Grundfakta

Media (174 st)

Originaltitel Kris
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-02-25

Medverkande

Inga Landgré
Nelly, 18 år

Stig Olin
Jack, skådespelare

Marianne Löfgren
Jenny, Nellys mor, Jacks älskarinna, ägare till skönhetssalongen Maison Jeannie

Dagny Lind
fröken Ingeborg Johnson, Nellys fostermor, pianolärarinna

Allan Bohlin
Ulf, kallad Uffe, veterinär, inneboende hos fröken Ingeborg

Ernst Eklund
Ingeborgs farbror Edvard, läkare

Visa alla medverkande

Handling

Fröken Ingeborg Johnson bor i en småstad. Hon försörjer sig bl a genom att ge pianolektioner och på att hyra ut ett rum till en ung veterinär, Ulf. Ingeborg har en fosterdotter,...

Visa hela handlingen

Press

Man kan utan överdrift påstå att Ingmar Bergmans första film splittrade kritikerna. Några tyckte mycket om filmen och såg den som något nytt och djärvt inom svensk film, andra tyckte...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Inga Landgré Nelly, 18 år
Stig Olin Jack, skådespelare
Marianne Löfgren Jenny, Nellys mor, Jacks älskarinna, ägare till skönhetssalongen Maison Jeannie
Dagny Lind fröken Ingeborg Johnson, Nellys fostermor, pianolärarinna
Allan Bohlin Ulf, kallad Uffe, veterinär, inneboende hos fröken Ingeborg
Ernst Eklund Ingeborgs farbror Edvard, läkare
Signe Wirff Jessie, Ingeborgs moster
- Ej krediterade:
Svea Holst Malin, städerska hos Ingeborg
Arne Lindblad borgmästaren
Julia Cæsar borgmästarinnan
Siv Thulin biträde i skönhetssalongen
Anna-Lisa Baude kund i skönhetssalongen som får ansiktsbehandling
Karl Erik Flens Nellys balkavaljer
Sture Ericson hornblåsaren på balen
Margit Andelius stadskamrerns fru på balen
Carin Cederström den yngre kvinnan i sovkupén
Mona Geijer-Falkner den äldre kvinnan i sovkupén
Dagmar Olsson sångerskan på balen
Wiktor "Kulörten" Andersson trumpetaren på balen
Gus Dahlström bastubaspelaren på balen
John Melin tvärflöjtspelaren på balen
Holger Höglund klarinettspelaren och orkesterledaren på balen
Ulf Johanson pianisten på balen
Hariette Garellick en kund på skönhetssalongen
Monica Schildt ett biträde i skönhetssalongen
Singoalla Lundbäck zigenerskan på järnvägsstationen
K. Koykull en herre på gatan
John W. Björling en herre på gatan
Per Hugo Jacobsson en herre på gatan
Nils Hultgren en herre på gatan
Erik Liebel en man på skönhetssalongen
Hjördis Gille en dam på konditoriet
Rune Ottoson en ung man på balen
Brita Billsten en flicka på balen
Gudrun Stäck en flicka på balen
Maud Hyttenberg en flicka på balen
Ullastina Rettig en flicka på balen
Gustaf Hedström en man på balen
Hortensia Hedström en kvinna på balen
Otto Adelby en man på balen
Hanna Adelby en kvinna på balen
Oscar Heurlin en man på balen
Gösta Qvist en man på balen
Manetta Ryberg en kvinna på balen
- Ej identifierad:
Erik Forslund en herre på balen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1946
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Fröken Ingeborg Johnson bor i en småstad. Hon försörjer sig bl a genom att ge pianolektioner och på att hyra ut ett rum till en ung veterinär, Ulf.

Ingeborg har en fosterdotter, Nelly, som varit hos henne sedan hon var liten. Nelly är nu 18 år och uppvaktas av Ulf. Nelly upplever dock Ulf mer som en snäll gammal farbror än som en tänkbar äktenskapspartner.

Det skall hållas en välgörenhetsbal på Stadshotellet i den lilla staden, vilket gläder Nelly oerhört. Det skall nämligen bli hennes första bal. Ingeborg har hela tiden stora ekonomiska problem, men lyckas trots detta skrapa ihop pengar och köpa en ny klänning åt Nelly.

Nelly har emellertid, utan att Ingeborg vet om det, skrivit till sin riktiga mor -- Jenny -- som har en skönhetssalong i Stockholm. Jenny skickar henne en söt och exklusiv klänning som Nelly använder på balen i stället för den som Ingeborg köpt.

Samma dag som balen går av stapeln kommer Jenny resande för att hämta hem sin dotter. Ingeborg blir förtvivlad när hon inser att hon måste lämna ifrån sig Nelly.

Jenny har en älskare -- Jack -- en ung skådespelare utan engagemang, en degenererad och desperat människa som Jenny tagit hand om. Jack behandlar Jenny på ett fruktansvärt nedlåtande sätt.

På balen lyckas Jack få Nelly att dricka sprit och blir sedan närgången mot henne. Ulf blir vittne till detta och lyckas "rädda" Nelly. Nelly uppträder mycket chockerande under balen, och "hela stan" pratar efteråt om vad som försiggått. Nelly beslutar sig för att följa med sin mor och börja arbeta på skönhetssalongen.

Jack stryker hela tiden omkring Nelly och försöker förföra henne med sin dekadenta charm. Till slut lyckas han en kväll i skönhetssalongen och Jenny blir vittne till vad som sker. Jack, som länge hotat att ta livet av sig utan att någon tagit honom på allvar, gör nu slag i saken och går ut på gatan och skjuter sig.

Nelly blir chockad och återvänder till Ingeborg. Som en trofast vän som aldrig gett upp hoppet träder Ulf in vid hennes sida och nu accepterar Nelly honom. Ingeborg, som lider av en obotlig sjukdom, har i sin läkare haft en trogen vän under Nellys frånvaro. Även nu står han trofast vid hennes sida. Livet i den lilla staden flyter lugnt vidare.

Censur / granskning

Censurnummer 69774
Datum 1963
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2540 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 69774
Datum 1946-02-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2555 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 570-450-550-525-460 = 2555 m - 93 minuter. Visningskopiorna förkortades (akt 1) av bolaget till 2540 meter - 93 minuter (aktlängder: 555-450-550-525-460 = 2540 m). Aktlängder: 570, 450, 550, 525, 460.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2540 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Man kan utan överdrift påstå att Ingmar Bergmans första film splittrade kritikerna. Några tyckte mycket om filmen och såg den som något nytt och djärvt inom svensk film, andra tyckte att det var bland det sämsta de sett.

U Sm i SvD: "Ingmar Bergmans Kris är en djärvt realistisk, intelligent analyserande, intensiv och spänningsfylld berättelse om fullkomligt vardagliga saker. (-)

Det enkla dramat återges i ett sugande tempo och med ett överflöd av intensivt stämningsskapande detaljer. Filmen rymmer scener, som utan vidare måste sägas stå på höjden av vad man har sett presteras i filmväg. Dit hör kanske framför allt de inledande scenerna, särskilt Jacks ankomst till landsortsstaden, hans möte med Jenny på hotellrummet och hans exaltation under och efter småstadsbalen. (-)

Regissörens val av skådespelare är på sitt sätt lika beundransvärt som deras egna spelprestationer. (-)

Gösta Rooslings distinkta och orädda foto och Erland von Kochs diskreta och suggestiva musikbeledsagning är också värda beröm. Kris är med andra ord en upplevelse. Man är tacksam för att det görs sådan film. Och för att den görs i Sverige."

Inte lika entusiastiska, men ändå mycket positiva tongångar möter man i Expr, StT och DN. Dessa tre tidningar hälsar Ingmar Bergman som något nytt och hoppfullt inom svensk film.

Bang i DN: "Det förefaller mig som om Ingmar Bergman här vore svaret på den bön, att inte säga det med åren allt otåligare tjat, som höjts för svensk films räkning. Vad den behöver är personligheter som håller ihop verken, har det sagts; vi måste komma ifrån denna filmtillverkning i rutigt och randigt med femton kockar, som sneglar åt publiken. (-)

Kris är utan tvekan det längsta, djärvaste och målmedvetnaste klivet upp ur ankdammen som svensk film gjort på länge."

Klart negativ är Georg Svensson i BLM: "Undertecknad måste för sin del säga att han sällan sett något mera misslyckat, förljuget och tråkigt.

Kris har givetsvis beredvilligt inordnats under begreppet experimenterande. Vari ligger då experimentet? Inte kan det vara i handlingen, för den är inte mera experimentbetonad än vilken Hela Världen novell eller vilket svenskt filmpekoral som helst. (-)

Nej, handlingen är vid Gud inte experimenterande, det har tydligen också Ingmar Bergman insett, eftersom han ansträngt sig så påtagligt att göra figurerna intressantare än de tål vid. (-)

Det finns något tygellöst, nervöst obehärskat i Bergmans fantasi som gör ett oroande intryck. Han kastas från den ena överdriften till den andra och tycks vara oförmögen att hålla ett andligt normalläge. (-)

Vad svensk film behöver är inte i första hand experimentatorer, utan intelligent, förnuftigt folk som kan ge oss levande människor och väsentliga konflikter."

Filmson i AB representerar den grupp tidningar -- bl a Arbetaren, AT och MT -- som fann positiva sidor hos filmen men inte kunde betrakta den som ett fullödigt konstverk. Filmson: "Nästan är ordet för Kris, den är nästan vad som helst men bara nästan, nästan en framgång och nästan ett fiasko. Det finns så mycket som är bra, ja, lysande i filmen, riktigt tänkt och skickligt utfört, men det gör bara att man blir dubbelt förargad över det som är omoget och misslyckat och lämnar filmen med en känsla av otillfredsställelse. (-)

Men hela tiden blir det innehållsrika, fascinerande bilder som är lysande i och för sig. En vacker dag lär Ingmar Bergman sig konsten att foga dem samman till en logisk helhet."

Stig Olin, Dagny Lind, Inga Landgré och Marianne Löfgren får genomgående god kritik för sina prestationer. Bang i DN: "Det är utan vidare en stor och svår roll; Stig Olin går fram i sömngångarsäker konstnärlig balansgång och bevisar med ett slag att han är en av våra allra främsta yngre karaktärsskådespelare. Han har magnetism. (-)

Men för filmpubliken är hon (Dagny Lind) ny, och efter denna hennes framställning av pianolärarinnan Ingeborg, flickan Nellys fostermor, torde kravet på täta återseenden bli starkt. (-)

Inga Landgré som Nelly är också allt vad man väntat sig av henne, flickljuv med karaktär, 75 procent småstad och 25 procent vildfågel, men hon bör kanske akta sig litet för att åka upp i sceneffekter i replikerna. Och så har äntligen Marianne Löfgren fått en roll där hon får ge med full generositet ur sitt konstnärskap!"

Kommentar Svensk filmografi

Leck Fischer (1904--1956) var en dansk författare, som inte bara skrev ett antal pjäser, som med stor framgång spelats även i Sverige och filmats i Danmark, utan under åren 1941--50 flitigt medarbetade som manuskriptförfattare inom dansk film. Teaterpjäsen "Moderhjertet", som senare omarbetades till hörspel och som sådant uppfördes i dansk radio 1946 men vare sig i sin teater- eller radioversion blivit tryckt, hade som "Modershjärtat" och i regi av Edvin Ingberg sin inofficiella urpremiär i december 1943 vid en av Svenska teaterns i Helsingfors föreställningar för de finlandssvenska truppförbanden vid fronten på Karelska näset. Den officiella urpremiären följde 4.1.1944 under teaterns fortsatta turné i finska landsorten.

Svensk Filmindustri köpte filmrätten till Leck Fischers pjäs, som nu av författaren döpts om till "Moderdyret", i april 1944. Först planerade man en annan regissör för filmen, men i början av juni 1945 fick Ingmar Bergman uppdraget att utarbeta ett filmmanuskript, med vilket han skulle få debutera som filmregissör. Inspelningen startade de första dagarna i juli 1945 och avslutades sista veckan i augusti. Filmen hade ett stort antal exteriörscener, vilka spelades in i Hedemora. (GW)

Kris var Ingmar Bergmans debut som regissör. Tidigare hade han skrivit manuskriptet till Hets (1944/28), vars positiva mottagande gjorde att Ingmar Bergman redan före sin första egna film skapat sig ett namn i filmvärlden.

Om sin debutfilm uttalade sig Ingmar Bergman i samband med Cinemateket/Filmklubbens retrospektiv 1973: "Kris är min första film. Om någon hade bett mig filmatisera telefonkatalogen så hade jag gjort det. Resultatet hade möjligen blivit något bättre. Jag visste ingenting, kunde ingenting och kände mig som en galen katt i en garnhärva."

Under rubriken "Debatt om Kris" publicerade Biografbladet i nr 1942/2, s. 114--120, tre belysande illustrerade, analyserande inlägg för och emot filmen.

Förlaga

Originaltitel Moderhjertet (Pjäs)
Författare Leck Fischer


Inspelning

1945-07-04 1945-08-31
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Hedemora Sverige (bl.a. - exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1946-02-25 Palladium Helsingborg Sverige 93 min
1946-02-25 Spegeln Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1995-03-06 Kanal 1 Sverige
Urpremiär 1946-02-25 Palladium Helsingborg Sverige 93 min
1946-02-25 Spegeln Stockholm Sverige 93 min
Cinemateksvisning 2018-01-10 Filmhuset Stockholm Sverige
FIAF-visning 2018-01-06 British Film Institute London Storbritannien
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-02-18 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-07-17 Babylon Berlin Tyskland
2018-06-28 Metropolis Hamburg Tyskland
FIAF-visning 2018-04-04 Filmoteca Española Madrid Spanien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-10-05 IFF Kinenova, Macedonian Cinematheque Skopje Makedonien

Musikstycken

Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss d.y. (1867)


Originaltitel Frühlingsstimmen, op. 410
Kompositör Johann Strauss d.y. (1882)


Originaltitel Rosen aus dem Süden, vals, op. 388
Kompositör Johann Strauss d.y. (1880)


Originaltitel Il bacio
Kompositör Luigi Arditi (1860)
Textförfattare Gottardo Aldighieri (italiensk text 1860)
Sångare Dagmar Olsson (dubbad av ?)


Originaltitel Jitterbug
Kompositör Charlie Norman


Ämnesord

Bal
Dans
Fosterbarn
Förförelse
Föräldrar och barn
Hedemora
Klänning
Knivar
Pianon
Pistoler
Självmord
Skådespelare
Skönhetssalonger
Slagsmål
Småstad motsatt storstad
Stadshotell
Veterinärer
Välgörenhet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2526


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2538


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2522


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2526


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2540


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2522


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2540


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mitt barn är mitt. Manuskript nr IV. Av Ingmar Bergman. May-June 1945.
Omfång 161 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kris. Manuskript: Ingmar Bergman efter en pjäs av Leck Fischer.
Omfång 27 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Krise.
Omfång 18 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mitt barn är mitt. Manuskript nr IV. Av Ingmar Bergman. May-June 1945.
Omfång 160 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Krise.
Omfång 17 s. + 2 s. Produktionsuppgifter , rollista och synopsis ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Krise.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Crisis.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Censurbeskrivning.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?