Grundfakta

Media (54 st)

Originaltitel Hennes melodi
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1940-09-16

Medverkande

Sonja Wigert
Sonja Larsen, mannekäng på Wicanders varuhus

Sture Lagerwall
Curt Strange, kapellmästare på Restaurang Delmonico

Margit Manstad
Gloria, pianist

Håkan Westergren
Wicander jr

Hilda Borgström
Sonjas mormor

Marianne Aminoff
Kajsa Karlsson, biträde på parfymavdelningen

Visa alla medverkande

Handling

Sonja Larsen är mannekäng i en modesalong och får en dag i uppdrag att leverera en aftonklänning till generalkonsul Lindenstjernas dotter Inga. Generalkonsulns bil hämtar men kolliderar...

Visa hela handlingen

Press

Med ett enda undantag var Stockholms filmrecensenter ense om att filmen, vars författare var deras f d kollega Torsten Flodén, var ett lyckokast. O R-t i DN: "För en gångs skull...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Sonja Wigert Sonja Larsen, mannekäng på Wicanders varuhus
Sture Lagerwall Curt Strange, kapellmästare på Restaurang Delmonico
Margit Manstad Gloria, pianist
Håkan Westergren Wicander jr
Hilda Borgström Sonjas mormor
Marianne Aminoff Kajsa Karlsson, biträde på parfymavdelningen (i förtexterna anges rollnamnet Gullan Karlsson)
Gösta Cederlund farbror Berglund
Dagmar Ebbesen generalkonsulinnan Lindenstjärna
Stig Järrel Pelle Söderström
Georg Funkquist avdelningschefen på Wicanders
Torsten Winge generalkonsul Lindenstjärna
Pierre Colliander Urban, "Ubbe", saxofonist i Curt Stranges orkester
Eivor Engelbrektsson Inga Lindenstjärna, generalkonsulparets dotter
Hilde Majfeldt Inga, Sonjas påkläderska (i förtexterna anges rollnamnet Maj)
- Ej krediterade:
Wiktor "Kulörten" Andersson Alexander, Lindenstjärnas chaufför
Arne Lindblad skräddare hos Wicanders
Olga Andersson gäst på restaurang Bristol
Gustaf Lövås Johan, Wicanders chaufför
Gösta Bodin Svensson, anställd på Wicanders
Gunnar Björnstrand Karl, Inga Lindenstjärnas fästman
Carl Ericson chaufför
Tor Wallén hovmästaren på Bristol
Harry Philipson Filip, anställd på Wicanders
Victor Thorén kypare på Delmonico
Gunnar Almqvist gäst på Bristol
Hortensia Hedström gäst på Bristol
Helga Hallén gäst på Delmonico
Folke Erbo batterist på Delmonico
Yngve Nilsson trumpetare på Delmonico
Anders Soldén batterist på Bristol
Curt Blomquist tenorsaxofonist på Bristol

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1940
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Sonja Larsen är mannekäng i en modesalong och får en dag i uppdrag att leverera en aftonklänning till generalkonsul Lindenstjernas dotter Inga. Generalkonsulns bil hämtar men kolliderar på vägen med en lyxbil, tillhörig Argentinas minister i Stockholm. I den sitter kapellmästaren Curt Strange, som hämtats för att samma kväll spela på en mottagning hos ministern.

Sonja och Curt träffas, blir blixtförälskade i varandra, samtidigt som han tar henne för en rik societetsflicka och hon honom för en förmögen lebeman.

Bekantskapen fortsätter utan att någondera vågar avslöja verkliga förhållandet av rädsla att då förlora den andra.

En söndag gör de en utflykt tillsammans och Curt, som aldrig stått på ett par skidor, tvingas till en halsbrytande skidtur. En snöstorm isolerar dem och romantiken blommar i sportstugan som han lånat, men på natten beslutar Sonja att i ett brev till Curt avslöja vem hon i själva verket är.

Men när hon sedan ger sig av tyst, blåser brevet in i elden och brinner upp.

Curt söker efter hemkomsten upp generalkonsuln, som han tror är Sonjas far, och ber om hennes hand. Generalkonsuln, som tror att frieriet gäller dottern Inga, tar hjärtligt emot honom, ända tills Inga plötsligt kommer hem med sin nyförvärvade "riktige" fästman.

Sorgsen återvänder Curt hem, sätter sig vid pianot och spelar den melodi, som han tidigare spelat för Sonja. Hon får plötsligt höra den från grannens lägenhet, tror inte sina öron, ringer på dörren.

Så möts de igen, de bägge grannarna Sonja och Curt -- precis sådana de verkligen är.

Censur / granskning

Censurnummer 61804
Datum 1940-09-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2695 meter
Kommentar Kopiornas längd: 2710 meter. Kopiornas aktlängder: 545-570-570-545-480 = 2710 meter - 99 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2710 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med ett enda undantag var Stockholms filmrecensenter ense om att filmen, vars författare var deras f d kollega Torsten Flodén, var ett lyckokast.

O R-t i DN: "För en gångs skull fick man här en svensk film som var vad den utgav sig för att vara när den kallade sig komedi. Det var helt enkelt en ovanligt sympatisk, elegant och sober liten sak för att komma från det filmiska hemmaköket. Inte en enda plump i protokollet kunde man anteckna. Och de bästa scenerna hade en lekfull charm och gratie som var helt betagande."

Lill i SvD: "Den har ett visst mått av lekfull improvisation och amorös charm, icke alltför vanlig i svensk produktion. Den är också elegant regisserad och delvis mycket vackert fotograferad. Kort sagt, en älskvärd bagatell med publiktycke."

I AB kallar PGP filmen "en lyckad, elegant och kvick svensk filmkomedi, en av de bättre bland de många bra saker vi bjudits på det senaste året." Hans slutomdöme blir: "en rolig, måttfull och på alla händer välspelad film. Bravo."

Det är Edg i SocD som står för den negativa kritiken. Från början fastslår han att filmen "är en städad men nästan generande obetydlig svensk produkt".

Inte heller i fortsättningen finner han något försonande. Om filmens författare skriver han att dennes fantasi "absolut inte" räckt till, "i synnerhet som han inte levererat en enda replik med förmåga att intressera någon människa utanför de ytligaste stockholmska cocktailkretsarna".

Inte ens skådespelarna får nåd: "De går fullständigt bet på uppgiften".

Eljest är samtliga övriga kritiker rörande eniga om att både Sonja Wigert och Sture Lagerwall här gör några av sina bästa prestationer. O R-t i DN: "Det var verkligen ett utsökt komedispel de presterade, i få svenska filmer tidigare har man varit med om något liknande. Hon är ju en sällsynt intagande liten dam, men hon är också en utomordentligt kunnig liten aktris, som med ett hastigt tonfall, en stor blick eller en förströdd gest förmår ge filmfärg åt den vardagligaste lilla replik utan att ett ögonblick flagga för den. Hela hennes lilla person är film. Och Lagerwall spelade här varmare och mjukare än på länge, det kantiga och en smula knyckiga som de senare åren smugit sig in i hans spelsätt var närapå fullständigt bortslipat. Ingen av våra unga skådespelare just nu skulle t ex kunna göra den långa restaurangscenen, där han med mager plånbok spelade grandseigneur för sitt hjärtas dam, så avväpnande älskvärt. Det var komedispel av internationell klass."

Larz gör i StT en nästan förälskad jämförelse mellan Sonja Wigert och andra aktuella svenska filmskådespelerskor:

"Sonja Wigert (-) karakteriseras bäst med ett ord som hon själv använder i filmen: fortryllende. Vi svenskar har ingen som går upp mot Sonja Wigert just nu. Signe Hasso har sin glänsande intuition och sin själfullhet. Ingrid Bergman har sin kultiverade air. Birgit Tengroth sin friska sensualism och sin rarhet. Men ingen för sig så förtjusande graciöst framför kameran som Sonja Wigert, ingen klär sig så säkert och få har så känsligt och idealiskt filmansikte." Lill utbrister i SvD: "När får den flickan den roll hon är värd?"

Även den nye regissören Thor Brooks fick många vackra lovord.

I DN skrev O R-t: "Över huvud taget hade Thor Brooks i denna film för första gången på allvar tillfälle att visa vad han kan. Knappast någon annan av våra regissörer har ett sådant tekniskt kunnande som han. Hittills har han huvudsakligast fått visa det som regissörsmedhjälpare och klippare, här satte hans säkra och eleganta handlag sin prägel på filmen i dess helhet. Tvivelsutan är han en komediregissör att ta vara på."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in under mars, april och halva maj 1940.

Svensken Thor Brooks debuterade i själva verket inte med denna film som regissör. Det gjorde han redan 1936 med Min svärmor -- dansösen (1936/17). Men efter den filmen hade han inte fått några helt självständiga regiuppdrag förrän med Hennes melodi. Det blev heller inga fler uppdrag efter filmen och en vacker dag återvände Brooks till USA, där han tidigare arbetat inom filmproduktionen.

Torsten Flodén (1910-1948) hade sedan 1933 medarbetat om flera filmmanuskript. Hennes melodi var hans första helt självständiga manuskript, skrivet redan våren 1934 och då inköpt av SF, som emellertid aldrig spelade in det. Flodén återköpte manuskriptet i februari 1940 och bearbetade det för sin dåvarande hustru, Sonja Wigert.

Vid filmens premiär i Stockholm spelade den då i Sverige mycket populäre kapellmästaren och kompositören Peter Kreuder med sin orkester filmens ledmotiv som ouvertyr till Hennes melodi.

Inspelning

1940-03-06 1940-05-24
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)
Ekebyhof Ekerö Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1940-09-16 Saga Stockholm Sverige 99 min
TV-visning 1988-08-07 TV1 Sverige 95 min
1993-05-25 TV2 Sverige 95 min
1996-11-19 SVT1 Sverige 95 min
1999-10-19 SVT1 Sverige 95 min
Urpremiär 1940-09-16 Saga Stockholm Sverige 99 min

Musikstycken

Originaltitel Ritz
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Mannequine Parisienne
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Lullabye
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Den glade saxofonisten
Kompositör Nathan Görling (1940)
Instrumentalist Sture Lagerwall (piano - dubbad av Nathan Görling?)
Gösta Cederlund (saxofon - dubbad av Pierre Colliander?)


Originaltitel Delmonico
Kompositör Nathan Görling (1940)
Zilas Görling (1940)


Originaltitel När ljungen blommar
Kompositör Maj Lundén
A. Zackrisson


Originaltitel Anita
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Sunset
Kompositör Nathan Görling
Zilas Görling


Originaltitel Moonlight
Kompositör Nathan Görling
Zilas Görling


Originaltitel Chérie
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Cocktailparty
Kompositör Nathan Görling (1940)


Originaltitel Hälsning från Wien
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Hennes melodi
Kompositör Kai Gullmar (1940)
Textförfattare Leander (1940)
Orkester Delmonicoorkestern
Sångare Sonja Wigert
Sven Arefeldt (dubbar Sture Lagerwall)


Originaltitel Nocturno
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Fantasi-impromptu, piano, op. 66, ciss-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1834)
Instrumentalist Sture Lagerwall (piano - dubbad av Nathan Görling?)


Originaltitel På skidor
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Humoristiskt scherzo
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Ode till havet
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Rumba
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel I Love You
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Stormscen
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Allegro impetuoso
Kompositör Francis Salabert


Originaltitel Nordisk natt
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Coda
Kompositör Nathan Görling


Ämnesord

Bilolyckor
Ekerön/Ekebyhof
Högreståndsmiljö
Kapellmästare
Mannekäng
Modesalonger
Practical jokes
Restauranger
Restaurangkapell
Skidåkning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Soneson & Rydells boktryckeri


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel HÖR HENNES MELODIE. TO GLADE HJERTER FRA STOCKHOLM
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Hennes melodi.
Omfång 16 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hennes melodi.
Omfång 115 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hennes melodi.
Omfång 120 s. Rollista (1 s.) ingår.


Typ Dialoglista
Manustitel Hennes melodi. Originalmanuskript. Av Torsten Flodén.
Omfång 25 s. Produktionsuppgifter (1 s.) och sångtextbilaga (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ihre Melodie. Originalmanuskript von Torsten Flodén.
Omfång 25 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Her melody. Original film-story by Torsten Flodén.
Omfång 21 s. Kommentar (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Ihre Melodie.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?