Grundfakta

Media (59 st)

Originaltitel Lille Napoleon
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-05-31

Medverkande

Åke Söderblom
Lars Napoleon Larsson, kontorist

Annalisa Ericson
Lisa Larsson, Napoleons fru

Erik "Bullen" Berglund
direktör Konrad Klint

Marianne Löfgren
Barbro Klint, Konrads fru

Georg Funkquist
kamrer Filip Lundkvist, personalchef

Gull Natorp
Anna, Lisas moster, innehavarinna till en tobaksaffär

Visa alla medverkande

Handling

Det är ettårig bröllopsdag för Lasse och Lisa. Lasse Napoleon Larsson arbetar som kontorist på en trävarufirma, där han uppbär en ytterst oansenlig lön. Lisa vill att han skall begära...

Visa hela handlingen

Press

En lätt och smålustig liten historia, som, trots att den utspelas i gammal invand kontorsmiljö, lever på goda skådespelarprestationer, ansåg kritikerna. Regissören kunde dock ha bemödat...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Åke Söderblom Lars Napoleon Larsson, kontorist
Annalisa Ericson Lisa Larsson, Napoleons fru
Erik "Bullen" Berglund direktör Konrad Klint
Marianne Löfgren Barbro Klint, Konrads fru
Georg Funkquist kamrer Filip Lundkvist, personalchef
Gull Natorp Anna, Lisas moster, innehavarinna till en tobaksaffär
Barbro Flodquist fröken Mårtensson, Klints sekreterare
Thor Modéen fanjunkaren
John Botvid skräddare Strömberg
Axel Högel Blomkvist
Carl Deurell konsul Salander, styrelseordförande
Torsten Hillberg direktör Mellberg
Kaj Hjelm Kajan, springpojke
- Ej krediterade:
Margit Andelius fröken Jönsson
Anna-Stina Wåglund fröken Palm
Anna-Lisa Baude dam på personalfesten
Naemi Briese dam på personalfesten
Nils Hultgren tjänsteman på Arbetsförmedlingen
Axel Isaksson Ström, Klints chaufför
Birgitta Öijen Greta, Klints husa
Albert Johansson kontorsvaktmästaren
Theodor Olsson snöskottarbasen
Sten Hedlund snöskottare
Greta Forsgren kontorsflicka
Nina Scenna kontorist
Siri Olson kontorsflicka
Margaretha Spång kontorsflicka
Lill Astri Stuge kontorsflicka
Marianne Schüler kontorsflicka
Judit Carlborg kassörskan inne hos direktör Klint
Erik Johansson scenarbetare på Operan
Millan Lyxell dam på personalfesten
Sixten Andersson flyttgubbe på kontoret
- Ej identifierad - troligen bortklippt:
Julia Cæsar Östermalmsfru

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1943
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Det är ettårig bröllopsdag för Lasse och Lisa. Lasse Napoleon Larsson arbetar som kontorist på en trävarufirma, där han uppbär en ytterst oansenlig lön. Lisa vill att han skall begära löneförhöjning. Dagen till ära bjuder Lasse Lisa på Operan. Biljetterna gäller för platser i oxögat.

På Operan ges en balettföreställning och Lasse och Lisa kan inte se ett dugg från sina platser. De somnar i stället och vaknar ordentligt först nästa morgon. Lasse rusar, flera timmar försenad, till jobbet. Kamrern, som inte tycker om Lasse, får en anledning att avskeda honom. Lasse blir väldigt ledsen och glömmer att skicka iväg ett viktigt brev om ett anbud från firman på en miljonaffär.

Han vågar inte berätta för Lisa att han mist sin plats utan drar sig fram på tillfällighetsjobb som sandwichman, blomsterförsäljare, snöskottare och liknande.

Lisa tar också ett extraarbete, utan Lasses vetskap. Hon hjälper sin moster i dennas tobaksaffär. Direktör Klint, chefen för trävarufirman, besöker butiken och Lisa märker att han är på dåligt humör. Han blir något muntrare av att träffa Lisa och kallar henne en liten solstråle i vintermörkret.

Lisa berättar för Lasse om sitt möte med direktören och nämner också att han var så bekymrad. Lasse blir orolig för sitt slarv med det bortglömda brevet. Han åker till kontoret för att träffa direktör Klint och förklara sitt misstag. Innan han hinner tala till punkt avbryter direktören honom och visar upp ett oerhört lättat ansiktsuttryck. På grund av en hastig prisstegring har man ingen möjlighet att leverera varorna till det kalkylerade priset, vilket skulle komma att innebära en avsevärd förlust för firman. Med Lasses skickliga beräkning, som direktören inbillar sig, av kommande prishöjningar, har han räddat miljonbelopp åt firman. När han hör att Lasse fått avsked, ger han den avskedande kamrern en utskällning och befaller honom att återanställa Lasse.

Lasse råkar glömma ett fotografi av Lisa, som han alltid bär med sig, i direktörens rum. Där finner direktörens sekreterare det, och snart är ryktet om att Lisa är direktör Klints älskarinna igång.

Samma kväll är det stor personalfest hemma hos direktör Klint och hans fru. Direktörn anförtror Lisa att han funderar på att göra Lasse till direktörsassistent. Under kvällens lopp nås Lasse av skvallret om Lisa och direktör Klint. Upprörd dricker han för mycket och avbryter direktören mitt under ett tal, med att skrika anklagelser om hur denne har stulit hans hustru. Dessutom förklarar han att det inte var skickligt förutseende, utan vanlig glömska, att inte posta brevet. I vredesmod lämnar han festen.

Direktör Klint blir mycket överraskad och vill genast ha klarhet i hur allt hänger ihop. Han ber Lisa förklara för Lasse hur skvallret uppkommit och samtidigt säga att en löneförhöjning för Lasses del är på väg.

Lisa hinner upp Lasse på vägen. När missförstånden är uppklarade kramar han glädjestrålande om henne. Lyckan blir ännu större när Lisa berättar att en ny liten Napoleon är på väg. (Bearbetning av program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 79839
Datum 1951-12-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2500 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 65571
Datum 1943-03-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2635 meter
Kommentar Aktlängder: 575-555-570-545-390 = 2635 m. Aktlängder: 575, 555, 570, 545, 390.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2635 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En lätt och smålustig liten historia, som, trots att den utspelas i gammal invand kontorsmiljö, lever på goda skådespelarprestationer, ansåg kritikerna. Regissören kunde dock ha bemödat sig om att föra in lite mera värme i berättelsen, speciellt mellan det unga paret, påpekade en del kritiker.

SvD (Lill): "Som naivitet betraktad ter den sig nöjsam nog, litet för omständlig kanske i anseende till innehållet men smålustig och underhållande, med en del goda poänger i dialogen och några verkligt tacksamma spelscener för Åke Söderblom. Det blir hans film helt och hållet den här gången, icke minst på grund av solosketcherna, som den lille spelsäkre och spelglade aktören naturligtvis för i hamn med glans. (-)

Det är för övrigt humör över filmen och den glider undan med icke hög men jämn och behaglig fart i Edgrens regi, som förstår att servera historien med den rätta vänliga tjuvpojksglimten."

AB (Filmson): "Det går inte att forma såpbubblor med händerna även om man har säkert handlag, och Gustaf Edgren och Gardar Sahlberg har tagit lite strävt ibland på historien om den patetiske lille kontoristen Larsson och hans missförstånd med frun, chefen och chefens fru. Vilket inte hindrar att man gjort ett oförargligt, rappt och roligt om också lite mekaniskt lustspel med mycken fyndighet och friskt humör.

Regissör Edgren har också haft utmärkta krafter att arbeta med. Annalisa Ericson är söt och småputtrig och Åke Söderblom är en festlig sprattelgubbe. Man saknar bara lite hjärtlighet och värme. Är det mycket kyssar och lite känsla mellan dessa unga människor, så är det tvärtom med Marianne Löfgren och Bullen Berglund. Skådespelarkonst är förvisso en märkelig gåva!"

StT (Monika): "Filmen är rolig, och fri från klumpigheter, vårdad och välregisserad och publiken skrattade tacksamt. Men värmen och det bubblande goda humöret saknas. Det är fars långa stycken, bra fars för all del. Men man har inte tagit med den rätta lätta handen på historien om de pikanta missförstånden, där lille Napoleon misstänks för att vara protegerad av sin egen fru via chefen och misstänker chefens fru för att vara chefens protegée. Men i stället har man lagt in den skrattknipande scenen där Napoleon med fru övernattar på Operan i Törnrosas säng. Där kommer det in ett stycke operett som lättar upp takten betydligt och där Annalisa Ericson är dansant till sin fördel. Eljest saknar hon faktiskt den rätta ljuvheten för Napoleons fru. (-)

Ett sommarlätt och lättsmält program är det Spegeln bjuder på i alla fall, även om det är segt och torrt i skarvarna -- det är faktiskt lite för gediget. Operettgas!kigheten med overklighetens charm saknas -- det är inte lätt att filma en scensuccès som bygger på publikkontakt. Resultatet får i alla fall betraktas som rätt lyckat, publiken tackade med applåd och skrattmusklerna fick ingen semester. Manuskriptet och regin visade upp ovanligt mycket fyndigheter och en viss elegans."

Stig Almqvist i AT var ensam om denna beska invändning: "Ty pjäsen är bra dammig och inpyrd med gammal småborgerlighet och fördomar av det slag, som den socialt konservativa teatern och filmen för närvarande håller vid liv -- medan världen rasar.

Man får den gamla välkända bilden av kontorslivet: skräcken för direktören och personalchefen, den försagda drömmen om löneförhöjning, uppsträckningarna för sen ankomst, skvallret om chefens 'väninnor', ett och annat silkesben dinglande över en skrivbordskant, glimtar av 'miljonaffärer' . . . (-)

Detta är inte ny film, inte verklighet och heller inte fantasi. Det är reproduktion. Ingenting lever -- men det mesta spritter, tack vare de medverkande artisterna. Många av dem är älskvärda marionetter."

Kommentar Svensk filmografi

Wive Film planerade sedan sommaren 1942 en stor "internationell" film, som först gick under arbetsnamnet "Den spanska näktergalen" och sedan helt enkelt kallades "Rosita". Det var en komedi med talrika sånginslag, skriven av Gösta Stevens och Barbro Alving. Filmen skulle spelas in i SF-ateljéerna, som i god tid reserverats fr o m 9 november 1942, och i ett visst samarbete med SF, som skulle ställa Gustaf Molander till förfogande som regissör. Titelrollen skulle spelas av den vid denna tid i Sverige mycket populära sydamerikanska sångerskan Rosita Serrano, som enligt preliminärt kontrakt skulle komma till Sverige den 3 november 1942. Hennes motspelare skulle vara Edvin Adolphson. Som produktionsledare för denna hans första film för Wive hade bolaget engagerat Arthur Spjuth.

Men i sista minuten uteblev Rosita Serrano och Wive såg sig desperat om efter någon möjlighet att utnyttja ateljéerna under den tid, som man bundit sig för. Räddningen blev Lille Napoleon, som liksom den egentligen planerade filmen nästan helt bestod av interiörtagningar.

Lille Napoleon var från början planerad av Svensk Talfilm, som redan i juni 1942 kontrakterat Max Hansen för titelrollen med inspelning fr o m 25.11.1942. När Wive alltför sent insåg att Rosita Serrano-filmen inte kunde komma till stånd, överlät Svensk Talfilm sitt kontrakt med Max Hansen till Wive jämte det manuskript, som för Talfilms räkning utarbetats av Max Hansen och Bengt Janzon. Detta manuskript godkändes emellertid inte av Wive, som gav Gösta Stevens och Åke Söderblom i uppdrag att överarbeta det. Slutligen grep Gustaf Edgren och SF:s fast anställde manuskriptmedarbetare Gardar Sahlberg in och det blev de två, som officiellt kom att stå som manuskriptförfattare till filmen.

Avsevärt försenad kom sedan inspelningen i gång 16.12.1942, fortsatte till 23.12.1942 och återupptogs efter ett kort jul- och nyårsuppehåll 4.1.1943. Även i fortsättningen forcerades den kraftigt och kunde avslutas 6.2.1943.

Som en ironisk accent kan noteras att när Lille Napoleon fick sin premiär föregicks den på premiärbiografen av kortfilmen Rosita sjunger, inspelad av SF i anslutning till en konsert i Sverige av henne föregående år och den enda svenska film, i vilken hon kom att medverka. (GW)

Teaterpjäsen "Den lille Napoleon" av Paul Sarauw (1883--1959) uruppfördes på Det Ny Teater i Köpenhamn den 28.8.1941.

Ett avsnitt i Lille Napoleon ingick i kavalkadfilmen Åke klarar biffen (1952/4). (SGW)

Förlaga

Originaltitel Lille Napoleon (Pjäs)
Författare Paul Sarauw


Inspelning

1943-01-04 1943-02-06
1942-12-16 1942-12-23
Filmstaden Råsunda Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-05-31 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1997-10-14 SVT1 Sverige 92 min
2001-11-19 SVT1 Sverige 92 min
2004-02-02 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1943-05-31 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 2017-05-02 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel La Marseillaise
Kompositör Claude Joseph Rouget de Lisle (1792)
Textförfattare Claude Joseph Rouget de Lisle (fransk text 1792)
Edvard Fredin (svensk text 1889)


Originaltitel Sockerbagaren
Kompositör Alice Tegnér (1896)
Textförfattare Alice Tegnér (1896)


Originaltitel Nu skål för Erik och skål för Anna
Textförfattare Fredrek på Rannsätt (1846)
Arrangör Andreas Randel (1846)
Sångare Åke Söderblom
Annalisa Ericson
Textförfattare Gösta Stevens (1943 - ny text: Jag har den äran att gratulera)
Gardar Sahlberg (1943 - ny text: Jag har den äran att gratulera)


Originaltitel Spjaščaja krasavica, op. 66. Vals (nr 6
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1889)


Originaltitel Hvem er det, der banker?
Kompositör Erik Fiehn (1941)
Sylvester (1941)
Textförfattare Gardar (svensk text 1943)
Viggo Barfoed (dansk text 1941)
Sångare Åke Söderblom
Annalisa Ericson
Dansare Åke Söderblom
Annalisa Ericson


Originaltitel Can-can. Ur Orphée aux enfers
Kompositör Jacques Offenbach (1858)


Originaltitel Elmer's Tune
Kompositör Elmer Albrecht (1941)
Sammy Gallop (1941)
Dick Jurgens (1941)
Textförfattare Elmer Albrecht (1941)
Sammy Gallop (1941)
Dick Jurgens (1941)


Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1867)


Originaltitel Vid Donaus strand
Kompositör Otto Lington


Originaltitel Wiener Blut (vals), op. 354
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1873)


Ämnesord

Bröllopsdagar
Direktörer
Diversearbetare
Fanjunkare
Kamrerer
Konsuler
Kontor
Miljonaffär
Operabaletten
Personalchef
Personalfest
Stockholm/Operan
Tobaksaffärer
Trävarufirma

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2483


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 132


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2351


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel LILLE NAPOLEON


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lille Napoleon. Ett lustspel efter teaterpjäsen av Gadar Sahlberg och Gustaf Edgren.
Omfång 156 s. + 2 s. miljölista inbunden i ett ex.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?