Grundfakta

Media (80 st)

Originaltitel Löjtnantshjärtan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1942-10-22

Medverkande

Sickan Carlsson
Louise Pålsson

Åke Söderblom
löjtnant Stefan Horntygel

Hjördis Petterson
änkefru Katrin Pålsson, Louises mor, ägarinna till godset Bankeberga

Hilding Gavle
ryttmästare Casimir von Rinkler

Ruth Moberg
Tatjana Johansson, sångerska

Gösta Kjellertz
löjtnant Baltzar Silversporre

Visa alla medverkande

Handling

De tre glada husarlöjtnanterna Stefan Horntygel, Baltzar Silversporre och Douglas Bramfeldt blir tillsammans med sin skvadronchef, ryttmästare Casimir von Rinkler inkvarterade på godset...

Visa hela handlingen

Press

De flesta recensenterna i Stockholm lät sig charmas av den flitige Weyler Hildebrands senaste alster, denna gång i en ny genre, operettfilmens. I NDA skrev Axon: "En förunderlig herre,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Scenografiassistent
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sickan Carlsson Louise Pålsson
Åke Söderblom löjtnant Stefan Horntygel
Hjördis Petterson änkefru Katrin Pålsson, Louises mor, ägarinna till godset Bankeberga
Hilding Gavle ryttmästare Casimir von Rinkler
Ruth Moberg Tatjana Johansson, sångerska
Gösta Kjellertz löjtnant Baltzar Silversporre
Gaby Stenberg Gabrielle Ekhagen, Louises väninna
Carl-Axel Hallgren löjtnant Douglas Bramfeldt
Olav Riégo Johansson, Pålssons betjänt, Tatjanas far
Torsten Hillberg Viktor Samuelsson, procentare
Rune Halvarsson Nisse Mårberg, Stefans kalfaktor
- Ej krediterade:
Anna-Lisa Söderblom en av Stefans flickbekanta
Margareta Ara en av Stefans flickbekanta
Siri Olson en av Stefans flickbekanta
Carl Cramér löjtnant Kasper Lövgren
Egil Holmsen löjtnant Johan Blom
Lenn Hjortzberg löjtnant Hasse Blixt
Nikolai Sokolsky den ryske attachén
Per Hugo Jacobsson officer på mässen
Karl-Erik Pehrson vakten
Olle Janson Nilsson, mässuppassare
Christian Bratt andre mässuppassaren
Otto Adelby officer på balen
Paul Hagman officer på balen
Teddy Rhodin dansande på balen
Julius Mengarelli dansande på balen
Göte Stergel dansande på balen
Mafalda Figoni dansande på balen
Ellen Rasch dansande på balen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1942
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2014
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

De tre glada husarlöjtnanterna Stefan Horntygel, Baltzar Silversporre och Douglas Bramfeldt blir tillsammans med sin skvadronchef, ryttmästare Casimir von Rinkler inkvarterade på godset Bankeberga under regementets manöver. Godset ägs av den ungdomliga och charmerande fru Katrin Pålsson, änka sedan många år och nu i begrepp att fira sin 50-årsdag. Där bor också hennes dotter Louise, skicklig ryttarinna, som just nu har besök av sin väninna Gabrielle.

Hovmästaren på godset har en dotter Tatjana, som nyligen återvänt från Paris, där hon utbildat sig till sångerska. Louise utger henne på skämt för en storm!rik rysk storfurstinna.

Stefan har dåliga affärer och ser snart ingen annan utväg än att ta avsked från regementet. Vid kapplöpningarna på Jägersro satsar han lånade pengar i hopp om en storvinst men förlorar allt. Inte blir han heller gladare av att Louise vinner, när de rider i kapp.

Baltzar har blivit blixtkär i den mörka och vackra Tatjana och Douglas har lika hopplöst förälskat sig i Gabrielle. Alla sjunger små kärleksduetter med varandra för precis som i en riktig operett har alla blivit kära i varandra vid första ögonkastet.

Även Stefan och Louise finner varandra snart och t o m deras chef Casimir lyckas övertyga godsets ägarinna om lämpligheten att åter inträda i det äkta ståndet och då med honom.

Så till slut blir det ett fyrdubbelt bröllop, där alla dansar ut med varandra på den stora herrgårdsbalen.

Censur / granskning

Censurnummer 64912
Datum 1942-10-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2875 meter
Kommentar Aktlängder: 565-550-555-580-625 = 2875 m - 105 minuter. Aktlängder: 565, 550, 555, 580, 625.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2875 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta recensenterna i Stockholm lät sig charmas av den flitige Weyler Hildebrands senaste alster, denna gång i en ny genre, operettfilmens. I NDA skrev Axon: "En förunderlig herre, Weyler Hildebrand, en uppfriskande gosse i den svenska filmvärlden. Man vet aldrig, var man har honom. Han kan göra klavertramp, det är visst och sant (-) men han kommer alltid igen med något bättre. Film och ateljéteknik kan han mer än de flesta i branschen, och fantasi har han för flera hundra. Det är därför med stor glädje man noterar, att Weyler Hildebrand med sin senaste film och den första svenska 'riktiga' operettfilmen, Löjtnantshjärtan på China, fick in en fullträff, som gör hans kunnande hel rättvisa. Hr Hildebrand har tagit revansch, och denna var han ärligen värd.

Löjtnantshjärtan är en glittrande glad operett, som försätter publiken på gott humör. Den leker sig fram och är sprängfylld med Sylvainmelodier, som visserligen icke kunna inrangeras bland den högre operettmusiken men som är av den lättfattliga art, som gör att åhöraren gärna vill nynna med i refrängerna. (-)

Filmens manuskript, givetvis författat av hr Hilde!brand, innehåller visserligen inga märkvärdigheter men är dock snarare i över- än underkant, om man jämför med de libretton som man upplevt i massor av operetter på scenen. (-) På uppfinningsrikedomen är icke att klaga och ej heller på generositeten i uppläggningen. Den stora balen på det skånska herresätet är magnifik, men ännu mer tilltalande äro kanske de imponerande ryttarscenerna på landsvägen eller det öppna fältet. Folk, hästar, sång och musik ha här kombinerats på ett idealiskt sätt. Den både för ögat och örat fägnande ekoscenen i slottsparken med operakören som 'eko' är tillika ett fynd, som man gladdes åt och applåderade."

Även O R-t skriver den här gången vänligt om Hildebrand i DN: "Säga vad man vill om Weyler Hildebrand: inte ligger han på latsidan, och inte är han den som man tar där man sätter honom. För ett par veckor sedan levererade han utan att blinka en av de värsta fadäserna i de senaste årens inhemska filmhistoria, och nu är han redan här igen och tar revansch. Ty det gör han verkligen, på sitt speciella sätt. Han är den svenska filmens Särimner, som slaktas varannan månad, men nästa står upp, pigg och oförfärad, som om ingenting hänt. Med Löjtnantshjärtan har han velat göra 'den första svenska operettfilmen'. Man får inte ta den så rasande allvarligt. Den är -- trots damernas moderna toaletter och frisyrer -- en okynnig långdans av en handfull skånska husarer i en svunnen, sorglös tid, då den s k strama livsföringen ännu inte var uppfunnen. (-)

Ibland hänger historien dåligt ihop och förlorar sig i fristående upptåg och sångnummer, som i många fall skulle kunna klippas dussintals meter. Men det hela är gjort med gott humör, schvung och, last but not least, en god portion av tekniskt kunnande. Det sistnämnda är något som nästan alltid frapperar en när Weyler Hildebrand är i farten: han är obalanserad och ojämn, han kan sätta de fruktansvärdaste plumpar i protokollet, men så -- rätt som det är -- gör han saker som ytterst få av våra svenska regissörer gör honom efter. (-)

Några fadäser blir det inte den här gången, även om en del av upptågen (-) närmar sig lågkomiken. Som helhet får man nog säga att Hildebrand den här gången är oväntat polerad (-) sen är det ju en annan sak att han överallt håller sig till schablonen."

I StT talar Larz om "Widfamne Weyler Hilde!brands käcka kavaljerhumör" och säger att han i Löjtnantshjärtan "med sitt vanliga hejiga humör gett sig i kast med en ny genre. Den styrka han förlänat filmen är dess sjutusanbövlar anda av häst- och fruntimmers!karl, det präktiga svenska krigarhjärta som klappar under snörmakerierna."

I SvD är Lill mera kritisk. Hon påtalar filmens brist "på sammanhängande stil och spirituella eller smakfulla infall var ohjälplig. Det mesta blev platt och mycket rent groteskt.

Musikaliskt finns ingenting att invända mot filmoperetten."

Alla skådespelarna får vänliga lovord men mest beröm får Sickan Carlsson. Hon var, skriver N E i SocD, "en outsinlig glädjekälla i den här filmen, angenämt fullfjädrad i tekniken, glittrande, lekfull, skälmsk och charmerande."

Direkt negativ var S Almqvist i AT. Han ansåg filmen "torftig". (-)

"Utförandet har blivit stillöst och artistiskt okänsligt. Här har en filmare varit i farten, som föga bemödat sig om att återge en gammal militär livsstil eller att fånga herrgårdarnas atmosfär, och han har heller icke i gengäld arbetat med någon medryckande plebejisk frodighet. Man undgår inte att rikta kritiken till Weyler Hildebrand, eftersom han både skrivit och regisserat stycket. Denne filmman har arbetat oerhört i många år, och det förefaller nu som om han fortsatte av bara farten, på ren rutin. Hans sinne för människor och stämningar, blicken för ordning, rytm och sammanhang, hans humor och berättarglädje hinner inte förnyas, så som han nöter på dem.

Åtminstone kan man med en hög grad av förslitenhet hos upphovsmannen förklara det torra och magra med denna materiellt innehållsdigra film, det andefattiga manuskriptet, stilvidrigheten, doftlösheten, den totala frånvaron av förälskelse och svärmeri -- med ett litet undantag: fröken Stenbergs och herr Hallgrens duett vid den vita pelaren. -- Andra episoder blev däremot pekoralistiska genom operakrafternas valhänta aktion.

Tag en lång paus, Weyler Hildebrand, och kom sedan igen med full kraft. Titta på livet under mellantiden. Och håll sig inte för god för att lära av utländsk film. Eder skildringsteknik är sedan länge sig selv nok och verkar ganska illa efterbliven."

Kanske Weyler Hildebrand lydde rådet, kanske han betänkte sig ett ögonblick. Det dröjde i alla fall till nästa vår, innan han regisserade någon ny film.

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av filmen blev på grund av de talrika exteriörscenerna, i vilka även trupp från Skånska kavalleriregementet (K 2) i Helsingborg medverkade, mycket tidsödande och även dyrbar. Den började i mitten av maj och fortsatte över mitten av juli 1942. Godset, där officerarna inkvarterades, var Kulla-Gunnarstorp strax norr om Helsingborg, och manöverbilderna togs på K 2:s övningsfält vid Ljungbyhed.

Några recensenter skrev att filmen var operasångers!kan Ruth Mobergs filmdebut. Så var inte fallet. Dels hade hon några månader tidigare varit med i Sexlingar (1942/13), dels hade hon redan 1940 lånat sin röst åt Karin Ekelund i Med dej i mina armar (1940/30).

Författaren och journalisten Oscar Hemberg, en gång anställd på SF, sålde 7.3.1935 ett filmmanuskript med titeln "Ett löjtnantshjärta" till SF, men eftersom det inte kunnat återfinnas i arkivet för oinspelade manuskript, vet man ingenting om eventuella likheter med Löjtnantshjärtan.

Inspelning

1942-05-12 1942-07-22
Filmstaden Råsunda Sverige
Kulla Gunnarstorp Helsingborg Sverige
Jägersro Malmö Sverige
K2:s övningsfält Ljungbyhed Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1942-10-22 China Stockholm Sverige 105 min
TV-visning 1981-11-30 TV1 Sverige 101 min
1991-06-11 TV2 Sverige 101 min
1997-06-20 SVT2 Sverige 101 min
2001-07-31 SVT1 Sverige 101 min
Urpremiär 1942-10-22 China Stockholm Sverige 105 min
TV-visning 2013-07-29 SVT1 Sverige
Dvd-release 2014-10-22 Sverige (utgiven i samligen "Fyra klassiska filmer med Sickan Carlsson")
TV-visning 2016-04-12 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2018-11-17 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel En viss liten visa om våren
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Karl-Ewert (1942)
Sångare Sickan Carlsson
Framförs av Olav Riégo (visslas)


Originaltitel Ja, då höjer vi en bägare för kvinnan
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Ernst C:son Bredberg (1942)
Sångare Gösta Kjellertz
Åke Söderblom (dubbad av ?)
Hilding Gavle (dubbad av ?)
Carl-Axel Hallgren


Originaltitel För kung och fosterland
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Ernst C:son Bredberg (1942)
Sångare Gösta Kjellertz
Carl-Axel Hallgren
kör (manskör)


Originaltitel När Amor har vakt
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Karl-Ewert (1942)
Sångare Hilding Gavle (dubbad av ?)
Gösta Kjellertz
Carl-Axel Hallgren
Sickan Carlsson
Gaby Stenberg


Originaltitel Min lilla kärlekssignal
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Karl-Ewert
Sångare Åke Söderblom
Sickan Carlsson


Originaltitel Det var en vår
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Nils Thorén (1942)
Sångare Ruth Moberg


Originaltitel Framåt
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Karl-Ewert (1942)
Sångare kör (manskör)
kör (repris - blandad kör)


Originaltitel Traktörsvisa
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Ernst C:son Bredberg (1942)
Sångare Sickan Carlsson
Gaby Stenberg
Ruth Moberg


Originaltitel Ekovisan
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Nils Thorén (1942)
Sångare Sickan Carlsson
Åke Söderblom
Gösta Kjellertz
Ruth Moberg
Carl-Axel Hallgren
Gaby Stenberg
kör


Originaltitel En drömbild
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Karl-Ewert (1942)
Sångare Gösta Kjellertz


Originaltitel Spansk visa
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Karl-Ewert (1942)
Sångare Ruth Moberg
Instrumentalist Gösta Kjellertz (gitarr - dubbad av ?)
Carl-Axel Hallgren (kastanjetter - dubbad av ?)


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör


Originaltitel I ett obevakat ögonblick
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Karl-Ewert (1942)
Sångare Sickan Carlsson
kör


Originaltitel Hoppla
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1942)
Sångare Åke Söderblom
Sickan Carlsson


Originaltitel Mitt hjärtas melodi
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Karl-Ewert (1942)
Sångare Carl-Axel Hallgren
Gaby Stenberg


Originaltitel Hyllningssång
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Nils Thorén (1942)
Sångare Hilding Gavle (dubbad av ?)
Ruth Moberg
kör


Originaltitel Löjtnantshjärtan
Kompositör Jules Sylvain (1942)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1942)
Sångare Gösta Kjellertz
Ruth Moberg
Carl-Axel Hallgren
Gaby Stenberg
Åke Söderblom
Sickan Carlsson
kör


Originaltitel Brudmarsch
Kompositör Jules Sylvain (1942)


Ämnesord

Gods
Helsingborg/Kulla Gunnarstorp
Herrgårdsbal
Husar
Husarregementet/Skånska
Jägersro
Kapplöpning
Ljungbyhed
Malmö
Manöver
Officersmäss

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2871


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2874


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2877


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel GABY STENBERG, CARL-AXEL HALLGREN I "LÖJTNANTSHJÄRTAN"
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel RUTH MOBERG, GÖSTA KJELLERTZ I "LÖJTNANTSHJÄRTAN"
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel SICKAN CARLSSON, ÅKE SÖDERBLOM I "LÖJTNANTSHJÄRTAN"
Tryckeri Esselte


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel LÖJTNANTSHJERTER
Tryckeri A-S Rasmussen & Nilsson


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Löjtnantshjärtan. Scenario av Weyler Hildebrand.
Omfång 150 s. Roll- och sånglista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Coeur des lieutenants.
Omfång 3 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Coeur des lieutenants. Löjtnantshjärtan.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Ein Leutnantsherz.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Löjtnantshjärtan.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Löjtnantshjärtan. Censurbeskrivning.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Ein Leutnantsherz.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Ein Leutnantsherz. Löjtnantshjärtan.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Ein Leutnantsherz.
Omfång 46 s. + 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Löjtnantshjärtan. Filmoperett av Weyler Hildebrand med musik av Jules Sylvain.
Omfång 47 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?