Grundfakta

Media (171 st)

Originaltitel En kvinnas ansikte
Filmtyp Långfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1938-10-31

Medverkande

Ingrid Bergman
Anna Holm/fröken Anna Paulsson

Tore Svennberg
konsul Barring på Forsa bruk

Anders Henrikson
Allan Wegert, läkare

Georg Rydeberg
Torsten Barring, konsul Barrings brorson

Gunnar Sjöberg
Harald Berg, ingenjör

Hilda Borgström
Emma, konsul Barrings hushållerska

Visa alla medverkande

Handling

På Rosenhälls värdshus träffar vi två personer i ett enskilt rum, fru Vera Wegert och hennes älskare, Georg Mark. Vera har bekymmer; en utpressare har kommit över hennes kärleksbrev och...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Internationell! sade en herre på utgående från Röda Kvarn. Inte gott att veta om han avsåg beröm eller kritik. Vi uppfatta det som högsta beröm. Ingen svensk...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Ingrid Bergman Anna Holm/fröken Anna Paulsson
Tore Svennberg konsul Barring på Forsa bruk
Anders Henrikson Allan Wegert, läkare
Georg Rydeberg Torsten Barring, konsul Barrings brorson
Gunnar Sjöberg Harald Berg, ingenjör
Hilda Borgström Emma, konsul Barrings hushållerska
Karin Carlson-Kavli fru Vera Wegert
Erik "Bullen" Berglund Nyman, medlem i utpressarligan
Sigurd Wallén Miller, ockrare
Gösta Cederlund "Greven" Severin, medlem i utpressarligan
Magnus Kesster "Vackra Herman", medlem i utpressarligan
Göran Bernhard Lars-Erik "Lasse" Barring, konsul Barrings sonson, 6 år
Bror Bügler Georg Mark, Vera Wegerts älskare
- Ej krediterade:
John Ericsson Wickman, konsul Barrings kusk
Blenda Dahlquist May Holmgren (rollen borta i den korta versionen av filmen)
Carl Browallius Hjalmar, prost, en middagsgäst
Signe Lundberg-Settergren hans hustru
Knut Lambert apotekaren, gäst på konsulns födelsedagskalas
Linnéa Hillberg Wegerts sjuksyster
Astrid Bodin Inga, uppasserska vid födelsedagskalaset
Folke Helleberg kypare på tåget
Frithiof Hedvall direktör Nils Holmgren, gäst på Rosenviks värdshus
Yngwe Nyquist gäst på födelsedagskalaset
Helfrid Lambert gäst på födelsedagskalaset
Wera Lindby direktör Holmgrens sällskap på Rosenviks värdshus
Margareta Malmgren en sjuksyster
Anna-Lisa Baude hotellvärdinnan
Helge Karlsson kusken som får en färdknäpp vid födelsedagskalaset
Erland Colliander gäst på födelsedagskalaset
Eric von Gegerfelt gäst på födelsedagskalaset

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1938
Distributör i Sverige (digital) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2015
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

På Rosenhälls värdshus träffar vi två personer i ett enskilt rum, fru Vera Wegert och hennes älskare, Georg Mark. Vera har bekymmer; en utpressare har kommit över hennes kärleksbrev och hotar visa dem för hennes make, kirurgen Allan Wegert, om hon inte betalar 5.000 kronor. En kypare spionerar på dem, det är 'Vackre Herman', som har en lya i Gamla Sta'n. I ett kontor för utpressare, ledda av en viss Anna Holm, begrundar Anna detta att Vera är ung och vacker och hon höjer därför anspråken till 10.000 kronor -- samtidigt ser sig Anna i spegeln. Halva hennes ansikte är ohyggligt vanställt och ärrat.

Anna går hem till Veras bostad. När Anna begär 10.000 får hon först Veras juveler värda 5.000 -- sedan går Vera ut för att från älskaren hämta ytterligare 5.000. Under tiden anländer doktor Wegert och finner Anna i bostaden -- i brådskan att komma undan bryter Anna ena fotleden. Doktorn upptäcker fruns juveler i hennes väska. Vera kommer hem och ber att maken inte skall tillkalla polisen. Tidigare har Anna studerat fotografier av doktorns arbete som plastikkirurg, hur han reparerat ansikten på krigsskadade.

Annas kumpaner är på Solvalla och spelar på totalisatorn. Själv ligger Anna i en säng hos Wegert på hans klinik. Ansiktet är insvept i bandage, han har opererat henne. Anna återlämnar de komprometterande breven till Vera och går in till kirurgen, som tar av bandagen och finner att Annas ansikte nu är i det närmaste normalt.

På norrgående snälltåget finner vi Anna på väg till Forsa för att tillträda guvernantsplatsen hos konsul Barring, där hon skall sköta sonsonen Lars-Erik Barring. Anna gör stor succé och pojken tycker om henne. Torsten Barring ansätts av procentare för han har förfalskat konsulns namn på växlar. Han föreslår att Anna skall knuffa Lars-Erik i forsen under en promenad. Men Anna har nu helt inställt tanken på att hjälpa Torsten Barring. Hon fördriver tiden med att åka skidor och släde med godsets disponent Harald Berg. Under en allmän slädfärd far Torsten Barring iväg i en släde med Lars-Erik, hästen råkar i sken. Anna berättar allt för Berg och i sista stund lyckas Berg rycka pojken ur Torstens släde. Men Berg slungas mot en sten och får en allvarlig skallskada samtidigt som Torsten Barring med häst åker ut i forsen och drunknar.

Anna rekommenderar kirurgen Allan Wegert som lämplig att operera Berg, vilket sker framgångsrikt. Men Anna vill lämna allting bakom sig, hon säger upp sin plats och följer Allan Wegert, vars äktenskap är slut och som själv far ut på en expedition för Röda Korset. Själv skall hon bli guvernant hos en amerikansk familj i Peking. Vi ser dem båda i största samförstånd ombord på en ångare.

Censur

Censurnummer 58236
Datum 1938-09-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Kommentar Visningskopior: 2769 meter och 2 744 meter. Granskningskopians aktlängder: 591-605-586-560-510 = 2852 meter. Visningskopiornas aktlängder: 567-593-580-529-500 = 2769 meter - 101 minuter; visningskopia 1939 - aktlängder: 560-588-565-529-502 = 2744 meter - 100 minuter. Aktlängder: 591, 605, 586, 560, 510.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1 (Normalbild)
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2852 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Internationell! sade en herre på utgående från Röda Kvarn. Inte gott att veta om han avsåg beröm eller kritik.

Vi uppfatta det som högsta beröm. Ingen svensk film på mycket länge har varit så perfekt och internationellt förstklassig i tekniken. Fotografen Åke Dahlqvists vackra naturbilder och djärva närbilder, arkitektens hemtrevliga miljöer, där man aldrig har känsla av teater utan av verklighet, regin och skådespelarna: En kvinnas ansikte är en paraduppvisning av vad vi ha i skådespelarväg, och många skådespelare i originella uppgifter. Det är roligt att återse gamla gardet med Tore Svennberg, Browallius, Hilda Borgström m. fl., fin kultur i uppträdande och repliker. Sigurd Wallén och Bullen Berglund som procentare i farbroderliga masker. Georg Rydeberg gör visserligen sin vanliga typ av bovaktig, degenerad rikemansson, men gör det expressivt med mörka ringar kring ögonen. Anders Henrikson är en av de allra bästa, kanske den bästa, en läkare med mjukare tonfall än hans vanliga, en sympatisk, stram, pålitlig typ, fullt illusorisk när han pysslar med instrument och strålkastare i sitt högmoderna operationsrum. Dahlqvists närbilder av Henriksons ansikte, granskande Ingrid Bergmans skönhetsopererade ansikte, höra till de bästa i svensk film på länge. Så ha vi den rara lilla pojken, som Molander utnyttjat förtjusande. Och Ingrid Bergman i en karaktärsroll, inte lätt, där det gäller att låta en hård, förbittrad, hatisk människa tina upp under inflytande av den lilla gossen.

Filmen är internationell i sin mogna, yttre teknik. Och i sitt ämne: ett manus, som för en gångs skull har spänning intill slutet, och förenar människoskildringen med en kriminell grundintrig. Men En kvinnas ansikte är samtidigt mycket svensk. Snö och svenska landskap, och en svensk herrgård på landet, som verkar hem."

NDA (C B-n): "Den norrländska miljön ger anledning till många fina bilder, julstämningar och slädpartier lika svenska som någon tavla av Ankarcrona. De komma utan tvekan att bidraga till filmens popularitet utomlands. Här finns också ett skickligt genomfört dramatiskt intermezzo med en slädkappkörning i brottets och farans omedelbara grannskap. En spännande detalj.

På filmens plussida får man ytterligare sätta några goda enskilda skådespelarprestationer. Anders Henrikson har här en alldeles utmärkt genomarbetad roll som läkare, en lugn och allvarsamt genomförd karaktär, Tore Svennbergs farfar äger den rätta vänligheten och den rätta vördade charmen, och Georg Rydeberg är ett kusligt stycke överklassdrägg. Kritiken gäller -- här som så ofta annars i svensk film -- inte bristen på ambition utan snarare den alltför myckna ambitionen. Filmen är så omsorgsfullt genomarbetad att omsorgen här och var blir alltför påtaglig, berättandet blir en och annan gång väl omständligt, och detaljerna bli så noga uppbenade att åskådarens fantasi knappast får något eget spelrum. Det blir för mycket av det sagda. Det är det osagda man saknar."

SocD (Nils Edgren): "Intrigen är starkt och övertygande vävd, den har en för Molanderfilmerna ganska ovanlig rikedom på händelser och personager och förtjänar liksom iscensättningen och spelet gott och väl den utmärkelse för artistiska och konstnärliga kvalifikationer, som den fick vid den annars i och för sig en smula konstifika Venedigolympiaden. Alldeles särskilt tilltalar dess livsbejakelse, representerad av utpresserskans förvandling dels genom dr Henriksons kloka, behjärtade uppträdande, dels genom den värme och glädje hon möter på godset hos den fine gamle mannen Tore Svennberg och den gudabenådade pojkbytingen Göran Bernhard, som med sitt änglaväsen måste riva sönder alla onda tankar. Ett effektfullt dramatiskt intermezzo utgör skenfärden under slädpartiet, som förtjänar alldeles särskild uppmärksamhet för skicklig iscensättning. Denna torde för övrigt i sin helhet beteckna Gustaf Molanders topprestation hittills: man har sällan eller aldrig sett en så genomgående vårdad svensk film, omsorgsfullt gjord in i minsta detalj."

Kommentar Svensk filmografi

Denna film hade sådan stor internationell framgång att man i Hollywood köpte filmrättigheterna och gjorde en rent amerikansk version där Joan Crawford spelade Ingrid Bergmans roll. Det blev den av George Cukor regisserade A Woman's Face 1941 med bl a Melvyn Douglas och Conrad Veidt.

Observera att manuskriptet av Gösta Stevens (1897-1964), Stina Bergman (1888-1976) och Ragnhild Prim (1890-1975) baseras på en thrillerpjäs, "Il était une fois" av den belgiskfödde fransk-judiske författaren Francis de Croisset (1877-1937), pseudonym för François (egentligen Frantz) Wiener. Pjäsen uruppfördes på Théâtre des Ambassadeurs i Paris den 12 februari 1932.

Förlaga

Originaltitel Il était une fois ... (Pjäs)
Författare Francis de Croisset


Inspelning

1938-01-18 1938-03-29
Filmstaden Råsunda Sverige
Rämshyttan Borlänge Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1938-10-31 Röda Kvarn Stockholm Sverige 101 min
1938-10-31 Skandia Uppsala Sverige 101 min
TV-visning 1982-05-31 TV1 Sverige 97 min
1990-07-01 Kanal 1 Sverige 97 min
1999-11-04 SVT1 Sverige 97 min
Urpremiär 1938-10-31 Röda Kvarn Stockholm Sverige 101 min
1938-10-31 Skandia Uppsala Sverige 101 min
Festivalvisning 2014-02-02 Capitol Göteborg Sverige 104 min
TV-visning 2016-12-29 SVT1 Sverige
2017-06-25 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Poème, op. 40, C-dur
Kompositör Emil Sjögren (1903)


Originaltitel Vals, piano, op. 69. Nr 1, "L'adieu"
Kompositör Frédéric Chopin (1835)
Instrumentalist Gösta Cederlund (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Forsafallet
Kompositör Eric Bengtson (1938)


Utmärkelser

Festivalpris Venedig 1938 (medalj för "konstnärlig fulländning")

Ämnesord

Guvernant
Kirurger
Konsuler
Läkare
Plastkirurgi
Procentare
Röda korset
Skidåkning
Slädfärd
Solvalla
Utpressning
Äktenskapsbrott

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2747


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN KVINNAS ANSIKTE
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Birger Lundqvist


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ingrid Bergman EN KVINNAS ANSIKTE
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN KVINNAS ANSIKTE En kriminalhistoria med psykologisk bakgrund och dramatiska poänger.
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN KVINNAS ANSIKTE


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN KVINNAS ANSIKTE
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel EN KVINNAS ANSIKTE
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Das Gesicht einer Frau.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel De två ansiktena. Film efter uppslag från Francis de Croissets skådespel: Il était une fois.
Omfång 159 s. + 41 s. tillägg, löst i manus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 185 s. + 1 s. produktionsuppgifter löst i ett ex. Rollbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Das Gesicht einer Frau.
Omfång 28 s. + 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel A woman's face.
Omfång 4 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel A woman's face.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel A woman's face.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel A woman's face.
Omfång 7 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Ein Frauenantlitz.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Das Gesicht einer Frau.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Das Gesicht einer Frau.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Visage d'une femme.
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?