Grundfakta

Media (70 st)

Originaltitel Vårat Gäng
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1942-02-02

Medverkande

Gösta Cederlund
kyrkoherde Klewe

Fritiof Billquist
pastor Björke

Torsten Hillberg
Erik Bergendal, organist

Ruth Stevens
fru Bergendal

Alice Babs
Alice Bergendal, Bergendals dotter

John Botvid
Blomkvist, vedhandlare

Visa alla medverkande

Handling

Stämningen är dyster i "Vårat Gäng". Pojkarna och flickorna har blivit av med sin "klubblokal" i en koloniträdgård på Söder. Men Blomqvist, som har vedhandel, förbarmar sig över dem...

Visa hela handlingen

Press

Filmen togs mycket väl emot av alla recensenter i Stockholm. Den har "ett medryckande gott humör och en sympatisk renhårighet" skrev Jerome i DN. "En glad upplevelse" kallade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Musikarrangör
Rekvisita
B-ljud

Medverkande

Gösta Cederlund kyrkoherde Klewe
Fritiof Billquist pastor Björke
Torsten Hillberg Erik Bergendal, organist
Ruth Stevens fru Bergendal
Alice Babs Alice Bergendal, Bergendals dotter
John Botvid Blomkvist, vedhandlare
Åke Grönberg Jonne, butiksföreståndare
- Vårat Gäng:
Åke Johansson Åke Jansson
Kaj Hjelm "Kajan" Blom
Lisbeth Bodin Bettan (ej krediterad)
Sten Mattsson "Knotan" Lindberg
Bengt Persson "Bullan"
Carl-Michael Alw "Stickan"
Tore Bark "Tosse"
Tore "Knatten" Andersson "Knatten" Karlsson
Arne Söderberg "Majorn"
Rudolf Keijser "Rulle"
Britt Nilsson Britt
Maj-Britt Nilsson Maj-Britt
- Övriga:
Lennart Nilsson "Spurtis"
- Ej krediterade:
Signe Lundberg-Settergren fru Jansson, Åkes mamma
Anna-Lisa Fröberg fru Amell
Hilma Barcklind fru Berglund
Åke Claesson disponent Lindgren
Emil Fjellström en jobbare
David Erikson Bullans pappa
Axel Högel postmästaren
Gösta Grip kund i rak- och frisersalongen
Ernst Brunman kapten på Djurgårdsfärjan
Carl Ericson vaktmästare på Radiotjänst
Lars Persson Lasse, vaktmästarassistent på Radiotjänst
Claes Thelander radiotekniker på Radiotjänst
Nils Ohlin programledare på Radiotjänst
Gunnar Skoglund regissör på Radiotjänst
Mona Mårtenson "Kristina" i radiopjäsen
Nils Ekstam "Leopold" i radiopjäsen
Gustaf Färingborg soldaten i radiopjäsen
Mona Geijer-Falkner fru Jonsson, kund i Jonnes butik
Lotten Olsson radiolyssnare
Oscar Åberg poliskommissarien vid flyttlasset
Eric Engstam radiolyssnare med hörlurar
Helge Kihlberg en äldre man på höstfesten som skräms av fyrverkeriet
Hans Lindgren pojke i laget från Katarina
Gunnar Höglund pojke i hejaklacken för Katarinas simlag
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Fritiof Norberg en herre på mötet hos pastor Björke

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1942
Sandrew Film & Teater AB 1966
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Film AB 2008
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Stämningen är dyster i "Vårat Gäng". Pojkarna och flickorna har blivit av med sin "klubblokal" i en koloniträdgård på Söder. Men Blomqvist, som har vedhandel, förbarmar sig över dem och låter dem hålla till i hans vedbod.

På gatan utanför får de se ett flyttlass. Överst tronar en flicka, som visar sig vara Alice Bergendahl på väg att flytta in på Söder. Gänget hugger i och snart är flyttningen klar. Alice blir snabbt gängets nya medlem.

Gänget ordnar en stor höstfest på en av gårdarna. Den blir mycket lyckad med sång och musik ända tills raketerna i det planerade fyrverkeriet av misstag exploderar och går till väders i galna riktningar med krossade fönsterrutor i mängd som resultat.

Samtidigt får de veta att Alice inte får sjunga längre i kyrkokören, eftersom hon sjunger med dem på gårdarna på Söder.

Nu gäller det att hitta på något som kan ge både pengar och anseende åt gänget. Fönsterrutorna måste betalas och så hoppas man ju på en ny klubblokal.

Gängets medlem Kajan lyckas ordna ett framträdande i radio av hela gänget med sång och musik och det blir en stor framgång ända tills Kajan tar mikrofonen och berättar om gängets besvärligheter och att man behöver pengar till en ny lokal.

Då får herrarna på Radiotjänst spader och bryter programmet. Men Kajan hann säga adressen och plötsligt börjar pengar strömma in i massor.

Med hjälp av den förstående kyrkoherden Klewe på Söder ordnar man dessutom en simgala i Medborgarhuset. Resultatet blir över förväntan. Man får inte bara pengar till ett nytt klubbhus, det blir också en avsevärd summa över, som man ger till kyrkan, samtidigt som Alice får veta att hon är välkommen tillbaka att sjunga där också.

Censur / granskning

Censurnummer 64035
Datum 1966
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2470 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 64035
Datum 1942-01-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2470 meter
Kommentar Aktlängder: 470-555-575-560-310 = 2470 m. Aktlängder: 470, 555, 575, 560, 310.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2470 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen togs mycket väl emot av alla recensenter i Stockholm. Den har "ett medryckande gott humör och en sympatisk renhårighet" skrev Jerome i DN.

"En glad upplevelse" kallade Arbetaren filmen, och S G-d i SocD inledde sin recension med:

"Det är lika bra att säga det med en gång: Vårat gäng är en alldeles utmärkt film, en verkligt glädjande överraskning för den, som kanske en smula skeptisk gick till premiären. Filmen är fullkomligt fri från överdrifter och osmakligheter. Den är ungdomligt frisk och hurtig, en gosselynnets fanfar och det goda kamratskapets triumf. Förtjänsten ligger nog till störs!ta delen hos Gunnar Skoglund, som på ett briljant sätt hållit ihop det hela och satt sitt sjusjungande goda humör på nästan alla detaljer. Han har dämpat ner den allra mest påträngande swingmentaliteten och med smak länkat in den i en gaskigt skojfrisk, men också bitvis rent rörande och fin ungdomshistoria. Han blåser bort alla sura miner, och låter oss som hopparna vid den stora simfesten i filmen dyka ned i ett uppfriskande bad, som alla, gamla, unga och barn måste må bra av."

I fortsättningen skriver S G-d om filmens handling att "alla dessa tokiga påhitt innerst inne har en riktig och bra mening. Hur uppsluppna situationerna än äro, leda de alltid fram till något rätt och hederligt. Och behålla ändå sin lekfulla lustighet. Vi leva i en beredskapstid, och så som Vårat gängs bravader berättas, är det ingen dålig propaganda. I gänget vågar sannerligen inte någon försöka med några busfasoner. Men glädjen hålles vid makt och spelar som friska vindar över Söders höjder till toner från många och underliga instrument och unga röster. (-) Alla som medverkat ha heder av den -- Gunnar Skoglund främst."

Roderick kallar i SvD filmen för "en angenäm överraskning" och fortsätter: "Gunnar Skoglund har visat sig vara rätte mannen för ungdomarna. På eget manuskript har han lekt fram en film med sprittande livsglädje men ändå med allvar och ansvarskänsla bakom skämtet och upptågen. Vårat gäng är ingen swingapoteos. Skoglund tycks snarast ha satt sig i sinnet att ersätta den s k swingmentaliteten med något bättre, att slå den med dess egna vapen. Han tar fasta på ungdomens melodiglädje, låter den porla och välla som yra vårbäckar, men han låter den också bli vad den bör vara, ett spontant uttryck för ungdomlig livslust och för -- arbetsglädje. (-)

Uppfriskande är också Skoglunds sätt att utnyttja nya miljöer. (-) Det är dock främst tendensen, som man vill lovorda i denna ungdomsfilm. Det betyder sedan mindre att denna föga anspråksfulla historia manuskriptmässigt företer en del brister med aldrig fullföljda linjer och oklarhet i uppläggning och regi på sina håll. I en film som denna är det dock viktigast att regissören lever och känner med sina unga aktörer. Skoglund har beundransvärt säker hand med dem, kanske emedan han själv äger det rätta gosselynnet."

I AB påpekar Filmson att filmens amerikanska förebilder "äro tydliga nog, men det gör ingenting för de äro goda nog". Filmson ser också swingen som en övergående "barnsjukdom", som snart är förbi och glömd, men Toni skriver i NDA om den swing-sjungande Alice Babs med tydlig förtjusning: "Hon har från att ha förekommit som mera avancerad filmhjältinna åter blivit swingflicka, och är naturligare och ledigare än i sin förra film. Sjunger swing gör hon så att det är en sann fröjd...sedan får ungdomskverulanterna förfasa sig bäst de gitta . . ."

I Arbetaren gläds recensenten åt att så tycker tydligen också "prästerskapet, trots vicepastorns betänkligheter att låta Alice Babs sjunga samtidigt i kyrkokören och i gängets tillställningar".

Tänk, om han kunde tittat in i framtiden!

Kommentar Svensk filmografi

Bakom filmen låg en mycket populär radioserie, vilken startade i mars 1939 och efter två år även fick formen av årliga Vårat-Gäng-revyer, som fortsatte till 1948. Bakom både radioserien och revyerna stod Sven Paddock och Nils Perne, även filmen Vårat Gängs idégivare.

Vid starten i radio 1939 ingick äldre skådespelare i gänget, bl a Elof Ahrle och Naemi Briese, men de föll bort redan följande år, samma år som Alice Babs kom med i gänget.

Tjugo år senare, 1959, lanserade Paddock ett nytt "Vårat Gäng" i radio, dock utan samma framgång som tidigare.

För Gunnar Skoglund betydde Vårat Gäng hans definitiva genombrott som manuskriptförfattare och spelfilmsregissör. Denna gång fick han till skillnad från den ett halvår tidigare visade En kvinna ombord (1941/24) oförbehållsamt god kritik av alla Stockholms recensenter. Filmen blev dessutom en stor pub!liksuccé.

Vårat Gäng spelades in under senare hälften av november och hela december 1941 samt början av januari 1942. Så många exteriörer som årstiden medgav togs på Söder i Stockholm. Simgalan togs på plats i Medborgarhusets simhall. Filmens kyrkoherde Klewe, spelad av Gösta Cederlund, var ett porträtt av kyrkoherde Ernst Klefbeck i Sofia församling, som under sin 20-åriga tid där (1917--1938) tog mycket aktiv del i ungdomsarbetet på Söder.

Vårat Gäng var godkänd av Barnfilmjuryn.

Förlaga

Originaltitel Vårat Gäng (Radioprogram)
Författare Sven Paddock
Nils Perne


Inspelning

1941-11-12 1942-01-09
AB Sandrewateljéerna Stockholm Sverige (
Södermalm Stockholm Sverige (exteriörer, bl.a. Stigbergsgatan)
Forsgrénska Badet Stockholm Sverige (exteriörer)
Johanneshov Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1942-02-02 Folkan Borås Sverige 90 min
1942-02-02 Royal Eskilstuna Sverige 90 min
1942-02-02 Plaza Göteborg Sverige 90 min
1942-02-02 Royal Göteborg Sverige 90 min
1942-02-02 Capitol Helsingborg Sverige 90 min
1942-02-02 Royal Linköping Sverige 90 min
1942-02-02 Palladium Malmö Sverige 90 min
1942-02-02 Royal Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 1969-11-22 TV2 Sverige 86 min
1990-09-25 TV3 Sverige 86 min
1998-12-28 SVT1 Sverige 86 min
2001-12-24 SVT2 Sverige 86 min
2003-01-21 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1942-02-02 Folkan Borås Sverige 90 min
1942-02-02 Royal Eskilstuna Sverige 90 min
1942-02-02 Plaza Göteborg Sverige 90 min
1942-02-02 Royal Göteborg Sverige 90 min
1942-02-02 Capitol Helsingborg Sverige 90 min
1942-02-02 Royal Linköping Sverige 90 min
1942-02-02 Palladium Malmö Sverige 90 min
1942-02-02 Royal Stockholm Sverige 90 min
Videorelease 1998-11 Sverige 86 min
Dvd-release 2008-03-05 Sverige 86 min
TV-visning 2010-05-04 SVT1 Sverige 86 min
Dvd-release 2011-06-08 Sverige (ingår i boxen Alice Babs - Fem klassiska favoriter)
TV-visning 2012-11-05 SVT1 Sverige
2013-01-07 SVT1 Sverige
2014-09-29 SVT1 Sverige
2018-04-02 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Vårat Gäng
Kompositör Sven Paddock (1940)
Jokern (1940)
Textförfattare Sven Paddock (1940)
Jokern (1940)
Sångare kör


Originaltitel Dragspelsvals
Kompositör Thore Ehrling
Ivan Söderberg


Originaltitel Här på Söder
Kompositör Kai Gullmar (1942)
Textförfattare Nils Perne (1942)
Sven Paddock (1942)
Sångare Alice Babs
Tore "Knatten" Andersson
Tore Bark
Carl-Michael Alw
Åke Johansson
Lisbeth Bodin
Rudolf Keijser
Kaj Hjelm
Sten Mattsson
Bengt Persson
Åke Grönberg
Maj-Britt Nilsson
Britt Nilsson


Originaltitel Foxtrot (Söderberg)
Kompositör Arne Söderberg
Framförs av Arne Söderberg (dragspel)


Originaltitel Låt mig bli med i erat gäng
Kompositör Nils Perne (1942)
Sven Paddock (1942)
Textförfattare Nils Perne (1942)
Sven Paddock (1942)
Sångare Alice Babs
kör (Vårat Gäng)


Originaltitel Stigbergsgatan 8
Kompositör Nils Perne (1942)
Sven Paddock (1942)
Kai Gullmar (1942)
Textförfattare Nils Perne (1942)
Sven Paddock (1942)
Kai Gullmar (1942)
Sångare Alice Babs (repris)
kör
Framförs av Alice Babs (piano)
Tore Bark (gitarr)


Originaltitel Mr. Stomp
Kompositör Sten Rosell
Gary Geve
Textförfattare Sten Rosell
Gary Geve


Originaltitel Inget gäng är som Vårat Gäng
Kompositör Nils Perne (1942)
Sven Paddock (1942)
Textförfattare Nils Perne (1942)
Sven Paddock (1942)
Sångare Åke Grönberg
John Botvid
Alice Babs
Lisbeth Bodin
Britt Nilsson
Maj-Britt Nilsson
kör


Originaltitel Tre bröder från Söder
Kompositör Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Textförfattare Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Sångare Arne Söderberg
Tore Bark
Tore "Knatten" Andersson


Originaltitel Flickan från Södermalm
Kompositör Nils Perne (1941)
Sven Paddock (1941)
Textförfattare Nils Perne (1941)
Sven Paddock (1941)
Sångare Lisbeth Bodin


Originaltitel Alice i Tyrolen
Kompositör Sven Paddock (1940)
Jokern (1940)
Textförfattare Sven Paddock (1940)
Jokern (1940)
Sångare Alice Babs


Originaltitel Bästa man på plan
Kompositör Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Textförfattare Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Sångare Maj-Britt Nilsson
kör


Originaltitel De' va' en stark sak
Kompositör Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Textförfattare Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Sångare Kaj Hjelm


Originaltitel Jitterbug från Söder
Kompositör Nisse Lind (1941)
Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Textförfattare Nisse Lind (1941)
Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Sångare Arne Söderberg
Tore Bark
Tore "Knatten" Andersson


Originaltitel De' ä' ja' som ä' basen för basset
Kompositör Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Textförfattare Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Sångare Kaj Hjelm
kör (Vårat Gäng)


Originaltitel Å så svänger vi ett tag
Kompositör Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Textförfattare Sven Paddock (1941)
Jokern (1941)
Sångare Alice Babs
Lisbeth Bodin
Britt Nilsson


Originaltitel Stilla glider gondolen
Kompositör Kai Gullmar (1941)
Textförfattare Nils Perne (1941)
Sven Paddock (1941)
Sångare Lisbeth Bodin
Bengt Persson


Originaltitel Joddel-paraden
Kompositör Nils Perne (1941)
Sven Paddock (1941)
Kai Gullmar (1941)
Textförfattare Nils Perne (1941)
Sven Paddock (1941)
Kai Gullmar (1941)
Sångare Alice Babs
kör


Ämnesord

Gårdsfest
Kappsimning
Koloniträdgårdar
Kyrkokör
Radioserie
Radiotjänst
Raketer
Sim-gala
Stockholm/Medborgarhuset
Stockholm/Söder
Ungdomsgård
Vedbod

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB
Affischdesign Gösta Åberg


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vårat gäng.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 126 s. handskriven rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 8
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?