Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Gre-No-Li, Nacka & Co. : En film om våra svenska fotbollsvikingar i Italien
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-01-19

Medverkande

Gunnar Nordahl
fotbollsspelare

Gunnar Gren
fotbollsspelare

Nils Liedholm
fotbollsspelare

Nacka Skoglund
fotbollsspelare

Kjell Rosén
fotbollsspelare

Bertil Nordahl
fotbollsspelare

Visa alla medverkande

Handling

På tidningen Expressens sportredaktion i Stockholm har man lagt märke till läsarnas stigande intresse för de italienska ligamatcherna. Anledningen är utvandringen av svenska...

Visa hela handlingen

Press

Pressen tog inte så högtidligt på Expressen-Wive Films reportage kring de svenska fotbollsspelarna i italienska ligan. DN och producenttidningen höll till godo med kåserier och SvD fann...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Idé
Foto
Musik
Redigering
Musikarrangör
Redigering, klippning
Speaker

Medverkande

Gunnar Nordahl fotbollsspelare (medverkande) (AC Milan)
Gunnar Gren fotbollsspelare (medverkande) (AC Milan)
Nils Liedholm fotbollsspelare (medverkande) (AC Milan)
Nacka Skoglund fotbollsspelare (medverkande) (FC Internazionale Milano)
Kjell Rosén fotbollsspelare (medverkande) (AC Torino)
Bertil Nordahl fotbollsspelare (medverkande) (Atalanta)
Knut Nordahl fotbollsspelare (medverkande) (AS Roma)
Sune "Mona-Lisa" Andersson fotbollsspelare (medverkande) (AS Roma)
Stig "Vittjärv" Sundqvist fotbollsspelare (medverkande) (AS Roma)
Ingvar Gärd fotbollsspelare (medverkande) (Sampdoria)
Stellan Nilsson fotbollsspelare (medverkande) (Genua)
Börje Tapper fotbollsspelare (medverkande) (Genua)
Bror Mellberg fotbollsspelare (medverkande) (Genua)
Ivar Eidefjäll fotbollsspelare (medverkande) (AC Legnano)
Carl-Adam Nycop Expressenredaktör (medverkande)
Gert Engström Expressenredaktör (medverkande)
Barbro Flodquist Expressenredaktör (medverkande)
Lars "Luck" Carlsten Expressenredaktör (medverkande)
Lennart Edberg Expressenredaktör (medverkande)
Faas Wilkes fotbollsspelare (medverkande) (FC Internazionale Milano)
Majken Andersson Sune Anderssons fru (medverkande)
Ola Andersson Sune Anderssons son (medverkande)
Ulla Nordahl Knut Nordahls fru (medverkande)
Margareta Sundqvist Stig Sundqvists fru (medverkande)
Agneta Sundqvist Stig Sundqvists dotter (medverkande)
Elisabeth Tapper Börje Tappers fru (medverkande)
Staffan Tapper Börje Tappers son (medverkande)
Stina Nilsson Stellan Nilssons fru (medverkande)
Jan Nilsson Stellan Nilssons son (medverkande)
Toni Gärd Ingvar Gärds fru (medverkande)
Bert Gren Gunnar Grens son (medverkande)
Irma Nordahl Gunnar Nordahls fru (medverkande)
Thomas Nordahl Gunnar Nordahls son (medverkande)
Lajos Czeizler (medverkande)

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1951
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

På tidningen Expressens sportredaktion i Stockholm har man lagt märke till läsarnas stigande intresse för de italienska ligamatcherna. Anledningen är utvandringen av svenska fotbollsspelare från allsvenskans klubbar till de italienska lagen efter den svenska olympiasegern i London 1948 och andra internationella framgångar för svensk fotboll. Flera spelare fungerar som korrespondenter åt Stockholmstidningarna. Chefredaktör Carl-Adam Nycop beslutar att tillmötesgå läsarna och sänder iväg redaktören Gert Engström med reportageplanet för att på ort och ställe inspektera de professionella spelarna från Sverige i sin nya miljö.

En kulen vinterdag startar amfibieplanet från Bromma och tar sig via ett par tyska mellanlandningar de 225 milen ned till Rom. I Mussolinis pompösa men oanvända Olympiastadion påträffas tre svenskar ur laget AS Roma idkande träning: Sune "Mona-Lisa" Andersson från AIK i Stockholm, Stig "Vittjärv" Sundqvist från IFK Norrköping och Knut Nordahl från samma klubb. Vi får se hur spelarna lever tillsammans med sina familjer och turistar bland stadens monumentala sevärdheter och i dess parker: Piazza Venezia, Colosseum, Villa Borghese. Besök avläggs i idrottsklubben Romas högkvarter, där vicedirektören skriver proffskontrakt och en imponerande samling priser finns att beskåda. Svenskarna deltar i en match mot laget Napoli. Publikens deltagande är lidelsefullt men inga mål görs och matchen slutar oavgjord.

Nästa anhalt på färden är hamnstaden Genua. I laget som tagit sitt namn efter staden ingår en annan svensktrio: Stellan Nilsson och Börje Tapper från Malmö FF samt Bror Mellberg. Svenskarna har med sina familjer inkvarterat sig utanför staden för att kunna njuta av en lugnare och grönare miljö och Medelhavskustens fördelar. En fjärde svensk - Ingvar Gärd - har via Malmö FF spelat in sig i det andra Genualaget Sampdoria. Svenskmöte på planet blir det när Roma kommer till stan för att möta Genua. Vänsterhalven Sune Andersson lägger en straff i mål för bortalaget, men Stellan Nilsson ordnar kvittering och lagen lämnar planen med delad poäng.

Några korta glimtar visas från Turin, där Kjell Rosén spelar halvback i det efter en flygkatastrof rekonstruerade laget AC Torino. Även svenskarna Bertil Nordahl i Atalanta och Jönköpingsspelaren Ivar Ejdefjäll i FC Legano får besök av reportageteamet.

På Milanos gator färdas "Nacka" Skoglund i droska, före emigrationen publikfavorit i Stockholmslagen Hammarby och AIK, nu vänsterytter i FC Internazionale. I samma stad bor också Sveriges genom tiderna mest berömda kedja, - "Gre-No-Li" - kontrakterad av FC Milan. Tio timmar varje vecka arbetar kedjans medlemmar Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm med fotboll, och kameran visar bilder från träning och kroppsvård, den senare inte minst behövlig p.g.a. diverse skador.

Ett tacksamt objekt för fotografering är innern Gunnar Gren, i sitt nya hemland döpt till "Il Professore". Hans virtuosa lek med bollen under träningen är ett underhållningsnummer lika mycket som en demonstration av suverän teknik.

Centern Gunnar Nordahl och hans fru Irma kan i familjekretsen glädja sig åt synbarliga tecken på talang i den kommande generationen. Lillpojken Thomas visar goda takter med både boll och piano. Filmens slut och huvudnummer är matchen mellan Milan och Inter, som i grått väder går av stapeln på stadion San Siro i Milano inför 42 000 betalande åskådare. Svenska spelare finns också här på bägge sidor av planhalvan. Inters tvåmålsledning reduceras av Gunnar Nordahl, men "Nacka" ordnar ännu ett mål och tillför därmed sitt lag segern.

Censur / granskning

Censurnummer 78216
Datum 1951-01-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1315 meter
Kommentar Aktindelning: 530-570-215 = 1315 m - 48 minuter.. Aktlängder: 530, 570, 215.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1315 meter
Längd i minuter 48 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pressen tog inte så högtidligt på Expressen-Wive Films reportage kring de svenska fotbollsspelarna i italienska ligan. DN och producenttidningen höll till godo med kåserier och SvD fann för gott att låta evenemanget passera obemärkt.

Det ansågs på ett par håll (AB, MT) att reportagematerialet behandlats tamt och valhänt men allmänt var kommentarerna positiva; bilderna hade enligt recensenterna både intresse och underhållningsvärde och premiärpubliken rapporterades tillfredsställd. Det senare förhållandet var, som bl.a. Arbetaren påpekade, kanske inte helt överraskande, då publiken till stor del bestod av spelare, tränare, ledare och vänner till de på vita duken agerande.

"Pojkarna ser ut att trivas och de glimtar som kameran fångar visar enbart nöjda, glada och bekymmersfria svenskar", skrev märket Lgn i AT, och Monty i AB höll med: "Tio timmars tjänstgöring i veckan ... Egna lyxbilar ... Hembiträde. Och för 80 kr i månaden ... Om någon tvivlar får han här klart besked: Det är ett högst behagligt liv våra till Italien för sexsiffriga summor flyktade fotbollsspelare för. Visst har väl yrket sina avigsidor, men de berörs nu inte (-). Här skiner solen över herrskapet Sune Andersson i roddbåt, över 'den hjulbente kometen', som speakern (-) kallar Sundqvist, i lätt träning, över den värderade Aftonbladsrapportören 'Nacka' Skoglund i gungande landå på Milanos gator och över 'professor' Gren matande sälar i Zoo."

DNs sportkommentator Rudolf "R:et" Eklöw skrev längst och mest entusiastiskt i sin spalt "Ronden". Han tyckte att filmen gav mersmak och hoppades på en uppföljande bred skildring av denna "märkliga epok i svensk fotbollshistoria". Redan i sitt föreliggande skick var den dock "god nog". Till filmens pärlor ville R:et i likhet med ett par andra recensenter räkna "Nackas" hästdroskentré i Milano och den holländske Inter-innern Faas Wilkes, som med sina "sick-sackdribblingar" i matchen Inter-Milan "på sätt och vis stal filmen från de svenska emigranterna".

Såväl Arbetaren som StT ansåg det pretentiöst att sätta upp en timslång reportagefilm som helaftonsprogram, även om Eng i den senare tidningen förklarade sig nöjd med den utfyllande amerikanska militärfarsen Luft i luckan, vilken i stället för "vanliga jätteflabb" framkallade "både långa och hjärtliga skratt".

Långt ifrån tillfredsställd med denna sättning var å andra sidan MT, där S-t fattade sig kort: "Bilderna från (-) träning, matcher och familjeliv är litet valhänt hopklippta, utan något intresse annat än ur sportslig kuriositetssynpunkt och knappast mer än halvlyckat ens som dagsreportage. Efter att vidare ha sett 'säsongens roligaste militärfars' bör man nog flytta över bottenrekordet i genren från svenska till amerikanska händer."

Kommentar Svensk filmografi

Vid tidpunkten för filmreportaget senhösten 1950 fanns efter intensiv italiensk värvning sammanlagt fjorton svenska fotbollsspelare kontrakterade av italienska klubbar. 1963 hade alla utom Liedholm återvänt till Sverige, där de flesta fortsatte att spela i allsvenska lag. De mest framstående tjänstgjorde senare som tränare.

Legendariska i svensk fotboll blev bl.a. brödratrion Bertil (1917-1998), Knut (1920-1984) och "kanonskytten" Gunnar Nordahl (1921-1995). Den sistnämnde, fyrfaldig svensk mästare i IFK Norrköping, deltog i 33 landskamper 1942-1948 och var i egenskap av centerforward med om att ta hem olympiskt guld i London 1948. 1949 skrev Gunnar Nordahl som förste professionelle spelare från Sverige kontrakt med den italienska klubben AC Milan och medverkade till erövrandet av ligamästerskapet 1951 och 1955. Sedan 1962 har han varit verksam som tränare i Sverige.

Gunnar Gren (1920-1995), räknad bland världens tekniskt skickligaste fotbollsspelare och deltagare i 57 svenska landskamper, ingick som inner i "Gre-No-Li" och tillhörde Milan 1949-52. Efter att ha lämnat Milan spelade han i Fiorentina och Genua. 1956 återvände han till Sverige och gick in i Örgryte IS. 1961 var han teknisk direktör i Turinklubben Juventus; 1963 spelande tränare i GAIS. Verksamheten som tränare på hemmaplan i olika klubbar uppehöll Gren ända till 1979, sist i Norrby IF.

Den tredje medlemmen av "Gre-No-Li", Nils Liedholm (f. 1922) - även han OS-medaljör, VM-medaljör och mångfaldig landslagsspelare - ingick i Milan-laget 1949-1960 och blev under denna period italiensk ligamästare 1951, 1955 och 1957. En skicklig allroundspelare, ledare och tränare har Liedholm efter avslutad lagkarriär stannat i Italien som tränare och administratör.

Med sin färgstarka personlighet och sina lysande dribblingar blev yttern Lennart "Nacka" Skoglund (1929-1975) kanske mer uppmärksammad av pressen och hyllad av publiken än någon annan svensk spelare. På två år avancerade han från Hammarbys A-lag till AIK och svenska landslaget (1949-50). Efter VM i Brasilien, där Sverige tog bronsmedaljen, köptes Skoglund av Milanolaget FC Internazionale. Han återvände till Sverige i början av 60-talet.

Utfyllnadsprogrammet Luft i luckan var en Hal Roach-produktion från 1941 med originaltiteln Tanks a Million, regisserad av Fred Guiol.

Inspelning

(senhösten) 1950 1950
Olympiastadion Rom Italien
Piazza Venezia Rom Italien
Colosseum Rom Italien
Villa Borghese Rom Italien
Genua Italien
Turin Italien
Atalanta Italien
Legano Italien
Milano Italien
San Sirostadion Milano Italien
Expressens redaktion Stockholm Sverige
Bromma Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1951-01-19 Sture Stockholm Sverige 48 min
Urpremiär 1951-01-19 Sture Stockholm Sverige 48 min

Musikstycken

Originaltitel Forza Milan
Kompositör Luigi Ferraccioli
Peppino Sacchi
Textförfattare Luigi Ferraccioli
Peppino Sacchi
Sångare kör


Originaltitel Fransk dragspelsvals
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel Polkagrisen
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel Voglio confessar
Kompositör Gino Redi (1949)
Gian Carlo Testoni (1949)
Textförfattare Gino Redi (1949)
Gian Carlo Testoni (1949)


Originaltitel Hambotrall
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel Samba
Kompositör Sven Rüno


Ämnesord

Dokumentärfilm
Fotboll
Fotbollsspelare
Italien
Italien/Bergamo
Italien/Genua
Italien/Ligafotboll
Italien/Turin
Milano/Stadion San Siro
Redaktion/tidning
Reportage
Rom
Rom/Olympiastadion
Sport
Tidning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1298


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 1298


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Svenska Boll-proffs i Italien "GRE-NO-LI NACKA & CO."
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel "GRE-NO-LI NACKA & CO."
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?