Grundfakta

Media (71 st)

Originaltitel I dag börjar livet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-08-15

Medverkande

Sture Lagerwall
Petrus Sommar, målare

Sonja Wigert
Wera Holm, balettdansös

Nils Ohlin
Börje Fredin, balettmästare

Margareta Bergfelt
Karin Sommar, Petrus syster

Dagmar Ebbesen
Johanna Lundström, Petrus moster

Axel Högel
Karl Lundström, Johannas make, poliskonstapel

Visa alla medverkande

Handling

Wera Holm, ung dam från en revybalett, står i Gamla Stan på natten i aprilregnet och håller vakt vid en port. Två trappor upp är ett fönster upplyst och där ser man skuggan av en man...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Manuskriptförfattarna Oscar Hemberg -- Schamyl Bauman ha funnit en ton, en stil i sin produktion, som vi svenskar kunna vara både glada åt och stolta över. Man ser hur...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Teknisk regi
Musikarrangör
B-ljud

Medverkande

Sture Lagerwall Petrus Sommar, målare
Sonja Wigert Wera Holm, balettdansös
Nils Ohlin Börje Fredin, balettmästare
Margareta Bergfelt Karin Sommar, Petrus syster
Dagmar Ebbesen Johanna Lundström, Petrus moster
Axel Högel Karl Lundström, Johannas make, poliskonstapel
Barbro Kollberg Nelly, balettdansös
Ziri-Gun Eriksson Margot, balettdansös
Ingrid Borthen Dittan Larsson, balettdansös
Nils Johannisson Stålhagen, detektiv
Ivar Kåge kriminalchefen
- Ej krediterade:
Naemi Briese kvinnan som sitter modell för Petrus
Eivor Landström kvinnan som söker modelljobb hos Petrus
Lizzy Stein Mosebacketeaterns primadonna
Arne Lindblad pianisten
Greta Ericson Lola, Nellys och Dittans rumskamrat på Artistpensionatet
Ernst Brunman polisen vid skrivmaskinen
Olga Appellöf polissystern på polisstationen
Nils Hultgren antecknande polis vid förhöret på polisstationen
John Norrman en polis vid förhöret på polisstationen
Maj-Britt Håkansson fröken Wetter, Karins kurskamrat
Hartwig Fock poliskonstapel Österberg
John Hilke en av poliserna vid Weras gripande
Albert Johansson en polis
Erland Colliander bartendern
Hanny Schedin en servitris på baren
Lili Ann Bennby balettdansös
Lillebil Kjellén balettdansös
Gerd Mårtensson balettdansös

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1939
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Wera Holm, ung dam från en revybalett, står i Gamla Stan på natten i aprilregnet och håller vakt vid en port. Två trappor upp är ett fönster upplyst och där ser man skuggan av en man och en kvinna. Wera fingrar på en revolver och går in i en restaurang för att låna telefonen. Hon får den efter en ung man, målaren Petrus Sommar. Wera slår numret till Margot, en kollega i baletten -- det är hennes rum hon har bevakat. Vi ser in hos Margot: hon och balettkoreografen Börje Fredin betraktar den ringande telefonen utan att svara.

Wera går över gatan till Margots port och tränger sig in när målaren Petrus låser upp med egen nyckel -- han bor där, inackorderad hos polisfrun Johanna Lundström, hans moster. Wera går upp två trappor, lagom för att skymta Börje Fredin, hennes tidigare "fästman" som hon riktar pistolen emot, avfyrar ett skott, missar, varefter Petrus drar in henne i sin våning, vilket leder till en brottning som slutar med att ytterligare ett skott avfyras från pistolen och Petrus får ett skrubbsår av en kula utefter ena armen. Polis börjar traska genom huset och Wera gömmer sig hos den något omtumlade Petrus, som har en kanariefågel kallad Katarina, vars pip upptar en viss del av handlingen. Wera stannar hela natten och en viss del av dagen hos Petrus -- ivrigt efterspanad av värdinnan Lundström som vädrar ett fruntimmer och ogillar det hela. Wera tar sig över till baletten men råkar i slagsmål med Margot och får sparken. Alla flickorna kivas om Börje Fredin, som samvetslöst flirtar med dem och kasserar dem en efter en.

Till staden kommer Karin Sommar, syster till Petrus, som skall gå på handelsinstitut, men råkar i klorna på Börje Fredin. Wera övertar hushållssysslor hos fru Lundström, som samsas med henne efter en åsknatt. Men hon kan inte vänja sig vid att Petrus är målare och målar nakenmodeller som svarar på hans annonser. Flickor som dyker upp avvisas om bara Wera är hemma.

Slutligen anländer en detektiv Stålhagen till Petrus'rum för att göra förfrågningar kring Börje Fredin som hittats skjuten. Vem kan ha gjort det? Var det Wera som gick omkring med samma revolver? Var det Karin Sommar som råkat i brottning med honom? Var det den orolige brodern Petrus, som bekänner inför polisen? Nej, det var balettdansösen Nelly, som var en av Börjes många älskarinnor och som tog sig in i hans våning och fann ytterligare en revolver.

Censur / granskning

Censurnummer 59920
Datum 1939-08-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3095 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2820 meter. Granskningskopians aktlängder: 465-395-315-330-450-425-465-250 = 3095 meter. Visningskopiornas aktlängder: 495-420-370-430-445-415-245 = 2905 meter - 106 minuter (bolagets kortning); övriga kopiors aktlängder: 495-420-370-430-445-415-245 = 2820 meter - 103 minuter. Aktlängder: 465, 395, 315, 330, 450, 425, 465, 250.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3095 meter
Längd i minuter 113 min
Akter 8 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Manuskriptförfattarna Oscar Hemberg -- Schamyl Bauman ha funnit en ton, en stil i sin produktion, som vi svenskar kunna vara både glada åt och stolta över. Man ser hur skådespelarna trivas med situationer och repliker. Sture Lagerwall har (genom hela filmen) knappast ett enda krystat, teatraliskt ögonblick. Han är så riktig, att det är en fröjd. Sonja Wigert når inte riktigt upp till honom, men är utmärkt också hon. Och forna hemslavinnan Dagmar Ebbesen -- nu gift med en polis -- är praktfull. De tre leka fram sina scener, liva och fylla dem så att publiken upplever en högtidsstund. Skratt på skratt. Men inga flatskratt. Tonen är kultiverad och fin -- trots sin borgerlighet.

Senare delen av filmen är inte fullt så bra. Manusförfattarna åka in i en kriminalintrig, som de ha svårt att klara upp utan longörer. De absorberas så av brott och straff och spår och poliser att de ej hinna med miljöskildringen och den lugnt framflytande människoskildringen. Också där finns det dock glädjeämnen: de många, nya flickorna, som spela in i handlingen och agera med ett naturligt allvar och konstnärlig intensitet, som ger de vackraste löften för framtiden. Djupaste intrycket efterlämnar kanske den flicka, som visar sig vara skyldig till mordet.

Man frågar sig: hur länge skall Bauman kunna hålla på i denna takt? Om det kommer ett bakslag -- och det måste komma -- är det honom förlåtet. Vi skola inte döma honom strängt för det. Ty vi tro på honom. Han kan -- med tiden -- nå ännu mycket högre än detta."

NDA (C B-n): "Schamyl Baumans nya film (premiärbiograf naturligtvis Royal) står icke i nivå med hans tidigare. Den offrar mycket åt osannolikheter och billig smak.

Den gör anspråk på att vara en Stockholmsfilm, men den för i Stockholmslivet in händelser, som där icke höra hemma. Morddramat, som ligger till grund för stycket, är absolut otänkbart i vår lilla stad. Eller vem inbillar sig väl att en liten balettdansös i nån av stans trappuppgångar kan skjuta, och skjuta bom, på sin danslärare, och sedan, efter det hon räddats in till en pojke i trappuppgången, hela polisutredningen tappas bort till dess dansläraren blir skjuten nästa gång? Man tror inte på samhörigheten mellan drama och miljö. Det är ett Montmartredrama vid Kungsgatan. Och man har svårt att orka med detta kriminaldrama sådant det utvecklas i sin senare del -- det har börjat som en ganska graciös lek, och där har med varsamma händer tagits på händelserna. Men så småningom mister filmen allt detta lekfulla, och med sammanbitet allvar börjar den reda ut kriminalhärvan. Det blir för mycket allvar för en så enkel historia."

SvD (Roderick): "Över en rad osannolika scener, fullproppade av banalaste förförelseromantik, hamnar filmen slutligen i kriminaldramatik av mycket enkel beskaffenhet. En dramatik utan varje spår av spänning, varje fläkt av inlevelse och inspiration.

Man kommer att minnas I dag börjar livet för scenerna mellan Lagerwall och Sonja Wigert i filmens början. Här visar sig Bauman från sin bästa sida. Han har ju sin speciella styrka i skildringen av ungdomlig förälskelse, blyg intimitet. Här återfinnes samma blonda erotiska lek, samma barnsligt charmfulla upptågslust som i Vi två. Lagerwall är utmärkt som den präktige artistynglingen Petrus, valpig, valhänt, innerlig. Sonja Wigert har något mycket mjukt och bevekande över sin gracila gestalt. En nordisk madonnatyp. Samma renhet och friskhet som Hasso. (-)

Bauman har grundligt skämt bort oss med goda filmer. Vi ha fått höga krav på honom. Han har förnyat vår filmstil. Hans begåvning borde sannerligen inte få slösas bort på bristfälliga manuskript."

Kommentar Svensk filmografi

Basmaterialet är en fransk komedi av Marcel Achard (1899-1974), "Petrus", som hade premiär i Paris 7.12.1933 på Théâtre des Champs-Elysées. Till Sverige kom pjäsen den 8.3.1937. Den uppfördes på Nya Teatern i Stockholm i regi och dekor av Sandro Malmquist. Här kallades den "Petrus, den lycklige". Danser av Axel Witzansky. Hilding Gavle spelade Petrus. Jämför man den svenska rollistan från teatern med filmens rollista så är inga namn gemensamma.

Filmen var den första som släpptes ut av det nybildade bolaget Sandrew-Baumanfilm.

Förlaga

Originaltitel Pétrus (Pjäs)
Författare Marcel Achard


Inspelning

(våren) 1939 1939
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Mosebacke Stockholm Sverige
Gamla Stan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1939-08-15 Royal Stockholm Sverige 106 min
TV-visning 1995-05-14 TV3 Sverige
1996-02-18 TV3 Sverige
1996-08-25 TV3 Sverige
1997-01-01 TV3 Sverige
Urpremiär 1939-08-15 Royal Stockholm Sverige 106 min
TV-visning 2011-03-15 SVT1 Sverige
2013-06-11 SVT1 Sverige
2015-02-03 SVT1 Sverige
2017-11-07 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Viva Escamilta
Kompositör Rob. Naes


Originaltitel Ta' dej lite' ledigt ibland
Kompositör Jules Sylvain (1939)
Textförfattare Jokern (1939)


Ämnesord

Balett/revy
Dansös/balett
Detektiv
Kanariefåglar
Konstnär
Koreograf/revy
Mord
Nakenmodell
Polis
Revolver
Stockholm/Gamla Stan
Åska

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2879


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel I DAG BÖRJAR LIVET
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel I DAG BÖRJAR LIVET
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel I dag börjar livet. Filmmanuskript av Oscar Hemberg och Schamyl Bauman efter uppslag ur pjäsen, Petrus, av Marcel Achard.
Omfång 136 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogliste zu dem Schwedischen film (Idag börjar livet) Heute beginnt das Leben.
Omfång 39 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista å svenska filmen I dag börjar livet.
Omfång 43 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel I dag börjar livet. Heute beginnt das Leben.
Omfång 97 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?