Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Restaurant Intim
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-03-03

Medverkande

Birger Malmsten
Alf "Affe" Lindholm, smörgåsnisse på Restaurant Imtim

Åke Grönberg
Kalle Söderberg, köksmästare

Mimi Nelson
Maja, servitris

Irma Christenson
Ester, kallskänka

Barbro Nordin
Pyret, kallskänksbiträde

Fritiof Billquist
Bergertz, restaurangchef

Visa alla medverkande

Handling

Alf mönstrar av från en båt för att söka jobb i land. Han får börja som smörgåsnisse på Restaurant Intim, där källarmästare Bergertz -- kallad "Berget" -- för ett hårt regemente...

Visa hela handlingen

Press

Någon samstämmighet i kritiken av Hampe Faustmans film förelåg inte. Reaktionerna sträckte sig från glädje till olust men även där negativa omdömen övervägde hittade recensenterna...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Teknisk rådgivare
Scripta
Scenario
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Birger Malmsten Alf "Affe" Lindholm, smörgåsnisse på Restaurant Imtim
Åke Grönberg Kalle Söderberg, köksmästare
Mimi Nelson Maja, servitris
Irma Christenson Ester, kallskänka
Barbro Nordin Pyret, kallskänksbiträde
Fritiof Billquist Bergertz, restaurangchef
Dagmar Ebbesen Josefsson, husfru
Georg Skarstedt Erik Sehlstedt, kallad Hajen, servitör
David Erikson Eriksson, servitör
Hugo Jacobson Andersson, alkoholiserad servitör
Hanny Schedin Siv, servitris
Barbro Elfvik Maj-Britt, tobaksflicka
Artur Rolén Elov, extra servitör
Barbro Flodquist Mortell, spritkassörska
Alf Östlund Nessing, restaurangdirektör
Bengt Blomgren Tage, Esters man
Gösta Holmström Gustav, järnvägsman, gift med Maja
Märta Arbin Esters mor
Signe Wirff fru Söderberg, Kalles mor
Olav Riégo restauranggäst
Signhild Björkman Märta, hans fru
Tord Stål Åkesson, sundhetsinspektör
Felix Alvo servitör
Kate Gustin servitris
Solveig Svensson servitris
Monica Weinzierl Vivi, Esters dotter
- Ej krediterade:
Harry Dahlgren Palle Svensson, gårdskarl
Stig Johanson personalkontrollant
Ivar Wahlgren besättningsman på båten
Anders Andelius toalettvaktmästare
Tord Bernheim flickraggande buse
Stig Holm restaurangpianisten
Arne Domnérus klarinettisten
Roland Bengtsson gitarristen
Aurore Palmgren restauranggäst
Signe Enwall restauranggäst
Sven-Eric Gamble restauranggäst
Pia Arnell restauranggäst
Åke Fridell restauranggäst
Marianne Schüler hans bordssällskap
John Melin restauranggäst
Karl-Axel Forssberg restauranggäst
Göthe Grefbo restauranggäst
Olle Strömberg bartendern
Stig Malmroos Lundkvist, rockvaktmästaren
Märta Ehrson servitris
Marianne Rudefeldt servitris
Ulla Strömberg servitris
Emanuel Kahn kock
Steinar Öster kock
John Harryson restauranggäst
Carl Andersson restauranggäst
- Ej identifierade (flertalet bortklippta i den slutliga filmen):
Wiktor "Kulörten" Andersson ej identifierade roll
Åke Engfeldt ej identifierade roll
Marianne Öberg ej identifierade roll
Albert Ståhl ej identifierade roll
Hildur Lindberg ej identifierade roll
Otto Scheutz ej identifierade roll
Nils-Gustaf Holmquist ej identifierade roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1950
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Alf mönstrar av från en båt för att söka jobb i land. Han får börja som smörgåsnisse på Restaurant Intim, där källarmästare Bergertz -- kallad "Berget" -- för ett hårt regemente med personalen. Men basen i köket, Kalle Söderberg, rår Bergertz inte på. Kalles utvalda skyddsling är kallskänksbiträdet "Pyret", utvandrad från Norrland vid femton års ålder. Pyret ser i den väldige, bullrande köksmästaren ett stöd och en vän; kärlek är det inte fråga om från hennes sida fast Kalle bevakar henne svartsjukt och drömmer om en framtid vid hennes sida.

Alf känner sig de första dagarna bortkommen men hjälps till rätta av cigarettflickan Maj-Britt. Då servitrisen Maja erbjuder honom billig inackordering accepterar han tacksamt. Snart visar det sig att Maja förväntar sig nattligt sällskap då hennes man Gustav vid järnvägen är på tjänsteuppdrag.

Flera av de gamla servitörerna är trötta och utslitna. De liknar sig vid "kameler" och söker tröst i sprit. Bland kvinnorna finns ensamhet och förtryck. Servitrisen Ester söker Pyrets sällskap. Hon lever i ett olyckligt äktenskap med Tage, en alkoholiserad och utslagen man som hon betalar för att han skall hålla sig borta. Sin kärlek öser hon över dottern Vivi -- utan gensvar. Vivi tycker hon är "ful"; hon vill ha "en vacker mamma".

Alf har börjat intressera sig för Pyret och hon för honom. När köksmästaren uppdagar vad som håller på att hända blir han djupt kränkt och tvingar Alf att sluta. Alf tröstar sig med Maja. Hon berättar att hennes man inte kan tillfredsställa henne.

Ester får nytt besök av Tage som överöser henne med förebråelser, för att han inte får träffa Vivi, för att hans hustru är så ful att han inte kan känna annat än likgiltighet för henne. När han fått sina pengar och givit sig av går Ester ut i köket och öppnar gaskranen.

En dag kommer Majas man hem och ber att få tala med Alf. Han vet om Alfs och hustruns förhållande och vill att det skall sluta. Han berättar att han drabbats av impotens efter en olycka i tjänsten men hoppas så småningom bli bra.

Kalle Söderberg tror fortfarande att han och Pyret skall bli ett par och bjuder hem henne på kafferep till sin mor. I en sång tolkar han sin glädje men Pyret talar om att det aldrig kan bli något mellan dem för hon är kär i Alf.

Kalle beslutar ädelmodigt att satsa på Pyrets lycka och "talar ut" med Alf. Denne accepterar att ta hand om Pyret. Visserligen har han tagit hyra på en båt till Helsingfors men bara på fjorton dagar och han lovar Pyret att komma tillbaka. Kalle låter sina känslor ta form i ett par mycket ovanliga smörgåsskapelser på restaurangen.

Censur / granskning

Censurnummer 76656
Datum 1950-02-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2265 meter
Kommentar Aktlängder: 535-545-475-710 = 2265 meter - 83 minuter. Aktlängder: 535, 545, 475, 710.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2265 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Någon samstämmighet i kritiken av Hampe Faustmans film förelåg inte. Reaktionerna sträckte sig från glädje till olust men även där negativa omdömen övervägde hittade recensenterna förtjänster i detaljer och skådespelarnas insatser bedömdes i huvudsak positivt.

A G Bergman i AT ansåg filmen vara "en stor framgång för Hampe Faustman och hans medhjälpare och ett värdefullt och trevligt inslag i filmrepertoaren". Han skrev: "Här är den första svenska filmen av den nyrealistiska skolan. Man hade på känn att metoden skulle ligga bra till för Hampe Faustman. Och Restaurant Intim som han och Arne Sellermark byggt upp scenariot till efter Olle Länsbergs roman bär syn för sägen. Det är ett stycke omdiktat men alldeles oförgyllt vardagsliv, ett med skarpa saxkäftar utfört klipp mitt i en oss omgivande verklighet. Där ryms inga stora tragedier, inga eviga problem, inget egentligt drama, ja, knappast någon dramatik. Det är snarast en lång rad sketcher trädda på ett stadigt snöre som binder samman berättelsen till en helhet. Fullständigt osentimentalt är dessa närbilder av ett stort antal personer inom ett intressant yrke tagna. Och friskt och fränt är händelserna återgivna. Denna skildring befinner sig mångmila från en normalt romantiserad film."

Robin Hood i StT tyckte sig igenkänna förebilder från internationella filmklassiker: "Faustman har roat sig med att göra 'kollektivfilm' med 'massan' som hjälte, ett tvärsnitt genom en restaurangs vardagsliv där varje man och kvinna har sin egen plats, sitt eget jobb, och sin egen tunga att ventilera -- kvickt eller dumt eller godmodigt eller giftigt. Kollektivfilm är nog det svåraste en regissör kan ge sig på. Men det undras om inte Faustman lyckats lika bra i sitt kök -- och bättre -- än mästaren Duvivier i sitt flickfängelse."

Tyvärr miste filmens individer sin charm så snart de rycktes ur detta kollektiv för att agera på egen hand, menade kritikern.

Det senare intrycket hade även Filmson i AB som dock utfärdade "mästarbrev som flink regissör" åt Faustman emedan man sällan "sett en sådan fart och fläkt och så många festliga typteckningar i en svensk film och sällan har en yrkesjargong klingat så frisk och fräck". Frans B Liljenroth i Expr fann å andra sidan -- med undantag för enskildheter -- att det mest blivit "hackmat, en pyttipanna, som man inte känner sig det minsta engagerad i".

I DN uttryckte Carl Björkman starkt missnöje med miljöskildringen:

"Restaurant Intim (-) har blivit en ganska olustig film, sina ömma och humoristiska anspråk till trots. Den är skrikig och domderande, den ger en falsk skildring av en miljö och dess människor. När den vill lätta stämningen med en lustighet arbetar den med billiga, ibland direkt grova, tricks, krogkvickheter om bångning och spritspioner. Restaurant Intim, det låter som gourmetsmak. Men i själva verket är det en film som efterlämnar en dålig smak i munnen."

Om en typ som Fritiof Billquists rytande, trakasserande hovmästare gått omkring på en restaurang skulle företagsnämnden ingripit eller personalen gått i strejk, ansåg Björkman, som emellertid inte ville frånkänna filmen "glimtvisa förtjänster t ex 'Pyrets' lilla fina kärlekshistoria, åt vilken Barbro Nordin vackert och stillsamt gör rättvisa".

En odelat positiv recension skrev signaturen Olle i Ny Dag. Han inledde med att kalla filmen "ett styvt reportage från restauranglivet" och slutade med följande omdöme: "Äkthet i miljöteckningen, gott tempo och en öppen blick för de sociala problemen i detta yrke gör denna film till en av de bästa arbetslivsskildringar svensk film presterat."

Kommentar Svensk filmografi

Denna Hampe Faustmans (1919-1961) tolfte film inspelades under perioden november 1949-januari 1950, delvis på Restaurant Bellmansro (1828-1952) på Djurgården i Stockholm, förstörd genom brand.

Den litterära förlagan, Olle Länsbergs (f 1922) roman "Restaurant Intim", utkom 1945 på förlaget Steinsvik i Stockholm. Den byggde i stor utsträckning på författarens personliga erfarenheter av ett flertal restaurangarbeten. Även skådespelaren Birger Malm!sten hade arbetat på restaurang.

Hugo Jacobsson (1891-1950) gjorde här sin sista filmroll. Han hade då varit verksam i svensk film sedan början av 1930-talet.

Förlaga

Originaltitel Restaurant Intim (Roman)
Författare Olle Länsberg


Inspelning

(kompletteringar) 1950-02-03 1950-02-04
1949-11-25 1950-01-20
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Filmstaden Råsunda Sverige
Restaurant Bellmansro Stockholm Sverige
Mosebacke Stockholm Sverige
Stockholms skärgård Sverige
Ombord på skärgårdsbåten Express II Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1950-03-03 Saga Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1991-07-15 TV2 Sverige 79 min
1998-02-13 SVT1 Sverige 79 min
Urpremiär 1950-03-03 Saga Stockholm Sverige 83 min

Musikstycken

Originaltitel Lazy Dreams
Kompositör Stig Holm (1950)
Instrumentalist Stig Holm (piano - ej i bild)


Originaltitel Jsem tvůj
Kompositör Alfons Jindra (1948)
Instrumentalist Stig Holm (piano - ej i bild)


Originaltitel Song of Paradise
Kompositör Reginald King (1934)
Textförfattare Gardar (svensk text 1942)
Jack Popplewell (engelsk text 1934)
Instrumentalist Stig Holm (piano - i bild)


Originaltitel Hop Scotch Polka
Kompositör Carl Sigman (1949)
Gene Rayburn (1949)
William Whitlock (1904)
Textförfattare Carl Sigman (1949)
Gene Rayburn (1949)
William Whitlock (1949)
Instrumentalist Stig Holm (piano - i bild)


Originaltitel Boogie-woogie (Holm)
Kompositör Stig Holm (1950)
Instrumentalist Stig Holm (piano - i bild)


Originaltitel Sätt inte din lit till flickor
Kompositör Curt-Henry Freje (1949)
Textförfattare Gösta Rybrant (1949)
Instrumentalist Stig Holm (piano - i bild)


Originaltitel Blues in G Major
Kompositör Stig Holm (1941)
Instrumentalist Stig Holm (piano)


Originaltitel Old Folks at Home
Kompositör Stephen C. Foster (1851)
Textförfattare Stephen C. Foster (1851)


Originaltitel Får jag lämna några blommor
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1939)
Textförfattare Nils Ferlin (1939)


Originaltitel Love Tail
Kompositör Stig Holm
Instrumentalist Stig Holm (piano)


Originaltitel Love Me! Love Me! Love Me! (or Leave Me Alone)
Kompositör Frank Anderson (1947)
Renny La Marre (1947)
Viviane Greene (1947)
Textförfattare Frank Anderson (1947)
Renny La Marre (1947)
Viviane Greene (1947)


Originaltitel La Seine
Kompositör Guy Lafarge (1948)
Textförfattare Guy Lafarge (1948)
Flavien Monod (1948)


Originaltitel Isle of Capri
Kompositör Will Grosz (1934)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (svensk text 1934)
Jimmy Kennedy (engelsk text 1934)
Sångare Birger Malmsten


Originaltitel Blue Velvet (Strauss)
Kompositör Art Strauss (1945)
Desmond O'Connor (1945)


Originaltitel Opus 21
Kompositör Stig Holm
Arne Domnérus
Instrumentalist Stig Holm (piano - i bild)
Arne Domnérus (klarinett - i bild)
Roland Bengtsson (gitarr - i bild)
- (okänd kontrabasist - i bild)


Originaltitel It Happened in Adano
Kompositör Don Pelosi (1949)
Harold Fields (1949)


Originaltitel Wedding Samba
Kompositör Abraham Ellstein (1947)
Allan Small (1947)
Joseph Liebowitz (1947)
Textförfattare Abraham Ellstein (1947)
Allan Small (1947)
Joseph Liebowitz (1947)


Originaltitel The Huckle Buck
Kompositör Andy Gibson (1948)
Textförfattare Roy Alfred (1948)


Originaltitel Jag sjunger för jag ä så gla
Kompositör Knut Nyblom (1905)
Textförfattare Knut Nyblom (1905)
Sångare Åke Grönberg (i bild)


Originaltitel Yellow Tulips
Kompositör Bob Howard
Instrumentalist Stig Holm (piano - i bild)
Arne Domnérus (klarinett - i bild)
Roland Bengtsson (gitarr - i bild)
- (okänd kontrabasist - i bild)


Ämnesord

Alkoholmissbruk
Föräldrar och barn
Impotens
Kallskänkor
Källarmästare
Köksmästare
Matros
Otrohet
Restauranger
Servitris
Självmord
Stockholm/Bellmansro
Stockholm/Mosebacke
Svartsjuka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2266


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 60


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RESTAURANT INTIM
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel RESTAURANT INTIM
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Inehållsbeskrivning.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Description of plot.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Inhaltsbeschreibung.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Efter Olle Länsbergs roman.
Omfång 28 s. + 1 s. produktionsuppgifter och personlista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter Olle Länsbergs roman.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 120 s. Dagschema och miljölista (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?