Grundfakta

Media (149 st)

Originaltitel Hans Majestäts rival
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-11-02

Medverkande

Gurli Lemon-Bernhard
Antoinette LaGrange, fransk sångerska

Gösta Kjellertz
Lars Hjelm

Inga Brink
Eva Hillgren, sömmerska, Lars käresta

Torsten Winge
Gustaf III

Hilding Gavle
greve Fabian Hedencrona, svensk minister i Wien

Åke Söderblom
Erik Hedberg, bildhuggare. Lars kamrat

Visa alla medverkande

Handling

Året är 1775 och Gustaf III är kung. Två unga män, sångaren Lars Hjelm och bildhuggaren Erik Hedberg, återkommer från Italien, där de studerat konst och musik på stipendium av kungen....

Visa hela handlingen

Press

En fantastiskt påkostad kostymfilm, där Jules Sylvains musik i operettstil kommer väl till sin rätt, tyckte kritikerna. Berättelsen i sig själv däremot, skulle behövt en röd tråd och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Dirigent
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Gurli Lemon-Bernhard Antoinette LaGrange, fransk sångerska
Gösta Kjellertz Lars Hjelm
Inga Brink Eva Hillgren, sömmerska, Lars käresta
Torsten Winge Gustaf III
Hilding Gavle greve Fabian Hedencrona, svensk minister i Wien
Åke Söderblom Erik Hedberg, bildhuggare. Lars kamrat
Thor Modéen Johansson, grosshandlare
Gösta Björling Pireo, operasångare
Anna-Lisa Baude madam Hillgren, föreståndarinna för Hillgrens Modesalong
Weyler Hildebrand Johan Tobias Sergel
Stina Sorbon Nancy, grosshandlare Johanssons dotter, Eriks käresta
Åke Claesson Carl Michael Bellman
Kotti Chave greve von Essen
Magnus Rudbeck Armfelt
Carl-Gunnar Wingård Zanglmeyer, krogvärd på Die Goldene Gans
Manne Grünberger Badin, kungens svarta budbärare
- Ej krediterade:
Julie Bernby flickan i fönstret
Birger Sahlberg falsk stadsvakt
Nils Grevillius kapellmästaren på Theater im Ballhausplatz
Sture Höglund perukmakaren
Gunnel Broström grevinna i syateljén
Glann Gustafsson baronessa i kungens väntrum
Mary Hjelte grevinna i syateljén
Margareta Högfors grevinna i syateljén
David Erikson friherre i syateljén
Lars Lindberg officer
Richard Lund hovman
Curt Siwers hovman
Sven Ström hovman
Folke Walder hovman i syateljén
Lilly Kjellström ragatan i fönstret
Carl Ström fångvaktaren
Bertil Ehrenmark stadvakt
Gudrun Folmer-Hansen Antoinettes duenna
Carl Cramér kavaljer i greve Hedencronas teaterloge
Lenn Hjortzberg kavaljer i greve Hedencronas teaterloge
Werner Johansson kavaljer
Siegfried Fischer krögare på Den Gyldene Freden
John Melin Wienersångaren på Die Goldene Gans
Albert Johansson man i teaterloge på Theater im Ballhausplatz
Ingemar Pallin uppassare på maskeradbalen
Gunnel Wadner ung dam i kungens väntrum
Inga Landgré ung dam i kungens väntrum
Julius Mengarelli en dansande Pan i Drottningholmsparken
Bengt Ekerot ung man på Den Gyldene Freden
Ulf Johanson vakt hos kungen
Hortensia Hedström hovdam
Uno Larsson fånge
Manetta Ryberg hovdam
Paul Hagman gäst på Die Goldene Gans
Hans Björnbo hovman
Otto Adelby lakej
Roland Lindsjöö en ung man
Marianne Alexandersson en flicka
- Ej identifierade (troligen bortklippta i den slutliga filmen):
Nils Dahlgren herre
Sten Hedlund herre
Sten Larsson man
James Westheimer herre
Hanny Schedin dam

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1943
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Året är 1775 och Gustaf III är kung. Två unga män, sångaren Lars Hjelm och bildhuggaren Erik Hedberg, återkommer från Italien, där de studerat konst och musik på stipendium av kungen. På hemvägen far de genom Wien, där Lars får tillfälle att sjunga med den vackra och firade operasångerskan Antoinette La Grange. Hon blir så förtjust i sin unge moatjé, att hon beslutar sig för att resa till Sverige med honom, trots att hon just tackat nej till en inbjudan från slottet.

På Hillgrens modesalong arbetar Eva och Nancy, Lars och Eriks flickvänner. Väl hemma uppvaktar Erik Nancy intensivt. Han har problem med att lura hennes far, grosshandlare Johansson, som inte gillar deras bekantskap. Lars däremot är redan litet betuttad i Antoinette och kan inte riktigt glädja sig åt samvaron med Eva.

Eva märker att Lars inte bryr sig om henne längre och blir mer och mer svartsjuk. På en maskeradbal klär hon ut sig i samma slags kostym som den Antoinette bär. Lars försöker kyssa henne, i tron att hon är Antoinette, varpå Eva blir rasande och ger honom en örfil. Kungen råkar få syn på den lilla scenen och följer efter Eva och frågar vad som står på. Eva, som inte känner igen honom, beklagar sig och säger att det är kungens fel att Antoinette kom till Sverige.

På en stor galaföreställning på Drottningholmsteatern sjunger Lars och Antoinette. De gör omedelbar succés. Eva går gråtande därifrån i tron att Lars skall tillbringa kvällen med Antoinette. Hon blir hejdad av kungens betjänt och förs till ett litet rum där en supé för två finns framdukad. Kungen anländer och tillsammans äter de måltiden. I ett angränsande rum står Lars beredd att sjunga, ditkallad på kungens order. När han ser Eva och kungen tillsammans kan han inte dölja sin svartsjuka. Efter sången bugar han ytterst stelt och lämnar rummet.

På källaren Den Gyldene Freden är det stojigt och fullt av folk. Där trängs bildhuggaren Sergel, Bellman och grosshandlare Johansson. Nancy och Erik anländer, okunniga om att hennes far är där. Grosshandlaren, som kommit över sin ovilja mot Erik, ger dem tillstånd att gifta sig.

Lars kommer till källaren och blir glatt bemött av firande vänner. Man hurrar och skålar för musiken, men när någon föreslår en skål för kungen, utbrister han: "Må fan ta honom".

Lars kastas i fängelse och Eva står utanför och gråter. I sin förtvivlan går hon till kungen för att få Lars befriad. Kungen påpekar att han aldrig varit Lars' rival på riktigt och att Lars inte har någon anledning att vara arg. Han överlämnar åt Eva att besluta om Lars' dom.

Hon dömer honom till livslångt äktenskap. De omfamnar och kysser varandra. Vid en stor bal håller kungen ett litet tal och välsignar det unga kärleksparet. (Bearbetning av manuskript, recensioner och censurkort.)

Censur / granskning

Censurnummer 66404
Datum 1943-10-27
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2450 meter
Längd efter klipp 2448 meter
Kommentar I akt 2: scenen, varav framgår, att Nancys far varit på nattligt besök hos en främmande dam. De censurklippta kopiornas aktlängder: 470-548-415-525-490 = 2448 meter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2448 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En fantastiskt påkostad kostymfilm, där Jules Sylvains musik i operettstil kommer väl till sin rätt, tyckte kritikerna. Berättelsen i sig själv däremot, skulle behövt en röd tråd och en lite fantasifullare utformning.

Lill i SvD hörde denna gång till de mest negativa och talade bl a om ett "okultiverat gyckel":

"Det är ett fullkomligt obeskrivbart spektakel, Hans majestäts rival, där folk och herrskap i säkerligen fullt stilriktiga kostymer agerar i antagligen fullt oklanderliga interörer samt mot Drottninghsolmsparkens pastorala bakgrund med fåren och det hela. Ändå är hela historien en enda omöjlig anakronism, därför att den saknar varje spår av tidens doft och stil, av dess graciösa behag och leende esprit. (-) I de mycket påkostade scenerna från en kunglig assemblé i Drottningholmsparken, där balett och sångare enligt tidens sed uppträda i antik kostymering med primadonnan som Venus och alla efter bästa förmåga hoppa med i en banal valsmelodi, där når stillösheten nästan sublima höjder. Att gå in på libretton är ganska onödigt, den är i och för sig kanske inte orimligare än många andra operettexter och hade man enligt kutym låtit handlingen utspelas någonstans vid ett fantasihov skulle allt ha varit gott och väl. Men att förankra detta okultiverade gyckel vid tredje Gustavs person och omgivning, det är en tilltagsenhet som svårligen kan förlåtas filmens upphovsmän."

AT (Stig Almqvist): "Hans Majestäts rival är en vad utstyrseln beträffar generös och påkostad film, och eftersom ett ymnighetshorn utskakat över duken som regel ger angenäma förnimmelser åt en publik som har det knalare, kan man mycket väl tänka sig, att Hans majestäts rival kommer att senteras.

Jules Sylvains musik ligger, föreställer sig en föga sakkunnig, gott och väl på operettens genomsnittliga nivå. Den flödar lätt och melodiöst och förefaller tacksam att sjunga. Den spelas av hovkapellister under Grevillius.

Men nu nödgas man närma sig kritiken. Det finns ingen organisk förbindelse mellan musik och bild. Hans majestäts rival blir aldrig det allra minsta 'musikalisch beschwingt', får ingen schwung och rytm som rycker en med.

Detta är dubbelt beklagligt, eftersom intrigen och dess bihandlingar inte utvecklas med någon nämnvärd spänning, fantasi eller esprit. Vad som sker berättas fyrkantigt. (-) Icke i någonderas insats spåras mer än hantverk och fäsörmakeri. Det räcker ett stycke, men inte långt. Det är stor skada att intet trollspö rört vid det magnifika materiella uppbådet. Se exempelvis festen i Drottningholm -- hur fattig blev den inte i bild!"

NDA (Bern): "Ett minimum till kärna och ett maximum till skal -- det är Weyler Hildebrands nya operettfilm Hans majestäts rival på China. Med kärnan menas då handlingen, vilken åskådaren endast med en viss möda kunde upptäcka. Den flöt upp mot slutet och visade sig vara en ganska anspråkslös liten intrig, iscensatt av majestätet Gustav III för att återbörda en sömmerska i armarna på en sångare. Men Hildebrand har tydligen resonerat som så, att blir det bara tillräckligt mycket kostymer och sång och spektakel, behövs det ingen röd tråd.

Rent utstyrselmässigt sett är också Hans majestäts rival en praktfull historia, en filmbagatell i lyxutförande.

Och ingen kunde heller klaga på välljudet, som utan uppehåll flödade genom hela filmen. Men det hade inte skadat med litet gustaviansk esprit som omväxling -- de kunde vara ganska kvicka på Kellgrens tid -- och nog borde väl SF haft någon påhittig person till hands med en roligare handling. (-) Det utan jämförelse bästa partiet i filmen är festen på Drottningholm, magnifikt fotograferad och iscensatt. Där blev illusionen av 1700-tal, Bellman och tjusarkonungen fullständig."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Hans Majestäts rival påbörjades 9.6.1943 och avslutades 11.8.1943. Då SF inte fick tillträde till Drottningholmsteatern på grund av brandrisk och principiella skäl, förlades den delen av inspelningen till Vasa-teatern.

Inspelning

1943-06-09 1943-08-11
Filmstaden Råsunda Sverige
Vasateatern Stockholm Sverige
Drottningholmsteatern Stockholm Sverige
Restaurang Den Gyldene Freden Stockholm Sverige
Utanför Drottningholms slott Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-11-02 China Stockholm Sverige 89 min
TV-visning 1990-10-15 Kanal 1 Sverige 86 min
1993-05-10 Kanal 1 Sverige 86 min
1996-05-19 SVT2 Sverige 86 min
2000-10-30 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1943-11-02 China Stockholm Sverige 89 min
Annan visning 1947 Polen

Musikstycken

Originaltitel Jag är en liten kvinna blott
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1943)
Sångare Gurli Lemon-Bernhard
kör


Originaltitel Operaparodi (Sylvain)
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1943)
Sångare Gurli Lemon-Bernhard
Gösta Björling


Originaltitel Ljuva dröm
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1943)
Sångare Gösta Björling
Gurli Lemon-Bernhard
kör
Gösta Björling (repris)
Gurli Lemon-Bernhard (repris)


Originaltitel Wienerlied
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare George Adolf Schütz/ Martens /= Paul Baudisch (1943)
Sångare John Melin


Originaltitel Det blommar så många vårar
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Nils Thorén (1943)
Sångare Gösta Kjellertz
Gösta Kjellertz (repris)


Originaltitel Syflickorna
Kompositör Jules Sylvain (1943 - samma som "Jag är en liten kvinna blott")
Textförfattare Karl-Ewert (1943)
Sångare Inga Brink
kör
kör (repris)


Originaltitel Det bor tusende ömma små löften
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1943)
Sångare Gösta Kjellertz
Inga Brink
kör


Originaltitel Stilla stunder
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1943)
Sångare Gösta Kjellertz
Inga Brink
Gösta Kjellertz (repris)
kör


Originaltitel Viskar inte vårens vind
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1943)
Sångare Gösta Kjellertz
Inga Brink
Åke Söderblom
Stina Sorbon


Originaltitel Det är för dej
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1943)
Sångare Gurli Lemon-Bernhard
Gösta Kjellertz
Gurli Lemon-Bernhard (repris)
Gösta Kjellertz (repris)


Originaltitel Kärlek är en gåva
Kompositör Jules Sylvain (1943)
Textförfattare Karl-Ewert (1943)
Sångare Gurli Lemon-Bernhard
kör


Ämnesord

Bellman, Carl Michael (1740-1795)
Bildhuggare
Galaföreställning/opera
Gustaf III, kung av Sverige (1746-1792)
Hov
Maskerader
Operabaletten
Sergel, Johan Tobias (1740-1814)
Stockholm Den Gyldene Freden
Stockholm/Drottningholm
Stockholm/Gamla Stan
Syateljé
Sång
Sömmerskor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2435


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2444


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kungens rival. Eine Filmoperette aus galanten Zeiten con Adolf Schütz und Paul Baudisch.
Omfång 146 s. + 1 s. rollista
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kungens rival. Filmoperett.
Omfång 150 s. Rollista och musiklista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Hans Majestäts rival.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Hans Majestäts rival.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Der Rival seiner Majestät.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Der Rival seiner Majestät.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel His majesty's rival.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel His majesty's rival.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Hans Majestäts rival.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Der Rival seiner Majestät
Omfång 29 s. + 3 s. produktionsuppgifter, rollista och synopsis
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Der Rival seiner Majestät.
Omfång 30 s. + 3 s. produktionsuppgifter, rollista och synopsis.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Der Rival seiner Majestät.
Omfång 29 s. + 3 s. produktionsuppgifter, rollista och synopsis.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?