Grundfakta

Media (49 st)

Originaltitel Herre med portfölj
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-11-30

Medverkande

Georg Rydeberg
Rolf Berger, assessor

Irma Christenson
Eva, Rolfs hustru

Anne-Margrethe Björlin
Inger Alinder

Stig Järrel
Bexell, disponent i AB Förenade Cellulosa

Alf Kjellin
Lennart Dalén, ingenjör

Åke Claesson
aktuarien

Visa alla medverkande

Handling

Rolf Berger, assessor i hovrätten, lämnar sitt ämbetsrum på rådhuset efter dagens arbete. Han är en plikttrogen och energisk tjänsteman, som ställer stora krav på sina underordnade....

Visa hela handlingen

Press

Många kritiker framhävde att filmen hade en tydlig och konsekvent genomförd stil, som fungerade väl i filmens första hälft, men betydligt sämre i den senare hälften. StT...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Smink
Förtexter

Medverkande

Georg Rydeberg Rolf Berger, assessor
Irma Christenson Eva, Rolfs hustru
Anne-Margrethe Björlin Inger Alinder
Stig Järrel Bexell, disponent i AB Förenade Cellulosa
Alf Kjellin Lennart Dalén, ingenjör
Åke Claesson aktuarien
Hugo Björne hovrättspresidenten
Bengt Ekerot Stig
Olav Riégo hovrättsråd
Ragnar Widestedt läkaren
Anders Nyström Gunnar, Rolf och Evas son
Alicia Lignell Gerd, Rolf och Evas dotter
- ej krediterade:
Olof Widgren Alvar Quarnström, hovrättsråd
Sven Lindberg notarie
Georg Fernquist vaktmästare i hovrätten
Inga-Lill Åhström Aina, Bergers hembiträde
Nina Scenna sjuksköterskan i Alvar Quarnströms sjukrum
Eivor Engelbrektsson biträdet i hattaffären
Anna-Stina Wåglund sjuksköterskan i Helsingborg
Julie Bernby biträdet i tobaksaffären
Victor Thorén rockvaktmästaren
Artur Cederborgh konduktören
Sven Bergvall häradsrättsdomaren
Harald Svensson svarandens ombud i häradsrätten
Jullan Kindahl pensionatsvärdinnan
Carl Ericson vaktmästaren på Musikaliska Akademien
Karl Erik Flens Lennarts kamrat i matsalen
Åke Uppström uppassaren med bud om telefon till Rolf
Olle Janson en man i hovrättens väntrum som nickar till vaktmästaren
Anna-Lisa Fröberg pensionatsgäst
Nils Ekman pensionatsgäst

Bolag

Produktionsbolag AB Films
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Rolf Berger, assessor i hovrätten, lämnar sitt ämbetsrum på rådhuset efter dagens arbete. Han är en plikttrogen och energisk tjänsteman, som ställer stora krav på sina underordnade.

Han promenerar genom en park och åker hem till förstadsvillan i Ålsten utanför Stockholm. Han äter middag med sin hustru Eva och deras två barn. Makarna lever i ett vaneäktenskap.

Rolf sätter arbetet främst i livet och försvinner efter middagen in på sitt rum för att arbeta vidare på sina processer. Eva lider egentligen av detta, men har lärt sig att leva med det.

Rolf blir uppsökt av en gammal skolkamrat, disponent Bexell i Förenade Cellulosa. Han bjuder Rolf till deras 25-åriga studentjubileum. Han vill även engagera Rolf som sin firmas juridiske rådgivare, en ekonomiskt mycket lönsam plats. Rolf tackar nej. Han har gjort sitt val i livet.

Inger, en nittonårig släkting till Eva, kommer för att bo hos familjen Berger medan hon studerar vid Musikaliska Akademien i Stockholm. Hennes föräldrar är frånskilda, något som Rolf ser med ogillande. Men Inger gör ett positivt intryck på honom och han accepterar hennes närvaro.

Dagen efter besöker Rolf sin ungdomsvän Alvar vid dennes sjuksäng. Alvar är hovrättsråd och Rolf ska antagligen så småningom överta hans plats. Alvar överraskar Rolf med en djupt känd bikt om hur litet han värderar sitt liv och sin karriär. Han har förspillt tiden med bara arbete och ett innehållslöst äktenskap. Han uppmanar Rolf att njuta av livet medan han ännu kan.

Alvar gör ett djupt intryck på Rolf, som struntar i studentjubiléet. Tillsammans med Inger går han en promenad i den ljusa sommarnatten. Han känner att hon kanske skulle kunna fylla upp den tomhet, som han nu känner i sitt liv.

Eva kallas till sin mors sjuksäng och Inger övertar hennes plats i hemmet. Frestelsen blir för stor för Rolf och en kväll kysser han Inger. Hon upplever sitt livs första stora förälskelse, men nästa morgon vill Rolf att hon ska glömma det hela. Men förälskelsen flammar inom honom ocn när Eva återvänder till hemmet finner han det ohållbart att fortsätta vardagslivet tillsammans med de bägge kvinnorna. Han uteblir från hemmet, skyller på en tjänsteresa och kallar till sig Inger. De upplever ett berusande dygn tillsammans.

Rolf talar ut med Eva och de beslutar att skiljas. Han inlämnar sin avskedsansökan till hovrätten, söker sedan upp Bexell och antar dennes erbjudande att bli firmans advokat, en plats som han ska tillträda senare på året.

Han lämnar sin portfölj till förvaring och han och Inger far lyckliga iväg till ett pensionat i Nyköping. Rolf kallas av ett telegram från Bexell till Linköping, där viktiga och brådskande uppgifter väntar honom. Inger väntar tålmodigt dagar och veckor på att Rolf ska återvända till pensionatet. Han meddelar henne gång på gång att saken drar ut på tiden. Inger följer med några ungdomar på en segeltur och uppvaktas av en ung ingenjör.

I Linköping upptäcker Rolf att hans personliga moral inte överensstämmer med firmans och han drar sig tillbaka mitt under ärendets behandling.

Han söker upp Inger och blir då vittne till en scen mellan henne och ingenjören. Rolf inser att han gör bäst i att dra sig tillbaka för ungdomarnas lycka. Han återvänder till Stockholm och får veta att en äldre kollega låtit hans avskedsansökan stanna på hans eget skrivbord.

Eva tar emot honom med all sin kvinnliga förståelse och tillgivenhet och de återupptar sitt äktenskap.

Censur / granskning

Censurnummer 66461
Datum 1943-11-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2350 meter
Kommentar Aktlängder: 555-545-530-505-195 = 2350 m. Aktlängder: 555, 545, 530, 505, 195.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2350 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Många kritiker framhävde att filmen hade en tydlig och konsekvent genomförd stil, som fungerade väl i filmens första hälft, men betydligt sämre i den senare hälften.

StT (Monika): "I början är den långsamma takten och den ganska utsökta detaljverkan ytterst effektiv. Det laddar upp sig, den påminner en aning om fransk films teknik, med tusen vältaliga språksamma småting. Det är inte bara portföljen, den styva stärkta kragen och rosetten som sätter den vardagsgrå stämpeln på den medelålders herrn, utan också de tomma alldagliga replikerna, vanetristessen. Så långt är filmen bra. Uppladdningen så att säga är övertygande -- men urladdningen har ingen melodi. Det talas om brinnande kärlek scen efter scen. Portföljen -- en utmärkt idé -- lämnas till förvaring och den lätt grånade herrn far till Nyköping med brända skepp och Ann Margret Björlin i sött nattlinne.

De välfotograferade kärleksscenerna till trots, tycker man det hela är dömt att misslyckas, vilket förtar all spänning. (-) Det metodiska, välarbetade, som stärkte filmen i början, försvagar den i slutet. Man vet precis hur det skall gå. Bitarna som skarvas ihop är för banala, skarvarna för tydliga och klistret som håller ihop skarvarna, för segt:"

DN (O R-t): "De olika scenerna följer visserligen ofta en smula oförmedlat på varandra, men de har ändå ett inre sammanhang. Här finns också en kultiverad och behaglig ton, man förnimmer något som är ganska ovanligt i svensk film: närvaron av en verklig författare. Det ultrarapida spelet, framför allt i de scener där Georg Rydeberg är med, blir ibland väl pretiöst, men det är inte berättelsens fel. Rolf Berger och familjekretsen kring honom är tecknade med saklig skärpa och psykologisk finess. Med obetydliga avvikningar följer scenariot den förträffligt uppbyggda romanen tills den korrekte assessorn en dag överraskar sig med att hålla sin hustrus unga kusin i sina armar efter att nyss ha kysst henne. Sedan blir filmen inte lika lyckad när den skall skildra hur Rolf Berger försöker befria sig ur det fängelse han som de flesta människor själv byggt upp åt sig. Filmen förlorar den intima kontakten med romanen, greppet om huvudpersonerna, assessorn och Inger -- som här är familjens gäst medan hon studerar vid Musikaliska akademin -- blir osäkert, den fortsatta utvecklingen av deras öden går på skruvar, psykologin haltar, och slutscenen kommer som en verklig kalldusch."

SocD (Carlo Keil-Möller): "Författaren visar i sina romaner en viss böjelse för att förse sin dialog med styltor, och detta drag går tyvärr igen också här. Det bör ha varit ganska svårt för skådespelarna att blåsa liv i en del av replikerna. Att höra en assessor i hovrätten svärma om sin 'längtans Samoaö' eller tala om 'den låga som slår upp och förbränner det som många år ha byggt upp' är verkligen inte illusoriskt.

Men filmen visar sig även kunna ta hand om en sådan vardagshistoria och berätta den på ett intressant sätt för den som har tålamod att lyssna. Regissören har konsekvent och lyhört genomfört den rätta tonen i sin berättelse och fullgjort en uppgift som nog bör betecknas som Ragnar Arvedsons hittills mest lyckade. Det hör säkert inte till det lättaste att blåsa in filmatiskt liv i ett öde av detta slag. Och det är väl första gången som den svenska ämbetsmannen i all sin respektabilitet möter oss i vår filmproduktion."

Kommentar Svensk filmografi

Författaren Fritz Thorén (1899--1950) har fått två av sina romaner filmade, "Herre med portfölj", utkommen 1942, och "Jag är eld och luft", som kom ut 1939 och filmades under samma namn 1944 (1944/23). (GW) Filmen inspelades under juli och augusti 1943.

Förlaga

Originaltitel Herre med portfölj (Roman)
Författare Fritz Thorén


Inspelning

1943-07 1943-08
Stockholm med omnejd Sverige
Dalarö Haninge Sverige
AB Sandrewateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-11-30 Grand Stockholm Sverige 86 min
TV-visning 2004-08-19 TV4 Sverige 82 min
Urpremiär 1943-11-30 Grand Stockholm Sverige 86 min
TV-visning 2005-07-15 TV4 Sverige 82 min
2008-07-31 TV4 Sverige 82 min
2018-09-01 TV4 Film Sverige
2019-11-04 TV4 Guld Sverige
2019-11-09 TV4 Film Sverige
2019-11-27 TV4 Guld Sverige
2020-01-08 TV4 Guld Sverige
2020-01-31 TV4 Guld Sverige
2020-03-04 TV4 Guld Sverige
2020-03-06 TV4 Guld Sverige
2020-03-24 TV4 Guld Sverige
2020-04-21 TV4 Guld Sverige
2020-05-26 TV4 Guld Sverige
2020-06-11 TV4 Guld Sverige
2020-06-18 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)
Exekutör Georg Rydeberg (visslas)


Originaltitel Svit, orkester, op. 19
Kompositör Lars-Erik Larsson (1938)


Ämnesord

Assessor
Disponenter
Hovrätt
Karriär
Nyköping
Segling
Skilsmässor
Stockholm
Stockholm/Ålsten
Ämbetsman

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2345


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2345


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2345


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Herre med portfölj.
Omfång 38 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?