Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (41 st)

Originaltitel Calle og Palle
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-09-06

Medverkande

Berit Lilliecrona
Angela, cirkusryttarinna

Allan Bohlin
Paul, opålitlig ung man

Hjördis Petterson
Madame Sylvia

Ib Schønberg
Bollini, cirkusdirektör

Visa alla medverkande

Handling

De båda kumpanerna Calle och Palle arbetar som assistenter vid Cirkus Bollini. Båda är på avstånd förälskade i ryttarinnan Angela, som uppvaktas av en rik men skum person, vars känslor...

Visa hela handlingen

Press

Arbetaren (A B): "En del uttänjda scener i den tyngre genren verkade störande i en fars och man behövde en stund för att komma in igen i den rätta stämningen. Filmen var kort sagt som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
Orkesterledare

Medverkande

Harald Madsen Palle
Carl Reinholdz Calle
Berit Lilliecrona Angela, cirkusryttarinna
Allan Bohlin Paul, opålitlig ung man
Hjördis Petterson Madame Sylvia
Ib Schønberg Bollini, cirkusdirektör
Gösta Holmström Erik, cirkusmusiker
Eric Malmberg Jönsson, hästhandlare
Alex Suhr Sauber, trollkonstnär
Freddy Petersen Karlsson
Douglas Håge Svensson
Sigurd Tholander Holm
George Wernerdtz stallmästare
Jens Bitch-Christensen Charlie
Harald Neble Pinelli
Hugo Franzén tågresenär

Bolag

Produktionsbolag A/S Palladium
Samproduktionsbolag AB Sandrew-Ateljéerna
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1948
Laboratorium Johan Ankerstjerne A/S

Handling

De båda kumpanerna Calle och Palle arbetar som assistenter vid Cirkus Bollini. Båda är på avstånd förälskade i ryttarinnan Angela, som uppvaktas av en rik men skum person, vars känslor hon inte alls besvarar. Angela är nämligen kär i cirkusorkesterns trumpetare, Erik.

En dag begås ett inbrott i direktör Bollinis vagn och hela cirkuskassan blir stulen. Bollini kan då inte längre hålla ihop sitt företag och de anställda skingras för alla vindar.

Calle och Palle hamnar på ett pensionat där också Angela och Erik tagit in. Den skumme beundraren från cirkusen dyker upp och lurar Angela att följa med honom till ett slott vid kusten, där han genast gör henne till sin fånge. Calle och Palle slår emellertid larm bland gästerna på pensionatet och i spetsen för en beslutsam skara bryter de sig in i slottet och lyckas efter många förvecklingar befria Angela.

Det uppdagas nu att hennes beundrare är en känd storsmugglare av guld och att det var han och hans anhängare som stal cirkuskassan. Polisen lägger vantarna på hela ligan, Angela får sin Erik, och Calle och Palle drar vidare mot nya äventyr.

Censur / granskning

Censurnummer 73920
Datum 1948-08-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2270 meter
Kommentar Speltid: 83 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2270 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Arbetaren (A B): "En del uttänjda scener i den tyngre genren verkade störande i en fars och man behövde en stund för att komma in igen i den rätta stämningen. Filmen var kort sagt som helhet ungefär medelmåttig och inte mera: man har sett både sämre och bättre. Man tycker faktiskt att den skulle ha gått att få ut mera ur detta uppslag än vad man här fått. Handlingen som utspelas i cirkusmiljö borde ha gett större variationsmöjligheter."

AT (Pierrot): "Rolf Husbergs regi är alltför valhänt för att överskyla manuskriptets brister och det är först i den stora kalabaliken det tar upp sig. Att ödsla med skådespelarkrafter som Ib Schönberg, Hjördis Pettersson och Douglas Håge i roller som intet kan ge är närmast sorgligt. Kring de två nykomlingarna som det unga paret bör vi helst dra en tystnadens slöja."

MT (H Å-m): "Rolf Husberg har en primitivt ohämmad kraft -- tydligast märkbar i slagsmålsscenerna -- som utan tvivel är en tillgång för honom inte minst som lustspelsregissör. Men han saknar sinne för valörer och nyanser."

SvD (Casper): "Och låt gå för att Palle och Calle är ganska roliga tillsammans (i varje fall oförargliga), men därutöver är det allt torftigt ställt med både det ena och andra. Själva historien om ett gäng arbetslösa cirkusartister, som avslöjar en pistolskjutande och livvaktförsedd valutajobbare, är skäligen enkel. Och enkla är också skådespelarprestationerna i andra planet. Det unga debutantparet Gösta Holmström-Berit Lilliecrona (från operabaletten) lyckades i stort sett med konststycket att inte säga en enda replik naturligt, och Allan Bohlin (vid sidan av Arnold Sjöstrand svensk films ledande filmbov) tycks numera alldeles ha tappat sugen. Hjördis Petterson, Douglas Håge och Ib Schönberg är också med men alltför periferiskt för att kunna göra sig själva rättvisa."

Kommentar Svensk filmografi

Fyrtornet och Släpvagnen, alias Carl Schenstrøm (1881--1942) och Harald Madsen (1890--1949), var ett danskt komikerpar som uppstod 1921 med Film, Flirt og forlovelse. Egentligen hade paret uppstått redan året innan, då med Aage Bendixen (1887--1973) i Madsens roll, men han avpolletterades redan efter ett par filmer.

Medan inte minst svensk film fick vidkännas en nedgångsperiod internationellt efter 1924, firade dansk film åtminstone i ekonomiskt avseende jättetriumfer tack vare Fyrtornet/Släpvagnen. Vid ljudfilmens ankomst började deras stjärna dala på ett närmast katastrofalt sätt, en sak de hade gemensamt med många stora stumfilmsnamn. De gjorde ett antal försök i tysk, österrikisk och svensk film under 1930-talet, dock utan att skörda några lagrar.

1947 tog Film-Centralen Palladium i Köpenhamn, bolaget som hade Fyrtornet/Släpvagnen att tacka för sina framgångar, initiativet till ett svenskt-danskt försök att återuppliva paret. Det blev den i Danmark inspelade Hjältar mot sin vilja/Calle og Palle, där Carl Reinholdz (1909--1973) fick ersätta den då avlidne Fyrtornet. Försöket inspirerade inte till någon efterföljd.

Inspelning

1947 1947
Palladiumateljéerna Hellerup Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1948-09-06 Olympia Stockholm Sverige 83 min
Urpremiär 1948-02-26 Palladium Köpenhamn Danmark 83 min

Musikstycken

Originaltitel Naar du ler er det Lykken
Kompositör Kai Normann Andersen
Textförfattare Børge Müller (dansk text)
Esse Björkman (svensk text)


Ämnesord

Cirkus
Cirkusdirektör
Danmark
Fyrtornet/Släpvagnen-genren
Hellerup
Slott
Smugglare
Stölder

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?