Grundfakta

Media (156 st)

Originaltitel Eva
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-12-26

Medverkande

Birger Malmsten
Bo Fredriksson

Eva Dahlbeck
Susanne Bolin

Åke Claesson
Erik Fredriksson, Bos far, stins i Söderklacken

Wanda Rothgardt
Anna Fredriksson, Bos mor

Hilda Borgström
Maria Berglund, Evas mormor

Visa alla medverkande

Handling

Bo Fredriksson, som varit trumpetare i flottan i två år, återvänder på permission till sitt barndomshem. På tåget hem minns han hur han vid tolv års ålder efter ett gräl med fadern...

Visa hela handlingen

Press

AT (A G B): "Ingmar Bergman blir steg för steg en allt bättre berättare på film. Främst hänger nog detta samman med att hans hårdaste knutar invärtes tydligen nu börjar lösas. Han har...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scenario
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter
Speaker

Medverkande

Birger Malmsten Bo Fredriksson
Eva Stiberg Eva
Eva Dahlbeck Susanne Bolin
Åke Claesson Erik Fredriksson, Bos far, stins i Söderklacken
Wanda Rothgardt Anna Fredriksson, Bos mor
Hilda Borgström Maria Berglund, Evas mormor
Stig Olin Göran Bolin, Susannes man
Inga Landgré Frida, Bos syster
Olof Sandborg Aron Berglund, Evas morfar
Carl Ström Mikael Johansson, fiskare
Sture Ericson Josef Friedel
Lasse Sarri Bo som tolvåring
Anne Karlsson Marthe, Josefs dotter, den blinda flickan
- Ej krediterade:
Erland Josephson Karl, Josefs bror
John Harryson Fritz, Josefs andre bror
Hans Dahlin militär i tågkupén (namnet Olle anges ej i filmen)
Hanny Schedin barnmorskan
Yvonne Eriksson Lena, Bos syster, 10 år
Monica Weinzierl Frida som sjuåring
Lennart Blomqvist Anders, lokföraren i återblicksavsnittet
Barbro Flodquist servitris
Siv Thulin flicka på ängen
Fylgia Zadig flicka på ängen
Brit Ångström flicka på ängen
Göthe Grefbo konduktör
David Erikson konduktör i återblicksavsnittet
Birger Åsander banarbetare
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Josua Bengtson Kvarnström (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1948
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Bo Fredriksson, som varit trumpetare i flottan i två år, återvänder på permission till sitt barndomshem. På tåget hem minns han hur han vid tolv års ålder efter ett gräl med fadern rymde hemifrån och slog följe med ett kringresande teatersällskap, vars ledare hade en blind 10-årig dotter, Marthe, som Bo fattade sympati för. När nu Bo som vuxen flottist kommer hem är stämningen hemma mycket god. Han hälsar senare på kvällen på hos det gamla paret Berglund, vars sondotter Eva hjälper till med gården. Medan Bo förför Eva ute på en äng dör gamle Berglund med hustrun vid sin sida. I en ny tillbakablick återvänder Bo till sin rymning som 12-årig pojke. Han föreslog den blinda Marthe att de skulle ge sig av tillsammans och därpå stal han ett lok som han och Marthe körde iväg med. Ett reparationsarbete på banvallen orsakade en olycka som ledde till Marthes död. Detta har Bo aldrig kommit över. Han känner det som om döden alltid fanns i hans närhet, redo att kasta sig över honom.

Efter besöket i hembygden återvänder Bo till Stockholm, där han delar våning med musikern Göran och hans fru Susanne, som visar ett uppenbart erotiskt intresse för Bo. Efter en kväll då de tre druckit tillsammans har Bo en mardröm om att han, uppmuntrad av Susanne, dödar Göran. Morgonen därpå kommer Eva till Stockholm och söker upp Bo för att överraska honom. Han beslutar sig då för att flytta. Tillsammans söker de sig till skärgården. Eva är gravid och Bo är mycket lycklig över det väntade barnet.

När Eva är i nionde månaden finner Bo och den gamle fiskaren Johansson liket av en tysk soldat i vattnet. Eva ser hur de bär in liket i en sjöbod och smyger sig in för att se det. Den ångest som påminnelsen om krigets närhet ger henne sätter igång födslovärkarna för tidigt. Johansson hjälper dem att i kraftig blåst ta sig över i båt till barnmorskan, Eva föder en välskapt son och i och med barnets födelse upplever Bo hur döden upphör att vara ett hot. Han accepterar döden som ett ofrånkomligt inslag i livets väv.

Censur / granskning

Censurnummer 74572
Datum 1948-12-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2685 meter
Längd efter klipp 2661 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder före censurklipp: 495-550-535-530-575 = 2685 m - 98 minuter. Censurklipp i akt 3 och 4: delar av förförelsescenerna (4 + 20 meter). Aktlängder efter censurklipp: 495-550-531-510-575 = 2661 m - 97 minuter. Aktlängder: 495, 550, 535, 530, 575.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2661 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (A G B): "Ingmar Bergman blir steg för steg en allt bättre berättare på film. Främst hänger nog detta samman med att hans hårdaste knutar invärtes tydligen nu börjar lösas. Han har blivit friare och hans syn har vidgats -- han börjar så smått upptäcka den vanliga människan i betydelsen sådan som folk är mest. Och det är i hans fall en betydande vinst. När det gäller den nya filmen Eva kan man också konstatera ett uppenbarligen mycket intimt och varför inte använda uttrycket trofast samarbete med regissören Gustaf Molander som också svarar för scenariot. Tillsammans har de gjort en film av mycket hög artistisk kvalitet."

MT (Nils Beyer): "Den novell av Ingmar Bergman som ligger till grund för filmen, heter 'Den lille trumpetaren och Vår Herre'. Det låter som en saga, och man gör klokast i att ta historien med en nypa barnasinne.

Liksom i de gamla barnasagorna är idyllen och grymheten de två poler, mellan vilka Ingmar Bergmans fantasi rör sig.

Låt oss inte syna sagan i sömmarna! Det har känts som ett behov för Ingmar Bergman att berätta den -- och därför sitter man trots allt fängslad av trumpetarens olycksöden. Samtidigt finns det förtjusande scener med en dialog som inte ett ögonblick förlorar sitt vardagliga tonfall, men ändå blir poetisk. Erotisk dialog är Ingmar Bergman helt enkelt den ende som kan skriva i svensk film."

StT (Robin Hood): "En ny svensk topprodukt. Man vet inte hur man skall svänga till det: man kan säga -- Eva bevisar åter hur viktigt det är för en första rangens regissör att ha en första rangens filmförfattare att iscensätta; man kan också säga -- Eva bevisar åter hur viktigt det är för en första rangens filmförfattare att bli iscensatt av en första rangens regissör. Herrarna Molander och Ingmar Bergman kan ta varann i hand och samsas om huvudäran av Eva, och räcka andra handen åt fotografen Åke Dahlqvist och skådespelarna Malmsten, de två Evorna Dahlgren och Stiberg, Hilda Borgström, Stig Olin, och Olof Sandborg, som bara har att dö och prata om kommunalstämmor och dass mitt i dödskampen -- men gör det med överlägset mästerskap."

SvD (Lill): "Några blad ur en ung mans liv -- så kan man lättast och mest adekvat beteckna Ingmar Bergmans julklapp till filmpubliken. Eva är nämligen inte något slutet drama, inte heller en komedi, bara några radanteckningar, nedkastade liksom på lek -- trots att det gäller djupt allvarliga ting, gossens och ynglingens uppror mot föräldramyndigheten och skräck för den död som lurar bakom livet och kärleken. Hur spontant, hur levande och naturligt springer inte scenerna fram! Hur osökt faller inte orden, liksom födda på läpparna i det ögonblick de uttalas! Ingmar Bergman är något av en trollkarl, allt vad han rör vid blir liv. Eva visar dessutom på ett övertygande sätt hur han håller på att frigöras, mogna och ljusna -- filmen är utan tvivel det minst neurotiska verk han hittills släppt ifrån sig."

Kommentar Svensk filmografi

Ingmar Bergman sålde i februari 1948 en synopsis med titeln "Trumpetaren och Vår Herre" till SF och åtog sig samtidigt att på grundval av den under vårens lopp utarbeta ett scenario. Olika omständigheter hindrade honom dock att fullfölja denna del av avtalet i avsedd utsträckning, varför den uppgiften övertogs av Gösta Stevens och Gustaf Molander, vilken när arbetskonflikten vid ateljéerna blivit löst i slutet av våren, började inspelningen av filmen den 27 maj 1948, f ö samma dag som den som regissör till SF återbördade Ingmar Bergman där började inspelningen av Hamnstad (1948/26). Eva inspelades mellan den 27.5.1948 och 6.8.1948. Filmen var Sveriges bidrag vid Biennalen i Venedig 1949.

Eva var föremål för en utförlig analys av Hugo Wortzelius i Biografbladet 1949/2, sid 101--106. (GW)

Förlaga

Originaltitel Trumpetaren och Vår Herre (Novell)
Författare Ingmar Bergman


Inspelning

Sverige 1948-05-27 1948-08-06
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Tylösand Halmstads kommun Sverige
Nynäshamn Sverige
Hudiksvall Sverige
Tvetaberg Södertälje kommun Sverige
Handen Sverige
Tumba Sverige
Bogesund Vaxholms kommun Sverige
Norrköping Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1948-12-26 Skandia Borås Sverige 97 min
1948-12-26 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 97 min
1948-12-26 Cosmorama Göteborg Sverige 97 min
1948-12-26 Scania Malmö Sverige 97 min
1948-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 1978-07-15 TV2 Sverige 94 min
1990-08-12 Kanal 1 Sverige 94 min
1997-09-26 SVT1 Sverige 94 min
2001-03-06 SVT1 Sverige 94 min
Urpremiär 1948-12-26 Skandia Borås Sverige 97 min
1948-12-26 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 97 min
1948-12-26 Cosmorama Göteborg Sverige 97 min
1948-12-26 Scania Malmö Sverige 97 min
1948-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 97 min

Musikstycken

Originaltitel Liten vårvisa
Kompositör Anna-Lisa Frykman (1939)
Textförfattare Anna-Lisa Frykman (1939)
Sångare Anne Karlsson
Instrumentalist Anne Karlsson (dragspel)


Originaltitel Bondvals
Kompositör Eric Bengtson
Instrumentalist Anne Karlsson (dragspel)


Originaltitel Dragspelsschottis
Kompositör Eric Bengtson


Originaltitel Turalleri eller Piken i Hamburg
Bearbetning Evert Taube (uppteckning och bearbetning 1919)


Originaltitel Nubbevisa
Kompositör Einar Fagstad
Fred Winter
Sångare Åke Claesson
Birger Malmsten
Inga Landgré
Wanda Rothgardt
Monica Weinzierl


Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)
Instrumentalist Birger Malmsten (trumpet - dubbad av ?)


Originaltitel Souvenir de Hapsal, piano, op 2, nr 3
Kompositör Pëtr Čajkovskij


Originaltitel Hvordan ligger det med kærlighed i dag?
Kompositör Hans Schreiber (1945)
Textförfattare Fritz Gustaf (svensk text 1945)
Knud Pfeiffer (dansk text 1945)
Sångare Eva Dahlbeck
Stig Olin


Originaltitel Foxtrot (Eckert-Lundin)
Kompositör Eskil Eckert-Lundin


Originaltitel Trummusik
Kompositör Joe Naster
Sångare Stig Olin (nynnas)
Instrumentalist Stig Olin (trummor - dubbad av Joe Naster?)


Originaltitel Serenaden i Prästgatan, kvarteret Venus
Kompositör Evert Taube (bearbetning av "Valse Fiorentino" 1923)
Textförfattare Evert Taube (1924)


Ämnesord

Auktoritetskonflikt
Barnmorska
Bogesund
Fiskare
Flottist
Förlossningar
Handen
Hudiksvall
Järnvägsstationer
Land motsatt stad
Lik
Mardröm
Nynäshamn
Rymningar
Servitris
Skärgård
Triangeldrama
Tumba
Tvetaberg
Tylösand
Tågolycka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2661


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2644


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2655


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel EVA. Novell för filmen av Ingmar Bergman. Manuskript av Gustaf Molander. 10 May 1948. 153 s. Rollista (1 s.) ingår.
Omfång 153 s. (1 s.)
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel EVA (SW, Gustaf Molander, 1948). 31 s. + 1 s. rollista.
Omfång 31 s. + 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel EVA.
Omfång 18s. +1s.synopsis + 1s. rollista.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel EVA.
Omfång 31 s.+1s. produktionsuppgifter
Språk Italienska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis of EVA.
Omfång 1s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel EVA.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel A/B. Svensk Filmindustri présente EVA.
Omfång 1s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel EVA. La trama del film.
Omfång 1 s.
Språk Italienska


Typ Dialoglista
Manustitel EVA.
Omfång 36s.
Språk Spanska


Typ Dialoglista
Manustitel "EVA".
Omfång 23 s. + 1 s. Produktionsuppgifter.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel EVA.
Omfång 23 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Eva
Omfång 152


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Färgsystem Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 97 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?