Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (60 st)

Originaltitel Cirkus
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1939-09-04

Medverkande

Carl Ström
Magnus Bohlin, "Altmeister"

Gösta Cederlund
Hjalmar Bohlin, Magnus son

Tollie Zellman
Olivia, kallad Olle, Magnus dotter

Ellen Løjmar
Paula Bohlin, gift med Hjalmar

Nils Kihlberg
Ernst, Hjalmar och Paulas son

Viveka Linder
Karin, Hjalmar och Paulas dotter

Visa alla medverkande

Handling

Den kända cirkusfamiljen Bohlin har ett överhuvud, Magnus Bohlin, även kallad 'Altmeister'. Hans son Hjalmar har en dotter, Karin, som är lindanserska och en son, Ernst, samt en syster,...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Cirkus är cirkus. Utan att fånga ett uns av cirkuslivets atmosfär. En blod- och rytmlös historia i primitivaste utformning. Ingen reda i tankegångar och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Carl Ström Magnus Bohlin, "Altmeister"
Gösta Cederlund Hjalmar Bohlin, Magnus son
Tollie Zellman Olivia, kallad Olle, Magnus dotter
Ellen Løjmar Paula Bohlin, gift med Hjalmar
Nils Kihlberg Ernst, Hjalmar och Paulas son
Viveka Linder Karin, Hjalmar och Paulas dotter
Ragnar Planthaber lille Alfredo
Bror Bügler Bengt Strömberg, läkare
Henrik Schildt Oskar Svensson, musikdirektör
Ruth Stevens Hanna, Oscars hustru, Olles dotter
Fritiof Billquist Georg Jansson, clown
Peter Höglund Hasse Jansson, clown
Victor Montell Maurice Dupont, deras partner
Eric Malmberg Dr. Hollander
Valdemar Møller Hahnemann, impressario

Bolag

Produktionsbolag Nordisk Films Kompagni A/S (Danmark)
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1939

Handling

Den kända cirkusfamiljen Bohlin har ett överhuvud, Magnus Bohlin, även kallad 'Altmeister'. Hans son Hjalmar har en dotter, Karin, som är lindanserska och en son, Ernst, samt en syster, Olivia, även kallad 'Olle', som lever på romantiska cirkusminnen från sin ungdom. I cirkusen finns även en clowntrio som består av bröderna Georg och Hasse Jansson samt Maurice Dupont. Hasse förälskar sig i den fagra lindanserskan Karin, vilket vållar en konflikt inom trion, speciellt med brodern Georg. Han överger trion och gifter sig med Karin och de får sonen Alfred. Paret utarbetar sin egen artistakt -- ett kombinerat clown- och dansnummer. Med detta drar de ut i Europa och besöker olika internationella varietéer. I Paris stöter de en kväll på broder Georg som blivit barpianist. Karin möter i Paris en svensk nervläkare, Bengt Strömberg, och när hon senare kommer till Stockholm förälskar sig läkaren och Karin i varandra, vilket leder till skilsmässa från Hasse. Karin har i hemlighet längtat efter en ombonad borgerlig tillvaro och är trött på resandet.

Åren går och Karin längtar ibland tillbaka till cirkuslivet. Sonen Alfred söker sig till cirkus Bohlin och fängslas av en clown utan att veta att clownen är hans far.Den försvunne Alfred efterlyses i radion och efter en tid får Karin och dr Strömberg -- som nu blivit professor -- veta att han reser med cirkus Bohlin och fadern. Karin finner sig i att sonen blir clown och det verkar som den nya clownakten kan bli en succé.

Censur / granskning

Censurnummer 59895
Datum 1939-08-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2725 meter
Kommentar Den 15.9.1939 nedklippt till 2490 meter - 91 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2725 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Cirkus är cirkus. Utan att fånga ett uns av cirkuslivets atmosfär. En blod- och rytmlös historia i primitivaste utformning.

Ingen reda i tankegångar och känslor. Hjältinnan, cirkusbarnet Viveka Linder -- vars utseende inte passar för film -- överger först sina fäders lilla cirkus. Hon trivs inte i miljön. Hon vill ut i världen -- och gifter sig med en clown. När hon varit ute i världen en tid, trivs hon inte i miljön, utan gifter sig med en nervläkare.

Efter en tid trivs hon inte i den miljön heller, utan vill rymma tillbaka till den lilla cirkusen. Hon trivs ingenstans, och publiken trivs inte med filmen.

Det är förvånansvärt att så många falska tonfall, så mycket larv, så medeltidsmässig fotografering och så svag personinstruktion kunna rymmas i samma film anno 1939.

Hur länge skall George Schneevoigt fortsätta att göra film? Han är ju totalt talanglös. Vi ha i Sverige rader av regissörer, som kunna göra mera av ämnet."

SocD (Chat): "Denna i Danmark med svenska artister inspelade film saknar dramatisk nerv, är fantasilöst fotograferad, ofta uppstyltad i repliken och inte så litet naiv. Att sätta nittonåriga filmdebuterande Viveka Linder att spela kvinnan i två mäns liv och mor till tre barn kan dessutom ställa vilken film som helst på huvudet. Flickan räcker inte till varken på längden eller bredden, men framför allt inte på djupet för rollen. Hon är svårfotograferad, ser ut som en backfisch och har en barnslig stämma med tonfall à la Snövit. Peter Höglund är hennes ena moatjé. Han är ojämn: varm och levande i vissa scener, stel och stirrande i andra. Men på hans begåvning tvivlar man inte, mera på regissörens. Tollie Zellman, Gösta Cederlund och Carl Ström göra små krumelurer i kanten på filmhandlingen."

Kommentar Svensk filmografi

Cirkus är en dansk-svensk samproduktion. Filmen inspelades i Danmark med svenska skådespelare.

George Schnéevoigt (1893-1961), regissören av Cirkus, befann sig i slutet av sin karriär. Efter denna film gjorde han 1940-42 tre danska filmer och tillbringade sina sista nitton år ganska overksam.

Schnéevoigt hade haft viss framgång med två tidigare vildmarksromantiska coproduktioner: Fredlös (1936/19) och Laila (1937/19). Han hade utbildats till skådespelare i Berlin och debuterat hos Max Reinhardt 1912. Dessutom var han en mycket kompetent filmfotograf. Till Danmark kom han 1914 och fotograferade bl a film för Carl Th. Dreyer. Som regissör debuterade han ca 1930 och arbetade under ljudfilmstiden med Nordisk Films i Köpenhamn.

Inspelning

Nordisk Films ateljéer Valby Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1939-09-04 Palladium Stockholm Sverige 100 min
Urpremiär 1939-09-04 Palladium Stockholm Sverige 100 min
Annan visning 1940-01-08 Kinopalæet Köpenhamn Danmark 101 min

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Clownens sång
Kompositör Erik Fiehn
Textförfattare Nils-Georg


Originaltitel Gavotte (Gossec)
Kompositör François-Joseph Gossec


Originaltitel Leichte Cavallerie
Kompositör Franz von Suppé


Ämnesord

Barpianist
Cirkus
Clown
Efterlysning/ i radio
Impressario
Lindanserska
Paris (Frankrike)
Psykiater
Stockholm
Varieté

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2764


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel CIRKUS
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel CIRKUS
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?