Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Medan staden sover
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-09-08

Medverkande

Sven-Eric Gamble
John, kallad Jompa, gängledare

Inga Landgré
Iris Lindström, Jompas flickvän

Adolf Jahr
Iris far

Elof Ahrle
verkmästaren på Svea Bilservice

John Elfström
Jompas far

Hilding Gavle
innehavare av Svenssons lump- och klädeshandel, hälare

Visa alla medverkande

Om filmen

Kallhamrad ledare för vilset ungdomsgäng med för lite pengar och för trånga hem får sina kamrater att göra inbrott, och allt går fel. Sven-Erik Gamble som Jompa jämfördes...

Visa hela texten

Handling

På arbetarstadsdelen Söder i efterkrigstidens Stockholm råder bostadsbrist och ungdomen har ont om pengar. Ett gäng grabbar driver håglöst omkring i kvarteren. Deras ledare Jompa är en...

Visa hela handlingen

Press

Ett fint reportage, ett hedervärt försök att porträttera storstadsungdom utan resurser och livsmål, utomordentliga skådespelarprestationer -- i synnerhet Sven-Eric Gambles. Men någonting...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Kallhamrad ledare för vilset ungdomsgäng med för lite pengar och för trånga hem får sina kamrater att göra inbrott, och allt går fel. Sven-Erik Gamble som Jompa jämfördes med Humphrey Bogart, och Lars-Eric Kjellgrens drama, skrivet av Per Anders Fogelström, har kallats vår första riktigt samhällstillvända film.

I Lars-Eric Kjellgrens drama om ett ungdomsgäng i arbetarstadsdelen Södermalm, där lägenheterna är trånga och det alltid fattas pengar, drar den stenhårda Jompa med sina tveksamma kamrater på ett villainbrott som går snett. Flera av dem blir villkorligt dömda, och de vänder sig mot sin forna ledare och lämnar brottets bana. Jompa fortsätter på egen hand; han blir mer och mer hänsynslös och stölderna blir grövre och grövre. När han slår ihjäl en hälare han försökt råna, grips han slutligen av polisen. Hans gamla kamrater rannsakar sig själva, och undrar om de kunnat rädda honom från att bli kriminell.

Lars-Eric Kjellgrens film om ungdomar på glid bygger på ett manus av Per Anders Fogelström, ett manus där författaren enligt egen utsago lånat från sin roman Ligist. Begreppet ligist var nytt i Sverige, och filmen hade premiär två år efter Götgatskravallerna 1948, där tio tusen stockholmsungdomar drabbat samman med polisen – ett upplopp där stenar kastats och bajonetter dragits.

Fullt så dramatisk är inte handlingen i Medan staden sover, men en rad laddade scener fick kritiker att jämföra filmen med hårdkokta amerikanska filmer i samma genre. Mycket beröm fick huvudrollsinnehavaren Sven-Erik Gamble, särskilt av Stockholms-Tidningens Robin Hood (Bengt Idestam-Almqvist) som skrev: ”I Medan staden sover är han perfekt. Samma 'naturliga', återhållsamma spelsätt och samma koncentrerade intensitet som hos en Widmark eller Humphrey Bogart.” Inga Landgré gör Jompas utnyttjade flickvän Iris, och Harriet Andersson har en liten roll som Elsie.

Lars-Eric Kjellgren, en av femtiotalets mest produktiva regissörer, gjorde nitton filmer på femton år. Hans verkförteckning innehåller både uppsluppna Nils Poppe-komedier och socialt medvetna dramer. Medan staden sover från 1950 var den första film han både skrev och regisserade själv. Då hade han redan skrivit manus för Erik ”Hampe” Faustman, varit regiassistent åt Gustaf Molander och arbetat som inspelningsledare på Kris och Hamnstad, båda av Ingmar Bergman. Samme Bergman ska enligt Per Anders Fogelström ha legat bakom utformningen av filmens Jompa.

När Medan staden sover 1977 visades i TV, skrev Jonas Sima i Expressen att filmen utmärkt speglade ”den typiskt svenska efterkrigstidens bristproblem på tröskeln till 50-talets välfärdssamhälle” och att den ”kanske är vår första riktigt samhällstillvända film”.

Nina Widerberg (2015)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkester
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Sven-Eric Gamble John, kallad Jompa, gängledare
Inga Landgré Iris Lindström, Jompas flickvän
Adolf Jahr Iris far
Elof Ahrle verkmästaren på Svea Bilservice
John Elfström Jompas far
Hilding Gavle innehavare av Svenssons lump- och klädeshandel, hälare
Carl Ström Hansson, portvakt
Ulf Palme Kalle Lund, förbrytare
Barbro Hiort af Ornäs "Rutan", Kalles väninna
Märta Dorff Greta, Iris mor
Ilse-Nore Tromm Jompas mor
Ulla Smidje Jompas syster
Hans Sundberg "Knatten" Gustafsson, medlem i gänget
Arne Ragneborn Richard Sundberg, kallad Sune, medlem i gänget
Lennart Lundh Gunnar Lindström, kallad Slampen, Iris bror, medlem i gänget
Hans Dahlberg Sven Erik Samuelsson, kallad Lång-Sam, medlem i gänget
Åke Hylén Per Knutsson, kallad Pekå, medlem i gänget
- Ej krediterade:
Ebba Flygare hälarens hustru
Olav Riégo häradsdomaren
Börje Mellvig åklagaren
Harriet Andersson Elsie, en av gängets flickvänner
Mona Geijer-Falkner föreståndarinnan för fritidslokalen
Alf Östlund jobbare på Svea Bilservice
Birger Lensander jobbare på Svea Bilservice
Walter Sarmell jobbare på Svea Bilservice
Arthur Fischer polis
Gustaf Hedberg jourhavande överkonstapel
Ingemar Jacobsson polis
Gunnar Johansson polis
Julius Jacobsen restaurangpianist på Berns
Gunnar Hellström dansande kroggäst
John Zacharias reportern
Arthur Österwall orkesterledaren
Hanny Schedin dam med barn på gatan
Marianne Hylén sköterska på BB
Rolf Bergström Jompas systers fästman
Mona Åstrand Iris och Elsies väninna
Olle Teimert Olle, Jompas bror
Meta Velander servitris på fiket
Kerstin Wibom dansande kroggäst
Helge Hagerman röst i polishögtalaren (endast röst)
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Henrik Schildt jobbare på Svea Bilservice (bortklippt)
Georg Skarstedt ett fyllo (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1950
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

På arbetarstadsdelen Söder i efterkrigstidens Stockholm råder bostadsbrist och ungdomen har ont om pengar. Ett gäng grabbar driver håglöst omkring i kvarteren. Deras ledare Jompa är en hård och hänsynslös typ som föraktar knegartillvaron. En kväll lägger Jompa fram sin plan på att skaffa pengar; de skall plundra en förortsvilla, vars ägare tillfälligt är borta.

I en stulen bil tar de sig ut till villan och bryter sig in. Vid genomsökningen hittar de sprit i ett skåp och flera gängmedlemmar super sig fulla. Väckta av oväsendet tillkallar grannarna polisen. Jompa, som hållit sig nykter, och Knatten, som alltid håller sig i hans närhet, sticker i sista ögonblicket med bilen. De övriga infångas av polisen, åtalas och döms till villkorliga straff.

Förbittrade på Jompa lösgör sig gänget från hans inflytande och ger honom stryk när han försöker trycka ned dem. En av de revolterande är Slampen, bror till Jompas flickvän Iris. Han är känslig och godhjärtad och försöker styra in gänget på hederliga banor.

Iris älskar Jompa och hoppas att också han skall ändra sig. Men hon lever i ett förnedrande förhållande. Jompa tvingar henne till samlag under hot om att annars överge henne. Iris blir med barn. Motvilligt underkastar sig Jompa hennes fars krav på att de skall gifta sig och flytta ihop. Svärfadern skaffar honom även jobb på en bilverkstad. Jompa kvitterar denna omsorg med inbrott i firmans kassaskåp, där han kommer över sextusen kronor i avlöningspengar. Omedelbart efter bröllopet avslöjar han för Iris varifrån pengarna i den stinna plånboken kommer.

Han lär känna yrkesförbrytaren Kalle Lund och dennes flickvän Rutan. Kalle bjuder hem honom på grogg och poker och tipsar honom om en hälare. Snart har Kalle spelat av Jompa pengarna och dessutom låtit honom skuldsätta sig. Om skulden inte betalas tänker Kalle sätta fast honom. Jompa svarar med att tipsa polisen om Kalle. Denne åker in på nytt och under tiden försöker Jompa ta hand om den övergivna Rutan.

Jompa och Knatten beger sig till hälaren för att avyttra stöldgods. Betalningen är usel men Jompa kommer på att det skulle gå lättare att stjäla hälarens gömda pengar. De återvänder en kväll för att utföra planen, omedvetna om att hälaren har sin fru sittande i det rum där pengarna förvaras. Planen går i baklås och de flyr i panik. Hälaren dör av det slag Jompa givit honom.

Skräckslagna kommer de till Iris. Jompa vill försöka gömma sig; Iris vill inte överge honom. Hon tar barnet och följer honom. Tillsammans med Knatten tar de sig in i en kolonistuga. Då Iris kontaktar Jompas mor för att lämna ifrån sig barnet spårar polisen dem. Efter ett stort polispådrag infångas den desperate Jompa. De andra medlemmarna av gänget frågar sig om de på något sätt kunde ha räddat honom.

Censur / granskning

Censurnummer 77480
Datum 1950-08-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2785 meter
Kommentar Aktlängder: 565-575-555-555-535 = 2785 meter - 102 minuter. Aktlängder: 565, 575, 555, 555, 535.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2785 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett fint reportage, ett hedervärt försök att porträttera storstadsungdom utan resurser och livsmål, utomordentliga skådespelarprestationer -- i synnerhet Sven-Eric Gambles. Men någonting saknades: konstnärlig balans och rymd, en djupare analys av fenomenet ungdomsbrottslighet. Det var i kort sammanfattning pressens reaktioner.

"Det var ett stort slag", skrev Helge Åkerhielm i MT, "men det lyckades. Lars-Eric Kjellgren och hans medarbetare har gått till verket med ett brinnande allvar, en ödmjukhet inför uppgiften och en sanningslidelse som inte har kunnat undgå att slå igenom från första bilden till den sista. De har fäst sitt namn vid ett av de märkligare verken i de senaste årens svenska filmhistoria. (-) Rent artistiskt har Kjellgren aldrig nått så högt som regissör. Miljöerna är valda, studerade och återgivna med förebildlig omsorg."

Robin Hood (StT) uppehöll sig vid filmens utländska förebilder i England och Amerika -- unga gangsters -- och vid fenomenet "ligist", men var för den skull inte mindre generös i sin uppfattning: "Medan staden sover är Lars-Eric Kjellgrens mästarprov som filmregissör. Ett fängslande arbete, ibland starkt laddat -- pokerpartiet, slagsmålet, förförelsen i källaren, polisjakten på slutet. Han har känt för denna storstadsungdom, som ingenstans har att ta vägen, vars liv är så fruktansvärt torftigt."

Om huvudrollsinnehavaren Gamble skrev kritikern:" I Medan staden sover är han perfekt. Samma 'naturliga', återhållsamma spelsätt och samma koncentrerade intensitet som hos en Widmark eller Humphrey Bogart."

I DN tyckte Carl Björkman att Fogelströms "nattliga ligistfilm från Stockholm" hade "stora journalistiska förtjänster": "Det är en film som verkligen intresserar sig för ungdomen, för dess oro, för dess svårigheter att inordna sig, för detta att det hela tiden rör sig om pojkar som inte vet var dom ska vara, vad dom ska göra av livet. Det finns mycken återhållen ömhet i skildringen av dessa halvvuxna pojkar, och man känner på något vis att författaren hela tiden är gripen av ovissheten i deras framtida öde."

Ändå ansåg inte Björkman att filmen "höjde sig över det vederhäftiga reportaget". Några inslag tyckte han definitivt illa om: Jompa-figuren med "kloak i rösten hela tiden", uttänkt av den Ingmar Bergman som Kar de Mumma karikerade i sin revy, och polisjakten i slutet av filmen. "Skall det verkligen vara så roligt", frågade kritikern, "att se en fattig människotrasa jagas av poliser och hundar, skrämmas från vettet, ligga och trycka, kastas i vattnet och fångas upp med en pik?"

SvDs Urban Stenström insåg filmens förtjänster men tyckte den var schematiskt konstruerad och ofta torftig: "Av Fogelströms manuskript har han [Kjellgren! gjort en okonstlad film i halvdokumentär stil. Vad man saknar i den är konstnärlig rymd. Bristen ligger naturligtvis redan i manuskriptet. Filmen skapar för få och för osammansatta stämningar. Den gör ärliga försök att berätta så mycket som möjligt i bilder, men det slår inga gnistor mellan bilderna."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades under månaderna februari och mars 1950. Av manuskriptets parentestitel framgår att Per Anders Fogelström haft sin roman "Ligister" i tankarna vid arbetet. Den utkom på Bonniers Förlag 1949. Själva ordet ligist aktualiserades av pressen under de svåra upploppen på Söder i Stockholm 1948 som fick benämningen "Götgatskravallerna".

Under en diskussion kring ungdomsbrottsligheten på S:t Göransgården i Stockholm (rapporterad i Ny Dag 10.10.1950) efter premiären, uppgav Fogelström att utformningen av Jompa-figuren var Ingmar Bergmans bidrag.

Tonårspublikens entusiasm över en svensk "tough guy" (amerikanskt uttryck för "hårding") föranledde Sven Jan Hansson (Filmson) att i Filmjournalen under rubriken "Själen och skinnjackan" ställa frågan om inte förbrytarna i Medan staden sover var för intelligent skildrade och därför fungerade som efterföljansvärda exempel snarare än motsatsen. Kritikern citerade bl a censurchefen med lic Gunnar Klackenberg, som skrivit: "Glansen kring brottslingarna som tough guy, handlingskraftig hero skulle snart försvinna om det faktiska tillståndet av ångest och elände, av sjukliga föreställningar och uppslitande otrygghet som dominerar hans själsliv, finge sin rätta återgivning."

I sitt svar två nummer senare (42/1950) påpekade Fogelström att Jompa inte skulle vara något större problem om han visade sig feg och eländig och inte hade något grepp om grabbarna i gänget. Beträffande den unga publikens reaktioner citerade författaren ett brev från advokaten Ragnar Gottfarb: "Att detta flabb under filmens gång dog ut är väl ett mycket gott betyg och det kanske kan inge förhoppningar om att åskådarna få ett intryck som kan hålla dem borta från brott. Jag har någon gång skrivit att det gäller att smutsa brottslingens gloria och det anser jag att filmen lyckades med på ett värdigt och effektivt sätt och jag vore glad om den kunde bli en stor publikframgång."

Inför TV2-visningen 24.9.1977 skrev Jonas Sima i Expr (23.9) att filmen utmärkt speglade "den typiskt svenska efterkrigstidens bristproblem på tröskeln till 50-talets välfärdssamhälle" och att den "kanske är vår första riktigt samhällstillvända film".

Inspelning

(kompletteringar - scener till filmens förtexter) 1950-08 1950-08
1950-02-06 1950-03-30
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Danvikstull Stockholm Sverige
Eriksdalslunden Stockholm Sverige
Fjällgatan Stockholm Sverige
Vitabergsparken Stockholm Sverige
Tantolunden Stockholm Sverige
Medborgarplatsen Stockholm Sverige
Forsgrénska badet Stockholm Sverige
Slussen Stockholm Sverige
Sofia kyrka Stockholm Sverige
Skanstull Stockholm Sverige
Djursholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1950-09-08 Skandia Stockholm Sverige 102 min
TV-visning 1977-09-24 TV2 Sverige 97 min
1992-06-08 TV2 Sverige 97 min
1997-03-07 SVT1 Sverige 97 min
2000-06-08 SVT1 Sverige 97 min
Urpremiär 1950-09-08 Skandia Stockholm Sverige 102 min

Musikstycken

Originaltitel Boogie Woogie (Larsson)
Kompositör Walter Larsson


Originaltitel Tesselation
Kompositör Gösta Theselius


Originaltitel Preludium och fuga, orgel, BWV 544, h-moll
Kompositör Johann Sebastian Bach


Originaltitel Guldgrävarsången
Textförfattare Fredrik Bloom
Sångare Arne Ragneborn
Lennart Lundh
Åke Hylén


Originaltitel Boogie Woogie (Hylén)
Kompositör Åke Hylén
Instrumentalist Åke Hylén (piano)


Originaltitel Helan går
Sångare Åke Hylén
Arne Ragneborn
Hans Dahlberg


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist


Originaltitel Beguine (Österwall)
Kompositör Arthur Österwall


Originaltitel Rolf's Idea
Kompositör Rolf Blomquist


Originaltitel Santa Lucia
Kompositör Teodoro Cottrau (1850/51)
Textförfattare Teodoro Cottrau (italiensk text 1850/51)
Arvid Rosén (svensk text "Natten går tunga fjät")
Sigrid Elmblad (svensk text "Sankta Lucia, ljusklara hägring")
Sångare kör (flickkör)


Originaltitel Staffansvisan
Sångare kör (flickkör)


Originaltitel När gäddorna leker i vikar och vass
Sångare Elof Ahrle
Adolf Jahr
Alf Östlund
Walter Sarmell
Birger Lensander


Originaltitel Beguine (Eckert-Lundin)
Kompositör Eskil Eckert-Lundin
Instrumentalist Åke Hylén (piano)


Utmärkelser

Svenska Filmjournalisternas Klubbs pris Stockholm 1951 (1:a plats i Biografbladets och Svenska Filmjournalisternas Klubbs omröstning)
Silver Laurel Award Venedig 1951

Ämnesord

Arbetare
Bostadsbrist
DK Brott och straff
DK Thriller
Djursholm
Förbrytare
Förnedring
Föräldrar och barn
Graviditeter
Hälare
Inbrott
Ligister
Misshandel
Poker
Polis
Rånmord
Stockholm/Söder
Ungdomsbrottslighet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2783


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2778


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2794


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2794


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MEDAN STADEN SOVER


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MEDAN STADEN SOVER
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MEDAN STADEN SOVER
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Den svenske kaempe-sukces Det prisbelönede svenske mestervaerk - NAAR "STOCKHOLM SOVER"
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Den realistiske svenske kriminalfilm NAAR STOCKHOLM SOVER
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Ligist.
Omfång 140 s. + tillägg, löst.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Medan storstaden sover.
Omfång 139 s. Rollista och karta med förekommande miljöer (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Medan storstaden sover.
Omfång 138 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 28 s. + 1 s. synopsis + 1 s. rollista.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Typ Program
Språk Danska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 102 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?