ollars-Erik Landberg Eric Johansson, skådespelare
Gösta Gustafson överkonstapel Överman, vakthavande
Eric Laurent Strandberg, skådespelare
Tage Almqvist skådespelare
Tor Wallén skådespelare
Harald Wehlnor poliskommissarien
Millan Fjellström Nickan, städerska på teatern
Lilly Kjellström fru Gustavsson, städerska på teatern
Nils Hultgren beundrare med blommor och choklad i kulissen
Richard Lindström direktör Hegel
Wilma Malmlöf Augusta, tidningsgumma
Siri Olson flicka i baletten
Åke Grönberg scenarbetare
Sven Olsson scenarbetare
Gunnar Björnstrand bekant till Tage och Bengt
Eric von Gegerfelt Erik, bekant till Tage och Bengt
Wictor Hagman Ville, bekant till Tage och Bengt
Birgit Edlund Dora, Tages förra fästmö
Carl Ericson scenarbetare
Carl-Harald scenarbetare
Elsa Almlöf inledare vid tidningsbudens fackföreningsmöte
Manetta Ryberg sekreterare vid tidningsbudens fackföreningsmöte
Ingeborg Strandin gumma vid tidningsbudens fackföreningsmöte
Agnes Clementsson gumma vid tidningsbudens fackföreningsmöte
Helge Lindberg orkesterledaren på maskeraden
Tord Stål talare på maskeraden
Vilhelm Julinder styrman på Brage, lutsångare
Eivor Landström maskeradgäst
Alice Carlsson maskeradgäst
Britta Estelle skådespelerska
Walter Lindström kommenterande teaterbesökare
Göthe Andersson teaterbesökare
Oscar Heurlin teaterbesökare
Gösta Bodin

Bolag

Produktionsbolag AB Anglo Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1938

Handling

Tage Kronwall, speditör för ett stort rederi, slår upp med sin fästmö, Dora, och får sin ring tillbaka, vilken han tankspritt stoppar i sin västficka och glömmer bort. Tage har nämligen förälskat sig i Maud, en föräldralös flicka, som är med i baletten på en av Stockholms operetteatrar (verklig plats: Vasateatern). Maud är ambitiös, vill ta sig fram och har bekymmer med hur hon skall finansiera sina sånglektioner.

Bakom scenen på teatern träffar vi Loffe, som är inspicient och vet var allting finns. Hans bästa vänner är teatervaktmästare Johan och ridåhalare Lasse, den senare väger sina modiga 120 kilo och har till hustru den vassa tidningsutbärerskan Hulda, som är fackföreningsaktiv. Lasse och Johan är mycket beskyddande mot Maud.

Det skall bli maskerad (verklig plats: restaurang Fenix-Kronprinsen) samma kväll för teaterns personal, alla kommer med, inklusive Tage som håller sig tätt intill Maud. Maskeraden slutar med att Johan och Lasse hamnar i buren på polisstationen, deras druckna sjungande har stört nattliga Stockholm. Dessutom upptäcker Maud förlovningsringen i Tages västficka och slår genast upp. Innan Tage går till sjöss och klarar en viktig transport, ger han i hemlighet Lasse och Johan pengar som skall bekosta Mauds sånglektioner. Givaren skall vara anonym och hon börjar genast sjunga för en sångpedagog.

Tidningsdamerna har fackföreningsmöte för att få höjda taxor. Tilda föreslår att utbärare av vänsterblad, t ex Politiken, Arbetaren och Ny Dag, skall ha mera betalt per prenumerant, än utbärare av Svenska Dagbladet. De senare far upp i fina hus med bekväm hiss. De som bär ut vänsterbladen måste kliva uppför långa trappor och ta sig till rum i änden på vindar där det hänger tvätt. Detta förslag åstadkommer stor förvirring.

Teatern skall ha premiär, men primadonnan har fått röda hund. I stället för henne vill direktionen sätta in Maud från baletten, men komikern Strandberg vägrar uppträda med henne och vill skjuta på premiären. Någon får idén att sätta in den fete ridåhalaren Lasse i hans plats, och Lasses naturliga förvirring plus naturliga charm gör succé. Det slutar med frid och försoning mellan Maud och Tage.

Censur / granskning

Censurnummer 57161
Datum 1938-02-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2462 meter
Kommentar Aktindelning: 442-430-530-408-402-250 = 2462 m. Aktlängder: 442, 430, 530, 408, 402, 250.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2462 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Eveo): "Nyrekryteringen av regissörer inom den svenska filmfarsen sker för ögonblicket med förvånande snabbhet; den har bestått ett plus av nyfikenhet och spänning kring åtskilliga premiärer på senaste tiden. Gideon Wahlberg är tredje man på plan, som kombinerad scenarioskribent och regissör, sedan annandag jul, och att döma av Vi som går scenvägen sitter han inne med ett säkert patent på att vinna publikens bevågenhet. Wahlberg har långvarig träning på poänger som kniper skratt, det skrattades hjärtligt kvällen igenom på Olympia och Roxy, och kritiken har föga anledning till sura miner. Nog för att filmen har sina fel -- de vanliga svenska farsfelen: uppslag som tas upp och släpps outnyttjade, bra aktörer som ha för litet att göra, ibland tunn och trivial dialog -- men den är alldeles fri från fula osmaksplumpar i protokollet och den har gott om genuint, trivsamt stockholmsgemyt. På den punkten anknyter Vi som går scenvägen till Europafilms speciella stil, fastän producenten denna gång är Anglofilm och Wahlberg ur egen fatabur hämtat fram några regiegenskaper som äro mindre vanliga i svensk fars: rörliga, lediga masscener och pigga stickbilder, påhittiga stänk av komik à la amerikansk crazykomedi. Friska takter med ett ord, som man inte är bortskämd med."

StT (Robin Hood): "Det är en lycka att dessa mer eller mindre omedvetet komiska scener komma i slutet. Man lämnar biografen i gott humör, och glömmer att det dröjde länge och väl förrän roligheterna inställde sig.

Ty upptakten är inte rolig. Gideon Wahlberg frossar i sedvanlig sentimentalitet, i gitarrsång och långrandiga haranger om den stackars fader- och moderlösa hjältinnan, som är balettråtta, tar sånglektioner och drömmer om att gå scenvägen till framgång. Wahlberg borde ändra sitt namn till Wahlhänt. Det skulle passa. Han arbetar som författare med idel patenterade schabloningredienser, t. ex. maskerader, en nöjesform, som ju är ganska utdöd, och där hans övergödda hantverkare göra sig glada dagar à la länge sedan försvunna kristidsdagar. Och där manuskriptet kommer med originellare ingredienser, t. ex. tidningsgummornas protestmöte, utnyttjas de inte av regissören Wahlberg.

Men då och då, i denna enkla film om en flickas väg till teaterscenen, kommer en episod, som är frisk och rolig. Det kan vara en katt, en replik av Ahrle eller Rut Holm. Och så nunnesketchen -- odelat rolig i sin fånighet.

Anne-Marie Uddenberg har här sin andra stora filmroll. Om det är hon själv som sjunger har hon existensberättigande i svensk film. Men hon måste lära sig att forma om sina repliker, och inte troskyldigt som en papegoja rabbla upp de plattheter manuskriptet lägger i hennes mun."

Kommentar Svensk filmografi

I november 1941 lät Europa Film censurera två kortfilmer ur denna spelfilm, dels Efter maskeraden (275 meter) med avsnittet där vännerna hamna i finkan efter sitt nattliga sjungande, och dels Upp till kamp (135 meter) med avsnittet från tidningsgummornas fackföreningsmöte.

Gideon Wahlberg (1890-1948) anges av en del recensenter som debuterande filmregissör med denna film. I själva verket befann han sig som sådan i slutet av sin karriär. Officiellt angavs han som regissör för Söder om landsvägen (1936/28), men han var helt filmtekniskt oerfaren och produktionsledaren, Emil A. Pehrsson, skötte helt den delen. Wahlberg var uteslutande personinstruktör. I följande film, Odygdens belöning (1937/08), delade han regiskapet med John Lindlöf (1878-1954), som hade misslyckats katastrofalt med Kärlek och landstorm (1931/16), men som höll sig kvar vid filmen ytterligare några år. I fallet Än leva de gamla gudar (1937/12), är det tvivelaktigt om Wahlberg regisserade alls. Han står upptagen som regissör, men det var den filmen som Bauman började och där Bauman efter någon tid lade ner arbetet som protest mot Edvard Persson, varefter han lämnade Europa Film. Emil A. Pehrsson utsågs av bolaget att fortsätta arbetet.

Vi som går scenvägen kan vara den enda film som Wahlberg regisserade helt självständigt, kanske är det därför pressen talar om debut. Men när man kom fram till Baldevins bröllop (1938/19) fastnade han under exteriörtagningarna på västkusten. Edvard Persson klagade och Emil A. Pehrsson övertog helt regin sedan Wahlberg fått en mindre nervkollaps på inspelningsplatsen i samband med oenigheterna med Edvard Persson.

Gideon Wahlbergs styrka låg på teatersidan. Han hade scendebuterat hos Ranft 1904 på Östermalmsteatern, skrev många folklustspel av vilka följande blev film: Skärgårdsflirt (1935/14), Söderkåkar (1932/11) och Grabbarna i 57:an (1935/20). Han gjorde själv nära 30 filmroller och skrev flera filmer helt eller delvis. Som regissör var han en bra personinstruktör, trots lätt uppbrusande humör, men han hade svårt med den tekniska delen av filmarbetet. Som filmskådespelare är han mycket framträdande som muraren i Söderkåkar (1932/11), och Johan i Lördagskvällar (1933/14). För den bredare teaterpubliken i Stockholm, var han en känd och kär figur på friluftsteatrarna.

Gideon Wahlberg var också en flitig och uppskattad textförfattare och kompositör av schlagermelodier, vilka ofta utnyttjades även av filmarna. Det må räcka med att här ange "Dansen går på Svinnsta Skär".

Inspelning

1937 1937
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1938-02-12 Olympia Stockholm Sverige 90 min
1938-02-12 Roxy Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 1999-06-25 TV4 Sverige 86 min
2000-07-04 TV4 Sverige 86 min
Urpremiär 1938-02-12 Olympia Stockholm Sverige 90 min
1938-02-12 Roxy Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 2016-10-10 SVT1 Sverige
2019-02-25 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Så ofta i skymningens stunder
Kompositör Gideon Wahlberg
Textförfattare Gideon Wahlberg
Sångare Ann Mari Uddenberg (dubbad av ?)
Gideon Wahlberg


Originaltitel En kyss i förskott
Kompositör Frank Gordon
Johnny Bode
Textförfattare Johnny Bode
Sångare kör
Dansare kör


Originaltitel D'ä inte kläderna som gör kvinnan
Kompositör Helge Lindberg (1935)
Textförfattare Karl-Ewert (1935)


Originaltitel Allsvensk marsch
Kompositör Helge Lindberg (1937)
Orkester Helge Lindbergs Polyfonorkester


Originaltitel Amours divins, ardentes flammes. Ur La belle Hélène
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångare Benkt-Åke Benktsson


Originaltitel En skål för morgonda'n
Kompositör Olle Lindholm (1938)
Textförfattare Åke Söderblom (1938)
Sångare Lizzy Stein
kör


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist
Sångare Benkt-Åke Benktsson
Gideon Wahlberg


Originaltitel Måne, du gamle vän
Kompositör Lasse Dahlquist (1937)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1937)


Originaltitel Det började med ett glas champagne
Kompositör Sune Waldimir (193-?)
Textförfattare Nils-Georg (1948)


Originaltitel Champagnegalop
Kompositör Hans Christian Lumbye (1845)


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...
Sångare Benkt-Åke Benktsson
Gideon Wahlberg


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare Benkt-Åke Benktsson
Gideon Wahlberg


Originaltitel Räven raskar över isen
Sångare Benkt-Åke Benktsson
Gideon Wahlberg


Originaltitel Tänker du att jag förlorader är
Sångare Gideon Wahlberg


Originaltitel Ack, Värmeland du sköna
Textförfattare Anders Fryxell (1814)
Sångare Benkt-Åke Benktsson
Gideon Wahlberg


Originaltitel Önskevisa. Ur Ett bondbröllop
Kompositör August Söderman (1868)
Textförfattare Richard Gustafsson (1868)
Sångare Benkt-Åke Benktsson
Gideon Wahlberg
Gösta Gustafson


Originaltitel Bergslagsfolk. Polka
Kompositör Hilding Rosenberg (1937)


Originaltitel Lorelei
Kompositör Olle Lindholm (1938)
Textförfattare Åke Söderblom (1938)
Sångare Vilhelm Julinder
kör


Originaltitel Som stjärnan uppå himmelen
Musikarrangör Erik Baumann
Sångare Ann Mari Uddenberg (dubbad av ?)


Originaltitel Rákócy-Marsch
Musikarrangör Erik Baumann


Originaltitel Det finns ingen som du
Kompositör Helge Lindberg
Textförfattare Nils-Georg
Sångare Ann Mari Uddenberg (dubbad av ?)
kör
Dansare Ann Mari Uddenberg
kör


Originaltitel De ljuvliga örter i högsommarkväll. Ur Stolts Elisiv eller Kärlekens seger
Kompositör Arvid Petersén (1937)
Textförfattare Gideon Wahlberg (1937)
Sångare Ann Mari Uddenberg (dubbad av ?)
kör


Originaltitel Recitativ. Ur Stolts Elisiv eller Kärlekens seger
Kompositör Arvid Petersén (1937)
Textförfattare Gideon Wahlberg (1937)
Sångare Ollars-Erik Landberg (dubbad av ?)
Ann Mari Uddenberg (dubbad av ?)


Originaltitel Vem är du ... Ur Stolts Elisiv eller Kärlekens seger
Kompositör Arvid Petersén (1937)
Textförfattare Gideon Wahlberg (1937)
Sångare Benkt-Åke Benktsson (dubbad av ?)
Ann Mari Uddenberg (dubbad av ?)


Originaltitel Stor tack, herr Sten. Ur Stolts Elisiv eller Kärlekens seger
Kompositör Arvid Petersén (1937)
Textförfattare Gideon Wahlberg (1937)
Sångare Ann Mari Uddenberg (dubbad av ?)
Benkt-Åke Benktsson (dubbad av ?)
kör


Ämnesord

Balett/operett
Fackföreningar
Komiker
Polis
Premiär
Speditör
Stockholm/Fenix-Kronprinsen
Stockholm/Vasateatern
Sånglektioner
Teatrar
Tidningar/vänster-
Tidningsbud

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2492


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2492


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI SOM GÅR SCENVÄGEN
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VI SOM GÅR SCENVÄGEN
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri
Affischdesign Carl Berglöw


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel VI SOM GÅR SCENVÄGEN
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VI SOM GÅR SCENVÄGEN
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?