Grundfakta

Media (57 st)

Originaltitel Lev farligt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-04-03

Medverkande

Lauritz Falk
Iben Holt

Irma Christenson
Inger Berg alias Peter

Elof Ahrle
Rödluvan

Stig Järrel
Otto Frank, stadspolis vid sjätte civilkontoret

Gunnar Björnstrand
doktor Hahn, polischef

Visa alla medverkande

Handling

Iben Holt, en rik dagdrivare, lever i ett ockuperat land. På väg hem från en fest hör han en explosion och ser flammor slå upp från en fabrik. Holt går vidare. Hemma överraskas...

Visa hela handlingen

Press

AT (Stig Almqvist): "Lev farligt är verkligen en avväpnande äventyrsfilm. Den har ett pojkaktigt humör, ett friskt grepp, utmärkt tempo, klämmigt spel och skarpa bilder. Det händer ofta...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Lauritz Falk Iben Holt
Irma Christenson Inger Berg alias Peter
Elof Ahrle Rödluvan
Stig Järrel Otto Frank, stadspolis vid sjätte civilkontoret
Gunnar Björnstrand doktor Hahn, polischef
Marianne Aminoff Marion
Ernst Eklund professor Fors, Marions chef
Torsten Winge Jacob, svartabörshaj
Börje Mellvig doktor Fritz Lenner, Hahns ställföreträdare
Rune Halvarsson Johnny, bartender
Olle Hilding Olof, motståndsman
Helge Mauritz lokföraren
Erik Hell fallskärmshoppande sabotör
Erik Strandmark korpral på tåget
- Ej krediterade:
Stig Olin fallskärmshoppande sabotör
Gabriel Rosén officer i ockupationsmakten
Birger Sahlberg rörmokare Gustav W. Tobiasson
Olle Janson en av Ibens vänner på restaurangen
Mimi Nelson en flicka vid baren
Helge Andersson vaktmästare hos professor Fors
Gösta Holmström ockupationssoldat vid järnvägsstationen
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Folke Hamrin en man
Sven Magnusson Torsten
Holger Löwenadler lokförare

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1944
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Iben Holt, en rik dagdrivare, lever i ett ockuperat land. På väg hem från en fest hör han en explosion och ser flammor slå upp från en fabrik. Holt går vidare.

Hemma överraskas han en stund senare av en rödhårig man, Rödluvan kallad. Det är han som är sabotören bakom explosionen och han begär nu att få stanna över natten.

På det sättet kommer Iben i kontakt med en motståndsgrupp ledd av en ung kvinna. "Peter".

Nästa dag kallas Iben till förhör om sabotaget. Han provoceras starkt av förhörsledaren Otto Frank men säger sig inte veta något.

"Peter" har kommit fram till att en kärlekshistoria med Iben vore ett gott kamouflage för motståndsarbetet, och Iben, som känner att han inte kommer att behöva spela sin förälskelse, går med på arrangemanget.

En vetenskapsman har just framställt ett nytt sprängämne, vars formel "Peter" vill rädda undan ockupanterna. Han arresteras men har samtidigt sinnesnärvaro nog att med "Peters" och Ibens bistånd ge sin assistent Marion möjlighet att undkomma, och det är hemma hos henne papperet med den viktiga formeln finns gömt -- i en rulle toalettpapper.

Marions frihet blir kort. Hon arresteras, när hon kommer hem. Men hon avslöjar inte formelns gömställe.

Otto Frank, som visar sig vara motståndsman, avslöjar för "Peter" att Marions lägenhet kommer att övertas av en viss doktor Lenner, ställföreträdare för ockupationsmaktens polischef Hahn.

Utklädda till sotare lyckas Iben och Rödluvan hämta formeln praktiskt taget mitt framför ögonen på både Hahn och Lenner. Strax därpå inleder polisen en systematisk kontroll av stadens sotare.

Iben, Rödluvan och Otto lyckas med en våghalsig fritagning av Marion just innan hon ska föras ombord på ett deportationsfartyg och de kan föra henne i säkerhet över gränsen.

Svartabörshajen Jacob har kommit underfund med Ibens roll i motståndsrörelsen. Han antyder vad han vet för Hahn, dock utan att nämna Ibens namn, men försöker samtidigt pressa Iben på pengar: 10.000 kronor för att hålla tyst. Rödluvan löser problemet. Han dödar Jacob.

Hahn har börjat misstänka att Iben och "Peter" är hans fiender. Tills vidare håller han dock ögonen på dem utan att ingripa.

Motståndsgruppen har beslutat att genom ett sabotage förstöra ockupationsmaktens vapenfabrik Gråfossen. På väg att genomföra det farliga uppdraget sitter Iben, "Peter" och Rödluvan på ett tåg. Ombord finns också Hahn och hans män. Men genom en skicklig manöver av "Peter" kan de tre sabotörerna komma av tåget som planerat och få ett gott försprång framför Hahn.

De får hjälp från luften. Två fallskärmsjägare landar med sprängämnen. Men under de sista förberedelserna för sabotaget upptäcker de att den automatiska tändningen inte fungerar. Någon måste för hand utlösa explosionen -- och därmed också själv spränga sig i bitar.

Otto tvingar de andra att gå med på att han offrar sig; han har inget att leva för, säger han, inkräktarna har mördat hans hustru.

De övriga fortsätter till Hahns tillfälliga högkvarter, där "Peter" nu hålls fången. De klarar av att befria henne, men under den eldstrid som uppstår dödas Rödluvan och de båda fallskärmsjägarna.

Med Hahn och hans män i hälarna skidar Iben och "Peter" mot gränsen. Under en sista skottväxling dödas Hahn.

Iben och "Peter", som känner att deras kärlekshistoria övergått från sken till verklighet, kan tillsammans rädda sig över gränsen. (Bearbetning av programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 67054
Datum 1944-03-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2550 meter
Kommentar Aktlängder: 580-560-545-565-300 = 2550 meter. Aktlängder: 580, 560, 545, 565, 300.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2550 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (Stig Almqvist): "Lev farligt är verkligen en avväpnande äventyrsfilm. Den har ett pojkaktigt humör, ett friskt grepp, utmärkt tempo, klämmigt spel och skarpa bilder. Det händer ofta något nytt och spännande. Det hela är tämligen ytligt men av underhållande verkan. (-)

Lauritz Falk icke endast har huvudrollen i Lev farligt. Han debuterar även som filmregissör. Det är ett mycket gott gesällprov. Falk har krav på tempo, rörlighet, slående bilder och naturlig ton, och han får i allmänhet fram vad han vill. En alldeles briljant hjälp har han haft i fotografen Sten Dahlgren. Bilderna arbetar framgångsrikt med fylliga kontraster och atmosfärisk ljusbehandling."

Arbetaren (DAG): "Lev farligt är, eller vill åtminstone vara, en ockupationsthriller, som inte bara skall ge kampens spänning utan också något av dess psykologiska och frihetliga förutsättningar. Den är, om man så vill, ett slags förfolkligad och avpatetiserad andra upplaga av Det brinner en eld, ehuru den grundligt lyckas tappa bort det viktigaste, kampen för friheten, som väl borde vara ledmotivet i en film, som utnyttjar en så pass tragisk situation som den norska. Nu blir den bara en thriller bland andra, som med växlande framgång skildrar mer eller mindre spänningsmättade sammanstötningar mellan frihetens folk, i filmen representerat av tänkande barlejon och herrar med skumt förflutet, och ockupationsmakten, som gör ett tämligen städat och måttligt kriminellt intryck. (-)

Rollistan är späckad med starka namn. Lauritz Falk är en ståtlig men något otrolig sabotörkampens Arsène Lupin, Irma Christenson spelar ganska förföriskt en hjältinna i eleganta creationer och Gunnar Björnstrand har en genombrottsroll (?) som stram ockupationsofficer. Bäst är i alla fall Elof Ahrle, som är i praktslag i Rödluvans roll. Hans förmåga att reda upp alla tilltrasslade och konstruerade situationer är enorm. Den knep publiken, som för övrigt skrattade tämligen gott, när bomberna exploderade och ockupationsmakten drogs vid näsan av våra svenska hemen."

BLM (Nils Beyer): "Det skadar inte en film, att den har en viss prägel av aktuellt reportage, och det hör till förtjänsterna i Lauritz Falks filmatisering av Kiellands spännande roman om den underjordiska kampen i Norge att den i viss utsträckning förmår ge ett sådant intryck. Men filmens (liksom romanens) svaghet är att frihetskampen endast får lämna stoff för nervkittlande raffel. Någon djupare verklighetsskildring eller överhuvudtaget någon dikterisk förklaring av de upprörande händelser man här får se på nära håll blir det aldrig fråga om, och till sist skäms man nästan över att sitta i en bekväm biofåtölj och avnjuta detta fruktansvärda drama som en underhållande thriller.

Nu beror detta visserligen i någon mån på den politiska situationen. En svensk film sådan som denna får av hänsyn till främmande makt aldrig låtsas om att det är norrmän och tyskar, som slåss mot varandra. Alla människor begriper det ju ändå, men just därför blir den skenbara 'neutraliteten' ett konstnärligt minus. Dramatiskt sett får man aldrig i filmen veta, varför det är nödvändigt för hjälten och hjältinnan och deras medsvurna att leva farligt. Hur otvetydig tendensen än är, finns det inget verkligt patos i skildringen -- de demokratiska eller patriotiska motiven kommer på sin höjd fram i en eller annan av Kiellands för övrigt utomordentligt korta och slagkraftiga repliker."

Kommentar Svensk filmografi

Alla åskådare uppfattade givetvis Lev farligt som en skildring av händelser i Norge, men filmen själv undvek all lokalisering eller andra konkreta angivelser. Dess uniformer var inte autentiska. Det talades heller aldrig om norrmän eller tyskar.

Inspelningen av Lev farligt påbörjades 24.11.1943 och avslutades sista veckan i februari med tagningar i Sälen. Den kunde avslutas först sedan Svensk Filmindustri gått in för att ekonomiskt hjälpa till att fullfölja filmen, som visat sig bli åtskilligt dyrbarare än som ursprungligen planerats (se "Folklighetsfabriken" av Leif Furhammar, sid 19).

Den norske författaren Axel Kiellands (1907--1963) -- vid denna tid flykting i Sverige -- roman "Lev farligt" utkom i Sverige 1943.

Lev farligt är i detalj analyserad i Jan Olsson, "Svensk spelfilm under andra världskriget", Lund 1979, sid 158--167.

Förlaga

Originaltitel Lev farligt (Roman)
Författare Axel Kielland


Inspelning

1943-11-24 1944-02
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Sälen Sverige
Åre Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1944-04-03 Odéon Norrköping Sverige 93 min
1944-04-03 Skandia Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1979-04-22 TV2 Sverige 89 min
1992-12-22 TV3 Sverige 89 min
2004-06-15 TV4 Sverige 89 min
2006-08-25 TV4 Sverige 89 min
Urpremiär 1944-04-03 Odéon Norrköping Sverige 93 min
1944-04-03 Skandia Stockholm Sverige 93 min
Cinemateksvisning 2015-11-21 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-08-18 TV4 Film Sverige
2019-11-09 TV4 Guld Sverige
2019-12-01 TV4 Guld Sverige
2019-12-29 TV4 Guld Sverige
2020-01-11 TV4 Guld Sverige
2020-01-14 TV4 Guld Sverige
2020-02-07 TV4 Guld Sverige
2020-03-26 TV4 Guld Sverige
2020-04-16 TV4 Guld Sverige
2020-05-08 TV4 Guld Sverige
2020-05-26 TV4 Guld Sverige
2020-06-09 TV4 Guld Sverige
2020-06-19 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Kampsång
Kompositör Lauritz Falk (1944)
Textförfattare Ture Nerman (1944)
Sångare kör


Originaltitel Pour dire je t'aime
Kompositör Sylvain Raiter
Textförfattare Sylvain Raiter (fransk text)
Tommy (svensk text 1944)


Originaltitel Preludium, piano, op. 28. Nr 7, A-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1838/39)
Instrumentalist Gunnar Björnstrand (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Soldatsång
Kompositör Lauritz Falk (1944)
Textförfattare Lauritz Falk (1944)
Sångare kör (ockupationsofficerare)


Ämnesord

Arrestering
Dagdrivare
Deportationsfartyg
Eldstrid
Fabriker
Fallskärmsjägare
Fjäll
Förklädnad/sotare
Mord
Motståndsrörelser
Ockupationsmakt
Polis
Professorer
Sabotage
Skidåkning
Sotare
Sprängämne
Svartabörshaj
Sälen
Tåg
Utpressning
Åre

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lev farligt. En film efter Axel Kiellands roman. Av Bengt Janzon och Lauritz Falk.
Omfång 199 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lev farligt. En film efter Axel Kiellands roman. Av Bengt Janzon och Lauritz Falk.
Omfång 199 s. + 10 s. tillägg.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lev farligt. En film efter Axel Kiellands roman. Av Bengt Janzon och Lauritz Falk.
Omfång 199 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lev farligt.
Omfång 42 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?