Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Skeppare i blåsväder
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-08-28

Medverkande

Adolf Jahr
Alexander Alexandersson, kallad Alex, skeppare på skutan Johanna

Elof Ahrle
Trekvarts-Olle, Alex' bästeman, maskinist

Bengt Eklund
Åke Kristiansson, kallad Bohusnäsarn, besättningsman på trålen Drott

Sigbrit Molin
Britta Alexandersson, skepparens dotter

Gunnar Olsson
Birger Birgersson, handelsman, municipalfullmäktiges ordförande

Sven-Eric Gamble
Verner Kristiansson, skräddare, Åkes bror

Visa alla medverkande

Handling

Skepparen Alexander Alexandersson, gemenligen kallad Alex, är en grånad sjöbjörn, som efter ett äventyrligt liv till havs bedriver lugnare inomskärs fraktfart med sin skuta "Johanna av...

Visa hela handlingen

Press

En film med goda ansatser till en levande skildring av bohusfiskarnas slitsamma vardag till sjöss, som tappar bort sig i billigt och banalt larv på folklustspelets nivå, menade Filmson i AB,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Musikarrangör
Orkesterledare
Rekvisita
Smink
Mixning
Förtexter

Medverkande

Adolf Jahr Alexander Alexandersson, kallad Alex, skeppare på skutan Johanna
Elof Ahrle Trekvarts-Olle, Alex' bästeman, maskinist
Bengt Eklund Åke Kristiansson, kallad Bohusnäsarn, besättningsman på trålen Drott
Sigbrit Molin Britta Alexandersson, skepparens dotter
Gunnar Olsson Birger Birgersson, handelsman, municipalfullmäktiges ordförande
Sven-Eric Gamble Verner Kristiansson, skräddare, Åkes bror
Dagmar Olsson Astrid Birgersson, handelsmans fru
Arthur Fischer Sigurd, varvsägare
Magnus Kesster Kristiansson, Åkes far
Åke Grönberg sångare på midsommarfest
Julia Cæsar Julia, kund i handelsboden
Oscar Ljung Valter, besättningsman på Drott
Stig Johanson Gustaf, besättningsman på Drott
Kaj Hjelm Sven, båtkock, besättningsman på Drott
Frithiof Bjärne Tarzan, styrman på Drott
Mats Björne Harry, besättningsman på Drott
- Ej krediterade:
Eva Baude Svens flickvän
Siegfried Fischer Albin, f.d. trålskeppare
Marianne Hylén Greta, sjuksköterska, Verners fästmö
Jenny Karlsson Jenny, kund
Harry Ahlin hamnbas i Göteborg
Sven-Axel "Akke" Carlsson Bengt, skeppspojke på skutan Johanna
Sture Ericson varvsbokhållare
Gustaf Hiort af Ornäs båtköpare
Frithiof Hedvall restaurangvaktmästare på Henriksberg
Bengt Karlsson standin för Oscar Ljung i vattnet
Berry Renholm standin för Bengt Eklund i vattnet
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Albin Erlandzon banktjänsteman (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1951
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Skepparen Alexander Alexandersson, gemenligen kallad Alex, är en grånad sjöbjörn, som efter ett äventyrligt liv till havs bedriver lugnare inomskärs fraktfart med sin skuta "Johanna av Burö". Hans bästeman och ständige trätobroder "Trekvarts-Olle" är en glad fyr med egna minnen från de sju haven. Skutans motor har sett sina bästa dagar och Trekvarts-Olle anser att den snarast borde bytas, men Alex i sin egensinnighet kan inte hålla med honom.

Skepparen är något av en pamp i det lilla fiskeläget på Burö och när det gäller kommunala angelägenheter, som exempelvis ett nytt föreningshus, väger hans ord och ekonomiska bidrag tungt. Som han är änkeman sedan länge är dottern Britta i lanthandeln hans enda tröst och sällskap och han vill gärna styra hennes liv.

Till fiskeläget kommer med skepparens skuta Åke Kristiansson för att söka jobb på en trålare. Åkes far har mot sonens vilja sålt familjens båt och i samband med betalningen har fyratusen kronor försvunnit. Fadern ställer Åke till svars för stölden av pengarna. Rykten om händelsen har spritt sig också till Burö.

Åke får arbete på trålaren "Drott". Besättningen är misstänksam, i synnerhet den långe, starke Valter. Men Britta fäster sig vid Åke. Han berättar om de försvunna pengarna för henne och försäkrar att han är oskyldig, vilket hon vill tro. En bundsförvant har Åke i Trekvarts-Olle; han gläder sig åt de bägge ungdomarnas spirande förälskelse.

Under en fisketur i hårt väder dras Valter över bord. Åke kastar sig i sjön och räddar honom. Tacksam berättar Valter att han misstänkt Åke för att ha stulit hans fickur men nu ändrat åsikt. Åke känner sig kränkt, och det kommer till handgripligheter mellan de bägge fiskarna. Senare finner Valter sin klocka i lastrummet, krossad under några lådor salt sill.

Besättningen på Drott vill skaffa en ny, bättre båt och utöka manskapet. För ändamålet behöver de ett banklån. Banken kräver Alex' namnteckning som säkerhet men denne vägrar skriva på så länge Åke ingår i båtlaget. Upprörd över skepparens hållning hotar Trekvarts-Olle att lämna honom. Alex faller till föga och är nästan beredd att gifta bort Britta med Åke då de två "kompanjonerna" under besök i Göteborg iakttar Åke i sällskap med en vacker flicka. Flickan i fråga är Greta, fästmö till Åkes invalidiserade bror Verner, som tvingats omskola sig till skräddare. Alex är dock övertygad om att hon tillhör den "dåliga" sorten och återtar sin tidigare utfästelse.

En kväll finner skepparen sin dotter tillsammans med Åke i hemmet. Han kör ut den unge fiskaren. Britta, som redan vet om mötet med Greta, lämnar i protest fadershuset och följer Åke. De två ungdomarna inkvarterar sig på Drott. Hela besättningen står nu på Åkes sida men utan Alex' namnteckning blir ingen båt byggd på varvet. Åke ger upp och beslutar sig för att lämna laget.

Verner planerar att gifta sig med Greta och slå sig ned på Burö. Då han av fadern begär att få ut sitt morsarv går denne till lagboken och finner där de försvunna pengarna instoppade.

I sällskap med Greta anländer Verner till fiskeläget. Alla misstankar mot Åke skingras nu och inför besättningen och ortsbefolkningens samlade front måste Alex ge sig. Han hindrar själv i sista ögonblicket Åke från att ge sig av.

Den nya trålaren styr ut på sjön med både Åke och Britta ombord. Deras framtid tillsammans är garanterad.

Censur / granskning

Censurnummer 79096
Datum 1951-08-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2165 meter
Kommentar Aktlängder: 505-570-575-515 = 2165 meter - 79 minuter. Aktlängder: 505, 570, 575, 515.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2165 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En film med goda ansatser till en levande skildring av bohusfiskarnas slitsamma vardag till sjöss, som tappar bort sig i billigt och banalt larv på folklustspelets nivå, menade Filmson i AB, och på det grundtemat byggde samtliga kritiker sina mer eller mindre försonliga kommentarer. Adolf Jahr och Elof Ahrle -- ett trätande Jan Ersa och Per Persa-par till sjöss, enligt Expressen -- fick godkänt för benådad typframställning; de förälskade ungdomarna Sigbrit Molin och Bengt Eklund ansågs "naturliga och rejäla" (DN) i sina roller, och Martin Bodin fick beröm för sitt vackra fotoarbete. SvDs Zack tyckte emellertid att det senare, trots skönheten, saknade "all originalitet".

Ganska hovsam i sin kritik var Jerome i DN: "Historien är litet knackig och hackig och trög ibland, men människorna i den är ganska pillimarigt uppritade och verkar hemtama och ursprungliga i miljön. Bägge manuskriptförfattarna, Olle Länsberg och Rune Lindström, har blick för de mänskliga svag- och egenheterna. Och Gunnar Olssons regi gör ett acceptabelt folklustspel av det hela, ibland med ogenerad snudd på fars. En kull grisar och Dagmar Olsson hör till de sistnämnda ingredienserna."

Också Robin Hood (StT) uttryckte i en kort recension förnöjsamhet över "ett folklustspel, som med gott humör kretsar kring Adolf Jahr som kring en mustaschprydd majstång".

Att försöka göra en trovärdig människo- och miljö!skildring av ett "otroligt folklustspelstema" var ungefär lika lätt som att "sätta sig mellan två stolar", skrev Gunnar Oldin i Arbetaren. Det behövdes en bänk mellan och en sådan hade Martin Bodin satt fram "genom ett foto som frammanade björksommar och kvällsömhet" och "stundvis fick en att glömma manusfadäser, patenthumor och allmän tillkomstförvirring". Men filmens upphovsmän ville Oldin ändå brännmärka: "Att ha förmågan att tänka i dokumentärfilm och sedan göra buskteater av den, är nästan brottsligt mot filmen som konstnärligt medium."

Mons Mossner (Expr) angrep Svensk Filmindustri för att ha satt upp buskteater "på en av sina bäst skötta premiärbiografer": "Det unika med denna SF-produkt är att det behövts två så pass försigkomna författare som Olle Länsberg och Rune Lindström för att göra en dålig kopia på 30-talets svagaste bygdekomik."

Längst och mest analytisk var vid detta tillfälle SvDs recension. Zack skrev där: "En film med pretentioner. En film som vill framställa fiskarlivet vid västkusten realistiskt och trovärdigt, vill visa det hårda arbetet ombord på fiskebåtarna, romantiken på midsommarnatten, ungdomens revoltlust mot den äldre generationen och dess obändiga längtan att pröva egna krafter. En fullkomligt misslyckad film, misslyckad som ren film, som människoskildring och som dokument över svenskt fiskarliv. Sällan har man sett en film, där upphovsmännen till den grad lyckats fuska bort de goda intentioner som väl en gång fanns vid konferensbordet. Manuskriptet saknar på något sätt linje, hela handlingen sönderfaller i tre delar, dels en serie rätt roliga sketcher mellan Adolf Jahr och Elof Ahrle, dels dokumentärbetonade bilder från fiske och dels en sällsynt banal historia mellan (-) två unga som inte kan förena sina öden (-)." "Ska det vara fullständigt omöjligt att komma med något aktuellare och friskare än denna lätt uppfriserade version av Värmlänningarna, när man vill göra en modern västkustfilm?", frågade recensenten.

Kommentar Svensk filmografi

Det var fjärde gången den arbetsmiljökunnige författaren Olle Länsberg (f 1922) bidrog med litterärt underlag till svensk film. På 40-talet bildade hans roman "Nordanvind" (1946) utgångspunkt för Rallare (1947/43). Han samarbetade med Ingmar Bergman vid manusframställningen till Hamnstad (1948/26) och 1949 utnyttjade Hampe Faustman romanen "Restaurant Intim" (1945) för sin film med samma titel (1950/4). På 60-talet var det dags för Lars-Magnus Lindgren att ta hand om kärlekshistorien "Käre John" (1959). Resultatet blev en av svensk films största publikframgångar genom tiderna, inom och utom landet (1964/15).

Rune Lindström (1916--1973) debuterade 1941 som författare och skådespelare (se Himlaspelet, 1942/31) och anlitades fram till 1959 som manusmedarbetare i sammanlagt 27 filmer, bland dem den tidigare nämnda Rallare.

Inspelningen av Skeppare i blåsväder påbörjades under senare hälften av augusti 1950 och avslutades under slutet av oktober. Mollösund på Orust hade, sedan sommargästerna lämnat ön, utvalts som karakteristisk bohusmiljö.

I filmen ingår ett antal musikinslag med musik av Bengt Wallerström (f 1904) till texter av Manne Torgersson (1893-1968). Kompositören säger sig ha ett minne av att sådana melodier förekom, men kan inte erinra sig melodititlarna. Filmbolaget har inte heller angivit dessa titlar i Musikförteckningen till STIM. En av melodierna sjungs i filmen av Åke Grönberg dansande med Dagmar Olsson i scenerna från midsommarfirandet.

Inspelning

1950-08-22 1950-10-19
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Mollösund Orust Sverige
Göteborg Sverige
Ombord på västkusttrålaren Drott Sverige
Ombord på skutan Johanna Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1951-08-28 Skandia Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 1989-06-25 TV2 Sverige 76 min
1993-06-01 TV2 Sverige 76 min
2000-10-03 SVT1 Sverige 76 min
Urpremiär 1951-08-28 Skandia Stockholm Sverige 79 min

Musikstycken

Originaltitel Så går vi runt ett enebärssnår


Originaltitel Midsommardansen
Kompositör Bengt Wallerström (1951)
Textförfattare Manne Torgersson (1951)
Sångare Åke Grönberg


Originaltitel Jag gillar ingen skeppare som ryter över mig
Kompositör Bengt Wallerström (1951)
Textförfattare Manne Torgersson (1951)
Sångare Elof Ahrle


Originaltitel Facing South
Kompositör Harry Winter


Originaltitel A Visit to the Insect Zoo
Kompositör Herman Bick


Originaltitel United Empire
Kompositör Horace Winton


Ämnesord

Besättningsman
Bohuslän
Fartyg
Fiskare
Fiske
Fiskelägen
Föräldrar och barn
Gubbvälde
Göteborg/Frihamnen
Handelsbodar
Handelsmän
Land motsatt stad
Midsommarafton
Mollösund
Orust
Oskyldigt misstänkta
Sillfiske
Skeppare
Skräddare
Skutskeppare
Stölder
Trålare
Varv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2242


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SKEPPARE I BLÅSVÄDER
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Elof Ahrle i "SKEPPARE I BLÅSVÄDER"
Tryckeri Fotopress


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SKEPPARE I BLÅSVÄDER
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel "SKEPPARE I BLÅSVÄDER"
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Adolf Jahr och Elof Ahrle i "SKEPPARE I BLÅSVÄDER"
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Adolf Jahr i "SKEPPARE I BLÅSVÄDER"
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Sigbrit Molin och Bengt Eklund i "SKEPPARE I BLÅSVÄDER"
Tryckeri Fotopress


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 142 s. Rollista med rollbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?