Grundfakta

Media (20 st)

Originaltitel Hemtrevnad i kasern
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1941-12-08

Medverkande

Carl Hagman
Carl "Hamlet" Fredriksson

Carl-Gunnar Wingård
Cullberg, polismästare

Tollie Zellman
fru Ulla Cullberg, lottachef

Anna-Lisa Baude
fru Söderström, född Cullberg

Annalisa Ericson
Eva Cullberg

Björn Berglund
löjtnant Birger Mandell

Visa alla medverkande

Handling

Från fasaden på Malmstads lilla teater håller två karlar på att plocka ner skylten "Glada änkan". Teatern skall bli förläggning för en trupp beredskapare. De drar in på...

Visa hela handlingen

Press

Alla recensenter i Stockholm var ense om att Hemtrevnad i kasern inte var mycket till film. Den är, skrev Roderick i SvD "överhuvud ingen film, det är fotograferad revy" och sedan tillade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare

Medverkande

Carl Hagman Carl "Hamlet" Fredriksson
Carl-Gunnar Wingård Cullberg, polismästare
Tollie Zellman fru Ulla Cullberg, lottachef
Anna-Lisa Baude fru Söderström, född Cullberg
Annalisa Ericson Eva Cullberg
Björn Berglund löjtnant Birger Mandell
Rut Holm Stina Carlsson, barnjungfru
Sune Waldimir Sune Waldimir
Ernst Eklund överste Justus Tamm
Gösta Bodin Algot Johansson, handelsresande
John Melin Johansson, teatervaktmästare
Gustaf Lövås Napoleon Svensson
Einar Andersson operasångare

Bolag

Produktionsbolag AB Svea Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1941
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Från fasaden på Malmstads lilla teater håller två karlar på att plocka ner skylten "Glada änkan". Teatern skall bli förläggning för en trupp beredskapare.

De drar in på teatern och för att hålla humöret uppe på sina mannar sätter truppens chef, löjtnant Birger Mandell, dem i arbete med att sätta upp en militärrevy.

De får benäget bistånd av den lilla stadens lottor med lottachefen Ulla Cullberg, maka till stadens polismästare, i spetsen. Hon har en teaterbiten dotter, Eva, som också är lotta och som mot de stränga föräldrarnas uttryckliga förbud under antaget namn lyckas få primadonnans roll i revyn.

Det klarar hon så bra att hon efteråt inte bara får föräldrarnas fulla förlåtelse utan även den unge löjtnanten, som varit föreställningens regissör.

Censur / granskning

Censurnummer 63826
Datum 1941-12-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2370 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2370 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Alla recensenter i Stockholm var ense om att Hemtrevnad i kasern inte var mycket till film. Den är, skrev Roderick i SvD "överhuvud ingen film, det är fotograferad revy" och sedan tillade han att "det är ingen bra revy". Crick är litet mildare i NDA: "det hela är mera oförarglig militärrevy än film".

Mer positiv var -d i Arbetaren: "Sprittande melodier, glada sketcher och tjusig sång och tillika ett genomgående glatt humör karakteriserade Sölve Cederstrands och Gösta Rodins revyfilm."

Movie i StT såg också med vänliga ögon på filmen, även om han hade sina reservationer: "En trevlig och underhållande film; inte alls märkvärdig på något sätt, men munter, pigg och med många välgjorda schlagers. Själva uppslaget är i allra enklaste laget, men det betyder nu i stort sett ganska litet -- huvudsaken är att man trivs och det gör man verkligen. Applåderna kommo tätt. (-)

Hemtrevnad i kasern är praktiskt taget bara en rolig beredskapssketch, där bl a Gösta Rybrant ('Flips') och Alf Henrikson bidra med uppiggande kabaretinslag. Litet allvar ligger det ju bakom det hela, inte minst när vi få sjunga 'Gör honnör för flickan i uniform', en melodi som Ernfrid Ahlin har all heder av. Men någon verklig handling finns som sagt inte i filmen -- och det har man nog inte heller avsett. Den har av allt att döma kommit till för att skaffa svenska folket en stunds verklig glädje. Och roligt hade vi, som sagt. Det kan nu inte hjälpas."

Movie berömmer också genomgående de populära skådespelarna, främst bland dem Rut Holm. Men alla ge, skriver han, "färg och fläkt åt den trevliga beredskapshistorien.

Radiotjänsts populäre 'God afton, mina damer och herrar' -- alias Sune Waldimir -- spelar en stor roll i filmen och det Rybrantska revyinslaget har många lockande programpunkter. Inte minst sketchen om mannen som inte vet ett dugg. Den skulle faktiskt ha kunnat gjorts ännu mera av."

Rut Holm får beröm också av Roderick i SvD: Hon är "komikens primus motor. Hon har en naturlig humoristisk åder i sin robusta folklighet. Men hon behöver bättre repliker för att komma till sin rätt."

För övrigt är Roderick helt negativ: "Här dukas fram gamla lager av förlegade revyvitsar och komik av det slag, som även svensk film växt ifrån. Stammande, medelålders, giftasovilliga fästmän tycka vi inte är så roliga längre. Sådana inackorderingar från Pensionat Paradiset tycka vi inte om att möta på bio längre. Långrandiga, poänglösa sketcher som 'Mannen som inte vet ett dugg' tära hårt på tålamodet och välviljan."

Chat i SvD: "Så många gamla historier, som hinna dras i Hemtrevnad i kasern, har man inte hört på mången god dag. Och när förrådet av vitsar är uttömt, övergår man till att dra revykupletter. (-) Man trodde knappast att det numera arbetades så lättvindigt i filmateljéerna här i landet. (-) Skådespelarna sketcha sig givetvis fram i detta besynnerliga hopkok i stället för att spela, och slutomdömet måste bli: Den här filmen kunde vi varit förutan. Vilket inte hindrar att somliga, som haft sin varelse i mer eller mindre hemtrevliga kaserner, måhända komma att slå sig på knäna med ett igenkännande leende. För en del folk är inget roligare än en historia, som de hört förut. För då veta de säkert vad som är det roliga."

Det verkliga dråpslaget mot filmens främste upphovsman, regissören och medförfattaren Gösta Rodin, utdelar emellertid O R-t i DN: "Med Hemtrevnad i kasern tar svensk film bottenkänning så det sjunger i plåtarna. Historien presenteras som revylustspel, och det är väl alltså meningen att man inte skall komma med för stora pretentioner. Men n å g r a får man väl i alla fall lov att ha? Ett par förträffliga visförfattare har, tydligen intet ont anande, bidragit till underhållningen med ett par goda sångnummer, som presenteras bra av Anna Lisa Ericson och Björn Berglund, operasångaren Einar Andersson låter höra sin granna röst i några andra fristående nummer -- men över återstoden är det mest skoningsfullt att dra en tystnadens slöja. Var regissören fanns i denna s k film hade i varje fall jag svårt att hitta. Hans namn stod angivet i förtexterna, men sedan kom han fullständigt bort."

Crick i NDA kommer med några försonande slutord: "Vad som dock främst räddar denna 'film' -- undantaget de många goda andraplansfigurerna -- är musiken. Ernfrid Ahlin och Stim-chefen Eric Westberg svara för kompositionerna -- Ahlin för de lättare och Westberg för de tyngre. Hade inte dessa två herrars melodier funnits hade hemtrevnaden förbytts i raka motsatsen. Nu finns det faktiskt tillfällen, då man låter sig roas."

Kommentar Svensk filmografi

Alla "beredskapsfilmer" under dessa år var inte lika seriösa, och Hemtrevnad i kasern får stå som en senkommen motpol till Första Divisionen (1941/18) och den filmproduktion som inom kort skulle inledas med Rid i natt! (1942/27).

Filmen spelades in under hösten 1941 och bestod -- i sin egenskap av revy- och sketchfilm -- nästan helt av interiörscener.

Inspelning

(hösten) 1941 1941
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1942-01-12 Rialto Stockholm Sverige 87 min
1942-01-12 Rival Stockholm Sverige 87 min
Sverigepremiär 1941-12-08 Grand Västerås Sverige 87 min
Urpremiär 1941-12-08 Grand Västerås Sverige 87 min
Dvd-release 2014-11-26 Sverige (utgiven i boxen "Den stora beredskapsboxen")

Musikstycken

Originaltitel Say, Brothers, Will You Meet Us?


Originaltitel Sov Dukke Lise
Kompositör Elith Worsing (1920)
Textförfattare S.S. Wilson (svensk text 1920)
Ludvig Brandstrup (dansk text 1920)


Originaltitel Då mär det dej jag tänker på
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Gösta Rybrant (1942)


Originaltitel Gör honnör för flickan i uniform
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Gösta Rybrant (1942)


Originaltitel Hemtrevnad i kasern
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Roland (1942)


Originaltitel Jag har någonting i beredskap åt dej
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Roland (1942)


Originaltitel När du ler
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Gösta Rybrant (1942)


Originaltitel När jag mötte dig första gången
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Gösta Rybrant (1942)


Originaltitel I pagliacci
Kompositör Ruggero Leoncavallo (1892)
Textförfattare Ruggero Leoncavallo (1892)


Ämnesord

Beredskap
Lotta
Militärrevy
Militärtjänst
Polismästare
Revyer
Teatrar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2366


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2366


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemtrevnad i kasärn. Scenario.
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 19
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?