Grundfakta

Media (63 st)

Originaltitel Flickan från fjällbyn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-11-29

Medverkande

Bengt Blomgren
Erik, ung bonde

Eva Dahlbeck
Isa, Eriks fästmö

Carl Deurell
Gammel-Jerk, Eriks morbror

Kerstin Holmberg
Anna, Eriks syster

Kaj Nohrborg
Gustav, Eriks svåger

Visa alla medverkande

Handling

Missväxt och svält drev i början av 1900-talet mängder av norrländska småbönder till USA. De uppmuntrades att emigrera av rederierna, som gjorde sig stora pengar på de fattigas...

Visa hela handlingen

Press

AB (Monty): "Bildmässigt sett är Flickan från fjällbyn utomordentlig. Men innehållet är skralt. Man tror inte på filmens människor. De intresserar inte åskådaren, förmår...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Bengt Blomgren Erik, ung bonde
Eva Dahlbeck Isa, Eriks fästmö
Einar Hylander Manuel
Carl Deurell Gammel-Jerk, Eriks morbror
Kerstin Holmberg Anna, Eriks syster
Kaj Nohrborg Gustav, Eriks svåger
Sif Ruud Erika
Else-Marie Brandt Ellen
Helga Brofeldt Isas mormor
Börje Blomberg Johan, Erikas son
Harry Philipson Manfred
Greta Berthels Kari, hans hustru
Albert Ståhl Isas morfar
Karin Britt-Marie Rohlander Lill-Anna, Erikas dotter
Jan-Åke Nilsson Kristian, Erikas son
Nils Thornström Adolf
Eva Lindeqvist Greta
Arne Lindblad gubben som samtalar med Ellen
Peggy Böckertz flicka
Jenny Jonasson flicka

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1948
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Missväxt och svält drev i början av 1900-talet mängder av norrländska småbönder till USA. De uppmuntrades att emigrera av rederierna, som gjorde sig stora pengar på de fattigas förtvivlade situation.

I en av dessa norrländska byar bor Erik, som är en av de få som absolut inte vill lämna sin torftiga jordteg, trots att hans fästmö Isa gör allt för att övertala honom att resa till Amerika. Isa är svartsjukt lagd och misstänker Erik för att ha gjort en flicka i byn med barn. Skvallervägen har nämligen Isa fått veta att flickan i fråga, Emma, fått pengar till sin Amerika-biljett av Erik, och nu tror hon att det var Eriks sätt att klara sig ur knipan. Isas svartsjuka får ytterligare näring, när Erik låter den utfattiga Ellen komma och bo med sitt barn på hans gård; Ellens man har rest till Amerika och därefter inte hörts av.

Eriks motiv att hjälpa Ellen var från början helt osjälviska, men med tiden börjar en ömsesidig sympati växa fram mellan honom och Ellen. Det går så långt att Erik, som Isa nu brutit med på grund av sin svartsjuka, friar till Ellen, men hon vet att han fortfarande är fäst vid Isa och därför avslår Ellen frieriet.

Kort därpå kommer pengar till Amerika-biljetter till nästan alla i byn, inklusive Ellen, som nu äntligen hör av sin man. Men egentligen vill hon hellre stanna kvar hos Erik och därför gömmer hon sin mans brev. Just när hon är i färd med att stoppa undan det, får Isa av en slump syn på henne och avslöjar henne sedan inför alla. Ellen försvinner då från byn och ingen vet vart hon tar vägen.

Nu gör sig byborna redo att bryta upp och vandra över fjällen till norska kusten, där ett fartyg väntar på dem. Erik, som skall stanna kvar i byn tillsammans med Isas åldriga morföräldrar, följer med gruppen på den långa vandringen, under vilken hans gamle morbror dör.

När gruppen äntligen kommer fram finner de den försvunna Ellen ombord på det väntande fartyget. Ellen övertalar Isa att inte resa utan förena sig med Erik, som står och vinkar farväl. I sista stund hoppar Isa i land och kastar sig i Eriks armar medan båten med emigranterna lägger ut.

Censur / granskning

Censurnummer 74796
Datum 1949-01-26
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2110 meter
Kommentar Aktlängder: 485-550-510-355-210 = 2110 meter - 77 minuter. Aktlängder: 485, 550, 510, 355, 210.


Censurnummer 74503
Datum 1948-11-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2175 meter
Kommentar Aktlängder: 485-550-510-420-210 = 2175 meter - 79 minuter. Aktlängder: 485, 550, 510, 420, 210.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2175 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Monty): "Bildmässigt sett är Flickan från fjällbyn utomordentlig.

Men innehållet är skralt. Man tror inte på filmens människor. De intresserar inte åskådaren, förmår inte engagera honom i sina problem. De är inte märkta av slitet för brödfödan, av sex missväxtår, av den ständiga kampen mot frosten. 'Vi svälter, vi står inte ut längre', sägs det ideligen. Men man tror inte på det, och just därför får man inte rätta perspektivet på deras Amerikalängtan. Det enda som verkar ha tagit intryck av frosten är den mer än svala kärlekssagan."

Expr (Mikael Katz): "När Anders Henrikson filmade Flickan från fjällbyn vinnlade han sig om största möjliga äkthet bland annat genom att inte använda sig av filmateljén utan ta alla interiörscener på ort och ställe i tvättäkta pörten och bondstugor uppe i Norrland. Tyvärr måste man konstatera att resultatet av denna högst lovvärda strävan blivit en beklagligt stelbent, deklamatorisk och valhänt film.

Detta beror på att regissören inte utsträckt äkthetskravet att gälla även manuskriptet. Bernhard Nordhs färgstarka Norrlandshistoria från den stora nödens och Amerikafeberns dagar har hackats sönder till en rad abrupta, oinspirerade tablåer, som avlöser varann med andfådda små skutt. Någon rytm finns inte, ej heller någon dramatisk fördjupning."

DN (Jerome): "Anders Henrikson har fått ett kärvt dramatiskt stoff att arbeta med i Bernhard Nordhs roman 'Flickan från fjällbyn'. Boken har blivit en stark och levande film, den griper tag i ett stycke historia med den svenska fattigdomen som bakgrund och hoppet om en bättre framtid som ledmotiv. (-)

Henriksons regi bär alltigenom denna konstnärs signatur, frihet från publikfrieri, klarhet och åskådlighet i karaktärsteckningen, dramatisk uttrycksfullhet och ett levande samband mellan natur, miljö och människor.

Att det är en tung och allvarlig film skall visst inte förnekas, men detta borde ingalunda hålla publiken borta. Flickan från fjällbyn är en film med resning."

MT (H Å-m): "Man kommer ut från Anglais i känslan av att ha gjort en oändligt lång vandring, vilket man också har -- man har traskat med ett sällskap norrländska Amerikaemigranter från sekelskiftet över norska fjällen. Men man begriper inte riktigt varför man har företagit resan. Manuskriptet till Flickan från fjällbyn efter Bernhard Nordhs roman har nämligen underlåtit att intressera en för människoödena i sällskapet. Då hjälper varken Anders Henriksons effektfulla grupperingar eller Carl Deurells vackra och värdiga spel i dödsscenen. Om inspelningen har varit förenad med stora vedermödor kan de medverkande trösta sig med att inte heller åskådandet är någon sinekur."

Kommentar Svensk filmografi

Bernhard Nordh (1900--1972), upplänning som prövade många yrken, såsom rallare och skogshuggare, och under en tid var bosatt i Lappmarken, debuterade 1936 som författare, främst av ett stort antal skildringar från Lappland, till viss del påverkade av Jack Londons vildmarksböcker.

Romanen "Undan frostpiskan" utkom 1938 och publicerades därefter som följetong i Folket i Bild, men hade då bytt titel till "Flickan från fjällbyn". Några år senare gavs boken ut i billighetsupplaga och behöll då titeln från Folket i Bild. Billighetsupplagan trycktes i 130.000 exemplar och hela upplagan såldes slut.

Inspelningen av Flickan från fjällbyn påbörjades 22.6.1948 och avslutades 3.10.1948.

Förlaga

Originaltitel Undan frostpiskan (Roman)
Författare Bernhard Nordh


Inspelning

1948-06-22 1948-10-03
Tänndalen, Härjedalen Sverige
Buskvallen Tänndalen, Härjedalen Sverige
Hamrafjället Tänndalen, Härjedalen Sverige
Nordnorge Norge
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1948-12-26 Anglais Stockholm Sverige 79 min
Sverigepremiär 1948-11-29 Ordenshuset Funäsdalen Sverige 79 min
1948-11-29 Svea Östersund Sverige 79 min
Urpremiär 1948-11-29 Ordenshuset Funäsdalen Sverige 79 min
1948-11-29 Svea Östersund Sverige 79 min

Musikstycken

Originaltitel Finska valsen
Textförfattare Ernst Rolf (1910)
Bearbetning Hesekiel Wahlrot (uppteckning och musikbearbetning 1909)


Originaltitel Var hälsad, sköna morgonstund
Kompositör Philipp Nicolai (1599)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1819)
Sångare kör


Originaltitel Improvisationer (2) (Walter)
Kompositör Andrew Walter


Ämnesord

Auktion
Emigration
Fattigbönder
Fjällby
Missväxt
Norge
Norrland
Svartsjuka
Svält

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2177


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2167


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2177


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2177


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel P.M. betr. synopsis "Flickan från fjällbyn".
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Journey into hope.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Le village dans les montagnes.
Omfång 7 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Le village dans les montagnes.
Omfång 3 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel The girl from the mountain village. Scenario: Sven Gustafson from a novel by Bernhard Nordh.
Omfång 5 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Das Mädchen von Gebirgsdorf. Nach dem gleichnamigen Roman von Bernhard Nordh.
Omfång 3 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Flickan fråm fjällbyn.
Omfång 4 s. Inledning (1 s.) i ett ex.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Flickan från fjällbyn. (Bertil Malmbergs förslag till omarbetning av synopsis).
Omfång 7 s. Utdrag ur brev från reg. A. Henriksson till dir. Skaar (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Flickan fråm fjällbyn - "synopsis 4" - (Sven Gustafsson).
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn. (Synopsis II av Bernhard Nordh).
Omfång 31 s. P.M. betr. huvudpersonen (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Land du välsignade.
Omfång 15 s. + 1 s. brev från Anders Henrikson.


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn.
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn.
Omfång 110 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn. En filmberättelse efter Bernhard Nordhs bok med samma namn om de händelser som utspelades i en svensk by i början av vårt århundrade.
Omfång 80 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn. (Undan frostpiskan).
Omfång 144 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Film 1/59.
Omfång 100 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn. Synopsis 3.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Flickan från fjällbyn - synopsis 4.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn. Synopsis 5.
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn.
Omfång 27 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn.
Omfång 133 s. Rollista, miljölista och rekvisitalista (17 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från fjällbyn.
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Le village dans les montagnes. (Ils fuyaient le froid) d'après le roman de Bernhard Nordh. Scénario: Sven Gustafson.
Omfång 25 s. Innehållsbeskrivning och produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Das Mädchen von Gebirgsdorf. (Weg von der Frostpeitsche) nach dem Roman von Bernhard Nordh. Scenario: Sven Gustafson.
Omfång 21 s. Innehållsreferat och rollista (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Journey into hope. (Swedish dialogue into English).
Omfång 14 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 10 s. + 1 s. handskrivna produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The girl from the mountain village.
Omfång 10 s. + 1 s. inledning.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Le village dans les montagnes. (Ils fuyaient le froid) d'après le roman de Bernhard Nordh. Scénario: Sven Gustafson.
Omfång 32 s. Innehållsbeskrivning och produktionsuppgifter (2 s.) ingår.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Omfång 24 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Flickan från fjällbyn (undan frostpiskan) efter Bernhard Nordhs roman. Scenario: Sven Gustafson.
Omfång 21 s. + 1 s. produktionsuppgifter. Bakgrund (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?