Grundfakta

Media (79 st)

Originaltitel Krigsmans erinran
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-08-15

Medverkande

Elof Ahrle
Jocke Svensson

Birgit Tengroth
Sickan, Jockes kvinna

Gunnar Björnstrand
Knut Löfgren, spårvagnsförare, furir

Harriett Philipson
Eva, Jockes och Sickans dotter

Bengt Eklund
Walterson, präst

Sven-Eric Carlsson
Svenne, Evas pojkvän

Visa alla medverkande

Handling

Jocke Svensson, en beredskapsinkallad medelålders man, taxichaufför i det civila, har fått permission. Glad och förväntansfull reser han med tåg hem till dotter Eva och hennes mor Sickan,...

Visa hela handlingen

Press

StT (Movie): " Ja, så blev det också filmsuccé för Herbert Grevenius' Krigsmans erinran -- efter stora scen- och radioframgångar. Ty även om man i filmen saknar åtskilligt av den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Elof Ahrle Jocke Svensson
Birgit Tengroth Sickan, Jockes kvinna
Gunnar Björnstrand Knut Löfgren, spårvagnsförare, furir
Harriett Philipson Eva, Jockes och Sickans dotter
Bengt Eklund Walterson, präst
Sven-Eric Carlsson Svenne, Evas pojkvän
Naemi Briese Margit Andersson, sömmerska
Ulf Palme Jerka, arrestant
Artur Rolén förvaltaren
Josua Bengtson Lundin, droskägare
Åke Fridell Åkesson, stallfurir
- Ej krediterade:
Ivar Kåge kyrkoherden
David Erikson Persson, Löfgrens värd
Lillie Wästfeldt fru Persson
Torsten Bergström majoren
Anders Andelius skrivbiträde
Ewert Ellman furir
Rune Ottoson furir
Ulla Åkerhielm en dam på tåget
Rune Stylander polis
Torsten Lilliecrona Mayer, kock
John Melin tjock kock
Nils Hallberg stallkarl
Ingemar Holde stallkarl
Keve Hjelm stallkarl
Stig Malmroos stallkarl
Arne Källerud en berusad man på gatan
Georg Skarstedt en man i bastun
Verner Oakland en man i bastun
Börje Mellvig trafikledare
Ivar Wahlgren granne i trappan
Hanny Schedin granne i trappan
Ellman Carlsson granne i trappan
Sture Fröberg granne i trappan
Gottfrid Holde granne i trappan
Bengt Lindén granne i trappan
Nils Ekman taxichaufför vid krocken
Nils Nordståhl spårvagnsförare vid krocken
Sten Larsson beredskapsman
Uno Stenholm beredskapsman/TT-röst i radio
Per-Axel Arosenius beredskapsman
Sven Ericsson malaj som sopar på regementsexpeditionen
Manetta Ryberg Margit
Oscar Heurlin granne i trappan

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1947
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Jocke Svensson, en beredskapsinkallad medelålders man, taxichaufför i det civila, har fått permission. Glad och förväntansfull reser han med tåg hem till dotter Eva och hennes mor Sickan, som han levt med i många år utan att de gift sig.

Framme i Stockholm ringer Jocke hem och aviserar sin ankomst. Om ett par timmar ska han dyka upp. Han beger sig sedan till sin arbetsgivare, där han lyfter ett förskott, och fortsätter vidare till Sportpalatset, där han i bastun har stämt möte med pastor Valterson.

Sickan känner ingen större entusiasm över att Jocke strax ska komma hem. Hon har den senaste tiden uppvaktats av den stilige spårvagnsmannen och fänriken Löfgren, inneboende hos en granne i huset, och sett fram emot en afton tillsammans med honom.

Eva däremot blir spontant glad, när Jocke dyker upp. Men hon har inte tid att stanna hemma. Hon har stämt möte med en pojkvän, Svenne -- samtidigt som hon i sitt inre kämpar för att komma över en olycklig, omöjlig kärlek.

Jocke har kommit hem för att gifta sig. Men Sickan är kallsinnig och svarar omedelbart nej. Har jag inte dugt förut . . ., säger hon, nu vill jag ha min frihet.

På väg till mötet med Svenne stöter Eva ihop med pastor Valterson. De talar på en gång blygt och vänskapligt med varandra. Han berättar att han ska gå hem till henne för att viga hennes föräldrar.

Sickan berättar för Jocke, att hon umgås med Löfgren. När Jocke frågar, om det varit något mellan dem, ringer det på dörren och Löfgren träder i fänriksuniform in i lägenheten. Jocke bjuder honom på en sup, som han rakryggad sväljer -- varpå han faller ihop och stönar: Ättika! Dig bjuder jag inte på brännvin, förklarar Jocke, det är för din skull jag inte har egna droskrättigheter. Men det är ju en sak som hände för tio år sedan, invänder Löfgren.

När pastor Valterson kommer, tar Jocke sitt gevär och kör ut alla.

På kvällen meddelas i radio att alla hempermitterade omedelbart ska inställa sig på sina förband.

Jocke frågar efter Löfgren hos Spårvägen och får veta att han ska börja arbeta klockan 5. Senare på natten hittar pastor Valterson Jocke på ett café. Valterson, som själv fått inkallelseorder, följer med Jocke hem.

Sickan är hemma hos Löfgren. Han sover. Hon är vaken. Hon får syn på ett brev -- till furir Löfgren.

Valterson berättar för Jocke, att Löfgren är furir, inte fänrik. Han klarade inte skolan. Men han var så säker på sin sak att han lät sy officersuniformen.

Eva kommer hem för att byta. Hon ska strax gå igen för att ta en tidig kanottur med Svenne. Vet du vem hon försöker glömma, säger Jocke till Valterson. Det är gement, skriker Eva och rusar i väg.

Eva och Valterson talar med varandra vid Västerbrons fäste. Han säger att också han försöker glömma någon i föreningen, där de lärde känna varandra. Eva går i väg till Svenne, som sitter och väntar i sin kanot.

Sickan har kommit hem till Jocke. De grälar, när Löfgren kommer smygande med Sickans väska, som hon glömt hos honom. Jocke upptäcker honom, och de börjar slåss. Slagsmålet fortsätter i trappuppgången inför intresserade grannar och slutar så småningom i källaren. Under tiden har Sickan sprungit efter polishjälp.

När Sickan återvänder med en polis, har Jocke och Löfgren försonats över en bit mat i Jockes kök. Hon ber dem gå, och de lyder henne.

Eva är tillsammans med Valterson. Du ska se att det ordnar sig hemma, om de får litet tid på sig, säger han.

Sickan är ensam hemma. Jocke har lämnat kvar vigselringarna. hon lägger dem i en brevlåda.

Censur / granskning

Censurnummer 72132
Datum 1947-08-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2290 meter
Kommentar Aktlängder: 550-570-570-600 = 2290 meter - 84 minuter. Aktlängder: 550, 570, 570, 600.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2290 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Movie): " Ja, så blev det också filmsuccé för Herbert Grevenius' Krigsmans erinran -- efter stora scen- och radioframgångar. Ty även om man i filmen saknar åtskilligt av den förtätade konfliktskildring, som präglade pjäsen, och skulle önskat mer av de rivande uppgörelsereplikerna med beredskapsårens avigsidor på olika fronter, så har det i alla fall blivit en film som man minns som en av årets hittills bästa. Den ger ett problem att tänka på, en ypperlig Stockholmsskildring i detaljformat, några för svensk film ovanligt ogenerat gjorda kärleksscener och så --Elof Ahrle. Och Ahrle klarar allt."

DN (C B-n): "Herbert Grevenius' rejäla och renhåriga permissionspjäs har överflyttats till filmen i Hampe Faustmans regi. En hel de av styckets kvaliteter har härvid räddats över: den intima, småborgerliga miljöteckningen, den realistiska insynen i den ogifta soldatfamiljen, känslan för fair play, den småhumoristiska soliditeten. (-)

När man bekantat sig med människorna och miljön lyckas den solida filmen inte riktigt hålla intresset vid makt: händelsernas dramatiska utveckling är förutsedd, och personagerna blir efterhand en smula veliga i sina sicksacksprång mellan samvetets och drifternas små milstolpar."

MT (-yer): "Det har inte lyckats Hampe Faustman och Herbert Grevenius att göra någon god film av Krigsmans erinran. Framför allt är scenariot illa gjort. En av pjäsens bästa egenskaper är dess koncentration -- hela handlingen utspelar sig på ett par timmar i samma rum -- men koncentrationen är i filmen upplöst i en massa ovidkommande scener och situationer, som inte för handlingen framåt ett tuppfjät. Regissören har själv känt det och -- förgäves -- sökt liva upp det hela med gags och 'kameravinklar'.

Samtidigt är tempot så trögt, att man tycker filmen aldrig vill ta slut. Till och med slagsmålet är långtråkigt. Det enda goda med filmen är att vi fått Elof Ahrles Jocke bevarad på celluloiden. Han förtjänar det. Det är hans livs roll."

Kommentar Svensk filmografi

Herbert Grevenius (f 1901) teaterpjäs "Krigsmans erinran" uruppfördes på Göteborgs stadsteater 15.9.1946 i regi (även dekor) av Knut Ström och med Harry Ahlin som Jocke, Karin Kavli som Sickan och Anders Ek som Löfgren.

I Stockholm fick pjäsen premiär på Blanche-Teatern 4.1.1947 i regi av Henrik Dyfverman med Elof Ahrle som Jocke, Ester Roeck Hansen som Sickan och Sigge Fürst som Löfgren.

Henrik Dyfverman regisserade också den radioteaterversion som sändes 19.4.1947 (repris 11.8.1947) med samma rollbesättning som på Blanche-Teatern.

"Krigsmans erinran" sändes av TV-teatern 9.3.1962 (repris 8.7.1963) i regi av Willy Peters och med Åke Grönberg som Jocke, Margaretha Krook som Sickan och Björn Gustafson som Löfgren. Inspelningen finns bevarad på videoband.

Inspelningen av Krigsmans erinran påbörjades 3.3.1947 och avslutades 3.5.1947.

Förlaga

Originaltitel Krigsmans erinran (Pjäs)
Författare Herbert Grevenius


Inspelning

1947-03-03 1947-05-23
Filmstaden Råsunda Sverige
Västerbron Stockholm Sverige
Nationalmuseum Stockholm Sverige
Söder Mälarstrand Stockholm Sverige
Fagersjö Stockholm Sverige
Vallentuna Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1947-08-15 Skandia Stockholm Sverige 84 min
TV-visning 1991-07-08 TV2 Sverige 80 min
1995-06-02 TV2 Sverige 80 min
1999-11-17 SVT1 Sverige 80 min
Urpremiär 1947-08-15 Skandia Stockholm Sverige 84 min

Musikstycken

Originaltitel Isle of Capri
Kompositör Will Grosz (1934)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (svensk text 1934)
Jimmy Kennedy (engelsk text 1934)
Sångare Elof Ahrle


Originaltitel Oh, Tomorrow Night
Kompositör Harry Carlton (1914)
Textförfattare Björn "Nalle" Halldén (officiell svensk text 1918
Anita Halldén (egentlig svensk text 1918)
Sångare Gunnar Björnstrand


Originaltitel Ach, ich hab' sie ja nur auf die Schulter geküsst. Ur Der Bettelstudent
Kompositör Carl Millöcker (1882)
Textförfattare Ernst Wallmark (svensk text 1883)
Richard Genée (tysk text 1882)
Friedrich Zell (tysk text 1882)
Sångare Elof Ahrle


Originaltitel En soldat kommer hem
Kompositör Sven Goon (1945)
Textförfattare Gus Morris (1945)
Sångare Sigge Fürst (ej i bild - grammofonskiva Odeon D 5170)


Ämnesord

Beredskap
Fagersjö
Frierier
Furir
Fänrik
Gevär
Inkallelse
Kaféer
Major
Permission
Polis
Präst
Spårvagnsförare
Stockholm Västerbron
Stockholm/Nationalmuseum
Stockholm/Sportpalatset
Sömmerskor
Taxichaufförer
Tågresa
Vallentuna
Världskriget/Andra

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2280


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2280


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Krigsmans erinran. Efter Herbert Grevenius pjäs.
Omfång 145 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Krigsmans erinran. Manus: Herbert Grevenius.
Omfång 25 s. + 1 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Warrior's admonition.
Omfång 17 s. + 2 s. Produktionsuppgifter, rollista och synopsis ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Censurbeskrivning.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Warrior's admonition.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 9
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?