Grundfakta

Media (58 st)

Originaltitel Sonja
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-11-05

Medverkande

Birgit Tengroth
Sonja Larsson

Åke Grönberg
Kurt Larsson, hennes man, fabriksarbetare

Sture Lagerwall
Nick Berggren

Elsie Albiin
Maj Larsson, Kurts syster, manikyrist

David Erikson
Kalle Lindgren, Kurts arbetskamrat

Bengt Ekerot
Bengt, Majs beundrare

Visa alla medverkande

Handling

Sonja och Kurt Larsson lever tillsammans i ett lyckligt, harmoniskt äktenskap. Kurt arbetar som maski!nist på en mekanisk verkstad. Sonja är en noggrann och duktig hemmafru, som har...

Visa hela handlingen

Press

En ärlig och rättfram vardagsberättelse av en regissör som väl känner de människor han vill skildra, tyckte kritikerna. Filmen fick överlag ett vänligt, om än inte särskilt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Birgit Tengroth Sonja Larsson
Åke Grönberg Kurt Larsson, hennes man, fabriksarbetare
Sture Lagerwall Nick Berggren
Elsie Albiin Maj Larsson, Kurts syster, manikyrist
David Erikson Kalle Lindgren, Kurts arbetskamrat
Bengt Ekerot Bengt, Majs beundrare
Gunn Wållgren Sonjas rumskamrat
Barbro Fleege Inga, Majs arbetskamrat
Lotten Olsson Berta Lindgren, Kalles mor
- Ej krediterade:
Siegfried Fischer Otto Samuelsson, direktör för ett pälsskrädderi
Hortensia Hedström fru Holmgren, Majs hyresvärdinna
Folke Kjellqvist elmätaravsynaren
Gideon Wahlberg gäst på Kalles femtioårskalas
Astrid Bodin Sonjas arbetskamrat på restaurangen
Monica Schildt Anna Elisabeth Stark, flickan som begår självmord
Erik "Hampe" Faustman verkstadschefen
Robert Ryberg hovmästaren
Manetta Ryberg gäst på Kalles femtioårskalas
Chris Wahlström dansande på restaurangen
Gunnar Almqvist dansande på restaurangen
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Helge Brinck överkonstapeln

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1943
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Sonja och Kurt Larsson lever tillsammans i ett lyckligt, harmoniskt äktenskap. Kurt arbetar som maski!nist på en mekanisk verkstad. Sonja är en noggrann och duktig hemmafru, som har förmågan att skapa ett trivsamt hem. Kurts unga, glada syster Maj brukar äta hos dem. Hon arbetar som praktikant på en skönhetssalong.

Om kvällarna visar Kurt Sonja broschyrer på villor. Han drömmer om att skaffa eget hus och barn i framtiden. Sonja har en dyster hemlighet hon aldrig någonsin röjt för Kurt; nämligen att hon en gång i tiden var tvungen att försörja sig som gatflicka.

En dag dyker Nick, en gammal bekant till Kurt, upp på Kurts arbetsplats. Kurt blir inte särskilt förtjust över att se honom. Nick är sutenör från Göteborg och sysslar med skumraskaffärer. Nick, som inte har någonstans att ta vägen, bjuder hem sig själv till Kurt och Sonja. Nick har inte en aning om att han träffat Sonja tidigare.

Redan i farstun känner Nick och Sonja igen varandra från hennes tid som gatflicka. Han förstår omedelbart att han har en hållhake på henne. Kurt är förvånad över Sonjas ovanligt stela attityd gentemot Nick, än mer förvånad blir han när hon låter Nick flytta in i deras gemensamma hem. Nick hotar Sonja med att avslöja hennes tidigare liv, samtidigt som han visar att han fortfarande är attraherad av henne.

Nick lägger sig ut för Maj, vars unge präktige kavaljer inte förmår konkurrera mot hans arroganta charm. Maj förälskar sig i Nick, vilket gör Sonja utom sig av oro. Både hon och Kurt försöker varna Maj för Nick, men Maj är oemottaglig för deras råd.

Sonja tar saken i egna händer och låter sig omfamnas av Nick när hon är säker på att Maj blir vittne. Nick lyckas dock locka till sig Maj än en gång och ber henna vara hans damsällskap under ett skumt möte på en restaurang. Sonja hämtar hem Maj från restaurangen. Nick är ursinnig på Sonja för hennes ingripande i hans liv. Under ett häftigt uppträde med Kurt en kväll, avslöjar han allt för denne om Sonjas tidigare liv.

Kurt är förtvivlad över att Sonja inte litat på honom och berättat om sig själv innan de gifte sig. Han kör ut henne från hemmet.

Kurt vandrar omkring längs gatorna och kajerna eller tillbringar sin tid på ölcaféerna. Han funderar på självmord. Sonja hittar ett jobb som servitris på en restaurang. Även hon vandrar omkring på gatorna med samma slags tankar som Kurt. Nick omhändertas av polisen.

En dag läser Kurt i tidningen om en kvinna som tagit livet av sig genom att hoppa från Mälarbron. Tanken på Sonja oroar honom och driven av sin längtan efter henne, låter han sätta in en annons i tidningen:

SONJA KOM HEM -- KURT

Sonja får syn på annonsen och återvänder genast hem. Hon tar itu med att städa lägenheten och tvätta Kurts kläder. När Kurt kommer hem ser han först hennes kappa hängande på sin vanliga plats i tamburen.

Han stiger in i rummet och brer ut sina armar för henne. Sonja kommer emot honom. Ingen av dem säger någonting. (Bearbetning av program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 66440
Datum 1943-11-05
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2160 meter
Kommentar Enligt notering på censurkortet hade Biografbyrån för avsikt att i akt 3 klippa "en del av scenen mellan Sonja och Nick på soffan", men av allt att döma företogs aldrig dessa klipp. Aktlängder: 500-635-520-505 = 2160 m - 79 minuter. Aktlängder: 500, 635, 520, 505.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2160 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En ärlig och rättfram vardagsberättelse av en regissör som väl känner de människor han vill skildra, tyckte kritikerna. Filmen fick överlag ett vänligt, om än inte särskilt entusiastiskt, mottagande.

AT (Stig Almqvist): "Sonja är väl ingen stor film, men hållfast, kärnfull och omedelbar. Den har kött och blod, den är öppenhjärtig och oförbehållsam. Så långt censuren tillåter, talar den runt ut om ömtåliga ting.

Någon omfattande omdiktning av pjäsen har icke företagits, icke ens tekniskt sett. Man håller mestadels till hemma i Sonjas och makens lilla lägenhet, och den unge regissören Hampe Faustman och hans fotograf Hilding Bladh har inte trollat bort trångboddheten och scenrumskaraktären med något raffinerat bruk av kamera och belysningsapparatur. Sonja är snarast fattig för ögat, och människorna står tämligen kärvt och torrt i bildytan.

Men de lever och andas. Birgit Tengroth och Åke Grönberg, Sture Lagerwall och Elsie Albiin -- det är en stark kvartett. Fyra moderna, unga människor, som vet precis vad film är."

Georg Svensson i BLM var lite bistrare: "Herbert Grevenius 'Sonja' lär ju vara en bra pjäs och förmodligen har den inte mer än namnet och uppslaget gemensamt med filmen. Säkert inte den stelbenta dialogen. Det utmärkande för svensk filmdialog är att replikerna står isolerade med lufttomt rum omkring sig. De är till för att förklara och föra handlingen framåt, inte för att ge liv åt den och karaktär åt figurerna. Man talar överhuvudtaget inte om någonting annat än vad som står i direkt relation till den dramatiska konflikten. (-)

Förtjänsterna hos Sonja ligger i en viss trumpen äkthet i fråga om inlevelsen i det pinsamma och ömtåliga ämnet. Även Sonja kan hänföras till de så kallade problemfilmerna, men bortsett från ett onödigt stort antal negligéer avstår den från att medvetet ockra på folks sensationslystnad. Den går till rätta med sitt problem på ett hederligt och ganska troskyldigt sätt. Troskyldigheten förefaller ibland i kraftigaste laget, ty ingen kan väl bli riktigt övertygad om att en inte alldeles stillastående flicka skulle bära sig så naivt och veligt åt som svägerskan i den här historien. Skådespelarna sköter sig bra, fastän dialogförfattaren gjort det så svårt för dem. Birgit Tengroth och Åke Grönberg är det äkta paret, Sture Lagerwall ormen i paradiset, en kall och otäck reptil som skulle kunna slingra sig över i en amerikansk gangsterfilm utan att verka kusinen från landet."

SocD (Chat): "Riktigt filmiskt känner inte den begåvade skådespelaren Faustman ännu. Men vad han kan till och med bättre än sina äldre kollegor bland filmregissörerna -- och det märktes redan i Natt i hamn -- är att skildra vardag och vanligt folk. Han vet hur Svenssons bo och hur de bära sig åt -- en egenskap, som ju också i hög grad är som folk är mest -- författaren Grevenius. Sonja är genuin och därför gripes man av dessa människors uppgörelse, även om man ibland tycker att de bli långrandiga. Bevis för att Faustman är en framtidsman som realistisk filmregissör får man i utformningen av tre scener: födelsedagsfesten hemma hos Lindgrens, Sonjas förförelsetrick och den lilla servitrisens desillusionerade karlprat."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Sonja påbörjades 23.7.1943 och avslutades 2.11.1943.

Teaterpjäsen "Sonja" av Herbert Grevenius (född 1901) uruppfördes på Dramatiska Teatern 20.9.1927.

Ett avsnitt ur Sonja ingick i Fram för lilla Terra, en ej offentligt visad intern jubileumsfilm inför Terrafilms 10-årsjubileum 1948. (SGW)

Förlaga

Originaltitel Sonja (Pjäs)
Författare Herbert Grevenius


Inspelning

(kompletteringar) 1943-11-02 1943-11-02
1943-07-23 1943-08-28
AB Sandrewateljéerna (Novilla och Lästmakaregatan) Stockholm Sverige
Filmos ateljé, Jungfrugatan Stockholm Sverige
Bröderna Hedlunds Mekaniska verkstad Stockholm Sverige
Philipsons garage Stockholm Sverige
Kajplats 18 Stockholm Sverige
Nybroplan Stockholm Sverige
Bastugatan Stockholm Sverige
Ringvägen Stockholm Sverige
Skanskvarn Stockholm Sverige
Källhagen Stockholm Sverige
Västerbron Stockholm Sverige
Älgö Nacka Sverige
Foresta Lidingö Sverige
Sjövillan Lidingö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-11-05 Terrassen Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 1997-07-29 SVT2 Sverige 76 min
2001-01-23 SVT1 Sverige 76 min
2003-07-02 SVT1 Sverige 76 min
2004-05-04 SVT1 Sverige 76 min
Urpremiär 1943-11-05 Terrassen Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 2012-08-27 SVT1 Sverige
2009-04-28 SVT1 Sverige
2017-01-31 SVT1 Sverige
2019-04-09 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Hjärtats saga
Kompositör Wilhelm Åström (1892)
Textförfattare Sigurd (1892)
Sångare kör


Originaltitel Salamander-scherzo
Kompositör Charles Redland


Ämnesord

Annons
Arbetarhem
Arbetarhustru
Gatflicka
Hemmafruar
Maskinist
Mekanisk verkstad
Prostitution
Restauranger
Självmord
Stockholm
Sutenör
Ölcafé

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2144


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2143


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Textlista.
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång Ca 40 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?