Grundfakta

Media (5 st)

Originaltitel Olycksfågeln nr 13
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1942-08-24

Medverkande

Nils Ericson
39:an, Gösta Björk

Sigge Fürst
furir Rask, kallad Skräcken

Lillebil Kjellén
Mary Borring

Emy Hagman
Stina, hembiträde

Douglas Håge
major Borring, Marys far

Visa alla medverkande

Handling

Ingenjör Lundvall har uppfunnit en televisionsapparat, som major Borring blivit så förtjust i att han anskaffat ett exemplar. Men den fungerar inte riktigt perfekt. Det fattas en skruv, en...

Visa hela handlingen

Press

De stockholmska recensenterna var inte särskilt positiva men heller inte helt negativa. I DN skrev J-e: "Man roade sig långa stunder gott åt Olycksfågeln nr 13. Det är en svensk...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Nils Ericson 39:an, Gösta Björk
Sigge Fürst furir Rask, kallad Skräcken
Lillebil Kjellén Mary Borring
Emy Hagman Stina, hembiträde
Rune Halvarsson 38:an
Douglas Håge major Borring, Marys far
Artur Rolén kusken med hölasset
Gustaf Lövås flygmekaniker
Rolf Botvid löjtnant Berg
Einar Axelsson ingenjör Lundvall
Thor Modéen Tosse, fältartist
John Botvid Botte, fältartist
- Ej krediterade:
Berndt Westerberg 37:an
Ingemar Holde 35:an
Sten Meurk 33:an, den idoge rekryten
Gus Dahlström Gurra, rekryt
Solveig Lagström en av flickorna i gräset
Stig Johanson rekryt
Verner Oakland rekryt
Thorbjörn Widell rekryt
John Sandling rekryt
Erland Dodre rekryt
Olof Nissmar rekryt
Bertil Magnusson rekryten som hittar skruven på landsvägen
Ann-Margret Bergendahl en av flickorna i gröngräset
Wiange Törnkvist stridsdomaren
Algot Persson en av major Borrings vänner
Gustaf Hedström en av major Borrings vänner
Olle Janson flygmekaniker

Bolag

Produktionsbolag Film AB Imago
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1942
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Ingenjör Lundvall har uppfunnit en televisionsapparat, som major Borring blivit så förtjust i att han anskaffat ett exemplar. Men den fungerar inte riktigt perfekt. Det fattas en skruv, en viktig skruv.

Ingenjören skickar sin unge vän Gösta Björk ut till majorens förläggning med den felande skruven. Där möter han den argsinte furiren Rask, kallad "Skräcken", och när han frågar honom var majoren träffas, får han bryskt order att inte fråga utan bara ställa in sig i ledet av nyinryckta. Innan han hunnit protestera är han rekryt 39 Björk.

Rask är förlovad med Stina, hembiträde hos majoren, och när han ser Gösta slå sina lovar kring majorens bostad, tror Rask att han är ute efter Stina. Hans svartsjuka växer.

Men Gösta gör i själva verket fåfänga försök att få lämna fram den felande skruven. Därvid blir han bekant med majorens söta dotter Mary, Som tar honom för ingenjör Lundvall, känd som djärv sportflygare. Mary är också sportflygare och får Gösta, som aldrig flugit, med sig upp i sin maskin, där hon bl a gör looping. Gösta håller god min, för han har förälskat sig i Mary.

Därför håller han också god min i ett annat avseende: han stannar kvar i det militära.

Men en dag, när majoren skall demonstrera sin televisionsapparat för några vänner och saknar den viktiga skruven, ringer han till ingenjör Lundvall och frågar vart den tagit vägen. Svaret blir att den skickats ut med Gösta Björk.

Rask får omedelbart stränga order att leta reda på Björk och död eller levande föra honom till majoren. Det passar den svartsjuke Rask utmärkt, men han gläder sig kanske alltför tidigt.

Hur som helst. Upplösningen kan majoren själv beskåda i televisionsapparaten och den slutar med att majoren får sin skruv och Gösta Björk och majorens dotter får varandra. Rask står där med lång näsa.

Censur / granskning

Censurnummer 64664
Datum 1951
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2345 meter
Kommentar Aktlängder: 550-565-535-555-140 = 2345 meter - 86 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 64664
Datum 1942-08-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2345 meter
Kommentar Aktlängder: 550-565-535-555-140 = 2345 meter - 86 minuter. Aktlängder: 550, 565, 535, 555, 140.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2345 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De stockholmska recensenterna var inte särskilt positiva men heller inte helt negativa. I DN skrev J-e: "Man roade sig långa stunder gott åt Olycksfågeln nr 13. Det är en svensk militärfilmfars på många gamla urkokta spikar, men den har faktiskt också många gånger charm och en överraskande munter och avväpnande fantasi. Så länge man är med furir Rask (Sigge Fürst) och hans mannar på övning är det idel fröjd, här leker filmen fram på ett okynnigt och spralligt sätt, som ovillkorligen smittar av sig till publiken."

Movie konstaterade i StT: "Det skrattades mycket på Olympia och ibland kom också skratten på rätt ställe. Olycksfågeln nr 13 har onekligen flera gags i god slapstickstil, men också många fadäser. Svensk filmproduktion har på senaste tiden fått ett envist intresse för Mack Sennett-mentaliteten, men varför envisas på det området, när vi tydligen inte har någon som kan klara genren. Det har gjorts flera försök de senaste åren -- bl a. Tre skojiga skojare -- men utan lyckat resultat. Olycksfågeln nr 13 står ungefär i samma klass, fast en aning jämnare i uppläggningen.

Olycksfågeln nr 13 är faktiskt ett eko från tiden då Fridolf Rhudin och Weyler Hildebrand huserade i svensk militärfars, bara med den skillnaden att de nyssnämnda herrarna spädde ut historien med äkt!svensk lustspelsessens. Nu skall det tydligen vara mera amerikanskt över det hela. Och så kom även de Rhudin-Hildebrandska farserna ut under en mindre krigisk tid än vår -- skämtet med de inkallade blir nu mera känsligt."

I AB skrev Filmson om filmens regissör, som även spelar en av huvudrollerna: "Sigge Fürst har villigt tagit arv av Weyler Hildebrand och sergeant Göransson."

Om det skall uppfattas som positivt, blir han snabbt mera kritisk: "Manuskriptet är slarvigt även för att vara en tredjeklassfilm. (-)

Regin är i sina stycken rapp men även den vårdslös. Den blir varken det ena eller det andra, varken fars eller revy och longörerna och larvigheterna är nästan lika många som poängerna. John Botvids och Thor Modéens korta gästspel i en absolut fristående sketch hörde inte till poängerna."

Andra recensenter är ännu mer negativa. I SvD menar Lill att "någon humor av det befriande slaget kan man inte tala om" i filmen, som dock "har en del mera lyckade poänger i mängden av rätt olustiga s k komiska situationer".

N E sammanfattade den allmänna meningen ganska bra i SocD: "Filmen har tydligen tillkommit i flygande fläng till obetydliga kostnader. Manuskriptet är inget manuskript och bjuder på betydande svagheter, luckor och longörer, men tonen är hygglig. Sigge Fürst debuterar som filmregissör och har lyckats utnyttja de många 'gagsen' så bra, att man är beredd att acceptera filmen som skaplig underhållning. (-) Sigge Fürst (-) kan uppenbarligen konsten att tillvarata poängerna.

Det kan han också som skådespelare: hans vresige furir av gamla typen Göransson är rolig och bra."

Kommentar Svensk filmografi

Filmens inspelning drog längre ut på tiden än normalt och varade från första veckan i maj till första veckan i juli 1942, och den hade en lång förberedelsetid.

Nils Edgrens ovan citerade förmodan i SocD att den "tillkommit i flygande fläng" var knappast riktig. Wive Film hade redan i augusti 1940 av kapten Sven "Massa" Nygren köpt ett av honom författat filmmanuskript, kallat "Krigarliv i beredskapstid". Det hade fått ligga till sig till i oktober 1941, då Wive och Imago tecknat kontrakt om att Imago skulle producera två filmer, som Wive skulle distribuera. Den första av dem skulle vara "Krigarliv i beredskapstid". Wive hade som enda större svenska filmbolag ännu inte producerat någon film av "beredskapstyp" och hade länge önskat göra det. Men först blev Nygrens manuskript föremål för en genomgripande omarbetning, där flera olika författare mer eller mindre anonymt bidrog med uppslag, sketcher, gags m m. Sammanhållande länk var Tage Holmberg, som på ett tidigt stadium "köpt in sig" i filmen. Han hade också efter sin regidebut med farsen Tre skojiga skojare (1942/18) räknat med att under dessa förhållanden få regissera filmen.

Men därav blev ingenting. Herrarna bakom Wive köpte istället ut honom och han fick -- som så många gånger förr -- nöja sig med att klippa filmen. I all hast och i sista minuten engagerades Sigge Fürst att utom sin viktiga roll även vara regissör. Det var första och enda gången, han regisserade en film.

Titelpersonen i filmen heter "39:an Björk" och någon värnpliktig med numret 13 förekommer inte, trots siffran i filmens titel. Men det var bara en recensent som uppmärksammade det.

Filmen visades i Danmark som Kommers i Kompaniet, en titel som blir mindre egendomlig, när man vet att "kommers" på danska betyder "spektakel, skoj, skämt".

Inspelning

1942-05-04 1942-07-07
AB Centraumateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm med omgivningar Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1942-12-26 Olympia Stockholm Sverige 86 min
1942-12-26 Roxy Stockholm Sverige 86 min
Sverigepremiär 1942-08-24 Metropol Gävle Sverige 86 min
1942-08-24 Röda Kvarn Linköping Sverige 86 min
TV-visning 1960-06-26 Sverige 82 min
1972-06-18 TV1 Sverige 82 min
1975-10-26 TV1 Sverige 82 min
1996-08-09 SVT2 Sverige 82 min
Urpremiär 1942-08-24 Metropol Gävle Sverige 86 min
1942-08-24 Röda Kvarn Linköping Sverige 86 min
TV-visning 2008-10-20 SVT1 Sverige 82 min
2019-12-09 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Jag ser i dina ögon
Kompositör Charles Redland (1942)
Sam Samson (1942)
Jack Geddes (1942)
Textförfattare Maurice Askew (1942)
Sångare Nils Ericson
Nils Ericson (repris)
Lillebil Kjellén (repris - dubbad av ?)
Nils Ericson (andra repris)


Originaltitel Friare-swingen
Kompositör Charles Redland (1942)
Sam Samson (1942)
Jack Geddes (1942)
Textförfattare Maurice Askew (1942)
Sångare Sigge Fürst
Emy Hagman


Originaltitel In a Persian Market
Kompositör Albert W. Ketèlbey (1920)
Instrumentalist Gus Dahlström (piccolaflöjt - dubbad av ?)


Originaltitel Kovan kommer, kovan går
Textförfattare Emil Norlander (1900)
Sångare Emy Hagman


Originaltitel Yrkeskompaniets sång
Kompositör Charles Redland (1942)
Sam Samson (1942)
Jack Geddes (1942)
Textförfattare Maurice Askew (1942)
Sångare Nils Ericson
kör


Originaltitel Permissionssången
Kompositör Gus Dahlström 1942)
Textförfattare Gus Dahlström 1942)
Sångare kör (rekryter)


Originaltitel I sjunde himlen
Kompositör Charles Redland (1942)
Sam Samson (1942)
Jack Geddes (1942)
Textförfattare Maurice Askew (1942)
Sångare Nils Ericson
Lillebil Kjellén (dubbad av ?)


Kyss henne! (1940) Citeras i Olycksfågeln nr 13 (1942)

Ämnesord

Beredskap
Crazy
Furir
Förväxlingar
Hembiträden
Kurragömma
Looping
Malaj
Manöver
Nyinryckta
Sportflygare
Stockholm
Television
Uppfinnare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2335


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Kopia
Affischdesign Sven Lundqvist


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 121 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Norska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?