Grundfakta

Media (73 st)

Originaltitel Boman får snurren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-08-04

Medverkande

Åke Söderblom
Olle Boman, kandidat, spexare, sedermera advokat

Åke Söderblom
Bengt Boman, Olles son

Egon Larsson
Ragnar Berglund, kandidat, spexare, sedermera advokat

Börje Mellvig
Kroogh, museiintendent

Marianne Löfgren
Sara, Krooghs fru

Inga Brink
Birgit Kroogh, Krooghs dotter

Visa alla medverkande

Handling

Olle Boman och Ragnar Berglund, båda advokater, dricker frackklädda ett glas sherry i Olles hem. De ska strax ge sig av för att fira studentjubileum. Olle berättar om sin son Bengt, som...

Visa hela handlingen

Press

StT (Movie): "I Boman får snurren förekommer en scen mellan Boman senior (Åke Söderblom) och Boman junior (Åke Söderblom) regisserad av Åke Söderblom. En av filmens huvudfigurer är en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scenario
Inspicient
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Åke Söderblom Olle Boman, kandidat, spexare, sedermera advokat
Bengt Boman, Olles son
Egon Larsson Ragnar Berglund, kandidat, spexare, sedermera advokat
Börje Mellvig Kroogh, museiintendent
Marianne Löfgren Sara, Krooghs fru
Inga Brink Birgit Kroogh, Krooghs dotter
Inga-Britt Lindman Karin Månsson, sedermera Olles fru
Douglas Håge Lundkvist, poliskonstapel, kallad Russinbullen
Lars Seligman Fransson, poliskonstapel, kallad Argus
Wiktor "Kulörten" Andersson Lenander, poliskonstapel
Arthur Fischer polismästare
Gunnar Olsson Hjalmar Lundbom, spiritist
Hugo Jacobson bov
John Melin Månsson, travdomare, Karins far
Carl-Axel Elfving allt-i-allo åt spexarna
Mona Geijer-Falkner ordförande i Husmodersföreningen
Margit Andelius sjuksköterska vid brandövningen
Marianne Ljunggren vacker flicka
Karin Hilke kvinna
Hans Dahlgren man
Carl Andersson man
Åke Brodin man
Carl-Fredrik Leckström man
Karl Borg man
Uno Larsson man
Sigge Söderblom ej identifierad roll
Bertil Skoglund ej identifierad roll
Glenn Svensson ej identifierad roll
Arne Broms ej identifierad roll
Lillemor Levin ej identifierad roll
Barbro Fleege ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1949
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Olle Boman och Ragnar Berglund, båda advokater, dricker frackklädda ett glas sherry i Olles hem. De ska strax ge sig av för att fira studentjubileum. Olle berättar om sin son Bengt, som vill bli skådespelare. Men Olle har föresatt sig att Bengt ska utbilda sig till jurist.

När Olle och Ragnar just gått, hittar Bengt ett fotoalbum med bilder från faderns glada studenttid. Bengt kallar på sin mor, Karin, och hon börjar berätta till bilderna:

Det är i Uppköping. En grupp turnerande studentspexare kommer med buss till den lilla staden. I truppen finns Olle och Ragnar. Båda har viktiga roller i spexet.

Olle beger sig genast efter ankomsten till Uppköpings travbana. Han får hjälp att hitta av en flicka han möter på gatan, Karin. Hennes far är travdomare, och hon ska samma väg.

Olle spelar och har tur. Han vinner 200 kronor och vill bjuda Karin på middag. Hon tackar nej, men de kommer ändå att ses i kväll. Hon tänker gå på teatern och se spexet.

När Olle ska hämta sin vinst, ber en främmande man honom att hämta ut även hans vinst. Tänstvillige Olle har just överlämnat 300 kronor till den okände, då det upptäcks att dennes insatskvitto är förfalskat.

Boven försvinner i publikhavet. I stället får Olle polisen efter sig.

Olle och Ragnar ska under vistelsen i Uppköping bo hos museiintendent Kroogh. Ragnar är redan installerad och har hunnit stämma möte med Krooghs dotter Birgit på Stadt före föreställningen, när Olle dyker upp -- klädd i kvinnokläder, en förklädnad han lagt sig till med under flykten undan polisen.

Ragnar presenterar Olle som Julia och Krooghs accepterar att Ragnars kamrat är kvinna. Det bestäms att hon ska dela rum med Birgit, och hon får även följa med Ragnar och Birgit till Stadt.

På restaurangen, där även Karin befinner sig tillsammans med sina föräldrar, berättar Birgit att hon har förstått att Olle är förklädd.

Intendent Kroogh har lånat hem en klenod från museet, ett halsband som tillhört Karin Månsdotter. Hans fru lånar halsbandet och bär det på teatern, vilket han till sin förskräckelse upptäcker först i teatersalongen. När han ljudligt klagar över makans tanklösa sätt att handskas med oersättliga värden, spetsar en annan teaterbesökare öronen -- boven från travbanan.

Olle har känt igen boven bland publiken och ser en chans att efter föreställningen rentvå sig inför polisen, men innan dess skriker fru Kroogh. Hennes halsband är stulet. När hon ögonblicket därpå tycker sig identifiera det gamla smycket runt Olles hals, startar en vild jakt från scenen genom loger och vidare ut på stan. Medan den tillkallade polisen försöker komma i fatt Olle och Ragnar, kan boven agera relativt ostört.

Birgit tåler inte att passivt åse den tilltagande förvirringen. Det är dags för handling. Hon och Karin ansluter sig till Olle och Ragnar.

Olle, Ragnar, Birgit, och Karin hamnar mitt i en ambitiöst genomförd brandövning. Här hinner polisen ikapp Olle och Ragnar. Men strax därpå stöter Birgit och Karin ihop med boven, som de överlämnar till polisen och som strax kan bindas vid sina brott. Olle och Ragnar går fria.

Det är sent på kvällen. Bengt och hans mor tittar på ett par bilder i slutet av fotoalbumet. De ser henne tillsammans med Olle och Bengt tillsammans med Birgit.

Olle och Ragnar kommer hem från festen. De är glada. De har återupplivat gamla spexarminnen.

Bengt säger att han tänkt om. Han ska bli advokat. Olle säger emot. Det är Bengts skyldighet att ta till vara den konstnärstalang han ärvt.

Bengt lovar att följa sin fars vilja.

Censur / granskning

Censurnummer 75488
Datum 1949-08-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2280 meter
Kommentar Speltid: 83 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2280 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Movie): "I Boman får snurren förekommer en scen mellan Boman senior (Åke Söderblom) och Boman junior (Åke Söderblom) regisserad av Åke Söderblom. En av filmens huvudfigurer är en ung dam (Åke Söderblom), Sköna Helena i ett studentspex spelas av Åke Söderblom, som kusk vid ett spännande travlopp och som djärv motorcykelförare får man se -- Åke Söderblom. På lediga stunder har han som redan nämnts också regisserat. Duktigt gjort, det måste man säga.

Boman får snurren är ett nytt försök att göra något liknande en crazyfilm, en genre som man ofta gått bet på i svensk produktion. Men här har man onekligen kommit en bra bit på väg mot lyckligare resultat. Dels beroende på ett i all sin snurrighet ändå rätt fyndigt hoptotat manus av Göran Ekblom och så förstås tack vare mångsidige Åke. Han är en strålande farsaktör."

AT (GITS): "(-) man kan försöka definiera lustspelet som en ganska löst sammanskakad men stundom ohämmat porlande fars-cocktail, i vars arom akademiskt spexlynne, Lilla Märta, Emil Norlander och Seth Bremberg kan förnimmas. Farsen är stundom så festlig att man spinner som en katt, stundom så larvig att man rodnande slår ned sina violblå.

Men historien är aldrig dum, aldrig plump utan letar sig tämligen skickligt förbi alla frestelser till billiga effekter.

Sedan kan man ju fråga sig vad som mest luktade Grönköping, den småstadsmiljö som Brisco målat med pennan, eller den regi med vilken Åke Söderblom utformat stycket. Den snurriga 20-tals!berättelsen, ackompanjerad av glada charlestontrudelutter, flyter inte fram som den borde. Det uppstår små fördämningar här och var i farsflödet."

SvD (Lill): "Att se Boman får snurren är som att bläddra i gamla årgångar av svenskt skämtlynne -- eller som att se en stumfilmsfars. Vår ungdoms 20-tal ger bakgrunden och det var förvisso lika löjligt, om också icke lika muntert som föräldrarnas glada 90-tal. Det skojigaste i filmen är faktiskt damernas kläder och den charlestonorgie som utspelas på Stadt i någon liten håla till ackompanjemang av kända melodier. Uppslaget med studenter på en spexturné är heller inte oävet och det råder ingen brist på andra idéer heller. Men nivåskillnaden mellan de olika skämten i filmen är hisnande -- som vanligt torde här många kockar ha fördärvat vad som kanske kunnat bli en riktigt god soppa. Enstaka roliga dialogbitar uppvägs av massor med generande enkla fånigheter, studentikost uppsluppna detaljer av mängder med larvigt pajaseri. (-)

Filmen betecknar lågvattensmärke men intet bottenrekord."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Boman får snurren påbörjades 28.3.1949 och avslutades 13.6.1949.

Boman får snurren är den enda film, för vilken Åke Söderblom (1910--1965) ensam burit regiansvaret. Tidigare hade han tillsammans med Hugo Bolander (1890--1976) regisserat Sexlingar (1942/13).

Göran Ekblom (född 1917), känd under signaturen Brisco, började på Svenska Dagbladet 1946 och stannade där ett tiotal år varefter han återgick till läroverksläraryrket. Han har dock även fortsättningsvis fortsatt som tidningsmedarbetare, bland annat som marginalpoet. Boman får snurren är hans enda filmmanuskript.

Inspelning

1949-03-28 1949-06-13
Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Hagalund Solna Sverige
Ulriksdal Solna Sverige
Årjängs travbana Årjäng, Värmland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1949-08-04 Anglais Stockholm Sverige 83 min
Urpremiär 1949-08-04 Anglais Stockholm Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel La belle Hélène
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångtextförfattare Åke Söderblom/ Dom Där /= Fritz Gustaf Sundelöf (specialtext)


Originaltitel Det är kvinnan bakom allt
Kompositör Ernst Rolf (1927)
Karl Wehle (1927)
Textförfattare Herr Dardanell (1927)


Originaltitel Hej svejs i lingonskogen
Kompositör Hanns Bingang (1949)
Sverker Ahde (1949)
Textförfattare Sverker Ahde (1949)


Originaltitel Jag söker en liten tös
Kompositör Kai Gullmar (1949)
Åke Söderblom/ Dom Där /= Fritz Gustaf Sundelöf (1949)
Textförfattare Kai Gullmar (1949)
Åke Söderblom/ Dom Där /= Fritz Gustaf Sundelöf (1949)


Originaltitel Why Can't We Have the Sea in London?
Kompositör Fred Godfrey (1911)
Billy Williams (1911)
Textförfattare Ture Nerman (svensk text 1912)
Fred Godfrey (engelsk text 1911)
Billy Williams (engelsk text 1911)


Originaltitel Billy Boy
Sångtextförfattare Harry Iseborg (specialtext 1949)


Originaltitel Jungfrun gick åt killan


Ämnesord

Advokater
Brandövning
Charleston
Förfalskningar
Hagalund
Museiintendent
Polis
Restauranger
Skådespelare
Spel/toto
Spelvinst/toto
Spiritist
Studentspex
Stölder
Teatrar
Tjuvjakt
Travbana
Travdomare
Turnéer
Ulriksdal
Årjängs travbana

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2285


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till Boman får snurren.
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Julia.
Omfång 105 s. + 25 s. miljölista i ett ex.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?