Grundfakta

Media (81 st)

Originaltitel I mörkaste Småland : En film om min hembygds vilda nejder vid sekelskiftet av Schamyl Bauman
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-10-25

Medverkande

Sigurd Wallén
Johannes/berättaren

Emil Fjellström
Cornelius, Johannes granne, smed

Gull Natorp
Kristin, Johannes hustru

Eivor Landström
Mari, Cornelius dotter

Peter Höglund
Alfred, Cornelius smedhalva

Gideon Wahlberg
länsman

Visa alla medverkande

Handling

Filmen inleds med en serie bilder över det småländska landskapet och en speakerstämma berättar om dess invånares hårda liv. Därefter börjar historien: Johannes, som är gift...

Visa hela handlingen

Press

En varm och äkta folklivsskildring, där manusförfattare och regissör verkligen lyckats fånga upp det bästa ur Albert Engströms historier. Kritiken var genomgående positiv. SvD...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Kläder
Smink
Förtexter
Berättare

Medverkande

Sigurd Wallén Johannes/berättaren
Emil Fjellström Cornelius, Johannes granne, smed
Gull Natorp Kristin, Johannes hustru
Eivor Landström Mari, Cornelius dotter
Peter Höglund Alfred, Cornelius smedhalva
Gideon Wahlberg länsman
Theodor Berthels Erkas, tattare
Carl Barcklind häradshövdingen
- samt
Carl Hagman doktor Lind
John Botvid Johannes far
Wiktor "Kulörten" Andersson konstapel Söderkvist
Nils Hallberg Erkas ena son
Lennart Pilotti Erkas andre son
Erik A. Petschler cirkusdirektören
Ernst Brunman patron Magnus
Kaj Hjelm Johannes och Kristins äldste son
Albin Erlandzon Lars-Ola, bonde
Ingemar Holde Karlsson, länsmansbiträdet
Artur Cederborgh stinsen i Totebo
Arne Lindblad cirkusutroparen
Birger Sahlberg handelsmannen
Torsten Hillberg löjtnant på Ränneslätt
Aurore Palmgren Kloka Malla, fattighushjon
Mona Geijer-Falkner fattighushjon
Wilma Malmlöf fattighushjon
Lisa Wirström fattighushjon
Anna-Stina Wåglund en dam med fjäderboa på marknadsplatsen
Gudrun Folmer-Hansen cirkuskassörskan
Knut Frankman fattighushjon utanför fattighuset
Rudolf Svensson "Nordens Ek", cirkusatleten
Artur Rolén en man på logdansen
Hartwig Fock smörspekulant på marknaden
Karl Erik Flens beväring som blåser revelj
Bror Abelli kyrkoherden
- Ej krediterade:
Douglas Håge juveleraren
Olga Andersson doktorinnan Lind
John Elfström ena slagskämpen vid logdansen
Julia Cæsar gumma vid logdansen
John Melin krögaren
Margit Andelius telefonist i Vimmerby
Millan Fjellström fattighushjon utanför fattighuset
Hugo Lundström fattighushjon utanför fattighuset
John Ericsson länsmans följeslagare vid tjuvskyttejakten
Holger Höglund 51:an, beväring
Gabriel Rosén korpralen med geväret
Curt Löwgren beväring
Birger Lensander andra slagskämpen vid logdansen / Lasse, kroggäst
Carl-Harald kospekulant på marknaden
Axel Högel hästspekulant på marknaden
Carin Lundquist smörspekulant på marknaden
Hjördis Gille Emma, Lars-Olas hushållerska
Jack Gill dragspelaren på logdansen
Victor Thorén skolläraren
Jan-Olof Rydqvist Johannes och Kristinas andre son
Gösta Qvist Karlsson, man som samtalar med stinsen på järnvägsstationen
Arne Lundh mannen som torkar blodet från konstapel Söderkvists ansikte
Gunnar Almqvist en man i rättssalen
Folke Algotsson marknadsbesökare
Victor Haak en man på logdansen och i cirkustältet
Bengt Brunskog ung man vid slagsmålet på marknaden
Bengt Svensson den minste av Lars-Olas och Emmas söner
Ludvig Svensson skomakaren
Nils Oskar Wenström kopparslagaren

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1943
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Filmen inleds med en serie bilder över det småländska landskapet och en speakerstämma berättar om dess invånares hårda liv. Därefter börjar historien:

Johannes, som är gift med Krestin och har tre barn, återvänder hem från en stadsresa. Han är full och Krestin bäddar genast ner honom för att han skall orka upp till sitt arbete på järnvägen nästa morgon.

Cornelius är granne till Johannes och bor med sin dotter Mari en bit längre bort. Hans smedhalva Alfred har rest till Amerika, så därför kan han inte förhindra att tattaren Erkas och dennes två söner tränger sig in och lägger beslag på dennes stuga. Cornelius och Mari flyttar till undantagsstugan.

Johannes misstänker att tattarna stjäl hans ved och borrar därför hål i några vedträn som han fyller med krut. En kraftig smäll hörs från stugan där tattarna håller till och de rusar ut, arga och nedsotade.

Under vintern, när det bara finns sill och potatis att äta, skjuter Johannes en älg olovandes. Han blir upptäckt och döms att böta 150 kronor.

På lördagarna är det dans på logen, där det också förekommer brännvinsdrickande och slagsmål. Mari tycker inte om allt bråk och går hem. På vägen möter hon Alfred, som nyss återvänt från Amerika. Han tittar beundrande på henne.

Johannes måste skaffa pengar till böterna och åker till marknaden för att sälja sina stutar. På marknadens cirkus finns Nordens Ek, en ohyggligt stark man. Cirkusdirektören har utfäst en belöning på 100 kronor till den som kan besegra honom. Cornelius antar utmaningen och lyckas fälla Nordens Ek till marken. Vinstpengarna ger han till Johannes, som är helt oförstående. "Jo, just du, så slipper du sälja stutera".

Cornelius är uppiggad efter sin seger och vill åka hem och kasta ut tattarna. Hemma hjälps alla åt att slänga ut tattarnas kläder och tillbehör. När tattarna återvänder från marknaden, där de deltagit i ett slagsmål, möter de Johannes, Cornelius och Alfred som ser dystra och hotfulla ut. Det blir ett slagsmål som tattarna förlorar. Just när de skall ge sig av kommer länsman sättandes för att häkta dem för att de dödat en hästhandlare på marknaden.

Livet förflyter åter lugnt hemma hos Johannes och hemma hos Cornelius. Alfred är numera både smedhalva och svärson åt Cornelius. (Bearbetning av prog!ram och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 66394
Datum 1943-10-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2010 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2010 meter
Längd i minuter 73 min
Akter 4 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En varm och äkta folklivsskildring, där manusförfattare och regissör verkligen lyckats fånga upp det bästa ur Albert Engströms historier. Kritiken var genomgående positiv.

SvD (Lill): "Om film helst skall vara som en bilderbok, så är I mörkaste Småland en riktigt präktig film -- om film också ska ha någonting med dramatik att göra, så är den klen. Bilder bjuds det verkligen på, mustiga, levande, målande genrebilder, och handlingens sköra tråd är bara till för att nödtorftigt hålla ihop dessa genrebilder sinsemellan och med de skira, lyriska landskapsscenerna från magra tegar, mörka skogar och leende blomsterhagar. (-) Svensk folkhumor av genuint slag förekommer ju inte så ofta i filmrepertoaren, men här finns den. Och detta tillsammans med de fristående upptågen på krogen, marknaden, cirkus etc., alla regisserade med verklig fart och kläm, liksom de oundvikliga lördagsslagsmålen, säkrar nog filmens framgång på bred front. Ur speciellt kvinnlig synpunkt skall med erkännande noteras att brännvinskomiken och de svavelosande harangerna, som blommade så ymnigt i roslagsfilmen förra året, inte alls fått ett motsvarande utrymme i den här filmen. I mörkaste Småland är, trots inslaget av tattarpack och andra småkriminella företeelser, aldrig direkt rå. Men den har som sagt i stället en underton av ömhet för det fattiga Småland och dess strävsamma inbyggare, som stämmer varje ärlig svensk välvillig."

StT (Movie): "Schamyl Bauman har tydligen med denna film velat skildra sin barndoms 'vilda hembygd' och inget ont i det; det bara gläder smålänningarna i synnerhet och andra svenskar i allmänhet, ty som bekant är vi hela bunten 'smålänningar inför Vår Herre'. Men det är ett farligt experiment, att, som här skett, inleda en spelfilm med en kraftigt tilltagen naturskildring, allrahelst som Smålands skiftande struktur senare glansfullt illustreras, som ram kring många av de verkliga spelscenerna. En reservation även om man med nöje lyssnar till Sigurd Walléns speakerstämma bakom landskapspotpurrit och presentationen av de gamla smålandstyperna. (-)

Sällan har väl en svensk allmogefilm fått en sådan tidstrogen, äkta miljöskildring och bjudit på så alltigenom lyckade typer som I mörkaste Småland. Det är en verklig glädje att se dem allesammans, både skådespelare och amatörer. Även dialekten förefaller ovanligt övertygande, men så har också en tillförlitlig expert, Victor Haak, gett goda råd på den fronten. Schamyl Bauman har presterat en klatschig regi -- när allt väl kommit i gång. Man minns med nöje marknadsbesöket, där cirkusepisoden och slagsmålet präglades av en överdådig äkthet. Även uppgörelsen med tattarna hade pricksäker komedieffekt."

DN (Jerome): "Erik Lundegård och Torsten Lundkvist har tagit fasta både på anekdotberättaren och folklivsskildraren Engström i sitt manuskript. Det ena goda har inte fått förskjuta det andra, filmen balanserar på det hela taget bra mellan de olika ingredienserna. Och den röda tråd som manuskriptförfattarna tvinnat ihop bidrar på sitt sätt att ge berättelsen dramatisk stadga. Vänskapen mellan de båda krumelurerna Johannes (Sigurd Wallén) och Cornelius (Emil Fjellström) och deras gemensamma mellanhavanden med tattarbyket på den sistnämndes gård är fyndigt tillrättalagt för ett bra filmslut med en finare slagsmålsklimax och åtföljande seger för lagens förut något illa hunsade väktare.

Baumans kvalifikationer som regissör för en film som denna har redan antytts. Han är en av våra allra bästa krafter just på folkskådespelets område, det har han ju visat flera gånger förut. Men sällan har han kommit ett landskap, ett stycke natur med dess människor så in på livet som här. I den inledande bildsviten från sjöarnas, de karga tegarnas Småland får man en bilddikt av förnämlig kvalitet."

Kommentar Svensk filmografi

De berättelser av Albert Engström (1869--1940) som i första hand låg till grund för filmens manuskript var "Tattare" från "Läsebok för svenska folket" (utgiven 1938), "Gårbotten" från "Medan det jäser" (1918) och "Älg" från "Mot aftonglöden" (1932). Vinterscenerna inspelades i mars i Vimmerbytrakten. De flesta exteriörerna togs under perioden maj till juli i Vimmerby med omnejd, bl a Toteby station och Skurugatan. På Centrumateljéernas gård togs cirkus- och marknadsscenerna, logdansen inspelades på Cirkus på Djurgården.

Förlaga

Originaltitel Tattare (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Gårbotten (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Älg (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Johannes (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Smålandsmystik (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Barndomsminne från Småland (Novell)
Författare Albert Engström


Inspelning

1943-05 1943-07
1943-03 1943-03
AB Sandrewateljéerna Stockholm Sverige
Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Vimmerby Sverige med omnejd (bl.a. Totebo station och Skurugatan)
Södra Vi Vimmerby Sverige
Tångarp Vimmerby Sverige
Cirkus på Djurgården Stockholm Sverige (logdansen)

Visningar

Stockholmspremiär 1943-11-09 Royal Stockholm Sverige 73 min
Sverigepremiär 1943-10-25 Grand Vimmerby Sverige 73 min
TV-visning 1996-06-20 TV4 Sverige
1997-06-22 TV4 Sverige
Urpremiär 1943-10-25 Grand Vimmerby Sverige 73 min
TV-visning 2011-07-19 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)


Originaltitel Smålänningar
Kompositör Jules Sylvain
Gunnar Johansson


Originaltitel Stjärnholmsvalsen
Kompositör Jack Gill


Originaltitel Valurile Dunări
Kompositör Ion Ivanovici (1880)


Originaltitel Champagnegalop
Kompositör Hans Christian Lumbye (1845)


Ämnesord

Cirkus
Cirkusdirektör
Krogar
Landsfiskaler
Läkare
Marknad
Slagsmål
Smeder
Småland
Tattare
Tivolin
Älgjakt

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1997


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Wernqvist & Co boktr. AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri AB Boktryckerivara


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Eric Rohman


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel I mörkaste Småland. En film om Småland och smålänningarna byggd på Albert Engströms berättelse, av Erik Lundegård, Torsten Lundqvist, och Schamyl Bauman.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I mörkaste Småland. En film om Småland och smålänningarna, byggd på Albert Engströms berättelser av Erik Lundegård, Tommy Lundqvist, Schamyl Bauman.
Omfång 104 s. Miljölista och lista över smålänningar som staterar i filmen (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel I mörkaste Småland. Dialoglista.
Omfång 18 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 8
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck


Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?