Grundfakta

Media (125 st)

Originaltitel Oss tjuvar emellan eller En burk ananas
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-01-22

Medverkande

Karin Ekelund
Irene Brambani, modedirektris, egentligen Irma

Lauritz Falk
Max Kvarne, internationell stortjuv och skojare

Allan Bohlin
Arvid Zinder, jr., kriminaldetektiv

Stig Järrel
advokat Barman, jurist och skojare

Ludde Gentzel
Daniel Bondsack, hyresvärd

Erik "Bullen" Berglund
kriminalpolisintendenten

Visa alla medverkande

Handling

Max Kvarne är en internationell äventyrare som vid en bankkupp i London stjäl 25 000 pund i 100-pundssedlar. Han beger sig till Stockholm, där hans fästmö, Irma, som förestår en...

Visa hela handlingen

Press

Filmson i AB hoppades att Olof Molander snart skulle göra "den färdiga film, man hade rätt att vänta av den store regissören" medan Carlo Keil-Möller i MT verkade nöjd med resultatet:...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Scenario
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Karin Ekelund Irene Brambani, modedirektris, egentligen Irma
Lauritz Falk Max Kvarne, internationell stortjuv och skojare
Allan Bohlin Arvid Zinder, jr., kriminaldetektiv
Stig Järrel advokat Barman, jurist och skojare
Ludde Gentzel Daniel Bondsack, hyresvärd
Erik "Bullen" Berglund kriminalpolisintendenten
Anna-Lisa Baude friherrinnan Adelstolpe von Fressen
Elsa Widborg fru Bondsack
Hilding Gavle Költzow, fingeravtrycksexpert
Douglas Håge kriminaldetektiv Fransson
- Ej krediterade:
Nils Johannisson kriminalöverkonstapel Mattsson
Josua Bengtson rörmokare
Carl Ström smed på ölkaféet
Åke Egnell Olle, student på tåget
Olof Bergström Gustav, Olles kamrat
Stig Olin Gustav, ung arbetare
Erik Forslund gammal arbetare på ölkaféet
Olof Krook en renhållningsarbetare
Erik Hell Nisse, sjöman (man ser hans ben och hör hans röst)
Eva Dahlbeck Astrid, hans flamma (man ser hennnes ben och hör hennes röst)
John Elfström poliskonstapel Söder
Hartwig Fock taxichaufför
Helge Andersson taxichaufför
Helge Mauritz taxichauffören på polisstationen
Wiktor "Kulörten" Andersson renhållingsarbetaren på soptippen
Gösta Ericsson Jutte, arbetare på ölkaféet
Axel Isaksson kriminalpolis, överkonstapel Mattssons medhjälpare
Gustaf Jakobsson kriminalpolis, överkonstapel Mattssons medhjälpare
Karl Erik Flens kypare i restaurangvagnen
Siv Thulin Elsa, biträde i modesalongen
Birgit Lindblom Karin, biträde i modesalongen
Gunnel Lindgren biträde i modesalongen
Mimi Nelson telefonist på modesalongen
Solveig Rosengren arbetaren Gustavs lillasyster
Lillie Wästfeldt biträde i modesalongen
Erik Johansson kriminalkonstapel Jansson
Carl Andersson kriminalkonstapel Eriksson
- Ej identifierad:
Erik Rosén en herre

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1945
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Max Kvarne är en internationell äventyrare som vid en bankkupp i London stjäl 25 000 pund i 100-pundssedlar. Han beger sig till Stockholm, där hans fästmö, Irma, som förestår en modesalong, väntar honom. Pengarna har han med sig gömda i en konservburk med ananas. Parets ungdomsvän, Zinder, numera anställd vid kriminalpolisen, får den pinsamma uppgiften att anhålla Kvarne som misstänkt för stölden. Zinder är sedan gammalt förälskad i Irma, vilket ytterligare komplicerar saken.

En jurist, Barman, erbjuder sig att bli Kvarnes försvarsadvokat -- hans motiv är i själva verket att komma över pengarna. Han beger sig till girigbuken Bondsacks villa, där Irma och Kvarne hyrt ett rum och där han tror att pengarna är gömda.

Barman tvingas inviga Bondsack i sin plan och tillsammans genomsöker de huset. Genom deras förvållande uppstår en eldsvåda och villan brinner ner till grunden. Bondsacks hela förmögenhet, som han stoppat i sin lama hustrus madrass, förtärs av lågorna, medan hustrun räddas.

Ananasburken vet ingen längre var den är. Kvarne hade gömt den i vattenbehållaren till WC i Bondsacks badrum, där en rörmokare hittat den och tagit den med sig, utan att veta vad den egentligen innehöll. Men han förlorar den i sin tur och man får följa penningburkens skiftande öden tills den försvinner i en avloppstrumma i närheten av flygfältet.

Kvarne och Irma har blivit frigivna av polisen i brist på bevis. De tvingar Barman att hjälpa dem lämna landet med flyg. Just som maskinen startat och de tror att de är säkra, dyker Zinder upp bakom stolarna. Därmed slutar filmen och hur det sedan går lämnas åt var och en i publiken att själv räkna ut. (Bearbetning av manuskript och programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 68131
Datum 1945-01-31
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2617 meter
Kommentar 31.1.1945 lät bolaget förkorta filmen till 2617 m. Aktlängder (kort version): 580-541-549-545-402 = 2617 meter - 96 minuter. Aktlängder: 580, 541, 549, 545, 402.


Censurnummer 68131
Datum 1945-01-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2640 meter
Kommentar Aktlängder: 580-550-555-545-410 = 2640 m - 96 minuter. Aktlängder: 580, 550, 555, 545, 410.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2640 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmson i AB hoppades att Olof Molander snart skulle göra "den färdiga film, man hade rätt att vänta av den store regissören" medan Carlo Keil-Möller i MT verkade nöjd med resultatet: Oss tjuvar emellan ger sin publik den förnämliga njutningen att se ett spirituellt manuskript av fullt kontinental hållning skickligt omsatt till en spännande, kvick och roande filmatisk skälmhistoria av modernt snitt och fullständigt avväpnande i all sin nonchalanta fräckhet."

Odelat positiv var också signaturen -r i Arbetaren, som ansåg att det var "en svensk skälmkomedi av bästa märke" och verkade säker på att filmen skulle bli väl mottagen: "Utan några förbehåll måste man erkänna att Oss tjuvar emellan blivit en fullträff, som förvisso skall komma att bryta udden av en myckenhet utav den kritik som svensk film utsatts för."

Andra recensenter menade att filmens upphovsmän skjutit över målet: "En komedi med avsikt, en skälmhistoria med ett budskap, ett lustspel med sens moral -- och avsikten, budskapet och sens moralen ger dödsstöten åt verket" (Stig Almqvist i AT). Bang i DN: "Som kriminalkomedi är Oss tjuvar emellan en polisiär träskodans av rörande rustik klumpighet: (-) Var det menat som ironi, så gick det sju svenska mil förbi. Som ett led i SF:s jubileumsproduktion är den förskräcklig."

Mikael Katz i Expr spårade förebilder och ställde frågan: "Har författaren och regissören lyckats i sitt tydliga uppsåt att göra en svensk René Clair-film?" och svarade själv: "Knappast".

Martin Bodins foto omnämns särskilt i de flesta recensionerna med epitet som "förstklassigt", "skickligt, fylligt och elegant" och skådespelarna ansågs överlag ha gjort det bästa av sina rolltyper, men man anmärkte på regin och manuskriptet.

"Mycket i filmen är roande och bra, men den har ett grundfel. Man kommer inte strax underfund med vad det är. Men efter en stund klarnar det: människorna intresserar inte", skrev Robin Hood i StT och fortsatte: " (-) människorna (-) är kalla och metalliska som konservburkar, och deras innehåll är ej så rikt som filmstoryns ananasburk".

Kommentar Svensk filmografi

Filmens synopsis skrevs av den norske författaren Helge Krog (1889--1962), som var bosatt i Sverige under krigsåren. Hans teaterpjäs "På Solsidan" hade tidigare filmats i Sverige (1936/2). Han hade även varit manuskriptmedarbetare till I paradis... (1941/21). (CN)

Bakom Oss tjuvar emellan låg en lång förberedelse- och tillkomsttid. Filmen På Solsidan (1936/2), vid vars manuskript Oscar Hemberg medarbetat, hade blivit en stor publikframgång för SF, som gärna ville fortsätta samarbetet med i varje fall Krog. Först planerade man en film på Krogs och Sigurd Hoels gemensamma komedi "Don Juan" från 1930, och Hemberg fick i juli 1940 i uppdrag att utarbeta ett filmmanuskript. Men under hösten släppte man planerna på den och SF köpte istället i december 1940 av Krog en originalidé jämte en på dess grundval av honom utarbetad synopsis med titeln "En burk ananas". Sedan vilade projektet mer eller mindre i närmare två år.

Hösten 1942 fick Krog i uppdrag att utöver sin tidigare synopsis utarbeta "en utförlig filmsynopsis om 60 à 70 foliosidor, innehållande samtliga dialoger", vilket också skedde. Men SF var inte särskilt nöjd med resultatet utan lät en annan av sina medarbetare (sannolikt Olof Molander) ta över uppdraget, vilket så småningom ledde fram till ett färdigt scenario. Men inte heller detta ansågs moget för inspelning, varför budet gick tillbaka till den erkänt skicklige och spirituelle dialogförfattaren Helge Krog, som nu i januari 1944 fick i uppdrag att på grundval av allt dittills föreliggande material göra en ny bearbetning av ämnet. Slutligen utformade Olof Molander, som vid denna tid var fast anställd vid SF, det definitiva scenariot. (GW)

Inspelningen av Oss tjuvar emellan påbörjades 12.6.1944 och avslutades 9.8.1944.

Filmen tillhör SF:s jubileumsproduktion i samband med 25-årsjubileet och var Olof Molanders första ljudfilm för SF. Men det var också den näst sista film han överhuvudtaget regisserade.

Inspelning

1944-06-12 1944-08-09
Filmstaden Råsunda Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)
Bromma flygplats Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1945-01-22 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1986-02-23 TV2 Sverige 92 min
1991-08-27 TV2 Sverige 92 min
2000-05-23 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1945-01-22 Spegeln Stockholm Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Fantinitza
Kompositör Franz von Suppé (1876)
Textförfattare Richard Genée (tysk text 1876)
Friedrich Zell (tysk text 1876)


Ämnesord

Ananasburk
Arrest
Bankkupp
Detektiv
Eldsvådor
Flygplan
Jurist
Konservburk
Modesalonger
Polis
Skojare
Äventyrare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2617


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2616


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Oss tjuvar emellan. En omoralisk komedi av Helge Krog. Scenario: Olof Molander.
Omfång 273 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel En burk ananas. Synopsis av Helge Krog.
Omfång 43 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Oss tjuvar emellan eller En burk ananas. Skälmkomedi av Helge Krog.
Omfång 36 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Oss tjuvar emellan. (Censurbeskrivning).
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Oss tjuvar emellan. (Censurbeskrivning).
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Oss tjuvar emellan. Skälmkomedi av Helge Krog.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Unter uns Dieben. Eine Schelmenkomödie von Helge Krog.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Oss tjuvar emellan. (Between us thieves). Manuscript: Helge Krog.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Unter uns Dieben. (Oss tjuvar emellan). Eine Schelmenkomödie von Helge Krog.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis of Between us thieves. A long feature film with Swedish dialogue and synchronized music.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Oss tjuvar emellan.
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?