Grundfakta

Media (90 st)

Originaltitel Som folk är mest
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-09-09

Medverkande

Barbro Kollberg
Inga Larsson, kontorist

Karl-Arne Holmsten
Kurre Östberg, Ingas fästman, lagerarbetare

Stig Järrel
Enander, kontorschef

John Botvid
Karlsson, kontorsvaktmästare

Tore Lindwall
disponenten

Willy Peters
Fillebom, Kurres jobbarkompis

Visa alla medverkande

Handling

Inga jobbar på ett kontor och hennes fästman Kurre på ett lager. De vill gärna gifta sig, men till det räcker inte deras små inkomster. Och i varje fall Inga har små utsikter att få...

Visa hela handlingen

Press

AT (Stig Almqvist): "Avsikten med Som folk är mest är klar. Den vill vara en trivsam film -- enkel, konstlös, hjärtlig. Och den är det, därmed vinnande publiken. Som folk är mest...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Musikarrangör
B-ljud

Medverkande

Barbro Kollberg Inga Larsson, kontorist
Karl-Arne Holmsten Kurre Östberg, Ingas fästman, lagerarbetare
Stig Järrel Enander, kontorschef
John Botvid Karlsson, kontorsvaktmästare
Tore Lindwall disponenten
Willy Peters Fillebom, Kurres jobbarkompis
Agneta Lagerfelt fröken Hansson
Inga-Bodil Vetterlund Kaj, Ingas rumskompis
Åke Engfeldt Axel, Ingas beundrare på kontoret
Terje Valenkamph Hugo, "Hugge", fotbollsintresserad kontorspojke
- Ej krediterade:
Olle Hilding lagerchefen
Anna-Greta Krigström Hjördis "Dissan" Bergström, Filleboms flicksällskap
Saga Sjöberg fröken Dahl, flicka på kontoret
Gunnel Wadner flicka på kontoret
Fylgia Zadig flicka på kontoret
Barbro Fleege flicka på kontoret
Ragnvi Lindbladh flicka på kontoret
Birger Åsander portvakten i fönstret
Helge Karlsson brevbäraren
Aina Wennerstam servitrisen på Kafé Thyra
Erik Johansson man som väntar på bussen
Gunnar Ossiander man vid björnberget på Skansen

Bolag

Produktionsbolag Hasse Ekmanfilm
Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1944
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2015
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Inga jobbar på ett kontor och hennes fästman Kurre på ett lager. De vill gärna gifta sig, men till det räcker inte deras små inkomster. Och i varje fall Inga har små utsikter att få löneförhöjning. Hon har svårt att dra jämt med kontorschef Enander, en man som genom frisyr och mustaschform är nästan porträttlik Hitler.

I dag är Inga försenad; det har hon varit förr.

Kontrolluret hos vaktmästare Karlsson har passerat 8.30. Den pedantiske Enander, för vilket punktlighet är mer än en dygd, håller på att reta upp sig. När Inga med andan i halsen kommer till jobbet, börjar Enander läxa upp henne, och hon kan inte låta bli att ge svar på tal. Hon säger något om att han borde gå klädd i kjol.

Disponenten råkar höra Ingas yttrande, och han kräver att hon ber Enander om ursäkt, innan arbetet börjar nästa morgon.

Inga är förtvivlad, men hon kommer fram till att hon måste svälja förödmjukelsen. En ny anställning hittar man inte utan vidare.

I disponentens närvaro framför hon sin ursäkt till Enander, men fiendskapen mellan dem har inte blivit mindre, känner hon. Oron för framtiden har skärpts.

Dock orosmolnen skingras strax. Disponenten meddelar henne att han ska starta en egen firma, och han ber henne börja som anställd hos honom. Det innebär kortare arbetstid och högre lön.

Glädjestrålande berättar Inga om anbudet för Kurre. Det innebär att de kan gifta sig.

Ingas lyckorus tunnas dock ut, när hon överraskar Kurre lunchande med fröken Hansson, en av hans arbetskamrater. Hon är söt och har börjat lägga an på honom.

Kurre får förklara för Inga att han inte alls är intresserad av fröken Hansson, och försoningen är snabbt ett faktum.

Men några kvällar senare, när Kurre arbetar över, erbjuder sig fröken Hansson att hjälpa till, och sedan de klarat av jobbet, bjuder hon hem honom på en matbit. När hon börjar spela upp sitt register av förförelsekonster, tar dock Kurre till flykten.

Nästa dag får Inga höra talas om att Kurre varit hemma hos fröken Hansson. Hon känner sig djupt kränkt och gör slut. Kurre å sin sida är arg för att hon inte litar på honom.

Både Kurre och Inga känner förtvivlan växa. Till sist står Kurre inte ut längre. Han går hem till Inga för att tala ut, men hon är borta på personalfest. Kurre väntar.

Inga har sällskap hem av Axel, en beundrare på kontoret, och det blir för mycket för Kurre. Svartsjukan rinner till. Han börjar slåss.

Åter ligger aggressiviteten som ett hinder för försoning. Positionerna är låsta av stolthet.

Men när till sist de tu blir fångar i en hiss, som fastnat mellan två våningar, förmår de frigöra sig från den fåniga prestigen och återförenas slutgiltigt. De älskar ju varandra. (Bearbetning av programblad).

Censur / granskning

Censurnummer 67532
Datum 1944-09-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2375 meter
Kommentar Aktländer: 505-535-550-520-265 = 2375 m - 87 minuter. Aktlängder: 505, 535, 550, 520, 265.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2375 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (Stig Almqvist): "Avsikten med Som folk är mest är klar. Den vill vara en trivsam film -- enkel, konstlös, hjärtlig. Och den är det, därmed vinnande publiken.

Som folk är mest bryter klart av mot den tungt ambitiösa stil, som nu dominerar i svensk produktion. Varken ockupation eller fatala öden i kostym -- blott ett lekande kåseri om kontorsungdom i Stockholm, malörerna på jobbet, amouren på fritiden, hoppet om bättre platser, drömmen om äktenskap, flirter, svartsjuka, missförstånd, försoningar.

Allt är älskvärt, skämtsamt, lättsmält. Molnen drar snabbt förbi. Inga sociala problem irriterar, penningbekymren lättar, kärleken är kysk och rar.

Men den glittrande ytan avväpnar. Låt vara att denna komedi (skriven av Hasse Ekman efter Herbert Grevenius) inte går på djupet, icke tar några nya tag i sina interiörer ur ett liv som hundratusen ungdomar för i huvudstaden -- den har dock ett varmt hjärta och ett mycket gott lynne, den är leende och öm, ofta okynnig och en och annan gång spirituell."

AB (Filmson): "Inga och Kurre: såsom Kullberg och Holmsten spelar dem, blir de en personifikation av svensk kärlek i tjugonde seklet. Sådan är vår Julia, sådan är en svensk Romeo. Och ändå går det att göra film och teater om dem.

Barbro Kollberg har farliga företräderskor, både Inga Tidblad och Vanda Rotgardt, men hon glider mjukt och rart in i sin roll och om hennes Inga blir en aning mera obetydlig och opersonlig så är det faktiskt till den charmanta lilla karaktärsskådespelerskans heder. Kanske skulle man dock velat ha lite mera av glittret i ögonvrån som måste till för att en flicka rätt ska hänga ihop med Kurre. Karl-Arne Holmsten är helt på sin mammas gata i denna önskeroll för honom. Charmig och slängig på sitt pojkaktiga sätt. Regissören har också placerat in honom i en tacksam omgivning som är ny för filmversionen, sanningen att säga är han inte fullt så lyckad på Ingas kontor, men med Stig Järrel som kontorstyrann Enander så blir det ändå skrattsuccés. Karikatyren är lite billig, men i övrigt har filmen sin charme i att den är rejäl och riktig, människorna rara och vänliga."

BLM (Nils Beyer): "Psykologien tål inte att synas under lupp, och handlingen är den minsta möjliga. Så värst mycket stockholmsluft är det väl inte heller över filmen trots ett besök på Skansen och några förtjusande närbilder av de små björnungarna. Ändå är filmen rolig och trivsam, och den är det framför allt på grund av det friska och okonventionella spelet. Ett gäng unga skådespelare har satt kulör på de små sketchartade situationer, i vilka man får lära känna den söta kontorsflickan Inga och hennes Kurre och deras bekymmer på jobbet och det 'missförstånd' som skiljer dem åt en vecka. Det mesta är hämtat från den första av de tre radiopjäser ('Storm på kontor') som Herbert Grevenius på sin tid slog ihop till en pjäs på Dramaten. Men åtskilligt har också Hasse Ekman själv hittat på. Det är han som står för komiken och för kärlekstrasslet -- därigenom har filmen blivit mindre komediallvarlig och närmat sig folklustspelet."

Kommentar Svensk filmografi

Stig Järrel, som spelade kontorschefen Conrad Enander, hade lag en mask med liten, svart mustasch och stor pannlugg, en exakt kopia av Tredje Rikets Adolf Hitler, vid denna tid kanske mindre fruktad i Sverige än bara ett år tidigare. Detta rollfoto användes sedan i reklamen för filmen som ett genomgående porträtt i en lång reklamkampanj med varierande uttalanden, som lades i hans mun.

Inspelningen av Som folk är mest påbörjades 15.5.1944 och avslutades 14.6.1944. Hasse Ekman säger i sin minnesbok "Den vackra ankungen", Sthlm 1955, s 164, att filmen inspelades på nitton dagar och kursiverade dessa ord för att markera det högst ovanliga i att en långfilm kunde inspelas på så kort tid -- sex veckor var annars det mer vanliga.

Dåvarande dramatenchefen Pauline Brunius hade animerat Grevenius att skriva en teaterpjäs på den populära radiotrilogin. Under titeln "Som folk är mest" fick denna nya greveniuskomedi dramatenpremiär den 5 september 1941. Den blev en mycket stor succé och spelades hela 79 föreställningar fram till den 25 januari 1942. Marmstedt som vid denna tid genom inspelningen av Grevenius pjäs "Sonja" hade en nära kontakt med denne fick genom pjäsens succé intresse att förvärva även inspelningsrätten till detta teaterstycke."

Avsnitt ur Som folk är mest ingår i Dårskapens hus (1951/20), en kavalkadfilm med avsnitt ur 17 Hasse Ekman-filmer från 1940-talet. Kavalkadfilmen, som producerades av Terraproduktion och regisserades av Ekman, hade premiär 22.9.1951.

Avsnitt ur Som folk är mest ingår även i Fram för lilla Terra, intern, ej offentligt visad jubileumsfilm för Terrafilm (1938--1948). Filmen finns på SFI.

Herbert Grevenius radiotrilogi "Storm på kontor", "Rum med kokvrå" och "Vad en ung kvinna bör veta" sändes första gången i svensk radio 17.11.1935, 3.10.37 resp 5.11.1939. Under pjästiteln "Som folk är mest" har radiotrilogin i bearbetad form spelats av Radioteatern 1961 och 1971 i samband med författarens 60- och 70-årsjubileer den 7.10. (GW, RW, BgH)

Förlaga

Originaltitel Storm på kontor (Pjäs)
Författare Herbert Grevenius


Originaltitel Rum med kokvrå (Pjäs)
Författare Herbert Grevenius


Originaltitel Vad en ung kvinna bör veta (Pjäs)
Författare Herbert Grevenius


Inspelning

(19 inspelningsdagar) 1944-05-19 1944-06-14
AB Sandrew-Ateljéerna (Novilla och Tennisstadion) Stockholm Sverige
Skansen Stockholm Sverige
Allmänna Gränd Stockholm Sverige
Djurgårdsfärjan Stockholm Sverige
Västmannagatan Stockholm Sverige
Drottninggatan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1944-09-09 Astoria Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1998-08-07 SVT1 Sverige 83 min
2002-01-29 SVT1 Sverige 83 min
2002-04-09 SVT1 Sverige 83 min
2003-07-21 SVT1 Sverige 83 min
2004-03-17 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1944-09-09 Astoria Stockholm Sverige 87 min
Dvd-release 2015-02-02 Sverige
TV-visning 2015-03-17 SVT1 Sverige
2018-03-27 SVT1 Sverige
2018-03-27 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Stompin' Softly
Kompositör Kai Gullmar (1944)


Originaltitel Belle nuit, ô nuit d'amour. Ur Les contes d'Hoffmann
Kompositör Jacques Offenbach (1881)
Textförfattare Jules Barbier (fransk text 1881)
Michel Carré (fransk text 1881)
Ernst Wallmark (svensk text 1881)
Emil Grandinson (svensk text 1912)


Ämnesord

Arbetstidsförkortning
Disponenter
Företagsetablering
Hiss
Kontor
Kontorschefer
Lager
Löneförhöjning
Personalfest
Stockholm/Skansen
Svartsjuka
Vaktmästare
Övertidsarbete

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2301


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel People in general,.
Omfång 27 s. + 1 s. produktionsuppgifter, löst.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 85 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 86 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 32 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel People in general.
Omfång 33 s. + 1 s. produktionsuppgifter, löst.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Wie die Menschen meistern sind.
Omfång Ca 55 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 30 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Liste des dialogues. Tels que nous sommes.
Omfång 35 s.
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?