Grundfakta

Media (147 st)

Originaltitel Tappa inte sugen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-12-22

Medverkande

Nils Poppe
Pelle Olsson, statist

Annalisa Ericson
Gulli von Lagerbaden

Gaby Stenberg
Sonja Lind

Ulla Sallert
Ylva Vendel

Karl-Arne Holmsten
Allan Bergner

Sigge Fürst
Albert "Abbe" Svensson

Visa alla medverkande

Handling

I en filmateljé pågår inspelning av en slagsmålsscen. Hjälten, spelad av Allan Bergner, ska med styrka göra intryck på hjältinnan, spelad av Ylva Vendel. Men Allan är inte beredd att...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Vi skall tydligen inte tappa sugen i Sverige när det gäller filmoperetter. Tidigare har vi aldrig lyckats, och Hollywoods resursrika skrämmande spöke har stått och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Nils Poppe Pelle Olsson, statist
Annalisa Ericson Gulli von Lagerbaden
Gaby Stenberg Sonja Lind
Ulla Sallert Ylva Vendel
Karl-Arne Holmsten Allan Bergner
Sigge Fürst Albert "Abbe" Svensson
Stig Järrel Valle, manusförfattare
Nils Jacobsson Rudling, filmregissör
Arne Lindblad André, klädexpert
Folke Hamrin filmbolagsdirektör
- Ej krediterade:
Ernst Brunman Jack
Carl-Axel Elfving regiassistenten
Margit Andelius direktörens sekreterare
Marie Hedeholm scriptgirlen
Wiktor "Kulörten" Andersson ateljékamrern
Nils Whiten inspicienten
Astrid Bodin städerska
Lars Ekborg Pelle Olssons granne/man i kön för utlämnande av körtillstånd
Alexander Baumgarten bartendern
Mary Rapp mannekäng
Helge Karlsson portvakt i filmateljén
Axel Isaksson man i filmateljén
Erik Rosén filmarkitekten
Karl Erik Flens Viktor
Sven Ericsson Pelle Olssons granne
Stig Grybe Pelle Olssons granne
Börje Lundh sminkören
Albert Gaubier dansören
Rune Magnusson B-ljudet
Eskil Eckert-Lundin man i ateljén som frågar om musikbandet är klart
Tryggve Jerneman man i filmateljén

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
AB Komiska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1947
Laboratorium FilmTeknik AB
Kläder SF:s kostymateljé
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

I en filmateljé pågår inspelning av en slagsmålsscen. Hjälten, spelad av Allan Bergner, ska med styrka göra intryck på hjältinnan, spelad av Ylva Vendel. Men Allan är inte beredd att ge mer än en blek antydan till fight; han vill vara presentabel också i senare scener. Regissören sliter sitt hår.

Statisten Pelle Olsson, som drömmer om filmkarriär, blixtinkallas och genomför redan i första tagningen ett slagsmål värdigt en filmhjälte -- varpå han genast rusar i väg till borgmästaren för att vigas med Gulli von Lagerbaden, som är filmskådespelerska.

I filmateljén friar Allan för snart femtielfte gången till Sonja Lind, som än en gång svarar nej. Visst älskar hon Allan, men hon står i början av sin karriär och han är dock en stor stjärna. Hon vill klättrra uppåt av egen kraft och inte med hans hjälp.

Pelles och Gullis bröllopsresa går tillbaka till ateljén, där Gulli ska göra ett sång- och dansnummer, "Två små statister". Men Gullis danspartner hittar inte kavajen som hör till danskostymen (den lånade Pelle med sig till vigseln), och i hans ställe dansar nu Pelle ut med Gulli.

Filmbolagets direktör är dock inte imponerad av Pelles prestation och ber honom försvinna -- kanske delvis beroende på att den lyckoberusade Pelle en stund tidigare hivat en blomkruka i skallen på direktören.

Nu låter sig Pelle inte nedslås så lätt. När Allan berättar att han än en gång friat förgäves till Sonja, är Pelle genast beredd att maskera sig som direktörn och ge Allan sparken. Sedan kan Sonja inte längre påstå att hans framgångar står i vägen för deras lycka.

Genom den interna högtalaranläggningen råkar Sonja höra vad Allan och Pelle planerar.

Med spelad berusning kommer Allan för att ta plats framför kameran, och strax efter gör direktören entré. Sonja har förberett sig väl och ger direktören en örfil -- varpå det dyker upp en direktör till. Det är den riktige direktören och inte Pelle som Sonja har klippt till.

Pelles och Gullis lycka störs oväntat av Abbe, Gullis f d fästman som återvänt från USA, närmare bestämt från Sing-Sing. Abbe är skräckinjagande, och Gulli presenterar Pelle som sin bror.

Sonja har blivit avskedad för sin örfil, men innan hon går skäller hon ut direktören. Han ger sig inte tid att lyssna på folk och går därför miste om en massa begåvningar. Direktören blir tagen båda av det Sonja sagt och av sättet att säga det. Nu vill han göra henne till stjärna.

Abbe kommer hem till Pelle och Gulli, och nu kommer Pelle äntligen på ett sätt att bli av med sin rival. Han lyckas med hjälp av en näsduk få tag i Abbes pistol utan att sätta fingeravtryck på den. Nu ska han skjuta sig, säger han, med detta vapen som bara bär Abbes fingeravtryck. Abbe flyr.

Sonja och Allan har nu huvudroller i samma film. Men samspelet fungerar inte. De spelar inte sina gräl, de upplever dem, säger regissören.

Pelle har lösningen på problemet: Låt Allan och Sonja spela slutscenerna först! Om de tvingas till upprepade kramar m m, leder detta säkert till försoning också i verkligheten.

Pelle demonstrear sin idé på direktören och Ylva Vendel, och på dem fungerar det utmärkt. Inom någon minut är deras omfamning mycket kärleksfull.

Pelles metod visar sig vara lika verkningsfull på Allan och Sonja. De ger varandra en lång kyss.

Bredvid dem kysser Pelle och Gulli varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 72990
Datum 1947-12-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2430 meter
Kommentar Aktlängder: 565-565-505-525-270 = 2430 meter - 89 minuter. Aktlängder: 565, 565, 505, 525, 270.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2430 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Vi skall tydligen inte tappa sugen i Sverige när det gäller filmoperetter. Tidigare har vi aldrig lyckats, och Hollywoods resursrika skrämmande spöke har stått och hånskrattat. Men här har vi en svensk filmoperett, som lyckats. Stanley Lupinos anglosaxiska menlösheter serveras med just den spelglädje, fart, skicklighet och elegans, som måste till för att en operett skall bli njutbar. Tappa inte sugen är mer än njutbar, den är bitvis mycket rolig, bitvis vacker (fotot, människorna), bitvis förvånande skicklig (de stora scenerna i filmateljén, Annalisa Ericsons och Poppes Fred Astairedans). Vilket land i dag skulle kunna göra något bättre i filmoperettväg? Hollywood förstås, men inte Frankrike, inte England. (-)

Och så Poppe! Han har denna gång tänkt igenom sin roll. Så matematiskt perfekt som Danny Kaye är han visserligen inte (upprepar sig: torkar fötterna på damsläp o dyl vid tre olika tillfällen!), men han har något som Danny Kaye saknar -- en mjuk vänlighet, en improvisationens charm, som gör hans påhittiga flugighet angenäm från filmduken. Förr var han god varieté, nu börjar han bli bra film."

MT (Erik Müller): "Tydligt är att vi kan göra sång- och musikfilmer fullt i klass med de bästa amerikanska, det konstaterar man med stor tillfredsställelse efter att ha sett och hört Tappa inte sugen. Tappa inte sugen -- Nils Poppe har för sitt vidkommande sannerligen inte gjort det, det bevisade han till full evidens på annandagskvällen. Som den energiske statisten i filmen är han verkligen i sitt esse, presterar en intensitet och spelglädje som måste rycka också den suraste med sig. I närvarande stund är Poppe utan gensägelse vår störste filmhumorist, som söker sin förebild så långt upp som hos Chaplin. (-)

Poppe är inte lika framstående manusförfattare som skådespelare och själva storyn är i och för sig inte mycket att nämna."

Expr (Mikael Katz): "Att göra en bra showfilm är nog bland det svåraste som finns för producenter utanför Hollywood. Det fordras kanske inte så mycket av den allra största Konsten, men i gengäld desto mera av kunnande, artistisk stilkänsla och det som amerikanarna med ett oöversättligt ord kallar showmanship. Tappa inte sugen är inte helt lyckad som showfilm, men den är nog det mest ambitiösa försök som gjorts i genren på länge. Och det som brister vägs väl upp av Poppes beundransvärt genomarbetade dårpillerier i känd och uppskattad stil.

Regissören Lars-Eric Kjellgren och fotografen Gunnar Fischer ska ha beröm för sin energiska vilja att åstadkomma fräscha, okonventionella bilder. Man märker också att shownumren är riktigt tänkta, fast nästan alla tyvärr tappat stinget i utförandet. Poppes och Annalisa Ericsons jacket-dans mot surrealismens gamla pålitliga och alltid effektfulla oändlighetshorisont tappar effekt på grund av den ytterligt torftiga musiken."

Kommentar Svensk filmografi

Med Tappa inte sugen debuterade Lars-Eric Kjellgren (f 1918) som regissör. De närmast följande åren skulle han fortsätta att regissera Poppe i dennes filmer, men efter hand skulle han vidga sitt register så att han när han 1959 lämnade filmverksamheten för att tillträda en fast anställning vid Sveriges Radio-TV hade 17 svenska långfilmer bakom sig.

Inspelningen av Tappa inte sugen påbörjades 8.7.1947 och avslutades 8.9.1947.

Den engelske komikern och musical-skådespelaren Stanley Lupinos (1893--1942) och kompositören Edward Horans (f 1898) musiklustspel "Lady Behave" hade urpremiär på His Majesty's Theatre i London 24.7.1941. På svenska har det vid ett flertal tillfällen framförts under titeln "Behärska dig, kvinna".

Kompositören Edward Horans musik användes inte i den svenska filmatiseringen.

Tappa inte sugen blev SF:s dyraste film under 1947, inte minst på grund av de mycket höga kostnaderna för filmrättigheterna. Filmen producerades tillsammans med det av Poppe helägda bolaget AB Komiska teatern och i avtal 29.3.1963 köpte SF av Komiska teatern all visningsrätt till Tappa inte sugen m fl Poppe-filmer att gälla fr o m 1.4.1963. (GW, BHg)

Förlaga

Originaltitel Lady Behave (Operett)
Författare Stanley Lupino (text)
Kompositör Edward Horans (musik)


Inspelning

1947-07-08 1947-08-09
Filmstaden Råsunda Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1947-12-26 China Stockholm Sverige 89 min
Sverigepremiär 1947-12-22 Palladium Borås Sverige 89 min
1947-12-22 Röda Kvarn Linköping Sverige 89 min
1947-12-22 Skandia Norrköping Sverige 89 min
1947-12-22 Svea Sundsvall Sverige 89 min
1947-12-22 Röda Kvarn Örebro Sverige 89 min
TV-visning 1982-02-15 TV1 Sverige 85 min
1992-03-03 TV2 Sverige 85 min
1996-02-16 SVT2 Sverige 85 min
2001-04-09 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1947-12-22 Palladium Borås Sverige 89 min
1947-12-22 Röda Kvarn Linköping Sverige 89 min
1947-12-22 Skandia Norrköping Sverige 89 min
1947-12-22 Svea Sundsvall Sverige 89 min
1947-12-22 Röda Kvarn Örebro Sverige 89 min

Musikstycken

Originaltitel Beguine (Harris)
Kompositör Albert Harris (1947)


Originaltitel Vad vet du om kärlek?
Kompositör Albert Harris (1947)
Textförfattare Gardar (1947)
Sångare Ulla Sallert
kör


Originaltitel Ett enda ord
Kompositör Albert Harris (1947)
Textförfattare Gardar (1947)
Sångare Gaby Stenberg
Karl-Arne Holmsten


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Två små grå statister
Kompositör Albert Harris
Textförfattare Gardar
Sångare Annalisa Ericson
Nils Poppe
Dansare Annalisa Ericson
Nils Poppe


Originaltitel Sonjas boogie woogie
Kompositör Erik Johnsson
Sångare Gaby Stenberg
Instrumentalist Gaby Stenberg (piano)


Originaltitel Foxtrot (Johnsson)
Kompositör Erik Johnsson
Dansare Gaby Stenberg


Originaltitel Jonathan
Kompositör Eskil Eckert-Lundin (1947)
Textförfattare Gardar (1947)
Sångare Gaby Stenberg
kör (scenarbetare)
Instrumentalist Gaby Stenberg (dragspel)


Originaltitel I min ensamhet
Kompositör Albert Harris (1947)
Textförfattare Gardar (1947)
Sångare Ulla Sallert


Originaltitel I en liten barkbåt
Kompositör Albert Harris (1947)
Textförfattare Fritz Gustaf (1947)
Sångare Annalisa Ericson
Nils Poppe


Originaltitel Suite Orientale
Kompositör Francis Popy (1922)


Originaltitel Torna a Surriento!
Kompositör Ernesto De Curtis (1904)
Textförfattare Giambattista De Curtis (1904)


Originaltitel Jarabe tapatío
Kompositör Jesús González Rubio
Dansare Albert Gaubier
Annalisa Ericson
kör


Originaltitel The Donkey Serenade
Kompositör Rudolf Friml (1920 "Chanson")
Textförfattare Jokern (svensk text 1938)
Chet Forrest (engelsk text 1937)
Bob Wright (engelsk text 1937)
Bearbetning Herbert Stothart (musikbearbetning 1937)
Dansare kör


Originaltitel Spansk galopp
Dansare kör


Originaltitel Fandango
Kompositör Erik Johnsson


Originaltitel Os pintinhos no terreiro
Kompositör Zequinha de Abreu (1932)
Textförfattare Eurico Barreiros
Dansare Albert Gaubier
Annalisa Ericson
kör


Originaltitel Mar
Kompositör Gabriel Ruiz
Textförfattare Jessup (svensk text 1946)
Ricardo López Méndez (spansk text)
Sångare Ulla Sallert
Dansare Annalisa Ericson
Albert Gaubier
kör


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Tappa inte sugen (1947)

Ämnesord

Borgmästare
Direktörer
Filmateljé
Filmregissörer
Filmstjärna
Frierier
Manusförfattare/film
Metafilm
Pistoler
Skådespelare
Statister
USA/Sing-Sing
Vigsel/borgerlig

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2463


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2460


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2453


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Arkivalier

Typ Textkartong
Arkivalietitel Tappa inte sugen
Storlek 232x173+288x231 mm


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Statisten.
Omfång 150 s. Miljölista (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Statisten.
Omfång 151 s. Miljölista och rollista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Tappa inte sugen.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Don´t lose heart.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Don´t lose heart.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Don´t lose heart. Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Don´t lose heart.
Omfång 29 s. + 2 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Scheutze Bumm lernt um.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Schütze Bumm lernt um.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Schütze Bumm lernt um.
Omfång 27 s. + 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?