Grundfakta

Media (122 st)

Originaltitel Vandring med månen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-08-06

Medverkande

Eva Henning
Pia Serner, ung aktris på turné

Alf Kjellin
Dan Killander, stationsskrivare

Stig Järrel
"Luffaren", författare

Olof Molander
Fritz Diebolt, äventyrare och vapensmugglare

Hasse Ekman
Ernst, Johannes adoptivson

Margit Manstad
Marie Ohdén, aktris, Pias väninna

Visa alla medverkande

Handling

Dan kommer gående på en landsväg en kväll under nymånens skära. En turnébuss stannar och Pia, sjutton år, kliver av och slår följe med honom. Hon pratar oupphörligt om teatern, om...

Visa hela handlingen

Press

MT (S G-d): "Filmen kännetecknas av sin upphovsmans, Hasse Ekman, nedärvda och utvecklade talang, och den är så skickligt framställd, så avväpnande och till allra största delen så...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Eva Henning Pia Serner, ung aktris på turné
Alf Kjellin Dan Killander, stationsskrivare
Stig Järrel "Luffaren", författare
Olof Molander Fritz Diebolt, äventyrare och vapensmugglare
Hasse Ekman Ernst, Johannes adoptivson
Margit Manstad Marie Ohdén, aktris, Pias väninna
Karl-Arne Holmsten löjtnant Ekberg, flygare
Marianne Löfgren Valborg Snäckendal, värdinna på Gustafshamns pensionat
Sigge Fürst Hugo Snäckendal, Valborgs man, styrman
Hjördis Petterson fröken Linda Fristedt, värdinna på Gustafshamns pensionat
Anna-Lisa Baude fröken Lola Oskarsson, värdinna på Gustafshamns pensionat
Hilding Gavle Johannes Törsleff, kyrkoherde
Douglas Håge Alfredsson, turnébussens chaufför
- Ej krediterade:
Margot Ryding Edit, Johannes syster
Signe Wirff Tora, Johannes syster
Olle Hilding Dans far
Carl-Gunnar Wingård herr Håkansson, pensionatsgäst
Astrid Bodin damen på Håkanssons rum
Rudolf Wendbladh kapten på vapensmugglingsbåten
Torgny Anderberg besättningsman
John Elfström besättningsman
Birger Åsander besättningsman
Frithiof Bjärne Andersson, telegrafist på vapensmugglingsbåten
Artur Rolén portiern
Ulf Hultberg kyparen
Erik Rosén biljettexpeditören på järnvägsstationen
Mary Gräber aktrisen med hunden
Oscar Heurlin vaktmästare (ej identifierad)
Gunnar Hagberg tågpassagerare (bortklippt i den slutliga filmen)
Alfred Svensson en man (ej identifierad)
Werner Ohlson besättningsman (bortklippt i den slutliga filmen)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1945
Laboratorium FilmTeknik AB
Maskör Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Dan kommer gående på en landsväg en kväll under nymånens skära. En turnébuss stannar och Pia, sjutton år, kliver av och slår följe med honom. Hon pratar oupphörligt om teatern, om sin far och om sina funderingar, kliver sedan på bussen och far iväg.

Dan fortsätter hem. Han får en utskällning av fadern för att han är sen. Dan packar sin ränsel och ger sig ut på vandring. Det dagas och han träffar "Luffaren", en pratsam figur, som övertalar honom att bjuda på mat. Mot kvällen kommer han till den lilla staden Gustafshamn och tar in på ett pensionat.

Han söker efter Pia och finner henne vid teatern. Hon berättar att hon blivit arbetslös, sedan direktören sjappat med kassan. De följs åt till pensionatet, som förestås av tre mycket originella damer. En av dem, Valborg Snäckendal, lever i ett stormigt äktenskap med sin man Hugo, som är styrman. Storögda försöker Dan och Pia följa med i alla förvecklingar som uppstår. De bestämmer sig för att resa och tar tåget söderut, så långt pengarna räcker.

De träffar en kyrkoherde, som bjuder dem till prästgården. Han bor med sina två gamla systrar som sköter hushållet, och Fritz Diebolt, som tycker bättre om blommor än om människor, samt adoptivsonen Ernst, som är delvis förlamad. De är alla bittra och desillusionerade och Pia blir rädd för dem. Dan trivs inte heller och de reser tillbaka till Gustafshamn.

Där träffar de Pias livserfarna väninna Marie från teatern och går på restaurang. Pia låter sig uppvaktas av en flygare, vilket gör Dan svartsjuk och han lämnar restaurangen. De möts igen vid hamnen, försonas, och går ombord på en båt. Snart upptäcker de att båten används för vapensmuggling. När de hör folk komma ombord, gömmer de sig i lastrummet, men blir snart upptäckta av en besättningsman, som till Dans förvåning visar sig vara den filosofiske "Luffaren". Han avslöjar att han egentligen är författare på jakt efter nytt stoff. De visar honom de gömda vapnen. Samtidigt lägger båten ut från kajen och de kommer överens om att försöka stoppa transporten. Efter mycket dramatik lyckas de övermanna besättningen, där ännu en bekant ingår, nämligen Fritz Diebolt, och vända stäven mot land.

Morgonen därpå tar de avsked av "Luffaren" och liftar med en mjölkskjuts ut på landet. När kvällen kommer, sitter de i månskenet och tackar månen, som nu hunnit bli halv, för att de träffat varandra. De hade båda önskat vid skäran.

Censur / granskning

Censurnummer 68737
Datum 1945-08-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2880 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2880 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (S G-d): "Filmen kännetecknas av sin upphovsmans, Hasse Ekman, nedärvda och utvecklade talang, och den är så skickligt framställd, så avväpnande och till allra största delen så tilltalande, att den nästan helt och hållet lyckas dölja svagheterna. Man får i alla händelser lust att bortse från dem. (-) I snabb växling kommer den ena utmärkta bildsviten efter den andra. Man blir överraskad, förbluffad, och man har så roligt, så roligt. Här finns också repliker av för svensk film ovanlig lyster. Det är en rikedom på beundransvärda detaljer, så mänskligt fint och riktigt tecknade och ur filmsynpunkt mästerligt upplagda. Vandring med månen är en film, som man uppskattar och tycker om så när som på det oklara slutet."

AB (Filmson): "Det händer en hel del i Hasse Ekmans lyckade filmversion av Walter Ljungquists romantiska roman 'Vandring med månen', en hel del utan nån mening alls utom att vara underhållande, vilket är vackert så, men det handlar hela tiden om ung, ren, vacker kärlek, dess vånda och bitterljuva glädje, förtjusande förkroppsligad i Eva Henning och Alf Kjellin, vilka sällan varit så till sin fördel."

StT (Robin Hood): "Vandring med månen har poesi. Det är dess stora tjusning. Man känner vingslagen av en riktig författarsjäl, litet tafatta och flaxande, ty författarsjälen är ung. Men han generar sig inte, döljer inte att han är ung. (-) Fotot är alltigenom vårdat. Men trots den fotografiska kvaliteten har bilderna sällan pregnant form. Det är för löst och lättvindigt. Hasse Ekman som regissör har nu trampat ur barnskorna, han skakar ledigt ur ärmen -- filmer, som flyter bra och ser hyggliga ut. Men man börjar begära mera av honom -- en fast, genomarbetad form. (-)

Sin främsta insats gör Hasse Ekman som personinstruktör och som skådespelare. Vi har alltid varit stränga mot Eva Henning, men nu kapitulerar vi helt. Hon är utomordentlig, i hög internationell klass, varm och frigjord, nyansrik och äkta. Spelet kommer inifrån och replikerna sägs väl. Vad hon utvecklats. Kjellin är alltid bra i sådana sturska idealistroller. Men Sigge Fürst överträffar sig själv många gånger om, Olof Molander har några överlägset gjorda scener. Järrel är en glädje att se. Hjördis Petterson likaså. Karl-Arne Holmsten och Margit Manstad har också lyckliga ögonblick."

BLM (Pavane): "Den som hittills vägrat tillerkänna Hasse Ekman som regissör några andra egenskaper än sentimentalitet och facilitet, måste sent omsider ändra uppfattning inför Vandring med månen, en bestickande blandning av sommarsaga, crazy och mardröm. Det skall visst inte förnekas att det ligger en aning för mycket litterär konstruktion bakom historien och att det filosoferas för mycket i ord. Men Rooslings foto höjer filmen i ett glidande, lite konturlöst skimmer, och dess irrationella charm är stark. Under de två ungdomarnas lyriska idyll går en mörk underström av livsångest och driftskräck som låter historien utspelas på två plan. (-) Från huvudrollerna nedåt är spelet ovanligt pregnant, och man torde utan tvekan kunna beteckna Vandring med månen som den löftesrikaste svenska filmen efter Hets."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Vandring med månen" av Walter Ljungquist (1900--1974) utkom 1941. SF köpte filmrätten redan samma höst, varvid Walter Ljungquist åtog sig att på grundval av romanen utarbeta en utförlig filmsynopsis. Ämnet fick sedan vila, och först i samband med att Hasse Ekman i november 1944 engagerades som regissör för den nu planerade filmen (eller om den inte kom till stånd för en annan i dess ställe), fick han i uppdrag att på grundval av föreliggande material utarbeta ett färdigt filmmanuskript, som skulle föreligga i så god tid att inspelningen av interiörerna i SF:s ateljé kunde börja 19.2.1945. Men när hans manuskript var färdigt, kopplades Walter Ljungquist åter in på manuskriptarbetet, som under våren slutfördes i samarbete mellan honom och Hasse Ekman. Därvid enades de bl a om att lägga till episoden med vapensmugglingen. (GW)

Hasse Ekman hade tidigare filmatiserat romanen "Ombyte av tåg" (Ombyte av tåg, 1943/6) av samme författare och återkom fem år senare med ytterligare en roman av samme författare, "Nycklar till okänt rum" (Den vita katten, 1950/23).

Inspelningen av Vandring med månen påbörjades 9.4.1945 och avslutades 5.6.1945.

Förlaga

Originaltitel Vandring med månen (Roman)
Författare Walter Ljungquist


Inspelning

1945-04-09 1945-06-05
Strängnäs med omgivningar bl.a. hamnen Sverige
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1945-08-06 Spegeln Stockholm Sverige 105 min
TV-visning 1970-08-15 TV2 Sverige 101 min
1982-12-11 TV2 Sverige 101 min
1992-12-30 Kanal 1 Sverige 101 min
1999-08-28 SVT1 Sverige 101 min
Urpremiär 1945-08-06 Spegeln Stockholm Sverige 105 min
TV-visning 2020-05-08 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Charmaine
Kompositör Erno Rapee (1926)
Textförfattare Lew Pollack (engelsk text 1926)
Karl-Ewert (svensk text 1927)


Ämnesord

Aktris
Båtar
Författare
Förälskelse
Nymåne
Oskuldsfullhet
Pensionat
Präst
Restauranger
Skådespelare
Smuggling/vapen
Teatersällskap

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2873


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2872


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2863


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2863


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2863


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Vandring med månen. Efter Wallter Ljungquists roman. Manuskript Hasse Ekman och Walter Ljungquist.
Omfång 40 s. + 1 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Wanderung mit dem Mond.
Omfång 24 s. + 2 s. produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario av Hasse Ekman.
Omfång 120 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Scenario av Hasse Ekman.
Omfång 120 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 40 s. + 1 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Wanderung mit dem Mond.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Wanderung mit dem Mond.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Wanderung mit dem Mond.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?