Grundfakta

Media (96 st)

Originaltitel Kvinna i vitt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-09-05

Medverkande

Margareta Fahlén
Karin Lange, underläkare

Georg Løkkeberg
professor Borenius, överläkare vid S:t Botwids sjukhus

Eva Dahlbeck
Solveig Rygård, konsertpianist

Karl-Arne Holmsten
Jan Lindqvist, läkare

Holger Löwenadler
Bo Wallgren, läkare

Sigge Fürst
Boman, patient

Visa alla medverkande

Handling

Karin Lange är ny som läkare på S:t Botwids sjukhus. Hon välkomnas korthugget av sin chef, professor Borenius. Han ser hennes anställning som ett experiment. Egentligen anser han att...

Visa hela handlingen

Press

MT (Helge Åkerhielm): "Med Kvinna i vitt har Arne Mattsson ännu en gång dokumenterat sig som en utomordentligt begåvad om också ännu inte fullt färdig filmregissör. Känsla för miljön...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Arbetstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk rådgivare
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Margareta Fahlén Karin Lange, underläkare
Georg Løkkeberg professor Borenius, överläkare vid S:t Botwids sjukhus
Eva Dahlbeck Solveig Rygård, konsertpianist
Karl-Arne Holmsten Jan Lindqvist, läkare
Holger Löwenadler Bo Wallgren, läkare
Sigge Fürst Boman, patient
Barbro Nordin syster Aina, sjuksköterska
Julia Cæsar Clara Clarin, f.d. operettprimadonna, patient
Artur Rolén Hampling, patient
John Melin Algotson, patient
Marianne Löfgren konsulinnan Blom
Ludde Juberg konsul Alfred Blom
Mimi Nelson Olga Lindberg, patient
Aurore Palmgren fröken Andersson, patient
Georg Skarstedt Alm, patient
- Ej krediterade:
Saga Sjöberg Lilli Wallgren, Bos fru
Monica Weinzierl Barbro, Bos och Lillis dotter
Magnus Kesster Åhman, läkare vid Östersunds centrallasarett
Else-Merete Heiberg sjuksköterskeelev
Valborg Falk operationssköterska
Eleonora Kios sjuksköterska
Mary-Anne Gyllenstierna luciatärna
Sven Jerring radioröst

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1949
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Karin Lange är ny som läkare på S:t Botwids sjukhus. Hon välkomnas korthugget av sin chef, professor Borenius. Han ser hennes anställning som ett experiment. Egentligen anser han att fruntimmer ska hålla sig borta från kirurgi.

Karins närmaste arbetskamrater är läkarna Jan Lindquist och Bo Wallgren. Jan är ogift och betraktad som fruntimmerskarl. Bo är gift och bor i en sjukhuslägenhet, där trångboddheten frestar hårt på äktenskapet.

Konsertpianisten Solveig Rygård gör bejublade framträdanden i staden. Hon har tidigare varit djupt förälskad i Jan och velat gifta sig med honom, men när Jan nu kontaktar henne, får han veta att hon tänker gifta sig med en annan man.

En kväll när Bo har jour, bär ambulansmän in en patient med svåra skallskador. Det får bli röntgen i morgon, konstaterar Bo efter en snabb undersökning. Omedelbar operation är nödvändig, säger Karin som har kommit förbi.

Professor Borenius dyker upp och gör samma bedömning som Karin. Hon får assistera honom under operationen. Efteråt får Karin beröm. Professorn vill gärna ha henne som medarbetare.

I professorns arbetsrum får Karin en packe böcker om skallskador att studera. Strax därpå träder Solveig in genom dörren. Hon är professorns fästmö.

Solveig kommer direkt från ett möte med Jan. Han hade sökt upp henne för att återknyta den gamla kontakten.

Professorn ska resa bort ett par dagar för ett uppdrag. Solveig ska samtidigt resa på semester. Ansvaret för sjukhuset överlämnar professorn till Karin.

Men Solveig har skjutit på sin resa. Hon sitter på restaurant med Jan. När de lite senare tar en biltur, råkar de ut för en bilolycka. De måste till sjukhus.

Solveig och Jan kommer till S:t Botwids. Jan är mest illa däran och får inställa sig på flera veckor i gips. Solveig, som är lindrigare skadad, hjälps hem av Karin.

För att professorn inte ska få veta vad som hänt river Karin på natten ut en sida ur sjukhusjournalen. Syster Aina, som är olyckligt kär i Jan, blir vittne till Karins bedrägliga förfarande.

Tur att du var ensam i bilen, säger professorn till Jan efter att ha återvänt tidigare än väntat.

Karin föreslår Solveig att skriva ett brev till professorn för att skyla över sin uppskjutna resa. Jag kan inte skriva brev, säger Solveig. Karin lovar att skriva ett brev hon kan ha med sig, när hon reser.

Karin följer med professorn till Östersund för att assistera vid en operation. Efter avslutat arbete gör de en slädtur på Frösön. Under färden ger professorn Karin en kyss. Senare ber han om ursäkt för sitt tilltag.

Under tiden kopplar Solveig av på Valhadens högfjällshotell -- dit plötsligt också Jan anländer. Han friar till henne, men hon svarar nej.

Konsulinnan Blom kommer till S:t Botwids med sin make, konsuln, i släptåg. De var inblandade i bilolyckan och vill nu önska Jan god jul med blommor. De möter professorn och Karin och får veta att Jan har lämnat sjukhuset. Då frågar de hur det står till med damen.

Karin erkänner att hon ändrat i journalen men vägrar att tala om vem damen är. Professorn avskedar henne omedelbart.

Professorn ger Solveig en flygel i julklapp och ber henne spela på den. När hon spelar, märker han att hon har ont i en arm. Det är en radiusfraktur. Hon berättar att hon var med Jan i olycksbilen.

Sedan säger Solveig att det vore ett misstag, om de gifte sig. Hon hör ihop med sin musik, han med sitt sjukhus. De skiljs som vänner.

Professorn tittar närmare på brevet från Solveig. Sedan går han för att jämföra handstilen med Karins ändringar i journalen.

Karin håller på med en hjärnoperation. Plötsligt finns professorn vid hennes sida som assistent. Operationen misslyckas, och Karin går gråtande ut ur salen.

Professorn tackar Karin för brevet.

De ser varandra djupt i ögonen.

Censur / granskning

Censurnummer 75272
Datum 1949-05-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2385 meter
Kommentar Aktindelning: 560-525-510-505-285 = 2385 m - 87 minuter. Aktlängder: 560, 525, 510, 505, 285.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2385 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (Helge Åkerhielm): "Med Kvinna i vitt har Arne Mattsson ännu en gång dokumenterat sig som en utomordentligt begåvad om också ännu inte fullt färdig filmregissör. Känsla för miljön och vilja att underordna sig dess krav präglar genomgående denna sjukhusfilm -- operationsscenerna har hela den nyktra, sakliga skärpa som fordras och det stora lasarettets egenartade atmosfär ringas in med kunnighet och allvar. Om några scener gör ett alltför medvetet franskpåverkat intryck så är andra utomordentligt suggestiva: öppningssekvensen kring ambulansens ankomst med fotot taget från båren och uppåt och den skadades jämmer som senare ackompanjerar en dramatisk uppgörelse mellan två läkare är bara ett par av exemplen.

En sak har regissören emellertid inte förmått: helt engagera åskådaren i den av Rune Lindström berättade historien. Därtill är det hela på något sätt för blodlöst -- mer än det behövde vara med hänsyn till att de som slutligen finner varandra är vetenskapare som går helt upp i sin gärning."

StT (Robin Hood): "Ett fullmoget arbete av regissören Mattsson och fotografen Dahlqvist. Möjligen kan anmärkas att sjukhuset lider av mer än vanlig personalbrist -- man ser ständigt samma 1, 2 sköterskor och 2, 3 läkare -- och att Dahlqvist lagt ner nästan alltför stor omsorg på fotot: bilderna verkar ibland väl utstuderade.

Utanverket är alltså förträffligt, men inte innanverket. Filmen är ingen uppfinning av Rune Lindström. Intrigen går tillbaka till en utländsk idé, som i bortåt ett decennium irriterat olika svenska producenter. Många svenska författare har bearbetat den. Rune Lindström kommer nu med sin version.

Man måste säga att både han och regissören Mattsson missförstått stoffet. Detta är melodram, en spännande men uppkonstruerad intrig. Den håller inte om den tas på allvar. Den kan icke placeras in i en saklig och riktig skildring av ett svenskt sjukhus -- då skär det sig. (-)

Bäst har manus och regi lyckats med bipersonerna och sidoepisoderna i sjukhuset: Holger Löwenadler, Sigge Fürst. Och Julia Cæsar. Hon gör den bästa prestationen, helt storartad. En liten tragisk, djupt mänsklig, bister humoristisk studie av skakande kraft. Om vi vore i Amerika skulle hon få en Oscar."

DN (C B-n): "Kvinna i vitt är verkligen en ganska tvivelaktig svensk film. Det hjälper inte att den alldeles uppenbart är påkostad och att den tydligen har varit föremål för mycken omsorg från sin producent. Den blir heller inte bättre därför att dess yttre sjukhusstaffage är äkta eller därför att dess operationsinspelningar skett under sjukhusteknisk kontroll.

Filmen är i alla fall oäkta. Dess människor -- läkare eller patienter, samma sak -- är klichéer. Dess historia är följetong med pinsamma salvelsefulla inslag. Man häpnar över att någon kan begära tilltro till denna kufiska läkarvärld med dess mischmasch av olycksfall, operationer, flirt och grovkomiska muntrationer. Det är en film med många plattheter. Osmaklig är den först främst genom sin osanning."

Kommentar Svensk filmografi

Närmare uppgifter om romanen "Herzen in der Klinik" av den tyske författaren Rudolf Eger (1895--1965) har inte påträffats.

Inspelningen av Kvinna i vitt påbörjades 12.11.1948 och avslutades 30.12.1948. (BHg)

SF köpte filmrätten till romanen i början av 1940-talet och gav Oscar Hemberg i uppdrag att bearbeta den för film. Hemberg utarbetade ett färdigt manus, som blev liggande. När inspelningen av det blev aktuell hösten 1948, var Hemberg död sedan fyra år tillbaka, varför Rune Lindström fick i uppdrag att utarbeta det slutgiltiga scenariot, som är dagtecknat 6.11.1948. (GW)

Förlaga

Originaltitel Herzen in der Klinik (Roman)
Författare Rudolf Eger


Inspelning

1948-11-12 1948-12-30
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholms konserthus Stockholm Sverige
Djurgårdsbrunns Wärdshus Stockholm Sverige
Koppartälten, Hagaparken Stockholm Sverige
Jämtlands läns centrallasarett Östersund Sverige
Frösö kyrka Frösön Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1949-09-05 Skandia Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1991-09-18 Kanal 1 Sverige 83 min
1995-04-24 Kanal 1 Sverige 83 min
1998-03-20 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1949-09-05 Skandia Stockholm Sverige 87 min

Musikstycken

Originaltitel Konsert, piano, orkester, op. 16, a-moll
Kompositör Edvard Grieg (1868)


Originaltitel Storm och böljor tystna ren
Kompositör Carl Michael Bellman (musikbearbetning)
Textförfattare Carl Michael Bellman


Originaltitel Amours divins, ardentes flammes. Ur La belle Hélène
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångare Karl-Arne Holmsten


Originaltitel Konsertetyd, piano, S. 144. Nr 3 Un sospiro
Kompositör Franz Liszt (1848)
Instrumentalist Eva Dahlbeck (piano dubbad av ?)


Originaltitel Sonat, piano, g-moll
Kompositör Wilhelm Stenhammar (1890)
Instrumentalist Eva Dahlbeck (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Santa Lucia
Kompositör Teodoro Cottrau (1850/51)
Textförfattare Teodoro Cottrau (italiensk text 1850/51)
Arvid Rosén (svensk text "Natten går tunga fjät")
Sigrid Elmblad (svensk text "Sankta Lucia, ljusklara hägring")
Sångare John Melin
kör


Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1906)
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Arrangör Sam Rydberg
Sångare Margareta Fahlén (nynnar)


Originaltitel Nostalgia
Kompositör Wilfred Burns


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare kör


Originaltitel Höga berg och djupa dalar
Sångare kör


Originaltitel Ballad, piano, nr 1, op. 23, g-moll, B. 66
Kompositör Frédéric Chopin (1831)
Instrumentalist Eva Dahlbeck (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Var hälsad, sköna morgonstund
Kompositör Philipp Nicolai (1599)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1819)
Sångare kör


Ämnesord

Avskedande
Bilolyckor
Frierier
Högfjällshotell
Jul
Jämtland/Frösö kyrka
Jämtland/Frösön
Konsertpianist
Konsuler
Konsulinnor
Läkare
Operationer
Professorer
Restauranger
Sjukhus
Sjuksköterska
Östersund

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Kringmaterial


Typ Synopsis
Manustitel Kvinna i vitt.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kvinna i vitt. Manuskript: Rune Lindström. Regi: Arne Mattsson.
Omfång 3 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Woman in white. Manuscript: Rune Lindström. Director: Arne Mattsson.
Omfång 3 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingå+r.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Kvinna i vitt.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Woman in white.
Omfång 20 s. Produktionsuppgifter (1 s.) och innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Karin Lange - underläkare!
Omfång 155 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Karin Lange - underläkare.
Omfång 144 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 160 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?