Grundfakta

Media (59 st)

Originaltitel Skeppar Jansson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-12-26

Medverkande

Sigurd Wallén
Jansson

Douglas Håge
Nicklas Lönnman

Artur Rolén
August Sjöblom

Dagmar Ebbesen
fru Sjöblom

Olof Bergström
Rune Sjöblom, Sjöbloms son

Arthur Fischer
Ernfrid Westerlund

Visa alla medverkande

Handling

På Stora Björnö är det stor uppståndelse. Skeppar Jansson, även känd under namnet Sjörövarn, ska komma hem efter att ha seglat runt hela världen. Det ryktas att han har tjänat mycket...

Visa hela handlingen

Press

Ett folklustspel med publiktycke, men utan större originalitet, tyckte stockholmskritikerna. Sigurd Wallén hade gjort många filmer med motiv från skärgården och Skeppar Jansson bjöd inte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Scenografiassistent

Medverkande

Sigurd Wallén Jansson
Douglas Håge Nicklas Lönnman
Artur Rolén August Sjöblom
Dagmar Ebbesen fru Sjöblom
Olof Bergström Rune Sjöblom, Sjöbloms son
Arthur Fischer Ernfrid Westerlund
Gull Natorp fru Westerlund
Margareta Fahlén Maj Westerlund, Westerlunds dotter
Gunnel Broström Lilly
Åke Uppström Bengt
Alice Skoglund Aina
Börje Mellvig präst
Tord Stål föreståndare
Ingemar Holde ej identifierad roll
Olle Florin ej identifierad roll
Helge Karlsson ej identifierad roll
Hugo Tranberg ej identifierad roll
Tryggve Jerneman ej identifierad roll
Göran Öhrström ej identifierad roll
Bo Hederström ej identifierad roll
Albin Erlandzon ej identifierad roll
John Elfström ej identifierad roll
Edvard Danielsson ej identifierad roll
Gottfrid Holde ej identifierad roll
Maritta Marke ej identifierad roll
Mona Geijer-Falkner ej identifierad roll
Gertrud Ahlin ej identifierad roll
Edith Svensson ej identifierad roll
Gideon Wahlberg ej identifierad roll
Torgny Anderberg ej identifierad roll
Astrid Bodin ej identifierad roll
Erik Forslund ej identifierad roll
Carl Ericson ej identifierad roll
Siegfried Fischer ej identifierad roll
Inga Carlsson ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1944
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

På Stora Björnö är det stor uppståndelse. Skeppar Jansson, även känd under namnet Sjörövarn, ska komma hem efter att ha seglat runt hela världen. Det ryktas att han har tjänat mycket pengar och funnit skatter på Guldkusten.

Hans gamle kumpan Lönnman, som han delat många äventyr med, förbereder välkomstfirandet genom att fara till systembolaget i stan och skaffa extra tilldelning av brännvin.

Skeppar Janssons giriga släktingar, familjerna Sjöblom och Westerlund, får brått att bevaka sina intressen. De har legat i fejd med varandra i fyrtio år om några gärden som ingen längre vet vart de hör. Nu vädrar de arv och trots att de är snåla och ovilliga att betala hans uppehälle planerar de att inbjuda Jansson att bo hos sig.

Släktingarnas besvikelse är stor när Jansson äntligen anländer med Waxholmsbåten, tomhänt och "fattig som en lus", som han själv säger. I själva verket har han pengar och en skuta i utlandet, anförtror han Lönnman, han väntar bara på besked att kunna ta hem den. Men släkten får inte veta något, han har beslutat att pröva dem och håller dem i schack genom att påstå att han i sin portfölj har vissa "lantmäterier" som han kallar dem, som klart visar vem som egentligen äger den omtvistade marken.

Familjen Sjöbloms son Rune har rest till Stockholm för att söka arbete och ordna så att hans flicka Maj ska kunna komma efter. Maj är dotter till Westerlunds och familjernas osämja har gjort det omöjligt för de båda ungdomarna att umgås på ön.

Fru Westerlund ser emellertid till att Maj inte får de brev som Rune skickar från Stockholm och så småningom börjar Maj att misströsta och låter sig uppvaktas så smått av Bengt, en annan ung man på ön.

Rune, som inte får några svar på sina brev, har börjat gå ut med en stockholmsflicka, Lilly, som är servitris på ett café. Hon är mycket intresserad av Rune och särskilt av ägorna på Stora Björnö. De förlovar sig och hon övertalar honom att ta henne med hem på ett besök.

Runes nya fästmö passar inte särskilt bra in i skärgårdsmiljön med sin stockholmsjargong och sina manér. Dessutom utgör hon ett streck i räkningen för skeppar Janssons planer. Han har nämligen tänkt försöka ena släkten igen och ordna så att Maj och Rune kan få varandra. Nu måste han först se till att Lilly försvinner. Lilly vantrivs också ganska snart med lantlivet, hon bryter förlovningen med Rune och reser tillbaka till Stockholm. Innan dess har hon avslöjat för släkten att Jansson har bluffat och att portföljen bara innehåller blanka papper.

Jansson blir utslängd från släktingarnas hem och får kampera ihop med Lönnman. Snart kommer dock beskedet från utlandet han väntat på och han ger sig av med Lönnman och Rune.

Inom några veckor är de tillbaka med skutan Albrektina. Det ordnas en fest ombord och Jansson visar ett plåtskrin för Sjöbloms och Westerlunds. Det innehåller de riktiga "lantmäterierna", som visar att det är han själv som äger de omtvistade gärdena. På villkor att man glömmer allt gammalt groll ger han sin mark till Rune och Maj. Så blir det stor försoning och allt slutar i frid och fröjd. (Bearbetning av programblad och manuskript.)

Censur / granskning

Censurnummer 68028
Datum 1944-12-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2400 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2400 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett folklustspel med publiktycke, men utan större originalitet, tyckte stockholmskritikerna. Sigurd Wallén hade gjort många filmer med motiv från skärgården och Skeppar Jansson bjöd inte på några nyheter.

Seger i SvD: "Sedan många år är Sigurd Wallén i mångt och mycket sin egen skeppare som filmman, och han seglar sin skuta skickligt, även om han också sällan utsätter henne för hårdare sjö än nöden kräver. Med Skeppar Jansson länsar han friskt undan i publiksmakens labra bris."

Carlo Keil-Möller i MT var mycket positiv: "Finns det någon som lika mästerligt som Sigurd Wallén förstår att laga till ett prima svenskt folklustspel?" Han kallar Skeppar Jansson en "fullträff"; en "äkta Wallén-produkt med saftiga rospiggar, skärgårdskäringar och hurtigt ungfolk".

S Almqvist i AT: "Den är bra och rejäl, roande på ett robust sätt. (-)

Det välbekanta materialet verkar vitalt och rätt så oslitet här. Författarna har skrivit i ett gott och drastiskt humör. Wallén regisserat i samma sinnesförfattning, Harald Berglund fotograferat med både kärvhet och känsla.

Och människorna är alldeles ovanligt bra."

Jerome i DN tyckte att manuskriptet var lite magert och ojämnt och ansåg att Runes tillfälliga stadsfästmö Lilly fått onödigt stort utrymme i handlingen: "Annars saknade regin inte vissa förtjänster. Man får belägg för att i skärgården är hr Wallén på sin mammas gata. Han har sinne för naturen, och han känner sina pappenheimare. De äldre figurerna är tagna på kornet: Roléns Sjöblom, Arthur Fischers Westerlund och deras respektive ragator, säkert gestaltade av fruarna Ebbesen och Gull Natorp."

Mindre imponerad var Filmson i AB som tyckte att filmen var "ett folklustspel med mycket kaffekask men mest lank". (-)

Wallén kan sin skärgård ytter- och innerskärs och tar förstås sin skeppare på kornet. Över de andra gubbarna och gummorna och ungdomarna blåser det mera buskteater än skärgårdsvindar, men Dagmar Ebbesen, Douglas Håge, Gull Natorp och Artur Rolén är gamla pålitliga lustspelsaktörer och tar vara på vartenda litet korn författarna bestått dem. De är inte allt för många."

T H-n i Ny Dag: "Här ska inte redogöras för handlingen, bara konstateras att Skeppar Jansson är filmad buskteater. Inga ingredienser saknades. Det bästa man kan säga om skådespelarprestationerna är att Sigurd Wallén, Dagmar Ebbesen och Douglas Håge lyckades skänka en viss naturlighet åt sina repliker. Ungdomarna kunde inte ens det.

För det gräsliga manuskriptet svarade Sven Gustafson och Sigurd Wallén. Hoppas dom skäms!"

Av skådespelarna nämndes, förutom de äldre rutinerade som fick överlag god kritik, även de tre unga skådespelarna från Dramatens elevskola i positiva ordalag: Olof Bergström "tycks ha ett utmärkt filmutseende och ett vinnande, okonstlat sätt", skrev S Almqvist. Carlo Keil-Möller tyckte han var ett "värdefullt tillskott till svensk films glesa älskarskara, som så väl behöver ungt, friskt blod."

Margareta Fahlén var "söt att se på, men lite mer menlös än rollen kräver", tyckte Filmson, medan S. Almqvist var mer lyrisk: "Var finns en fiskarflicka som Margareta Fahlén? Dit tar man gärna vaxholmsbåten -- för att råka en tindrande skönhet i sjalett, med ett utsökt skuret ansikte (-) och en klar och ren replik. En florentinska bland kobbarna -- man tänker sig gärna denna unga dramatenelev i andra uppgifter, som passar hennes typ bättre."

"Fram för mer Gunnel Broström!", utropade Expressens recensent Frans B Liljenroth. "När såg man senast en svensk filmungdom absolut ogenerad och naturlig framför filmkameran?"

S Almqvist: "Fröken Broström spelar med temperament och verve, och blir hon till sist en smula tröttsam, så behöver det inte vara hennes fel."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Skeppar Jansson påbörjades den sista augusti 1944 och avslutades i början av november samma år.

Enligt förhandsreklamen från Europa Film uppges filmens manuskript delvis bygga på en teaterpjäs av Sigurd Wallén (1884--1947). Någon teaterpjäs med titeln "Sjörövar Jansson" eller "Skeppar Jansson" har dock inte gått att spåra.

Förlaga

Originaltitel [Skeppar Jansson] (Pjäs)
Författare Sigurd Wallén


Inspelning

1944-08-30 1944-11
Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Stockholms skärgård Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1945-03-05 Saga Stockholm Sverige 88 min
Sverigepremiär 1944-12-26 Grand Eskilstuna Sverige 88 min
1944-12-26 Saga Gävle Sverige 88 min
1944-12-26 Mohriska Linköping Sverige 88 min
Urpremiär 1945-12-26 Grand Eskilstuna Sverige 88 min
1945-12-26 Saga Gävle Sverige 88 min
1944-12-26 Mohriska Linköping Sverige 88 min
1944-12-26 Rio Malmö Sverige 88 min
Sverigepremiär 1944-12-26 Rio Malmö Sverige 88 min

Musikstycken

Originaltitel Björnö-valsen
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Flickan vid spisen
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Marche triomphale
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Håll för hundra gubbar
Kompositör Erik Baumann
Textförfattare Sven Gustafson


Originaltitel Nog finns det flickor
Kompositör Erik Baumann
Textförfattare Sven Gustafson


Ämnesord

Brännvin
Förlovningar
Kaféer
Land motsatt stad
Motbok
Ragata
Ransonering
Servitris
Skeppare
Skuta
Skärgård/Stockholms
Släktfejder
Snålhet
Stockholm
Vaxholmsbåtar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2438


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2438


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2438


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2438


Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Sigurd Wallén.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 99 s. + 1 s. miljölista, klistrad vid pärmen.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel En historia från skärgården av Sven Gustafsson och Sigurd Wallén.
Omfång 24 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Skipper Jansson. A story from the skerries by Sven Gustafsson and Sigurd Wallén.
Omfång 26 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Der Schiffer Jansson. Eine Geschichte aus den Schären von Sven Gustafson und Sigurd Wallén.
Omfång 25 s. Produktionsuppgifter (1 s.) och innehållsbekrivning (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?