Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Pettson & Findus - Katten och Gubbens år
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Form Animerad
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-12-25

Medverkande

Tord Peterson
Pettson

Mona Seilitz
Prillan

Gunnar Uddén
Gustavsson

Handling

Gubben Pettson och katten Findus är nere på sjön och fiskar. Det är den sista december och solen speglar sig i de blanka partierna av den isbelagda sjön. Vintern har tagit en liten paus,...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett uppskattande mottagande. Som positivt framhölls dels att filmen var så strukturerad att även mindre barn hade möjlighet att ta till sig den, dels troheten mot Sven...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Musik
Röstregi
Manusbearbetning
Verkställande producent
Specialeffekter, ljud
Mixning
Background Artist
Storyboard
Övrig medarbetare

Medverkande

- Röster:
Tord Peterson Pettson
Kalle Lundberg Findus
Mona Seilitz Prillan
Gunnar Uddén Gustavsson

Bolag

Produktionsbolag Happy Life Animation AB
TMO - LoonLand GmbH
AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1999
Distributör i Sverige (DVD) AB Svensk Filmindustri 2000

Handling

Gubben Pettson och katten Findus är nere på sjön och fiskar. Det är den sista december och solen speglar sig i de blanka partierna av den isbelagda sjön. Vintern har tagit en liten paus, och vädrets makter bjuder i stället på en liten försmak av våren. Men borta vid horisonten tornar mäktiga ovädersmoln upp sig.

Pettson seglar lugnt över isen i is-ekan, hans nya uppfinning, medan Findus flyger omkring på sina skridskor under artistnamnet "Raketkatten". Grannen Gustavsson kommenterar surt de bådas spektakel, men varnar också Pettson för den annalkande stormen. Gubben och Findus har under tiden hittat ett stort stim infryst fisk, så de har inte tid att lyssna på Gustavsson.

Det blåser upp, det börjar snöa, och snart är det mörkt. Vilse i stormen tvingas Pettson och Findus att söka skydd. Pettson bygger en liten igloo av fiskblocken de sågat upp ur sjön. Inne i "fiskhyddan" tycker Findus att det är både spännande och mysigt. Men samtidigt är han trött och fryser, och Pettson säger att han inte får somna.

För att hålla humöret uppe i väntan på att stormen lägger sig börjar Pettson och Findus berätta historier om året som gått: t ex den om Findus födelsedag när det aldrig höll på att bli nån pannkakstårta; och den när de skulle skrämma räven men skrämde en annan; eller den om Pettson när han var så sur; för att inte tala om när tuppen kom till hönsgården; eller vad som hände i julas när det inte höll på att bli någon jul alls!

Stormen håller snart på att lägga sig, och nu börjar även Pettson känna tröttheten komma krypande.

Pettson och Findus somnar i igloon men räddas i sista stund av Gustavsson och grannhunden. En tillkallad läkare förklarar dem friska, och nyårstimman bryter in med champagne och raketer.

På himlen bildas en ny stjärnkonstellation, Pettson och Findus. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 136555
Datum 1999-12-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2029 meter
Kommentar Aktlängder: 530-540-537-422 = 2029 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett uppskattande mottagande. Som positivt framhölls dels att filmen var så strukturerad att även mindre barn hade möjlighet att ta till sig den, dels troheten mot Sven Nordqvists böcker. En jämförelse med TV-produktionen Tomtemaskinen (1993), på samma grundval som filmen, utföll emellertid till filmens nackdel.

Sven E Olsson, Arbetet: "Albert Hanan Kaminskis film är, i all enkelhet, underhållande sevärd. Den överdriver inte sin ganska primitiva situationskomik. Den lägger i stället berättigad och synbar omsorg om karaktärerna hos såväl människor som djur, för att nu inte tala om ögonfröjderna i det mestadels somriga landskapet. Inte minst är det de dråpliga och absurda pyttegestalterna kring Pettson och Findus som ger komik och mångfald åt skeendet.

Och Tord Peterson och Kalle Lundberg ger finstämd akustisk kropp åt Gubben och Katten."

Jens Peterson, AB: "Humorn, värmen och den lätt absurda prilligheten ¿ allt finns kvar från Sven Nordqvists böcker.

Den mycket goda nyheten är att långfilmen om Pettson och Findus behåller andan i de älskade barnböckerna.

Inte minst de okända djur som irrar omkring i utkanten av boksidorna. De blir ännu roligare här när de ställer till med hyss på gården där gubben Pettson och katten Findus upplever sina äventyr. (-)

Mycket bra röster i Monika Forsbergs regi, med Tord Peterson som den eftertänksamme Pettson och Kalle Lundberg som den sprallige katten. Mona Seilitz har alldeles rätt röst för den vimsiga hönan Prillan.

En fartfylld och älskvärd barnfilm för alla åldrar."

Jeanette Gentele, SvD: "Tecknarna har varit böckerna mycket trogna både bild- och berättarmässigt i motsats till de fult tecknade Pippi Långstrump-filmerna. Charmen och humorn är intakt, till och med förstärkt med en rad småfigurer som hittar på eget bus i utkanten av bilden. Pettson är som han ska vara, ständigt lika godmodigt lugn och Findus alltid lika ivrig på nya äventyr. Röstmässigt är Tord Peterson en förtjusande Pettson och Kalle Lundberg en finfin Findus.

Upplägget är lika genialt som enkelt före mindre barn. I stället för ett enda långt äventyr ¿ vilket små barn ofta har har svårt att följa ¿ rymmer filmen fem mindre historier inom en ramberättelse. (-)

Katten och Gubbens år är sammanfattningsvis en alldeles utmärkt film."

Bernt Eklund, Expr: "Alla som trivts i Sven Nordqvists böcker kommer att känna sig hemma också i filmen. Det mesta är sig likt även om de detaljrika teckningarna blivit rörliga och en del finurliga formuleringar har försvunnit. Fräckt överraskande ¿ som när skådespelare gjorde rollerna i adventskalendern i tv häromåret ¿ är det inte. (-)

Några nypåhittade små fantasidjur skuttar runt mest överallt ¿ utan dem skulle allt bli nästan för välbekant."

Annika Gustafsson, SDS: "Härom året baserades SVT:s adventskalender på Sven Nordqvists populära sagor om gubben Pettson och katten Findus. I tv blev de levande gestalter i Ingvar Hirdwalls och Ika Nords skepnader.

Det var ett ovanligt, modigt och lyckat grepp.

När Svensk Filmindustri filmar "Pettson och Findus" väljer man i stället animation, utförd i Ungern. Lika utslätad som de tecknade filmerna om Pippi Långstrump är visserligen inte resultatet. Pettsons röda stuga kan förvisso passera som svensk men när man firar Findus födelsedag saknas den blågula flaggan till förmån för någon av obestämbar nationalitet. Och det hade varit roligt att kunna identifiera blommorna i Pettsons trädgård, men siktar man på den internationella marknaden tycks 'svenskheten' uppenbarligen vara ett hinder. (-)

Det bästa är faktiskt Tord Peterson. Han lånar sin röst åt gubben. Här finns både personlighet och karaktär, något som filmen som helhet hade behövt betydligt mer av."

Maria Domellöf, GP: "Men [överförandet av skrönorna till filmduken] är absolut ingen simpel spekulation. Karaktärerna har väckts till nygammalt liv på duken, kanske tack vare författaren Sven Nordqvists täta kontakter med tecknarstudion, och Pettson och Findus har all chans att bli nästan lika folkkära som Karl-Bertil Jonsson. Skillnaden är att Per Åhlins fint tecknade berättelse är ett original, medan Pettson och Findus-filmen håller sig nära bokförlagorna.

Katten och Gubbens år bygger på "Rävjakten", "Pannkakstårtan", "Tuppens minut" och "Stackars Pettson". (-)

Böckernas många fina detaljer är omsorgsfullt återgivna. Här finns de dramatiska vändpunkterna, det stökiga hemtrevliga köket, redskapsboden som för tankarna till Beppe Wolgers klassiker Flåklypa Grand Prix, ögonblicken då gubben Pettson deppar över hällregnet eller råkar cykla till affären i kalsongerna. När hönorna får en mallig tupp i present blir Findus svartsjuk och gör allt för att kväsa sin konkurrent ¿ en av filmens höjdpunkter."

Johan Croneman, DN: "Låt oss (-) konstatera att hantverket är hyggligt. Gubben och kattskrället fungerar utmärkt som animerad duo, särskilt Findus eskapader har fått fin rytm. Det krävande och självgoda i honom blir tydligt i hans sätt att sprätta runt, också det rara och naiva blir synligt när han fint bromsas in. Gubben är lagom knarrig, kryddad med plötsliga infall.

Möjligen kan man invända mot statiska, stela bakgrunder; de fungerar som tablåer; men är dock i livlösaste laget. Bifigurerna är också lite slarvigt ihopkomna, bleka och konturlösa. Pettson & Findus är visserligen det fina i kråksången, men detaljer i allmänhet och animerade sådana i synnerhet är mycket viktiga för helheten. Det ser rent av ut som en budgetfråga ¿ och den sparniten blir konstnärligt kostsam."

Kommentar Svensk filmografi

Upphovsman till gubben Pettson och hans katt Findus är tecknaren och författaren Sven Nordqvist (f 1946). Figurerna framträdde första gången i boken "Pannkakstårtan" (1984) och har därefter varit huvudpersoner i ett antal populära barnböcker. I övrigt finns figurerna som bl a bilderböcker, CD-Rom-spel, sångbok och pysselbok, och 1993 var de huvudpersoner i SVTs julkalender med titeln Tomtemaskinen, där gubben spelades av Ingvar Hirdwall och katten av Ika Nord.

Produktionen av Katten och Gubbens år pågick i tre och ett halvt år. Av ekonomiska skäl utfördes animationen i Ungern. (SDS dec 1999)

Förlaga

Skapade av Sven Nordqvist


Visningar

Sverigepremiär 1999-12-25 Filmstaden Göteborg Sverige 74 min
1999-12-25 Filmstaden Malmö Sverige 74 min
1999-12-25 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 74 min
1999-12-25 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 74 min
1999-12-25 Rigoletto Stockholm Sverige 74 min
1999-12-25 Rival Stockholm Sverige 74 min
1999-12-25 Saga Stockholm Sverige 74 min (samt ytterligare 62 platser)
TV-visning 2004-12-31 SVT1 Sverige 71 min
2005-05-08 SVT1 Sverige 71 min
Dvd-release 2000-10-08 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd DAT


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PETTSON & FINDUS KATTEN OCH GUBBENS ÅR


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Premiär på Juldagen PETTSON & FINDUS KATTEN OCH GUBBENS ÅR


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PETTSON & FINDUS KATTEN OCH GUBBENS ÅR


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pettson Tältar. Av Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. Version 2.
Omfång 23 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pannkakstårtan. Av Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. Version 4.
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rävjakten. Av Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. Version 5.
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pettson får julbesök. Av Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. Version 2.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kackel i grönsakslandet. Av Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. Version 2.
Omfång 25 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tuppens minut. Av Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. Version 1.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stackars Pettson. Av Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. Version 1.
Omfång 20 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rävjakten. Av Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. Version 5.
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pannkakstårtan. Av Te Efter Sven Nordqvists bok. Version 4.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Raket-katten. Av Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. VersionAv Torbjörn Jansson Efter Sven Nordqvists bok. Version 1.
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Pettson goes camping. By Torbjörn Jansson, based on a book by Sven Nordqvist. Final version.
Omfång 14 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hunting the fox. By Torbjörn Jansson, based on a book by Sven Nordqvist. Final version.
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The pancake pudding. Storyboard by Hanan Kaminski, based on the script by Te Jansson.
Omfång 64 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel The pancake pudding. By Te Jansson, based on a book by Sven Nordqvist.
Omfång 13 s. + 1 s. biografi om Sven Nordqvist.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Omfång 68 s.


Bestånd Stillbild

Färg papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd PRORES01


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?