Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (42 st)

Originaltitel Flickorna i Småland
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-11-28

Medverkande

Sickan Carlsson
Christina Larsson, bonde på Svalnäs

Åke Grönberg
Gunnar Carlman

Sigge Fürst
Algotson, rättare

Ruth Kasdan
Tattar-Emma

Douglas Håge
Alfred Jönsson, bonde på Snuggebo

Carl Reinholdz
Alfred Forsman, dräng på Snuggebo

Visa alla medverkande

Handling

Gunnar Carlman, som har ett förflutet som cowboy i Kanada, tröttnar på att dra sig fram på tillfälliga jobb i Stockholm. Han drar i väg till Småland för att få bruk för det han...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Schamyl Bauman har kommit tillbaka till sig själv och det, som gjort hans bästa filmer så charmfulla: ett mjukt och enkelt grepp på människorna, vilka växer fram ur...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Scenario
Inspicient
B-foto
Passare
Musikarrangör
Smink
Chaufför
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sickan Carlsson Christina Larsson, bonde på Svalnäs
Åke Grönberg Gunnar Carlman
Sigge Fürst Algotson, rättare
Ruth Kasdan Tattar-Emma
Douglas Håge Alfred Jönsson, bonde på Snuggebo
Carl Reinholdz Alfred Forsman, dräng på Snuggebo
Rut Holm Hanna Nilsson, piga på Snuggebo
Ingrid Östergren Märtha, piga på Snuggebo
John Elfström Laban, dräng på Svalnäs
Carin Swensson Ottilia, piga på Svalnäs
Ninni Löfberg Ester, piga på Svalnäs
Olga Appellöf fru Jönsson
Kolbjörn Knudsen Måns Tattare
Nils Hallberg Elias Tattare
Artur Rolén fotografen
Victor Haak Danjel ve Korsgrinna
Gösta Prüzelius agronomen
Stig Johanson mjölkskjutsen
- ej krediterade:
John Hilke tjänstemannen på Stockholms stads arbetsförmedling
Aurore Palmgren mormordern på Stockholms Central
Birger Lensander drängen som sparkas ut av Alfred Jönsson
Inga-Lill Åhström servitris på stadshotellet
Tom Walter lokföraren
Mona Geijer-Falkner torggumma
Siegfried Fischer hästspekulant på marknaden
Andrew Walter dragspelaren på dansbanan
Anne-Marie Eek den unga flickan på Stockholms Central
Sten Hedlund biljettförsäljaren på stationen
Sven Bälter mannen som hjälper Christina att fånga grisen
Karl Malmberg en man tillsammans med Gunnar
Meta Beijer flicka med studentmössa vid dansbanan
Göran Odevall pojke med studentmössa vid dansbanan
Gerda Wenström bröllopsgäst
Wilhelm Wenström bröllopsgäst

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1945
Sandrew Film AB 1994
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Gunnar Carlman, som har ett förflutet som cowboy i Kanada, tröttnar på att dra sig fram på tillfälliga jobb i Stockholm. Han drar i väg till Småland för att få bruk för det han verkligen kan. Han börjar som dräng hos bonden Jönsson.

Jönsson visar sig vara en snåljåp. Pigan Hanna har inte fått ut någon lön på två år. Hon har 1.000 kronor att fordra. Gunnar går in till Jönsson och kräver omedelbar betalning och betyg åt henne. Jönsson vägrar och drar pistol för att freda sig, men Gunnar har övertygande kroppskrafter. Jönsson får räkna upp pengarna och skriva ett berömmande betyg på Gunnars diktamen.

Gunnar ger sig i skymningen av från Jönssons gård. Han har hört talas om att man behöver folk på Svalnäs, en gård i närheten. Det mörknar allt mer, och han söker skydd i en ensligt belägen stuga. Här möter han Tattar-Emma, som varnar honom för att stanna. När husets manfolk kommer hem, blir det farligt. Hon låter honom dock sitta kvar och hämta krafter, medan han berättar om sitt cowboy-liv.

Nästa dag anländer Gunnar till Svalnäs, där han får plats som dräng. Hans nya arbetsgivare är en ung kvinna, Christina Larsson. Gården har gått i arv från mor till dotter i 200 år, får han veta.

Gunnar får bland annat huvudansvar för fröken Larssons ögonsten i stallet, Svarten, en cirkushäst hon köpt på auktion.

En söndag kommer två tattare till gården. De vill ha hjälp att sko sin häst, men när de får syn på Svarten, får de annat i tankarna. De vill byta sin häst mot Svarten. Då fröken Larsson upptäcker besökarna och hör vad de vill, jagar hon i väg dem.

Rättaren på Svalnäs heter Algotson, och han är inställd på att i sinom tid bli gårdens herre. Fröken Larsson ska bli hans. Därför ser han med oblida ögon på hur Gunnar dag för dag gör allt starkare intryck på henne.

En kväll vandrar Gunnar och fröken Larsson tillsammans mellan åkrar och ängar. Han berättar om sin tid som cowboy, och hon lyssnar intresserat. Plötsligt handlar han impulsivt. Han kysser henne. Hon svarar med att ge honom en örfil.

Gunnar har uppenbarligen gjort starkt intryck på Tattar-Emma. Hon har sökt upp honom på Svalnäs. De sitter och talar i en skogsbacke. Vi ska nog bara vara vänner, säger Gunnar. Jag hör inte till dem man ska vara vän med, säger hon. Det hörs skrik på avstånd, och Gunnar skyndar i väg.

När Gunnar kommer till stallet möter han en upprörd fröken Larsson. Svarten är borta.

Gunnar tar cykeln och ger sig ut att leta efter Svarten. Han kommer till stugan, där Tattar-Emma bor. Var är de andra? frågar han. De skulle visst till marknaden, svarar hon.

På marknaden är de två tattarna, som tidigare var synliga på Svalnäs, med Svarten. De ger hästen något att tugga på som ska "pigga upp" den.

När Gunnar kommer till marknaden är de två i färd med att sälja Svarten för 1.550 kronor. Gunnar sätter sig i ett obevakat ögonblick på hästen och rider i väg.

Fröken Larsson blir glittrande glad, när Gunnar återvänder med Svarten till Svalnäs.

Det dröjer dock inte länge förrän Gunnar och fröken Larsson råkar i våldsamt gräl. De står i stallet. Känslor och frågor om gårdens skötsel blandas i den intensiva ordväxlingen. Plötsligt faller Svarten ihop. Tattarnas uppiggningskur har blivit för mycket för hästen.

Dagen därpå har Svarten repat sig. Gunnar står klar att lämna Svalnäs. Han ber om ursäkt för grälet i går. Han tog i för hårt. Fröken Larsson säger emot. Han sa precis vad hon behövde höra. Och vad Svalnäs behöver är en riktig cowboy.

En tid senare är det stort kyrkbröllop. Gunnar Carlman och Christina Larsson gifter sig.

Censur / granskning

Censurnummer 69413
Datum 1945-11-23
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2670 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder (som saknade förtexter): 490-530-500-540-610 = 2670 m - 98 minuter. Filmen förlängdes 1945-12-12 till 2760 m (aktlängder: 580-530-500-540-610 = 2760 m - 102 minuter). Aktlängder: 490, 530, 500, 540, 610.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2760 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Schamyl Bauman har kommit tillbaka till sig själv och det, som gjort hans bästa filmer så charmfulla: ett mjukt och enkelt grepp på människorna, vilka växer fram ur miljön och hänger ihop med den, en vänlig tro, humoristiska småglimtar tagna ur verkligheten, och roliga bifigurer 'på kornet', insatta på rätt plats (här ex. Victor Haak med tummen, Carl Reinholdz, John Elfström). Den dramatiska handlingen har Bauman aldrig fäst något avseende vid. Inte heller har han förmått att utnyttja filmens speciella uttrycksmedel för att påverka publiken. Men han ordnar situationerna så och regisserar människorna så att det blir liv -- ett lugnt men rikt liv inifrån. Och sedan fotograferar han. Lugnt och primitivt, men så att livet fastnar på celluloiden. Det är film och det är konst det också.

Flickorna är förtjusande förljugen. Inte finns det sådana cowboys och sådana bondefröknar, och inte går det till på det viset på den moderna landsbygden. Men det har Rune Waldekranz och scenarioförfattarna struntat blankt i. Här gäller det ej socialreportage, här rör man sig medvetet med schabloner -- man berättar en modern saga och vad man vill är: få liv i schablonerna! (-)

En nätt och rolig film, som kommer att gå som smör. Den friar inte till publiken, men publiken säger ja av sig själv."

AT (S Almqvist): "En riskfri film, rutinerat rar, då och då ett karlatag, ett mustigt ord, en smula spänning, en ansats till hetta, en visstump. Nödtorftigt hoptråcklat.

S. Bauman på sin mammas gata -- i de småländska hagarna åt Vimmerbyhållet. Han kan folklustspelets regler, och får fram trohjärtenheten, väljer vackra vyer med sol över, får god snits i synnerhet på bifigurer.

Han har gett sin film gemyt och rondör, det förefaller som hade han själv trivts med jobbet och fått fram vad han önskat. Högt har han inte spänt bågen. (-)

Det är hyggligt framställt, det kunde ha gjorts bättre -- en smula stämningsfullare, snabbare, rikare på roliga detaljer, lite påhittigare i förvecklingarna, med litet fler nyanser hos karaktärerna."

MT (Nils Beyer): "Det mest kuriösa med denna film är att manuskriptet författats av Rune Waldekranz. Han som så eldigt försvarat den poetiska filmen och gått till storms mot skomakarrealismen -- vad kallar han detta sitt eget opus?

Flickorna i Småland är i n t e e n s skomakarrealism. Det är en film till brädden fylld av gamla folkkomedischabloner. Men författad 'efter en roman av Karl Gunnarsson', mannen som varit cowboy i Canada och sedermera blev dräng bland svenska bönder.

I sina böcker framställer sig Gunnarsson som en hejare till karl, styv i arbetet, svår på flickor och snar till smockan, då det är fråga om skojare eller snåla och oresonliga bönder. Hans motsvarighet i filmen Gunnar Karlman är tänkt som en likadan karlakarl. Men så går man och ger rollen åt Åke Grönberg -- och borta är varje skymt av illusion. (-)

Schamyl Bauman regi och Hilmer Ekdahls foto hade sin största förtjänst i det vackra sommarväder, som de fått fram över en rad av utebilderna. Ibland glimtade det också till av det speciella baumanska gemytet. Men i sin helhet var det en mycket naiv film, och framför allt var det väl sommarstämningen, som tinade upp den decemberfrusna publiken, så att den applåderade efteråt."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Som dräng bland svenska bönder" av Gunnar Schulze (1885--1954), utgiven under pseudonymen Karl Gunnarsson, utkom 1933.

Inspelningen av Flickorna i Småland påbörjades 30.5.1945 och avslutades 24.9.1945.

Förlaga

Originaltitel Som dräng bland svenska bönder (Roman)
Författare Karl Gunnarsson


Inspelning

1945-05-30 1945-09-24
Centralstationen Stockholm Sverige
Vimmerby Sverige
Älö Oskarshamns kommun Sverige
Gisemåla Gård Torsås, Småland Sverige
AB Sandrewateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1945-12-12 Grand Stockholm Sverige 102 min
Sverigepremiär 1945-11-28 Grand Vimmerby Sverige 98 min
TV-visning 1995-08-19 TV3 Sverige
1996-03-10 TV3 Sverige
1996-12-15 TV3 Sverige
1997-02-16 TV3 Sverige
Urpremiär 1945-11-28 Grand Vimmerby Sverige 98 min
Videorelease 1998-08 Sverige 94 min
Dvd-release 2008-11-05 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Blomman
Kompositör Martin Koch (1929)
Textförfattare Martin Koch (1929)
Sångare Sickan Carlsson
Åke Grönberg
Sickan Carlsson (senare i filmen)


Originaltitel Polkan går
Kompositör Robert Ryberg (musikbearbetning 1925)
Pierre Nymar (musikbearbetning 1925)
Textförfattare Martin Nilsson (1925)


Originaltitel Sommarfox
Kompositör Andrew Walter


Originaltitel Schottisfröjd
Kompositör Andrew Walter (1944)
Textförfattare Tord-Erik Wetterberg (1944)


Originaltitel Nya Värmlandsvalsen
Kompositör Carl Jularbo (1939)


Originaltitel Slow-fox
Kompositör Andrew Walter


Originaltitel Tangomelodi
Kompositör Andrew Walter


Originaltitel Flickorna i Småland
Kompositör Fridolf Lundberg (1913)
Textförfattare Karl Williams (1910)
Sångare Sickan Carlsson


Originaltitel Tattare-Emma
Kompositör Jeremias i Tröstlösa (1907)
Textförfattare Jeremias i Tröstlösa (1907)
Sångare Åke Grönberg


Originaltitel Bröllopet på Ulfåsa. Bröllopsmarsch
Kompositör August Söderman (1865)


Ämnesord

Bonde
Bondgårdar
Bröllop
Cowboys
Doping
Drängar
Hästhandlare
Marknad
Piga
Rättare
Småland
Stockholm
Stockholms Central
Stölder
Tattare
Vimmerby
Älö

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2687


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2687


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?