Grundfakta

Media (115 st)

Originaltitel I dödens väntrum
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-02-11

Medverkande

Viveca Lindfors
Vellamo Toivonen, finsk pianist

Hasse Ekman
Vilhelm Canitz, doktor i litteratur

Erik "Bullen" Berglund
doktor Lautensack, överläkare vid Agra sanatorium

Stig Järrel
Martin Dahlberg, patient

Bengt Ekerot
tjuven, tysk patient

Ronald de Wolfe
Frank Graham, engelsk patient

Visa alla medverkande

Handling

Doktor Vilhelm Canitz stiger av tåget på järnvägsstationen i Lugano. Han skall till ett sanatorium för lungsjuka. En chaufför möter på stationen med en bil. En annan patient, Frank...

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritiker erkände ambitionen bakom I dödens väntrum men få tyckte att det blivit någon riktigt bra film. Man får en känsla av att vissa kritiker tyckte ganska illa om filmen,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-ljud

Medverkande

Viveca Lindfors Vellamo Toivonen, finsk pianist
Hasse Ekman Vilhelm Canitz, doktor i litteratur
Erik "Bullen" Berglund doktor Lautensack, överläkare vid Agra sanatorium
Stig Järrel Martin Dahlberg, patient
Bengt Ekerot tjuven, tysk patient
Ronald de Wolfe Frank Graham, engelsk patient
Sven Bertil Norberg monsieur Defie, fransk patient
Albert Gaubier dansören på nattklubben i Milano
Juanita dansösen på nattklubben
- Ej krediterade:
Liselotte Klingemann fröken König, kvinnan i sanatoriets reception
Willy Carpelan Hugo, vaktmästare
Egon Kötting Karl, chauffören
Nils Edwall den unge italienske mannen på nattklubben
Dagmar Grünberg italienarens flicka
Eric Pattison engelsk patient på liggaltanen
Gaby Douillard fransk (manlig) patient på liggaltanen
Bertil Alvar Magnét patient på liggaltanen
Silvia Tomba syster Maria
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Joel Berglund Hjalmar Tingstedt, tenorsångare, patient (bortklippt)
Ingrid Luterkort den svenska kvinnan på tåget (bortklippt)
Börje Mellvig hennes man (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Terrafilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1946
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2015
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Doktor Vilhelm Canitz stiger av tåget på järnvägsstationen i Lugano. Han skall till ett sanatorium för lungsjuka. En chaufför möter på stationen med en bil. En annan patient, Frank Graham, kommer samtidigt med Canitz. Graham har varit på sanatoriet ett flertal gånger.

Det är uppenbart att Canitz inte tror att han är speciellt sjuk. Han tar det hela mer som en "semester". Till bilen kommer även Vellamo Toivonen. Hon kommer tillbaka från en av sina förbjudna utflykter från sanatoriet.

De möts vid framkomsten av dvärgen Hugo. Överläkaren, doktor Lautensack, grälar på Vellamo. Canitz uppmanas att gå in på sitt rum och lägga sig. Vilhelm verkar förvånad över att han behandlas som om vore han allvarligt sjuk.

En annan patient, Martin Dahlberg, kommer in till Vilhelm på natten. Dahlberg har legat på sanatoriet i sju år. Han berättar att hittills har bara två svenskar lämnat sanatoriet, båda döda.

Vilhelm får till slut veta av överläkaren att han är svårt sjuk. Han, Dahlberg och en tredje patient, Tingstedt, smiter ut tillsammans med Vellamo. De besöker en restaurang tillsammans. Det vilar en viss desperation över hela restaurangbesöket. Vellamo spelar på restaurangens piano. Det visar sig att hon varit konsertpianist. En känsla av samhörighet växer fram mellan Vellamo och Vilhelm.

Vellamo får i princip reda på att hon skall dö. Hon vill få tillstånd att spela piano på sanatoriet. Vellamo smyger sig in på Vilhelms rum. De samtalar intensivt. Båda har en känsla av att de aldrig riktigt levat. Det har bara blivit böcker och musik; ett konstlat liv. De blir snabbt mycket förälskade i varandra. Vellamo skäller ut Vilhelm för att han saknar ambitionen att bli frisk.

Vellamo får veta att Vilhelm är mycket sjuk. Hon uppmanas att lämna honom i fred. Canitz opereras och tillfrisknar långsamt. Toivonen avlider. Canitz får så småningom lämna sjukhuset med -- som han säger -- en betydligt ödmjukare inställning till livet och människorna. (Bearbetning av manuskript.)

Censur / granskning

Censurnummer 69700
Datum 1946-01-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2505 meter
Kommentar Aktindelning: 525-470-540-520-450 = 2505 meter - 92 minuter. Aktlängder: 525, 470, 540, 520, 450.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2505 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritiker erkände ambitionen bakom I dödens väntrum men få tyckte att det blivit någon riktigt bra film. Man får en känsla av att vissa kritiker tyckte ganska illa om filmen, men att de kände som Pavane i BLM: "Det är synd att det skall ligga så pass mycket ambition bakom I dödens väntrum -- man kan inte riktigt tillåta sig att tycka så illa om den, som man skulle vilja."

De flesta frågade sig vad Hasse Ekman åsyftat med filmen. Robin Hood i StT: "I dödens väntrum talas om väsentliga ting på ett nästan oväsentligt, ibland nästan likgiltigt sätt.

(-) När man sett filmen frågar man sig: vad har Hasse Ekman egentligen velat? Ge ett reportage av sanatorielivet, opponera mot läkarnas opsykologiska sätt att behandla de sjuka? Eller skildra en kärlekshistoria?

Som reportage är I dödens väntrum rätt futtig. Den italienska miljön utnyttjas sparsamt, likaså de olika patienttyperna, deras liggverandor och diskussioner.

(-) Kärlekshistorien åter, de bröstsjukas psykologi, har Hasse Ekman inte varit vuxen. Järrel har en utmärkt mask (kan man vara så alkoholiserad på ett förstklassigt lungsanatorium?) (-).

(-) Man kan inte skaka av sig intrycket att detta ämne knappast passar för film och att regissören Hasse Ekman behandlat det utan inre inspiration."

Lill i SvD förvånade sig liksom andra kritiker över miljöskildringen i filmen: "Det händer inte bara att man förvånar sig t ex över den absoluta frånvaron av så nödvändiga personager som sjukhusbiträden i sanatoriet, över att musiksalongen förlagts i omedelbar närhet till undersökningsrummen och användes mitt under läkarnas arbetstid och över att det vardagliga ingrepp som kallas att lägga gas här beskrives som 'operation'."

Av skådespelarna får Viveca Lindfors och Hasse Ekman med vissa reservationer beröm för sina insatser. Några kritiker hade invändningar mot Viveca Lindfors spelande döende: "(-) Att det för patienterna gäller liv och död förstår man ju, men det känns inte, allra minst när man får se Viveca Lindfors ligga döende och tigga högre makter om att få leva. Hon är underbart vacker. Men hon ser ut som hälsan själv" (Nils Beyer i MT).

Kommentar Svensk filmografi

Sven Stolpes roman "I dödens väntrum" utkom 1930.

Sven Stolpe hävdade på ett relativt sent stadium av filmens tillblivelse att det från början varit meningen att han inte bara skulle medverkat med en i synopsisform utförd bearbetning för film av romanen utan att han även skulle skriva det slutliga scenariot. Detta kom emellertid aldrig till stånd under medverkan av honom och när han senare tog del av Hasse Ekmans och Walter Ljungquists scenario, protesterade han offentligt då han ansåg att man ändrat för mycket av det för honom väsentliga i hans bok. Detta gav upphov till en s k "affär" mellan författare och producent, som så ofta vidhängt svensk film. I AT (13.1.1946) finns en sammanfattning av de skäl som gjorde att Sven Stolpe drog sig ur inspelningen: "1) Därför att Ekman och Ljungquist lagt in en kärleksdialog om 'alptoppar i solsken' etc. som är 'pekoralistisk'. 2) Därför att samma herrar lagt in en lika tokig dialog om 'doktorer som spelar pingpong'. 3) Därför att den brutala dödsscenen icke är gjord av honom. 4) Därför att filmen bara tar med första hälften av boken och ingenting säger om Gisèle (Vellamos kontrastfigur), hjältens fördjupning, den religiösa upplevelsen etc."

Filmens producent, Lorens Marmstedt, konstaterar dock i samma artikel: "Att Stolpe nu 'stryker sitt namn som scenarioförfattare' är löst prat, då han aldrig angivits vara någon scenarioförfattare, ännu mindre författat något scenario till denna film. 'Men', slutar herr Marmstedt, 'i övrigt är jag mycket god vän med Sven Stolpe och befinner hans faibless för att väcka all uppståndelse han förmår kring sina litterära bedrifter vara en högst förtjusande och avundsvärd egenskap."'

Ett avsnitt ur filmen ingick i Fram för lilla Terra -- intern jubileumsfilm för Terrafilm (1938--1948), ej offentligt visad. Avsnitt ur filmen ingick även i Dårskapens hus, en kavalkadfilm med avsnitt ur 17 Hasse Ekman-filmer från 40-talet. Filmen, som producerades av Terrafilm i regi av Hasse Ekman själv, fick premiär 22.2.1951.

Exteriörscenerna i I dödens väntrum spelades in i Schweiz under första hälften av september 1945, medan interiörerna inspelades (i Sverige) under tiden 8.10. till 23.11.1945. Efter att ha avslutat I dödens väntrum avreste Viveca Lindfors till Hollywood där hon skrivit kontrakt med Warner Bros. Hon återvände till Sverige våren 1949 för titelrollen i Singoalla (1949/30).

Förlaga

Originaltitel I dödens väntrum (Roman)
Författare Sven Stolpe


Inspelning

Sverige 1945-10-08 1945-11-23
Schweiz (första halvan av september - exteriörer i Schweiz) 1945-09 1945-09
AB Sandrew-Ateljéerna (Lästmakargatan 18) Stockholm Sverige
AB Sandrew-Ateljéerna (Novilla, Djurgården) Stockholm Sverige
Imagoateljén Stocksund Sverige
Södersjukhuset Stockholm Sverige
Agra sanatorium nära Castagnola Lugano Schweiz

Visningar

Sverigepremiär 1946-02-11 Palladium Malmö Sverige 92 min
1946-02-11 Royal Stockholm Sverige 92 min
TV-visning 2005-04-04 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1946-02-11 Palladium Malmö Sverige 92 min
1946-02-11 Royal Stockholm Sverige 92 min
TV-visning 2008-09-30 SVT1 Sverige 87 min
2011-05-25 SVT1 Sverige
2012-09-25 SVT1 Sverige
2015-11-10 SVT1 Sverige
Dvd-release 2015-09-14 Sverige
TV-visning 2018-10-16 SVT1 Sverige
2018-10-16 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Latinsk dödsmässa ur den katolska liturgin
Sångare - (okänd manlig sångare)


Originaltitel Ma bella mia Maria
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1946)
Textförfattare Kjell Löwenadler (1946)
Sångare Joel Berglund (dubbar en italiensk statist)


Originaltitel Tango Jalousie
Kompositör Jacob Gade (1925)


Originaltitel Etyd, piano, op. 10, nr 12, c-moll. Sats 3
Kompositör Frédéric Chopin (1831)
Instrumentalist Viveca Lindfors (dubbad på piano av ?)


Originaltitel Improvisation (Kraitschik)
Kompositör Zelik Kraitschik
Instrumentalist Viveca Lindfors (dubbad på piano av ?)


Originaltitel Polonäs-fantasi, piano, op. 61, Ass-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1845)
Instrumentalist Viveca Lindfors (dubbad på piano av ?)


Originaltitel Romans, piano, op. 24, nr 9, Dess-dur
Kompositör Jean Sibelius (1903)
Instrumentalist Viveca Lindfors (dubbad på piano av ?)


Originaltitel Rapsodi, piano, op. 79, nr 2, g-moll
Kompositör Johannes Brahms (1892)


Ämnesord

Alperna
Dans
Dödsbädd
Lugano
Lungsjuk
Läkare
Patient
Pianon
Restauranger
Sanatorier
Schweiz
Tbc

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2494


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2500


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2500


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel I dödens väntrum.
Omfång 153 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel I dödens väntrum.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel I dödens väntrum.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I dödens väntrum. Dialogscenario. Av Hasse Ekman och Walter Ljungqvist efter Sven Stolpes roman.
Omfång 110 s. Rollista och miljölista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I dödens väntrum. Dialogscenario.
Omfång 112 s. Översikt, rollista och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel I dödens väntrum.
Omfång 118 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I dödens väntrum. Dialogscenario. Av Hasse Ekman och Walter Ljungqvist efter Sven Stolpes roman.
Omfång 110 s. Roll- och miljölista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?