Grundfakta

Media (50 st)

Originaltitel Skolka skolan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-08-15

Medverkande

Sickan Carlsson
Margareta Kronberg, född Karlson

Gunnar Björnstrand
Bertil Kronberg, läkare, Margaretas man

Olof Winnerstrand
lektor Paulus Bomvall

Viveca Serlachius
Gertrud "Truttan" Karlberg, Margaretas klasskamrat

Dagmar Ebbesen
Hilda, hembiträde

Gösta Cederlund
fabrikör Oskar Karlson, Margaretas far

Visa alla medverkande

Handling

Margareta Carlsson, som bor hos sina föräldrar i Enköping och går i näst sista ring i gymnasiet, vill inte gå i skolan. Hon har på natten drömt om stormande kärlek, och nu spelar hon...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Det måste bo något av den evige gymnasisten i Schamyl Bauman. Så snart han återvänder till skolmiljön blir han otvungen och påhittig. (-) . . . Bauman har lekt ihop en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sickan Carlsson Margareta Kronberg, född Karlson
Gunnar Björnstrand Bertil Kronberg, läkare, Margaretas man
Olof Winnerstrand lektor Paulus Bomvall
Viveca Serlachius Gertrud "Truttan" Karlberg, Margaretas klasskamrat
Dagmar Ebbesen Hilda, hembiträde
Gösta Cederlund fabrikör Oskar Karlson, Margaretas far
Gull Natorp Agda Karlson, Margaretas mor
Anne-Margrethe Björlin Helene Berglöf, Bertils assistent
Naima Wifstrand rektor Dehlin
Jan Molander kandidat Hjalmar Hammarlund
Mimi Pollak lektor Märta Hoffman
Maud Söderlund Alice, Margaretas klasskamrat, ordningsman (efternamnet Groll förekommer ej i filmen)
- Ej krediterade:
Ivar Kåge lektor Andrén
Eivor Engelbrektsson gymnastiklärarinnan
Douglas Håge "Flugfångaren", patient hos Bertil
Torsten Winge professor Berglöf, Helenes far
Wiktor "Kulörten" Andersson rockvaktmästaren på restaurangen
Sven-Eric Gamble blomsterbudet
Olga Appellöf en lärarinna i Margaretas dröm
Hans Bjerkeling advokaten
Sif Ruud deltagare i valborgsmässofirandet i Uppsala
Nils Ohlin tågpassagerare, vän till Bertil
John Botvid restauranggäst
Adèle Lundvall Selma, servitris på restaurangen
Ingrid Björk Karla, innehavarinna av konditori
Edvin Adolphson mannen som kommer in på restaurangen och frågar efter Sandrew
Mary Esphagen skolflicka
Gunvor Pontén skolflicka i Enköping
Kerstin "Kicki" Bratt skolflicka i Enköping
Öllegård Wellton skolflicka i Enköping
Harriet Andersson skolflicka i Stockholm
Annalisa Wenström skolflicka i Stockholm
Lena Brogren skolflicka i Stockholm
Signe Lundberg-Settergren lärarinna i kollegierummet
Erland Colliander lärare i kollegierummet
Sten Hedlund lärare i kollegierummet

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1949
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Margareta Carlsson, som bor hos sina föräldrar i Enköping och går i näst sista ring i gymnasiet, vill inte gå i skolan. Hon har på natten drömt om stormande kärlek, och nu spelar hon sjuk. Hon stoppar febertermometern i koppen med frukostte och visar sedan mamma resultatet, 39,4°.

Mamma tillkallar läkare, dr Bertil Kronberg, den man Margareta drömt om på natten efter att ha sett hans porträtt i en tidning. Han avslöjar hennes bedrägeri men håller god min inför hennes mamma och ordinerar en dags vila och sträng diet -- linfrövälling.

Bertil och Margareta träffas på gatan. Det är vår i luften och han bjuder på lunch. När hon kommer hem sent på kvällen, är föräldrarna i upplösningstillstånd av oro, och än mer omskakade blir de, då Margareta meddelar vad hon varit med om under dagen. Hon har förlovat sig.

En tid senare är Margareta och Bertil gifta och installerade i en elegant villa i Stocksund. Hans mesta tid går dock åt till arbete, och hon tycker att äktenskapet alltmer börjar likna ett fängelse. Hon får inte ens ägna sig åt hushållsarbete, det nekas hon bestämt av hembiträdet Hilda. Margareta talar rent av om att skiljas. En ytterligare grund för denna tanke finner hon i Bertils vackra assistent Helene Berglöf.

Men Margareta fattar i stället ett helt annat beslut. Hon ska börja skolan igen och ta studenten. För Bertil håller hon det hemligt men inviger genast sin tidigare klasskamrat Truttan, som nu flyttat till Stockholm. De blir t o m klasskamrater igen. En plats i klassen har blivit ledig efter en flicka som förlovat sig, och Margareta får ta den efter att ha försäkrat rektorn att hon inte har någon tanke på förlovning; hon är bara inneboende hos dr Kronberg och hans fru.

Hösten blir arbetsam för Margareta. Pluggandet i smyg går ut över nattsömnen. Hon är ständigt trött. Men Bertil har i alla fall inte upptäckt vad hon håller på med. Hilda däremot går inte att lura. Hon genomskådar snart dubbelspelet.

Lektor Bomvall talar med Margareta om fallande betyg och rekommenderar henne extralektioner i engelska. Han föreslår också en lärare, kandidat Hjalmar Hammarlund.

Ett telefonsamtal från Hjalmar hem till Margareta väcker Bertils misstankar. Men genom att låtsas att hon talar med sin sömmerska lyckas hon förjaga hans hastigt uppflammande svartsjuka.

Hjalmar och Margareta träffas på ett konditori. Mötet bevittnas av Alice Groll, ordningsman i Margaretas klass.

Hjalmar säger adjö till Margareta vid Östra Station. Helene Berglöf ser dem tillsammans.

Margareta följer med Bertil och Helene till Uppsala på läkarkongress. Där firar de valborgsmässoafton -- och Margareta blir observerad av en av sina lärare.

Margareta reser hem innan kongressen är slut, och när hon rest, berättar Helene vad hon sett på Östra Station. Uppriven återvänder Bertil hem, där han i badkaret finner en främmande, löddrig karl -- Hjalmar.

Uppgifterna om Margaretas osedliga leverne leder till relegeringshot. Man håller extra kollegium till vilket också hennes föräldrar kallas. Förvirringen är till en början total men kan redas ut. Till övriga klarlägganden om privatlivet fogar Margareta också en nyhet. Hon är med barn. Nedkomsten väntas i september.

Än en gång hittar Bertil Hjalmar hemma i badkaret. Hilda kan tala om vem han är, Margaretas extralärare i engelska. Hon berättar också om Margaretas skolgång och det väntade barnet.

I nästa ögonblick bärs Margareta in i villan av uppvaktande vänner. Hon bär studentmössan.

Bertil och Margareta drar sig undan vännerna. I skafferiet kysser de varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 75134
Datum 1949-04-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3155 meter
Kommentar Kopiornas längd: 3050 meter. Granskningskopians aktlängder: 450-540-530-570-495-570 = 3155 meter - 115 minuter. Visningskopiornas nedkortade aktlängder: 450-540-455-530-475-600 = 3050 meter - 111 minuter. Aktlängder: 450, 540, 530, 570, 495, 570.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3155 meter
Längd i minuter 115 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Det måste bo något av den evige gymnasisten i Schamyl Bauman. Så snart han återvänder till skolmiljön blir han otvungen och påhittig. (-) . . . Bauman har lekt ihop en nätt, frisk och rätt svensk film, bitvis mycket roligt. Han berättar i gammal hederlig stil, litar på dialogen men sprider ut handlingen över omväxlande in- och exteriörer, sätter in landskapsbilder, smältande snö, måsar och flygmontage här och var, och laborerar med 'övergångar' i 20-, 30-tals stil. Hederligt hantverk, men utfört med glädje.

Att filmen verkar så frisk beror dock främst på Sickan Carlsson. All ateljétrötthet, alla manér har försvunnit från henne och hon doftar natur som ett smultron i en skogsbacke.."

DN (Jerome): "Schamyl Baumans nya film är egentligen uppbyggd kring en enda stor scen, eller den då Sickan Carlsson, som i historien är gift med läkaren Gunnar Björnstrand, i egenskap av blivande studentexaminand står till ansvar inför ett lärarkolleigum för att ha varit ute på omoralisk vift med sin egen man. Situationskomiken bygger på effekten av att alla är ovetande om allt, dvs. Björnstrand vet inte om att Sickan satt sig på skolbänken igen i känsla av att vara försummad hustru, och lärarna i skolan saknar alldeles kännedom om att den unga damen redan är gift. Detta är den något plottriga handlingen i ett nötskal; Sölve Cederstrand har sedan broderat ut uppslaget med en viss uppfinningsrikedom i fråga om putslustiga komplikationer, men alldeles utan någon större grad av originalitet eller spiritualitet.

Att filmen i det stora hela blivit ett något så när effektivt skrattpiller får dock i första hand skrivas på den lediga regins och så naturligtvis också på alltjämt purunga och skrattgropssöta Sickan Carlssons konton."

AT (A G B): "När handarbetets vänner inom svensk filmproduktion inte har någonting att berätta sätter de sig ner och gör en film på en gammal pjäs byggd på ett orimligt och smålarvigt uppslag. Och så knypplar de på nya gamla orimligheter och nya gamla smålarvigheter och så finns det en vacker dag ännu en svensk film som är tekniskt vårdad och snygg till det yttre men fullständigt meningslös i alla andra avseenden än som bevis på att herrarna kan spela in film.

Den här Skolka skolan var uppenbarligen 'endast' ute i avsikt att roa. Ja, om den hade gjort det ändå! Men mestadels var den långtråkig. Situationskomiken -- i den mån sådan förekom -- räckte inte till att skyla över det befängda, och märk väl inte lustigt befängda, i hela historien. Om man hade gjort saken till en renodlad fars hade det kanske blivit roligare. Men nu! En halvrealistisk skildring. Nej, det går inte i oss. Så enkelt funtade människor som huvudpersonerna i den här historien finns nämligen inte."

Kommentar Svensk filmografi

Teaterpjäsen "Holnap agyban marad" av István Békeffy (1901--1977) och Adorjan Stella (1897--1967) hade premiär på Magyar Szinház i Budapest 1.12.1937.

Inspelningen av Skolka skolan påbörjades 24.10.1948 och avslutades 4.1.1949.

Förlaga

Originaltitel Holnap ágyban marad (Pjäs)
Författare István Békeffy
Adorján Stella


Inspelning

1948-10-24 1949-01-04
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Östra station Stockholm Sverige (m.fl. platser i Stockholm)
Hotell Gillet Uppsala Sverige
Gunillaklockan Uppsala Sverige
Centralstationen Uppsala Sverige
Enköping Sverige
Roslagsbanan Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1949-08-22 Royal Stockholm Sverige 111 min
Sverigepremiär 1949-08-15 Plaza Göteborg Sverige 111 min
1949-08-15 Royal Göteborg Sverige 111 min
TV-visning 2003-09-02 SVT1 Sverige 107 min
2005-08-16 SVT1 Sverige 107 min
Urpremiär 1949-08-15 Plaza Göteborg Sverige 111 min
1949-08-15 Royal Göteborg Sverige 111 min
TV-visning 2010-04-26 SVT1 Sverige 107 min
2012-08-21 SVT1 Sverige
2014-03-25 SVT1 Sverige
2016-08-01 SVT1 Sverige
2020-04-27 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Mera bruka i baljan, boys
Kompositör Ulf Peder Olrog (1947)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1947)
Sångare Sickan Carlsson


Originaltitel Kuckeliku-visan
Kompositör Schamyl Bauman (1948)
Textförfattare Schamyl Bauman (1948)
Sångare Sickan Carlsson
Torsten Winge
Gösta Cederlund
kör


Originaltitel Valurile Dunări
Kompositör Ion Ivanovici (1880)


Originaltitel La guerra Gaucha. Originalmusik ur filmen
Kompositör Lucio Demare


Originaltitel Santa Lucia
Kompositör Teodoro Cottrau (1850/51)
Textförfattare Teodoro Cottrau (italiensk text 1850/51)
Arvid Rosén (svensk text "Natten går tunga fjät")
Sigrid Elmblad (svensk text "Sankta Lucia, ljusklara hägring")
Sångare Sickan Carlsson ("Natten går tunga fjät")


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare kör


Originaltitel Vintervisa
Kompositör Lars August Lundh
Textförfattare Zacharias Topelius


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör
kör (första repris)
Sickan Carlsson (andra repris)
kör (andra repris)


Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare kör (manskör)


Originaltitel O alte Burschenherrlichkeit
Textförfattare Eugen Höfling (tysk text 1825)
August Lindh (svensk text)
Sångare kör


Ämnesord

Enköping
Förlovningar
Giftermål
Gymnasium
Havandeskap
Hembiträden
Lektorer
Läkare
Lärare
Rektorer
Roslagsbanan
Skola
Stockholm
Stockholm/Östra station
Stocksund
Studentexamen
Svartsjuka
Uppsala
Uppsala/Centralen
Uppsala/Gunillaklockan
Uppsala/Hotell Gillet
Valborgsmässoafton

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3054


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3052


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3054


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Textkartong
Arkivalietitel Skolka skolan
Storlek 239x180 mm


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 171 s. Miljölista (11 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?