Grundfakta

Media (91 st)

Originaltitel Soldat Bom
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-12-15

Medverkande

Nils Poppe
Fabian Bom, stins i Trämåla, soldat 46 Bom

Gunnar Björnstrand
furir Berglund

Julia Cæsar
Carolina Hård, föreståndarinna för flickinternatskolan i Kråkmåla, Fabians moster

Douglas Håge
major Killman

Naima Wifstrand
översköterskan

Visa alla medverkande

Handling

Den plikttrogne stinsen på Trämåla station, Fabian Bom, lyckas få tillstånd att göra sin militärtjänst trots att han tidigare blivit frikallad på grund av hjärtfel. Anledningen till...

Visa hela handlingen

Press

AB (Alfa): "Man gör klokt i att gå till den nya Poppefilmen utan några särskilda förväntningar. I så fall blir man nämligen inte besviken. Filmen är en högst ordinär militärfars,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Nils Poppe Fabian Bom, stins i Trämåla, soldat 46 Bom
Gunnar Björnstrand furir Berglund
Julia Cæsar Carolina Hård, föreståndarinna för flickinternatskolan i Kråkmåla, Fabians moster
Douglas Håge major Killman
Inga Landgré Agnes
Naima Wifstrand översköterskan
Gunnel Wadner Gabriella, major Killmans brorsdotter, sjuksköterska
Gösta Cederlund översten
Ludde Juberg Zakarias, stationskarl
Åke Jensen Allan Forsberg, löjtnant
Nils Hallberg Joker-Kalle, rekryt
Nils Jacobsson militärläkaren
Karl Erik Flens korpral
- Ej krediterade:
Rune Andréasson Lillebror, rekryt
Anders Andelius Rödluvan, rekryt
Rune Ottoson Kandidaten, rekryt
Georg Adelly Fiffikus, rekryt
Rolf Bergström Melankolikern, rekryt
Margreth Weivers receptionssköterska
Ulla Andreasson sjuksköterska
Erna Groth sjuksköterska
Wera Creutz sjuksköterska
Else-Merete Heiberg sjuksköterska
Eleonora Kios sjuksköterska
Wiktor "Kulörten" Andersson lokförare
Carl-Axel Elfving rekryt på väg till dansen
Ernst Brunman Karl Gustafsson, specerihandlare
Birger Åsander sergeant vid inskrivningen
Torsten Lilliecrona korpral vid inskrivningen
Bengt Sundquist fänrik
Gunnar Swahn fänrik
Carl Deurell prästen
Hilding Rolin vaktchefen på banvallen
Astrid Bodin kvinna vid grinden
Mauritz Strömbom officer vid inskrivningen
Stig Ossian Ericson skrivbiträde vid inskrivningen
- Ej identifierad:
Emmy Albiin en gumma

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
AB Komiska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1948
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2006
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Den plikttrogne stinsen på Trämåla station, Fabian Bom, lyckas få tillstånd att göra sin militärtjänst trots att han tidigare blivit frikallad på grund av hjärtfel. Anledningen till att han nu vill rycka in är att Gabriella, Boms bästa vän major Killmans brorsdotter, skall tjänstgöra som frivillig sjuksköterska på traktens förläggning. Bom är upp över öronen förälskad i henne men Gabriella är förälskad i löjtnant Forsberg som uppvaktar henne.

Strax innan Bom skall lämna sin station för militärlivet dyker en förrymd internatsflicka, Agnes, upp i stationens väntrum. Bom, som annars är ett mönster av medborgerlig dygdighet, låter sig övertalas av Agnes att inte avslöja henne, trots att internatsföreståndarinnan är Boms egen moster. Bom ordnar till och med så att Agnes får plats som hembiträde hos major Killman.

Bom visar sig vara en häpnadsväckande förträfflig och nitisk soldat, som ingen straffexercis i världen kan knäcka. Hans naiva förtjusning över militärlivet retar gallfeber på furir Berglund, som är övertygad om att Bom driver med honom. Men erövringen av Gabriella lyckas däremot mindre strålande.

För att förhindra att löjtnant Forsberg skall hinna först med sitt frieri, klär Bom ut sig till sjuksköterska och avvisar löjtnanten genom att säga att en epidemi brutit ut, vilket blir upptakten till så vilda förvecklingar att det för Boms räkning slutar i arresten.

En natt kommer Agnes smygande utanför arrestens fönster. Hon har rymt från major Killman och föreslår att Bom ska smita ut ur arresten så att de kan rymma tillsammans. I samma ögonblick hör Bom hur två tåg närmar sig Trämåla; när Agnes talar om att semaforerna står fel, tar sig Bom ut ur arresten genom att mot sin vilja slå ner vakten. Efter en hisklig färd per motorcykel lyckas han i sista stund förhindra olyckan. Han blir Trämålas hjälte, återvänder till sin station och förenas inte långt därpå med Agnes, som i filmens slut får Bom att för första gången i sitt liv inte vinka av ett tåg i tid. Och att ta det med en axelryckning.

Censur / granskning

Censurnummer 74604
Datum 1969-12-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2430 meter
Kommentar Aktlängder: 565-580-570-570-145 = 2430 meter.


Censurnummer 74604
Datum 1959-12-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2430 meter
Kommentar Aktlängder: 565-580-570-570-145 = 2430 meter - 89 minuter. Aktlängder: 565, 580, 570, 570, 145.


Censurnummer 74604
Datum 1948-12-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2430 meter
Kommentar Aktlängder: 565-580-570-570-145 = 2430 meter - 89 minuter. Aktlängder: 565, 580, 570, 570, 145.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2430 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Alfa): "Man gör klokt i att gå till den nya Poppefilmen utan några särskilda förväntningar. I så fall blir man nämligen inte besviken. Filmen är en högst ordinär militärfars, vilken, trots att den handlar om något så originellt som 'mannen som ville bli inkallad', sällan lyckas höja sig över den enklare komiken. Felet är här, som alltid i Poppefilmerna, manuskriptets, åstadkommet av en hr Per Schytte, vad det nu kan vara för en person, i samarbete med Poppe själv. Det bygger till två tredjedelar på gamla Chaplinfarser, kryddade med senare lån från bl a Danny Kaye, och resten är inhemsk originalvara, som sällan sprutar över av spiritualitet."

Expr (Mikael Katz): "Soldat Bom -- det lät oroväckande. Militärfarser har man blivit en smula skrämd för under årens lopp. Men med Poppe är det en annan sak. Han stämmer en vänlig därför att han är en vänlig figur själv med sina personliga prilligheter.

Under de första minuterna tycker man att han imiterar Chaplin för mycket. Sen glömmer man bort det. Om det nu beror på att Poppe slutar imitera eller på att hans egen starka personlighet tränger tvärs igenom de lånade smådragen. I alla fall har man roligt för det mesta. Somliga gags blir lite ofilmiska, varietébetonade, somligt är honom inte värdigt -- ideligen sitter man och tänker på vad han skulle kunna göra om han hade en v e r k l i g författare. Eller vilka roller han kunde gestalta om en stark regissör stod vid hans sida."

MT (Helge Åkerhielm): "Lars-Erik Kjellgrens regi ger ett utomordentligt stöd åt huvudfiguren och skapar just den rätta känslan av att precis allting kan hända. Det är ingen dussintalang som med dessa suggestiva vinklar utnyttjar 'krokens' kala murytor och skapar den brusande farten i biljakten kring den hotande tågsammanstötningen -- det suger i maggropen f a s t ä n vi vet att allting ska avlöpa lyckligt.

Det är inte många av de medverkande som får plats i recensionen, Men Gunnar Björnstrands sadistiska furirleende måste nämnas. Man skulle vilja hålla på länge med att stapla lovord kring Inga Landgrés bedårande lilla skogstroll till förrymd skolflicka -- aldrig förr har skådespelerskan så tydligt visat vilken varm och levande talang hon har."

SvD (Lill): "Kom nu inte och säg en gång till att svenskarna inte kan göra roliga filmlustspel -- det finns i alla fall e n som kan det, en men ett lejon! Nils Poppe. Både som författare och aktör har han den personliga gnistan med snudd på genialitet, den gudomliga dårskapen och komiska fantasien parad med en barnaglad älskvärdhet som inte är att stå emot. Inte annat jag kan förstå är hans Soldat Bom, både figuren och filmen, jämförbar med Chaplins bästa, fullkomligt pepprad som den är med 'gags' och tokroliga poänger, så vänlig och uppfriskande med stänk av poesi, att man känner sig långt förflyttad från verklighetens vardagstristess. Vad kan man mer begära av en filmfars?"

Kommentar Svensk filmografi

Detta var den första filmen i en serie på sammanlagt sju där man mötte Fabian Bom. Om seriens tillkomst berättas att SF-direktören Åke Blomqvist föreslog 1948 Poppe att göra en militärfars, något som denne dock inte var alltför entusiastisk inför. Han ändrade emellertid inställning när Blomqvist framförde förslaget att huvudpersonen dels skulle ha en viss släktskap med Sten Stensson Stéen, dels vara en perfektionsmänniska av det farliga slag som när det kommenderas "Framåt marsch!" inte slutar förrän det kommenderas "Halt!", vad som än händer.

Nils Poppe tog samma dag kontakt med de båda österrikiska manuskriptförfattarna Paul Baudisch (1899--1977) och Adolf Schütz (1895--1974), vilka båda vistats i Sverige sedan slutet av 1930-talet. Tillsammans skapades rollfiguren Fabian Bom av dessa tre.

Utöver den här första filmen möter vi Fabian Bom i Pappa Bom (1949/32), Tull-Bom (1951/13), Flyg-Bom (1952/29), Dum-Bom (1953/27), Flottans överman (1958/17) och Bara en kypare (1959/14).

Soldat Bom inspelades mellan 6.8.1948 och 28.10.1948.

Samtliga visningsrättigheter till denna jämte andra av Komiska Teatern producerade Poppe-filmer inköptes 29.3.1963 av Svensk Filmindustri att gälla fr o m 1.4.1963.

Inspelning

1948-08-06 1948-10-28
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Norrtälje Sverige
Vaxholm Sverige
Steninge Sigtuna Sverige
Finsta station på Roslagsbanan Norrtälje Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1948-12-15 Spegeln Stockholm Sverige 89 min
TV-visning 1974-12-25 TV2 Sverige 85 min
1977-10-16 TV2 Sverige 85 min
1982-01-10 TV2 Sverige 85 min
1990-09-25 TV2 Sverige 85 min
1996-12-17 SVT1 Sverige 85 min
2000-09-05 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1948-12-15 Spegeln Stockholm Sverige 89 min
Annan visning 1956 Warszawa Polen
TV-visning 2007-09-04 SVT1 Sverige 85 min
2008-06-03 SVT1 Sverige 85 min
Dvd-release 2006-09-03 Sverige 85 min
TV-visning 2012-10-23 SVT1 Sverige
2014-09-15 SVT1 Sverige
2015-12-21 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Du och jag och Lotta


Originaltitel Svenska arméns tapto
Kompositör Johann Heinrich Walch


Originaltitel Cupido dansar
Kompositör Einar Hylin (1948)


Originaltitel At the Woodchopper's Ball
Kompositör Joe Bishop (1939)
Woody Herman (1939)
Textförfattare Sid Robin (1939)


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Soldat Bom (1948)
Oh, mein Poppe! : Ett popperi på en clown (1972) Soldat Bom (1948)

Ämnesord

Biljakt
Finsta
Furir
Förläggning
Förälskelse
Järnvägsstationer
Läkare
Löjtnant
Major
Militärtjänst
Norrtälje
Plikttrohet
Rymningar
Sjuksköterska
Skjutövning
Steninge
Stinsar
Straffexercis
Vaxholm
Väntsal
Överste

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2438


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Synopsis.
Omfång 52 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 175 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 7
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Polska


Typ Övrigt tryck
Språk Polska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?