Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ung och kär
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-11-11

Medverkande

Adolf Jahr
excellensen don Sebastian de Gonzaga y Perossi från Orinocco

Mimi Nelson
donna Isabella de los Colibrados y Perossi, don Perossis brorsdotter

Ulla Sallert
Alice, operettsångerska

Karl-Arne Holmsten
Freddie Rundhult, attaché

Jan Molander
Rutger af Utterfeldt, attaché

John Botvid
Rundhult senior, Freddies farbror, norsfiskare

Visa alla medverkande

Handling

De två unga attachéerna Freddie Rundhult och Rutger af Utterfeldt vid Utrikesdepartementet är rivaler om den vackra operettsångerskan Alice. Freddie har utseendet, charmen och de folkliga...

Visa hela handlingen

Press

Ett gott uppslag, en god vilja, inga tarvligheter, åtskilliga tillfällen till skratt och en utmärkt Adolf Jahr i huvudrollen, menade de flesta kritikerna. Ändå uppfattades filmen som ett...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Alternativtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör

Medverkande

Adolf Jahr excellensen don Sebastian de Gonzaga y Perossi från Orinocco
Mimi Nelson donna Isabella de los Colibrados y Perossi, don Perossis brorsdotter
Ulla Sallert Alice, operettsångerska
Karl-Arne Holmsten Freddie Rundhult, attaché
Jan Molander Rutger af Utterfeldt, attaché
John Botvid Rundhult senior, Freddies farbror, norsfiskare
Dagmar Ebbesen Botilda Rundhult, Freddies faster
Åke Claesson utrikesrådet
Povel Ramel kapellmästare för teaterorkestern
Rune Halvarsson Johansson, "Torneträsk", komiker
Rodja Persidsky Peter Klangemo, operettsångare
Carl Reinholdz Finkelbom, skeppar Rundhults musicerande vän
Arthur Fischer Jansson, källarmästare, vän till skeppar Rundhult
Börje Mellvig Otto Svahn, intendent vid Kungliga husgerådskammaren
Elsa Marianne von Rosen Gullan, flygvärdinna/ballerina
- Ej krediterade:
Wiktor "Kulörten" Andersson Oskar, teatervaktmästare
Olav Riégo chef för Kungliga husgerådskammaren
Inger Swinth dansös
Berit Thul dansös
Wiveka Ljung dansös
Birgit Cullberg balettledarinna
Eric Dahlström polismästaren
Eric von Gegerfelt Orinoccos minister
Erik Forslund vaktmästare på Rosendals slott
Otto Scheutz hotellrepresentant
Gunilla Pontén uppasserska på Rosendals slott
Kerstin Dunér flicka på festen hos skeppar Rundhult
Karl Verner Kedland violinist
Leppe Sundewall musiker på Rosendals slott
Gottfrid Holde vaktmästare på Arvfurstens palats
Erik Strandell utrikesministern - endast röst
Kungliga operans balett
- Bortklippta i den korta versionen av filmen:
Marianne Löfgren fru Lövenhagen (bortklippt)
Agda Helin värdinna på Nybropensionatet (bortklippt)
Mauritz Strömbom verkmästare Tropé (bortklippt)
Carin Swensson en kvinna (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1950
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

De två unga attachéerna Freddie Rundhult och Rutger af Utterfeldt vid Utrikesdepartementet är rivaler om den vackra operettsångerskan Alice. Freddie har utseendet, charmen och de folkliga rötterna, Rutger börden och pengarna. För att dryga ut sin magra diplomatlön tvingas Freddie spela fiol i en teaterorkester på kvällarna. På teatern uppträder Alice och hennes sångarpartner Peter Klangemo.

Sverige befinner sig i kris. Akut kaffebrist råder och regeringen fruktar folkuppror. Från republiken Orinocco, ett kaffeexporterande land, väntas statsbesök av Excellensen Don Sebastian de Gonzaga y Perossi. Det gäller att till varje pris teckna avtal med Perossi innan konkurrenter hinner före.

Freddie och Rutger utses av sin chef utrikesrådet att ta hand om ministern och dennes ressällskap, den sköna brorsdottern Isabella. De bägge utländska gästerna har tidigare vistats i Sverige, och Isabella talar god svenska. Det gör däremot knappast Don Sebastian, vilket inte hindrar honom från att ofta uttrycka sina känslor på värdlandets språk.

Utrikesdepartementets program är späckat med besök på offentliga institutioner, men Perossi har i kikare från sitt hotell fått syn på Strömmens norsfiskare och beslutar att hoppa av från representationsplikterna för att pröva angenämare verksamheter. Fiskaren Rundhult -- en farbror till Freddie -- tar hand om Perossi i sin båt. När ministern får höra talas om Botilda Rundhults "tjuettbullar" följer han med fiskaren hem. I den rundhultska stugan vidtar ett glatt festande med sång, musik och starka drycker. Perossi stortrivs men saknar och drömmer om den blonda och fagra flygvärdinnan Gullan, som tagit väl hand om honom.

På UD råder panik; Perossi är försvunnen och 200 000 demonstranter marscherar i ett kaffetåg. Freddie har i hastigt mod lovat att visa Isabella sitt obefintliga slott. Sedan han och Rutger gått igenom en serie slottsliknande byggnader och funnit samtliga förvandlade till skyddshem, sjukhus och alkoholistanstalter, stannar man för Rosendal på Djurgården -- ett offentligt museum. Med hjälp av teaterns musiker, skådespelare och dansare iscensätter man på slottet en nattlig fest till Isabellas förnöjelse. Därvid dansas bl a samban "Fredrika Bremer", inspirerad av författarinnans väggporträtt. Den larmade intendenten för Kungl Husgerådskammaren anländer i syfte att stoppa spektaklet men glömmer berusad av champagne och kvinnlig skönhet sitt uppdrag. Hos Rundhults insomnar Perossi sedan han förstått att "arma svenska folkan" tvingas dricka eländigt surrogat i stället för hans hemlands äkta kaffe.

Ryktet om slottsfesten når utrikesrådet. Sedan denne konstaterat faktum får Freddie sparken. Vid uppvaktning av Botilda på hennes födelsedag inser Freddie att den av fastern beskrivna gästen -- "general Papyrossi" -- måste vara den försvunna excellensen. Nu ordnar sig allt. Freddie återanställs i utbyte mot ett handelsavtal och blir dessutom ensam om Alice, eftersom det beslutas att Rutger skall följa Isabella till Orinocco, där han befordras till legationssekreterare. De lyckliga lösningarna firas med stor gårdsfest under vilken Perossi sjunger "Nig och kuta runta". Melodin visar sig nämligen vara Orinoccos nationalsång.

Censur / granskning

Censurnummer 77867
Datum 1950-11-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2690 meter
Kommentar Gransknings- och premiärkopians speltid: 98 minuter. Annan längduppgift: 2480 m - 91 minuter. Filmen efter granskningen nedklippt 210 m, vilket godkänts av Biografbyrån 8.2.1951. Europa Films program uppger för Skeppar Munters bravader längden 2550 m - 93 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2690 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett gott uppslag, en god vilja, inga tarvligheter, åtskilliga tillfällen till skratt och en utmärkt Adolf Jahr i huvudrollen, menade de flesta kritikerna. Ändå uppfattades filmen som ett misslyckande. Det fanns alltför många dåliga sammansmälta ingredienser, regin var tafatt, bilden och ljudet otillfredsställande.

Lbk i DN lånade en replik från själva filmen - "Det är en lång och fånig historia" - och utvecklade efter den sin uppfattning: "Hur skall det gärna kunna bli något bra helhetsintryck när ingredienserna utgörs av en underlig satir över utrikesdepartementets hysteriska jakt efter ett handelsavtal med en kaffediplomat från Sydamerika, spridda scener från en operettrevytea!ter bakom kulisserna, strömfiske, spritdoftande galej i Djurgårdsstan och en kufisk nattfest på Rosendals slott. Inte de mest fullfjädrade manusförfattare i världen kunde få någon fason på sådana filmingredienser av hejdlös stilblandning. Det farligaste av allt för en film är att söka tillfredsställa a l l a sorters publik på en gång."

"Roades vådligt, skrattade riktigt hjärtligt, gladde mig mycket åt några skådespelarprestationer och förvånade mig över hur pass tam regissören Åke Ohberg är", skrev Berton i AT. Han tyckte att upphovsmännen i stället för en tänkt operett skapat "något som kan kallas en fars utan tarvligheter, litet långsam, litet vimsig och litet bortsumpad av tafatt regi".

Robin Hood (StT) nämnde överhuvudtaget inte Åke Ohberg i sin recension utan tillskrev filmens goda egenskaper framför allt två medverkande: "Filmen är Jahrs. Och Per Gunvalls. Gunvalls? Ja, han är med och signerar manuskriptet tillsammans med Åke Ohlmarks. Den senares stil känner man från Edvard Perssons Pimpernel Svensson - ett robust spexande. Men det bästa i Ung och Kär är luftigt, graciöst och dansant, typiskt gunvallskt. Och hr Per lär också ha varit med och regisserat en del innan vreda filmdirektörer klippte av honom för att han var för bohemisk (-)."

SvD:s Peu tyckte att man försummat "något så oväntat som en operettsatir" till förmån för "mera vanliga inslag" men trots detta behöll filmen "en avväpnande hjärtlighet och ett gott humör" som lånade melodier från Ulf Peder Olrogs musik.

Mikael Katz (Expr) fann att "det som på papperet är tänkt som spirituell fjärilslek blir på vita duken blott alltför ofta valhänt klunsighet". Men roligt hade Katz haft och det var Adolf Jahrs förtjänst: "Han spelar med vanvettig idiotkomik en sydamerikansk diplomat som talar svenska på ett sätt som osökt för tankarna till salig zigenarhövdingens Taikons färgstarka dialekt."

Ny Dags recensent Rog noterade den väldiga stilbrytningen mellan kungabegravningen (Gustaf V) i förspelet och huvudfilmen. Samma stilbrytning, "rättare sagt flera", gick igen i den senare, där "anhopningen av orimligheter och de mest olikartade ingredienser" var "alldeles för frikostig". "Resultatet har blivit", slutade signaturen, "ett grimaserande hopkok där egentligen endast Karl Arne Holmsten och Jan Molander (-) väckte någon glädje. Ibland."

Kommentar Svensk filmografi

I filmens förtexter uppges att den bygger på en idé hämtad från Staffan Tjernelds (1910-1989) operett "Attaché Pettersson". Någon sådan operett har författaren emellertid inte skrivit.

Tjerneld förfärdigade enligt egen uppgift ett synopsis kring några musikaliska uppslag av Ulf Peder Olrog (1919-1972) under nämnda titel och lämnade det till Europa Film. Dess direktör Gustav Scheutz fann motivet lockande men förordade titeln Ung och kär. (Denna titel förekom i en av bolagets förannonser redan 1942 /Biografägaren 9-10/ gällande "en glad och musikrik komedi" av Staffan Tjerneld med Åke Ohberg som tilltänkt regissör och Sickan Carlsson i huvudrollen.)

Åke Ohlmarks, som blivit huvudansvarig för Europa Films manuskriptproduktion 1950, bearbetade Tjernelds synopsis i samarbete med den kontrakterade regissören Per Gunvall. Liksom i Ohlmarks första film Pimpernel Svensson (1950) byggde man bl.a. ut sådana komiska effekter som hänger samman med att någon inte riktigt behärskar ett språk (excellensen Perossi).

Åke Ohlmarks uppger i "Filmnytt från Europa Film" att titeln ursprungligen var "Operettfilmen Ung och kär". Man prövade dock andra titlar som "Kaffeblomman", "Rosen från Orinocco", "Karibiska havets ros", och "Han skrev på ändå", innan man återvände till Scheutz förslag.

Då filmens dragningskraft visade sig mindre än väntat klipptes den dels ned 210 m, dels ändrades titeln till Skeppar Munters bravader. Varken den ursprungliga eller den nya titeln gav den minsta antydan om innehållet.

Inspelningen igångsattes under senare hälften av juli premiäråret och avslutades i början av oktober. Per Gunvalls lyriskt lekfulla ambitioner godtogs inte av producenten, varför Gunvall efter en tid ersattes med Åke Ohberg.

Avsnitt ur filmen förekommer i Europa Films jubileumskavalkad Syndare i filmparadiset (1956).

Det bevarade arkivmaterialet (2348 m) är ca 342 m kortare än originalversionen. Av censurens aktlängder att döma tycks vid nedkortningen klipp ha företagits i samtliga akter. Endast två av 17 censurerade kopior anges dock med den kortare längden 2480 m.

Inspelning

1950-07-19 1950-10-04
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Rosendals slott Stockholm Sverige
Djurgårdsstaden Stockholm Sverige
Strömmen Stockholm Sverige
Bromma flygplats Stockholm Sverige
Arvfurstens palats Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1950-11-11 Saga Stockholm Sverige 98 min
Urpremiär 1950-11-11 Saga Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 1990-06-24 TV2 Sverige 82 min

Musikstycken

Originaltitel Hoppa i byxorna
Kompositör Ulf Peder Olrog (1948)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1948)
Sångare Povel Ramel
Karl-Arne Holmsten
kör


Originaltitel En sista kyss
Kompositör Ulf Peder Olrog
Textförfattare Börje Larsson
Sångare Ulla Sallert
Rodja Persidsky
kör
Dansare Kungliga operans balett


Originaltitel Bröllop på Hulda Johanssons pensionat
Kompositör Ulf Peder Olrog (1949)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1949)
Sångare Carl Reinholdz
Arthur Fischer
John Botvid


Originaltitel Stråkarna sjunga
Kompositör Ulf Peder Olrog
Textförfattare Ulf Peder Olrog
Sångare Rodja Persidsky
Ulla Sallert


Originaltitel Bullfest
Kompositör Ulf Peder Olrog (1949)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1949)
Sångare Carl Reinholdz
John Botvid
Arthur Fischer
Adolf Jahr


Originaltitel Drömmen
Kompositör Ulf Peder Olrog
Gunnar Lundén-Welden
Textförfattare Ulf Peder Olrog
Gunnar Lundén-Welden
Dansare Elsa Marianne von Rosen


Originaltitel Kaffe, kaffe
Textförfattare Ulf Peder Olrog
Bearbetning Ulf Peder Olrog (musikbearbetning)
Sångare kör


Originaltitel Marsch
Kompositör Ulf Peder Olrog


Originaltitel Sylvia, ou La nymphe de Diane. Pizzicati
Kompositör Léo Delibes (1876)
Dansare Kungliga operans balett


Originaltitel Introduktion och breaks
Kompositör Povel Ramel
Thore Swanerud
Dansare Kungliga operans balett


Originaltitel Gavotte
Kompositör François-Joseph Gossec
Dansare Kungliga operans balett


Originaltitel Polka (Olrog)
Kompositör Ulf Peder Olrog
Dansare Kungliga operans balett


Originaltitel Samba till Fredrika Bremer
Kompositör Ulf Peder Olrog
Textförfattare Ulf Peder Olrog
Sångare Mimi Nelson
kör
Dansare Kungliga operans balett


Originaltitel Balettmusik
Kompositör Ulf Peder Olrog
Gunnar Lundén-Welden
Dansare Kungliga operans balett


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare Adolf Jahr (här: Ja, må hon leva!
John Botvid (här: Ja, må hon leva!


Originaltitel Muntascher
Textförfattare Ulf Peder Olrog (svensk text 1950)
Bearbetning Ulf Peder Olrog (musikbearbetning 1950)
Sångare Carl Reinholdz
John Botvid
Arthur Fischer
Adolf Jahr


Originaltitel Gammal vals
Kompositör Ulf Peder Olrog
Dansare Kungliga operans balett


Originaltitel Nationalsång
Kompositör Ulf Peder Olrog


Originaltitel Nig och kuta runt
Kompositör Ulf Peder Olrog (1949)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1949)
Sångare Carl Reinholdz
John Botvid
Povel Ramel
Dagmar Ebbesen
Rune Halvarsson
Karl-Arne Holmsten
Ulla Sallert
Adolf Jahr
Jan Molander
Mimi Nelson
kör
Dansare Kungliga operans balett


Ämnesord

Bremer/Fredrika
Dans
Demonstrationer
Departement/UD
Diplomat
Fiskare
Kaffebrist
Latinamerika
Rosendals slott
Satir
Statsbesök
Stockholm Strömmen
Stockholm/Djurgården

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2350


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SKEPPAR MUNTERS BRAVADER
Tryckeri Kopia


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SKEPPAR MUNTERS BRAVADER
Tryckeri Ewes Offsettryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ung och kär.
Omfång 167 s. Miljölista (20 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ung och kär.
Omfång 104 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ung och kär.
Omfång 90 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Ung och kär. (Innehållsredogörelse).
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Ung och kär. (Innehållsredogörelse).
Omfång 6 s. + 1 s. brev.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Ung och kär.
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Ung och kär. Efter en idé hämtad från Staffan Tjernelds operett "Attaché Pettersson".
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Young and in love. From an idea taken from Staffan Tjerneld's musical comedy "Attaché Pettersson".
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 131 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Han skrev på ändå. Ett försök till operettfilm.
Omfång 124 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 20 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ung och kär. Förslag till handlingslinje.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ung och kär. Förslag till synopsis eller line-up.
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Line-up till "Ung och kär" på basis av Tjerneld-Stevenska manuskriptet av Bengt Ekeroth och Sune Bergström.
Omfång 16 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rundhult : ett försök till operettfilm.
Omfång 48 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sjuglasvagnen : operett i två akter.
Omfång 14 s. Rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 37 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Han skrev på ändå : ett försök till operettfilm.
Omfång 94 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ung och kär.
Omfång 73 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ung och kär.
Omfång 64 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ung och kär.
Omfång 56 s. + 22 s. förslag till ändringar i filmen "Ung och kär".
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Krohgs dialoger (ej bearbetade).
Omfång 16 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Skeppar Munters bravader. (Ung och kär). Efter en idé hämtad från Staffan Tjernelds operett "Attaché Pettersson".
Omfång 26 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ung och kär. Förslag till synopsis eller line-up.
Omfång 22 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 164 s. + ca 40 s. rollista, klädlista och miljölista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 125 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?