Grundfakta

Media (17 st)

Originaltitel Halta Lottas krog
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1942-12-26

Medverkande

Åke Grönberg
Åke, menig, kypare i det civila

Marianne Löfgren
fröken Charlotta "Lotta" Strand, krögerska på Värdshuset Turturduvan även kallat Lottas krog

Lasse Dahlquist
löjtnant Dalander, troppchef

Emy Hagman
Eva Hagberg, luftbevakerska

Rune Halvarsson
Nisse Nilsson, kallas Tvålis, menig, barberare i det civila

Julia Cæsar
kokerska på värdshuset

Visa alla medverkande

Handling

En grupp meniga anländer till beredskapstjänstgöring vid luftvärnet. De installerar sig glatt och börjar hitta på öknamn åt varandra. En grupp söta och flirtiga luftbevakerskor...

Visa hela handlingen

Press

Militärfars på buskisnivå, hopblandat med ett alltför högstämt och onaturligt beredskapspatos, tyckte kritiken, och gjorde tummen ned för manusförfattaren, tillika regissören Torsten...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Åke Grönberg Åke, menig, kypare i det civila
Marianne Löfgren fröken Charlotta "Lotta" Strand, krögerska på Värdshuset Turturduvan även kallat Lottas krog
Lasse Dahlquist löjtnant Dalander, troppchef
Emy Hagman Eva Hagberg, luftbevakerska
Rune Halvarsson Nisse Nilsson, kallas Tvålis, menig, barberare i det civila
Julia Cæsar kokerska på värdshuset
Gunnar Ekwall Jöns Gunnar Alrik Ekberg, kallas Tjockis, menig
Peter Höglund Kalle Karlsson, menig
Willy Peters Kristian Hultcrantz, kallas Snobben, troppkommissarie
Tom Walter furir Friman
Ludde Juberg positivhalare, spritlangare
Carl Hagman major Kling, revisor
Magnus Kesster Stor-Klas, spritlangare
Birger Sahlberg August, dräng på värdshuset
Mary Gräber Kristin, uppasserska på Turturduvan
- Ej krediterade:
Helga Hallén Anna-Klara, uppasserska på värdshuset
Ingemar Holde Bernhard, menig
Ragnar Widestedt kapten Widegren
Nancy Dalunde Kalle Karlssons fru
Millan Lyxell chef för luftbevakningsstationen
Stina Ståhle luftbevakerska
Gunnel Wadner Sonja, luftbevakerska
Wilma Florice Stina, luftbevakerska
Ulla Norberg Britta, luftbevakerskor
Astrid Bodin en kvinna från trakten
Karl Kinch byggmästaren
Stig Johanson menig
Bertil Sjödin officer på värdshuset
Hilmer Peters menig som blir rakad
Einar Hylander första startande i orienteringstävlingen
Erik Forslund gäst på kabareten

Bolag

Produktionsbolag AB Svea Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1942
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

En grupp meniga anländer till beredskapstjänstgöring vid luftvärnet. De installerar sig glatt och börjar hitta på öknamn åt varandra.

En grupp söta och flirtiga luftbevakerskor är förlagda i närheten.

Pojkarna och flickorna umgås på fritiden på det trevliga, närbelägna värdshuset, som innehas av den vackra och kärlekskranka värdshusvärdinnan Lotta Strand. Löjtnant Dalander är käck och hygglig mot pojkarna. Någon ber honom sjunga en sång han sjungit tidigare, varpå han snällt ställer sig framför mikrofonen och framför sången. Också Lotta sjunger, när hon uppvaktas av menige Åke. Han tycker det är olämpligt att i dessa tider sjunga om supar och kyssar, varför man istället ägnar sig åt drickandet av surrogatkaffe och ändrar orden i den kända melodin till:

"Alla äro vi soldater,

alla äro vi soldater,

alla äro vi soldater,

från hela Sveriges land."

Det inträffar en skogsbrand, som pojkarna bevittnar genom en kikare. En pojke från trakten, Stor-Klas, och en skum positivhalare försöker smuggla in spritflaskor samt ofredar luftbevakerskorna, bland annat Eva Hagberg. Dalander och de övriga ingriper och avhyser civilisterna.

Kalle Karlsson har familj och svårt att klara av amorteringarna på sitt hus under inkallelsetiden. Han ansätts hårt av civila fordringsägare. För att hjälpa honom tar löjtnanten pengar ur den militära kassan.

Tvålis är frisör i det civila och använder sina talanger till att raka bort tangorabatten för den snobbige, impopuläre Kristian Hultcrantz. Ett utländskt plan närmar sig förläggningen, men vänder snabbt inför eldgivning från Boforskanonerna.

Dalander och Eva förälskar sig i varandra. Furir Friman tävlar med Åke om Lottas gunst, men förgäves. Han tröstar sig med Anna-Klara, som besvarar hans ömhetsbetygelser i en häftig kyss på en bänk.

För övrigt fördriver man tiden med att lära sig bädda sängar, med födelsedagskaffe och gemensamhetsbad, dock utan all omoral.

För att klara upp bristen i kassan och ytterligare hjälpa Kalle med pengar, ställer pojkarna och flickorna till med en imponerande och hejdundrande kabaré på värdshuset. Luftbevakerskorna visar sig vara en vältrimmad flickbalett. Samtidigt ställer den disträe major Kling till med revision av kassan tillsammans med Dalander. Med hjälp av Tvålis, som kommer rusande med pengarna som fattas, ställer han dock allt till rätta inför den förvirrade majoren.

Förutom intäkterna från revyn får Kalle ytterligare bidrag, bland annat från den tidigare så snobbige Kristian Hultcrantz. Allt är frid och fröjd och truppen drar vidare mot nya öden. (Bearbetning av manuskript, recensioner och censurkort.)

Censur / granskning

Censurnummer 67323
Datum 1944-06-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2065 meter
Kommentar Aktlängder: 490-585-455-535 = 2065 meter. Aktlängder: 490, 585, 455, 535.


Censurnummer 65216
Datum 1942-12-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2385 meter
Kommentar Aktlängder: 635-640-570-540 = 2385 meter. Aktlängder: 645, 640, 570, 540.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2385 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Militärfars på buskisnivå, hopblandat med ett alltför högstämt och onaturligt beredskapspatos, tyckte kritiken, och gjorde tummen ned för manusförfattaren, tillika regissören Torsten Lundqvist.

DN (O R-t): "Torsten Lundquist, som ritat ihop scenariot och även vilat upp sig ett slag med att regissera det, har tidigare ibland visat sig vara en påhittig herre när det gällt att garnera ett folkligt lustspel, men den här gången lyser hans påhittighet alldeles med sin frånvaro. Någon regissör är han heller inte: här finns knappt en enda spelscen som inte skulle behövt en säkrare personinstruktion. Det är visserligen sant att var sak skall bedömas efter de pretentioner den kommer med och att ingen kan påstå att Halta Lottas krog kommer med några pretentioner. Men bara det att en film inte utger sig för att vara något är dock i och för sig ingen anledning att släta över med hartassen. Det här 'militärlustspelet' har den enda förtjänsten att det är fritt från plumpheter, men det är också det enda. Med film i ordets egentliga mening har det mycket litet att skaffa."

StT (Larz): "Det ursäktande stänket av allvarsord finns naturligtvis med i den kuriösa, men av myndigheterna godkända krigarsoppan, som av premiärstämningen att döma kommer att glädja huvudparten av publiken. Bland övriga kommer den kanske att föranleda ett litet ramaskri som alltför lättvindig underhållning i allvarstid. Det brukar vara så med svenska militärlustspel: somliga -- de flesta -- går dit för att glädjas direkt, somliga för den mer raffinerade glädjen att förfasa sig. För den senare formen av lustkänslor finns här också goda tillfällen, bl a det torftiga och naiva händelseförloppet och den summariska regi som beståtts den stora ensemblen, vars smittsamt goda humör författaren-regissören kan vara tacksam för."

SvD (Jolo): "Av de tre soldaterna vill man den här gången särskilt berömma Halvarsson, han ger hundraprocentigt illusionen av en inkallad, en hjärtlig spelevink av en typ, som alltid dyker opp i det militära. Men annars är filmen fullkomligt hopplös och misslyckad, trots att två annars så pass kunniga herrar som Torsten Lundqvist, som var med om Doktor Glas, och J. A. Vemmerlöv skrivit manuset. Den förstnämnde svarar också för regien. Intrigen med den inkallade unge familjefadern i svår ekonomisk klämma, som blir hjälpt av hela sitt förband, passar bra för en militärkomedi. Men det har uppblandats med allt möjligt annat, och alltihop har blivit jolmigt. Framför allt präglas filmen av en stundtals vidrigt hurtig beredskapsanda. Den yttrar sig bl a i att Grönberg tycker det är olämpligt att i dessa tider sjunga om att supar kosta åtta öre och skola betalas med kyssar. I stället vanhelgar han denna klassiska soldatvisa med pråliga ord om att vi är kamrater och soldater och skall slå vakt om vårt fria land. Alla civila i filmen äro lymlar, flickjägare, obevekliga skuldindrivare och spritlangare."

Kommentar Svensk filmografi

Detta var tredje och sista gången man mötte Torsten Lundqvist (1894--1957) som filmregissör. Han hade debuterat tillsammans med Anders Henrikson (1896--1965) med Flickan från varuhuset (1933/13), fortsatte därefter som ensam regissör med En bröllops!natt på Stjärnehov (1934/21) för att avsluta den delen av sin verksamhet med Halta Lottas krog.

På ett annat område, manuskriptförfattarens, fortsatte Lundqvist fram till 1955, då Flottans muntergökar (1955/19), hans såvitt man vet 66:e filmmanus gjorde honom till Sveriges mesta filmförfattare.

Som medförfattare till Halta Lottas krog hade han skriftställaren John Albert Vemmerlöv (1905--1976), som året före debuterat som manusförfattare med Man glömmer ingenting (1942/28). I mitten av 40-talet var han direktör i det AB Athena Film, som producerade Moderskapets kval och lycka (1945/25), bolagets enda film. (SGW)

Inspelning

(sommaren) 1942 1942
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1943-02-15 Olympia Stockholm Sverige 87 min
1943-02-15 Paraden Stockholm Sverige 87 min
1943-02-15 Roxy Stockholm Sverige 87 min
1943-02-15 Victoria Stockholm Sverige 87 min
Sverigepremiär 1942-12-26 Grand Eskilstuna Sverige 87 min
1942-12-26 Saga Gävle Sverige 87 min
1942-12-26 Göta Göteborg Sverige 87 min
1942-12-26 Mohriska Linköping Sverige 87 min
1942-12-26 Grand Malmö Sverige 87 min
1942-12-26 Plaza Malmö Sverige 87 min
1942-12-26 China Sundsvall Sverige 87 min
1942-12-26 Grand Uppsala Sverige 87 min
TV-visning 1997-06-09 SVT2 Sverige 83 min
2001-09-04 SVT1 Sverige 83 min
2004-10-04 SVT1 Sverige 83 min
2006-03-14 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1942-12-26 Grand Eskilstuna Sverige 87 min
1942-12-26 Saga Gävle Sverige 87 min
1942-12-26 Göta Göteborg Sverige 87 min
1942-12-26 Mohriska Linköping Sverige 87 min
1942-12-26 Grand Malmö Sverige 87 min
1942-12-26 Plaza Malmö Sverige 87 min
1942-12-26 China Sundsvall Sverige 87 min
1942-12-26 Grand Uppsala Sverige 87 min
Dvd-release 2014-11-26 Sverige (utgiven i boxen "Den stora beredskapsboxen")

Musikstycken

Originaltitel Say, Brothers, Will You Meet Us?
Sångare kör (manskör)


Originaltitel Framåt marsch!
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)


Originaltitel Charlotta
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Roland (1942)
Sångare Marianne Löfgren


Originaltitel Sörj ej, Augusta
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Roland (1942)
Sångare Marianne Löfgren


Originaltitel Man tager vad man haver
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Gösta Rybrant (1942)
Sångare Julia Cæsar


Originaltitel Sol och vår
Kompositör Lasse Dahlquist (1942)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1942)
Sångare Lasse Dahlquist
Emy Hagman


Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1906)
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Arrangör Sam Rydberg
Sångare Lasse Dahlquist
Emy Hagman


Originaltitel Say, Brothers, Will You Meet Us?
Textförfattare Roland (1942)
Sångare Åke Grönberg
kör (manskör)


Originaltitel Med en enkel tulipan
Kompositör Jules Sylvain (1938)
Textförfattare Sven Paddock (1938)
Sångare kör (kvinnokör)


Originaltitel Det är serverat
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Roland (1942)
Sångare Åke Grönberg


Originaltitel Barberaren i de' civila
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Roland (1942)
Sångare Rune Halvarsson


Originaltitel Jag älskar bara dej
Kompositör Ernfrid Ahlin (1942)
Textförfattare Roland (1942)
Sångare Lasse Dahlquist
Emy Hagman


Ämnesord

Beredskap
Fordringsägare
Kabaréer
Lotta
Luftbevakning
Militär
Officer
Spritlangare
Stölder
Sång
Världskriget/Andra

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2383


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2383


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2383


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel HALLÖJ I HÄREN


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Halta Lottas krog.
Omfång 172 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 13
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?