Grundfakta

Media (78 st)

Originaltitel Fram för lilla Märta eller På livets ödesvägar : Ett biografdrama i prolog, epilog och ett antal tableauxer
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-09-29

Medverkande

Stig Järrel
Sture Letterström / Märta Letterström

Hasse Ekman
Kurre Swenson, schlagerförfattare med signaturen Jackie Brown

Elsie Albiin
Inga Bergström

Agneta Lagerfelt
Barbro Bergström, Ingas syster

Gull Natorp
fru Lovise Granlund, född von Riddarsporre, borgmästarinna

Margit Andelius
fröken Wiklund

Visa alla medverkande

Om filmen

"Fan, jag vet snart inte vad jag är!" Stig Järrel klär sig kjolar för att få jobb i turnerande damorkester, och Lillköpings kvinnosakskvinnor drar beslutsamt in honom i kampen....

Visa hela texten

Handling

På väg till Lillköping år 2006. En mycket gammal man och hans dotterdotterdotter hamnar i den lilla staden och slår sig ner vid sockeln till en stor staty. Den gamle mannen berättar...

Visa hela handlingen

Press

"I egenskap av grånad kvinnosakskvinna och allvarligt sinnad medborgare skall jag be att få hälsa lilla Märta Letterström från Lillköping hjärtligt välkommen i vårt på initiativrika,...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

"Fan, jag vet snart inte vad jag är!" Stig Järrel klär sig kjolar för att få jobb i turnerande damorkester, och Lillköpings kvinnosakskvinnor drar beslutsamt in honom i kampen. "En handfull sådana kvinnor till och Sveriges riksdag kan klappa ihop."  – Bang, DN

"Fan, jag vet snart inte vad jag är."
Stig Järrel får Lillköpings kvinnliga befolkning i extas med ett passionerat tal om att män förringar dem. På sig har han klänning och damskor.

Hasse Ekman ser inte värst maskulin ut han heller. Han är schlagerförfattare, och för att den panka Järrel ska få jobb i en damorkester tvingar han på honom sin mors kläder. Själv ska han posera som cellistens fästman.

Järrel vänjer sig förbluffande snabbt vid sin nya roll. Krås och flor och hattar sitter rätt, och med huvudet på sned och benen under sig klarar han kafferepens minfält. Damerna faller som furor. När en tusenfoting kryper upp under Märtas kjol på ett kvinnosaksmöte, flyger han upp just när det frågas efter någon som vill bli riksdagskandidat.

"Alla sjunger vi idag, fram för lilla Märta, hon ska skriva rikets lag, fram för lilla Märta, stämman ljuder hög och klar, fram för lilla Märta, vi vill inte ha nån karl, fram för lilla Märta!" Motkandidatens anhängare sjunger "Rösta på Tobias." Gissa vem som vinner.

"En hustru ska hålla reda på saker, inte sitta och dricka kaffe och vräka i sig en massa tårtor med en massa käringar! Sök efter cigarrsnopparen käring!" Snart är det borgmästaren som underdånigt ska springa och hämta sin hustrus handarbete.

Bang (Barbro Alving), Dagens Nyheter: "I egenskap av grånad kvinnosakskvinna och allvarligt sinnad medborgare skall jag be att få hälsa lilla Märta Letterström från Lillköping hjärtligt välkommen i vårt på initiativrika, slagkraftiga och färgstarka personligheter så torftiga offentliga liv. En handfull sådana kvinnor till och Sveriges riksdag kan klappa ihop. […] Tanken var annars lite ängslig: en hel långfilm med en karl i kjolar […] plus försök till drift med kvinnosträvanden kunde ha blivit tröttsamt och dumt, att inte säga lite äckligt. Det kan ingen människa påstå om den här. […] Stig Järrel är verkligt rolig och blir inte ett ögonblick osmaklig.  […] här finns gott om smått mossiga farsknep från lilla Märta under hotellsängar till folk som kastar gräddtårta – och när han försöker klättra upp i satiren kliver han snarare nedåt. Men som helhet har 'Fram för lilla Märta' den konsekventa dårskapens bastanta publiktycke".

Hasse Ekmans film hade premiär 1945. Fjorton år senare var Marilyn Monroe lika trött på män som Märta. I Billy Wilders I hetaste laget är det tjugotal, och Monroe sjunger i en damorkester där Tony Curtis och Jack Lemmon får jobb genom att låtsas vara kvinnor. Märta, Josephine och Daphne är män, män som uppvaktas av män men trånar efter kvinnor. Mannen som beslutat att gifta sig med Daphne är mer flexibel. Märta har visserligen klänning, men gränsöverskridande är han inte – så fort han fått sin vilja fram drar han på sig byxorna igen. Annat var det på "the roaring twenties".

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Smink
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Stig Järrel Sture Letterström / Märta Letterström
Hasse Ekman Kurre Swenson, schlagerförfattare med signaturen Jackie Brown
Elsie Albiin Inga Bergström
Agneta Lagerfelt Barbro Bergström, Ingas syster
Gull Natorp fru Lovise Granlund, född von Riddarsporre, borgmästarinna
Margit Andelius fröken Wiklund
Julia Cæsar fröken Agnes Fallén
Thor Modéen Fredriksson, gäst på Stadshotellet
Erik A. Petschler Larzon, konstfotograf
Hugo Jacobson Johansson från Hagaberg, riksdagsledamot
Charlie Almlöf borgmästaren i Lillköping år 2006
Erik Rosén Johansson från Skyggaryd, talmannen i andra kammaren
Douglas Håge Tobias Granlund, borgmästare i Lillköping
Hanny Schedin Hilma, servitris på Stadshotellet (ej krediterad)
Christina Orest Örjelåt, Stures dotterdotterdotter (ej krediterad)
Nancy Dalunde Stina, Granlunds jungfru (ej krediterad)
Carl Ericson brevbäraren (ej krediterad)
Aurore Palmgren Selma, Granlunds köksa (ej krediterad)
Otto Adelby förste redaktören på Lillköpings-Posten (ej krediterad)
Ernst Brunman andre redaktören på Lillköpings-Posten (ej krediterad)
Siv Thulin operationssköterska (ej krediterad)
Sonja Sjöstrand operationssköterska (ej krediterad)
Sten Lindgren läkaren (ej krediterad)
Lillie Wästfeldt översköterskan (ej krediterad)
Hilma Barcklind dam på ålderdomshemmet (ej krediterad)
John Elfström talare i riksdagen (ej krediterad)
Gerd Hellsén Freja, borgmästare Granlunds dotter (ej krediterad)
Åke Sjöberg Oden, Granlunds äldre son (ej krediterad)
Roland Jansson Tor, Granlunds yngre son (ej krediterad)
Bengt Ekerot uppläsare i radio (röst) (ej krediterad)
Bertil Boman chaufför i prologen från 2006 (ej krediterad)
Berit Sporring Stures barnbarnsbarn i prologen från 2006 (ej krediterad)
Harald Emanuelsson en man (bortklippt) (bortklippt i den slutgiltiga versionen)
Yngwe Nyquist en man på torget i Lillköping år 2006 (bortklippt) (kallad till inspelning 26/6 1945 - bortklippt i den slutgiltiga versionen)

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1945
AB Stjärnfilm 1961
Distributör i Sverige (16 mm) Swedish Film AB 197-
Distributör i Sverige (DCP) Telepicture Marketing Ltd 2018
Distributör i Sverige (inst. video) Swedish Film AB 198-
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2011
Laboratorium AB Film-Labor
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

På väg till Lillköping år 2006. En mycket gammal man och hans dotterdotterdotter hamnar i den lilla staden och slår sig ner vid sockeln till en stor staty. Den gamle mannen berättar om den sällsamma kvinna som där avbildats. Hennes namn var Märta Sofia Letterström och hon levde någon gång 1945, eller kanske var det 1946 . . .:

Sture är en arbetslös musiker, som då hans kumpan Kurre en dag finner en annons om att ett damkapell söker en kvinnlig violoncellist, klär ut sig och söker platsen. Han blir engagerad och Kurre uppger sig vara fästman till Märta Sofia Letterström, som Sture i en hast döpts om till.

Märta reser med damtrion (och fästmannen) till ett engagemang i Stadshotellets trädgårdsservering i Lillköping och gör sig snart känd i den lilla staden. Hon blir bekant med borgmästarinnan och introduceras i Lillköpings societet och kvinnoförening.

När det blir dags för val av en riksdagskandidat råkar Märta genom ödets märkliga nyck bli uppsatt på första plats. Hennes argaste motkandidat är borgmästaren. De håller sina valtal på torget i Lillköping, vars kvinnor livligt sluter upp kring Märta. Hon segrar i valet och gör stor entré i Andra kammaren på Helgeandsholmen, där hon genast tilldrar sig uppmärksamheten genom sitt i många avseenden betydelsefulla lagförslag om den s k hustrulagen.

Dessförinnan har Kurre och Barbro, damtrions violinist, blivit förälskade i varandra, medan Inga, som jämte sin väninna så småningom har börjat förstå att det inte står riktigt rätt till med Märtas identitet, inte kunnat undgå att fästa sig vid Märta, eller rättare sagt Sture, en smula.

När Märta återvänder från Stockholm och riksdagen och det börjar bli dags att hon framträder med sitt verkliga jag, ordnas det så att hon försvinner mycket tragiskt genom en mystisk drunkningsolycka. Så kan äntligen de bägge paren få varandra och allt slutar i frid och fröjd.

Så befinner vi oss återigen i år 2006, där den mycket gamle mannen, som i själva verket är Sture på gamla dar, lämnar Märta Sofia Letterström med en vördnadsfull hälsning. Hon försummar inte att besvara den.

Censur / granskning

Censurnummer 68973
Datum 1961-05-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2320 meter
Kommentar Aktlängder: 435-460-520-530-375 = 2320 m - 85 minuter. Aktlängder: 435, 460, 520, 530, 375.


Censurnummer 68973
Datum 1945-09-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2510 meter
Kommentar Gransknings- och premiärkopiornas aktlängder: 575-585-550-570-230 = 2510 m - 92 minuter. Visningskopiorna fr.o.m. 1945-10-12 kortades av bolaget till 2360 meter (aktlängder: 445-465-525-535-390 = 2360 m - 86 minuter). Aktlängder: 575, 585, 550, 570, 230.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2360 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"I egenskap av grånad kvinnosakskvinna och allvarligt sinnad medborgare skall jag be att få hälsa lilla Märta Letterström från Lillköping hjärtligt välkommen i vårt på initiativrika, slagkraftiga och färgstarka personligheter så torftiga offentliga liv. En handfull sådana kvinnor till och Sveriges riksdag kan klappa ihop." Så inledde Bang sin recension i DN och det var inte bara i en "grånad kvinnosakskvinnas" ögon lilla Märta föreföll sympatisk och rolig, en enig kritikerkår slösade med lovorden.

"Det hela är dåraktigt, befängt och otroligt men i sin farsartade form oemotståndligt roande i en grad som kommer publikjublet att dränka åtminstone 25% av berättelsen i skrattens glada vågor" (Carlo Keil-Möller i MT).

"Föreställningen flyger, buren på snabba vingar av glada infall som aldrig sinar. (-)

Det är virtuosmässigt gjort -- och smakfullt, godlynt, livligt -- spelande intelligent" (S Almqvist i AT).

"En så lössläppt, flugig och helt igenom avväpnande svensk fars har tidigare inte skådats. Hade man några betänkligheter när man slog sig ner i Astorias bänkrader flög de strax sin kos och man gav sig helt på nåd och onåd" (T H-n i Ny Dag).

"Hasse Ekman har en avväpnande fräck fantasi även i det rent flugiga. Han är inte kvick -- och gör heller inga krystade försök att vara det -- men han kan vara skojfrisk utan alla hämningar. Och med hjälp av Stig Järrel, som också har det sanna spexhumöret när det behövs, ror han i land även detta vilda och absolut osannolika skämt" (Lill i SvD).

Alla skådespelarna fick beröm, men Stig Järrel var den i särklass klarast lysande stjärnan.

"Fram för lilla Märta är Stig Järrels till 95 proc. Och Stig Järrel är urstyv. Han gör sin kvinnliga cellist med ett komiskt behag som är oemotståndligt" (Mikael Katz i Expressen).

"Järrel har trivts med rollen, hans trivsel blir vår glädje" (S Almqvist).

"Stig Järrel tog priset. Han var rolig och höll sin Märta inom bestämda gränser. Män utklädda till fruntimmer är oftast inte smakligt, men Järrel klarade sig bra undan alla blindskär" (-hn i Arbetaren).

Han liksom andra kritiker hade hyst vissa farhågor inför en film med en man utklädd i kvinnokläder.

"Tanken var annars lite ängslig: en hel långfilm med en karl i kjolar (-) plus försök till drift med kvinnosträvanden kunde ha blivit tröttsamt och dumt, att inte säga lite äckligt. Det kan ingen människa påstå om den här. (-) Stig Järrel är verkligt rolig och blir inte ett ögonblick osmaklig" (Bang).

"Även den som envisas med att under alla förhållanden tycka illa om damimitatörer måste medge att Stig Järrel för det mesta är tämligen oemotståndlig när han marscherar i väg och lyfter på damhatten med en omisskännligt manlig gest och så småningom glider in i damkapellet, småstadssocieteten och riksdagen med samma självklara charme och skämtan. Hasse Ekmans regi backar säkert när smaklösheterna tangeras", skrev Filmson i AB, som också tyckte att "filmens förtjänst är att den aldrig tar sig själv så allvarligt."

Lill var av samma åsikt och använde en replik ur Kungliga patrasket (1945/2), en annan av Hasse Ekmans succéer samma år, när hon skrev: "Hasse Ekman har talang även när han vilar den."

Även Robin Hood tyckte att Hasse Ekman hade skött regin med lätt hand: "vid de lätta tingen tar han inte sig själv på allvar, vilket på sätt och vis är en fördel". Dock menar han även att: "Ekman är en driven yrkesman som kan sin teaterdramaturgi, han bollar med överraskningar, undviker att göra vad som ligger närmast till hands och ger skådespelarna fläskben att bita i."

Bland de birollsinnehavare som särskilt nämndes, fick Douglas Håge beröm för sin storskäggige borgmästare, "en festlig farsfigur", tyckte bl a -hn i Arbetaren, och Gull Natorp som hans hustru gjorde "en riktig roll av sin borgmästarinna med den hönsiga eldsjälen", skrev Bang.

Om de filmiska kvaliteterna rådde delade meningar. Filmson: "Hasse Ekman är (-) mannen med filmsinne. (-) allting är väl hackat och malet och serveras som en helt ny och njutbar rätt och med en och annan ekmansk specialkrydda." Mikael Katz: "Spex är det i hög grad -- film är det inte alls. Man förvånas över att Hasse Ekman som i sin seriösare filmgärning brukar vara relativt intresserad av filmens egna uttrycksmedel har kunnat åstadkomma någonting som är så hundraprocentigt ofilmiskt. Fram för lilla Märta verkar filmlustspel av årgång sisådär 1910."

Bang jämförde också med stumfilmen: "(-) här finns gott om smått mossiga farsknep från lilla Märta under hotellsängar till folk som kastar gräddtårta -- och när han försöker klättra upp i satiren kliver han snarare nedåt. Men som helhet har Fram för lilla Märta den konsekventa dårskapens bastanta publiktycke".

Kommentar Svensk filmografi

Stig Järrel hade med framgång uppträtt i damkläder i Brandon Thomas' (1856--1914) fars "Charleys tant" på teatern och dessutom firat stora framgångar på revyscenen när han parodierade kvinnliga romanssångerskor. Vid ett samtal med Lorens Marmstedt någon gång i början av 1945, föreslog Hasse Ekman att man skulle förvärva filmrätten till "Charleys tant", något som Marmstedt emellertid inte var särskilt pigg på.

Lorens Marmstedt föreslog i stället att man skulle försöka åstadkomma ett originalmanuskript åt Stig Järrel, där situationerna från "Charleys tant" utnyttjades, men där handlingen förlagts till Sverige i nutid. Hasse Ekman tog sig en funderare på förslaget, och resultatet blev så småningom Fram för lilla Märta.

Temat befanns såpass gångbart att det resulterade i ytterligare en film tre år senare, Lilla Märta kommer tillbaka (1948/17). Inspelningen av Fram för lilla Märta påbörjades 18.6.1945 och avslutades 4.8.1945.

Avsnitt ur Fram för lilla Märta ingick i Fram för lilla Terra, en ej offentligt visad kavalkadfilm, framställd till Terrafilms 10-årsjubileum 1948.

Ett avsnitt ur filmen ingick också i kavalkadfilmen Dårskapens hus (1951/20), en fars som bestod av ihopklippta avsnitt ur 17 Hasse Ekman-filmer från 1940-talet. (SGW)

Inspelning

Strängnäs Sverige (exteriörer) 1945-07-16 1945-07-27
1945-06-16 1945-07-27
AB Sandrewateljéerna (Novilla, Lästmakaregatan, Tennisstadions A-hall) Stockholm Sverige
Banérgatan Stockholm Sverige (exteriörer)
Gustaf Adolfs torg Stockholm Sverige (exteriörer)
Norrbro Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1945-09-29 Astoria Stockholm Sverige 92 min
TV-visning 1964-06-18 TV Sverige 83 min
1988-01-26 TV3 Sverige 83 min
1988-08-09 TV3 Sverige 83 min
1997-07-19 SVT2 Sverige 83 min
1998-07-12 SVT1 Sverige 83 min
2003-03-04 SVT1 Sverige 83 min
2004-03-23 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1945-09-29 Astoria Stockholm Sverige 92 min
TV-visning 2012-01-09 SVT1 Sverige
Dvd-release 2011-12-07 Sverige
TV-visning 2014-09-23 SVT1 Sverige
2015-09-08 SVT1 Sverige
2017-10-16 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2015-03-06 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2020-05-04 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Fram för lilla Märta
Kompositör Kai Gullmar (1945)
Textförfattare Hasse Ekman (1945)
Bearbetning Peter Deutsch (dansk bearbetning 1946)
Sångare Margit Andelius
kör (kvinnokör)


Originaltitel Rösta på Tobias
Kompositör Kai Gullmar (1945 - samma musik som "Fram för lilla Märta")
Textförfattare Hasse Ekman (1945)
Sångare kör (manskör)


Originaltitel Blåklockor
Kompositör Ivan Ibart (1944)
Textförfattare Tarragon (1944)
Orkester Seymour Österwalls orkester (grammofonskiva Sonora 7198)
Sjungs av Ulla Billquist (grammofonskiva Sonora 7198)


Ämnesord

Borgmästare
Dambjudning
Damkapell
Förklädnad/man som kvinna
Jungfrutal/Riksdagen
Kvinnoförening
Kvinnosakskvinna
Läkare
Musiker
Redaktörer
Riksdagen/Andra kammaren
Riksdagskandidat
Stockholm/Riksdagshuset
Trädgårdsservering

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2325


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2325


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Martin Gavler


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 117 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 125 s. Manusöversikt, rollista och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Av Hasse Ekman.
Omfång 40 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 47 s. Innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Long live little Martha.
Omfång 29 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Freie Bahn für Märta!
Omfång 57 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 30 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Vive la petite Marthe.
Omfång 31 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 49 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogliste des Vorspannes.
Omfång 1 s. till tyska trailern.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Titelliste des Vorspannes.
Omfång 2 s.
Språk Nederländska


Typ Dialoglista
Omfång 2 s. dialoglista trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 29 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 13
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 86 min


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?