Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Hon dansade en sommar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-12-17

Medverkande

Ulla Jacobsson
Kerstin, gårdsflicka, 17 år

Folke Sundquist
Göran Stendal, student, 19 år

Edvin Adolphson
Anders Persson, jordbrukare, Görans farbror

John Elfström
kyrkoherden i Hellmo socken

Erik Hell
Torsten, efterbliven dräng

Irma Christenson
Sigrid, Anders hemmavarande dotter

Visa alla medverkande

Om filmen

Sommar, sex och själskval – Arne Mattssons tragiska kärlekshistoria blev en internationell skandalsuccé och "den svenska synden" ett...

Visa hela texten

Handling

En ung flicka begravs på en lantkyrkogård. Prästen förrättar jordfästningen och håller tal. Hans ord är hårda och oförsonliga -- "tung faller domen över förföraren"....

Visa hela handlingen

Press

Huvudstadskritikerna böjde sig för kärlekshistoriens friskhet och poesi och förklarade att Hon dansade en sommar var Arne Mattssons dittills bästa film. De lyriska stämningarna tillskrevs...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Sommar, sex och själskval – Arne Mattssons tragiska kärlekshistoria blev en internationell skandalsuccé och "den svenska synden" ett begrepp.

Innan studenten Göran kom över fälten på sin motorcykel satte Kerstin potatis och tog hand om korna. Nu är hon död, och prästen håller tal om att förföraren borde sänkas i havets djup med en kvarnsten om halsen. Förföraren står vid graven med ansiktet förvridet av gråt, och har inte alls förfört Kerstin – de har badat nakna och haft sex.

Filmen är en tillbakablick på deras korta sommar. "Dagens ungdom är rutten" dånar Herrens tjänare. De ruttna har "föreningskvällar med dans och slippriga sånger" i stället för att gå i kyrkan, och så repeterar de "Värmlänningarna" i en lada. Man förstår ju att det blir en straffdom.

Runt de förälskade är det vild dramatik. "En mjuktrutad pudding från socknen" försöker stjäla den stiliga stadsbon på dansbanan, en världsvan rival dyker upp i öppen bil ("Kerstin, vilket hemstickat namn!"), en förbittrad hemmadotter ylar om straffdomen, byns ynglingar kastar jordkockor på prästens bil, byfånen gör upp eld på ett dumt ställe och det är livsfarligt på vägarna. Det slutar mycket illa alltihop.

Kritikerna var eniga om att det här var Arne Mattssons bästa film. De var nöjda med Folke Sundquist och hänförda av Ulla Jacobsson och den lyriska skildringen av den svenska sommaren. Fotografen Göran Strindberg skapade "stämningar av andlös skönhet" (Arbetaren) och Jacobson fick Stockholms-Tidningens Robin Hood (Bengt Idestam-Almqvist) att utbrista: "… hon är underbar, helt förtrollande. Hon gör en sådan där prestation, som en ung skådespelerska brukar kunna göra bara en gång i sitt liv – när ungdomsfriskheten och spontaniteten ännu finns kvar ofördärvad." Kärleksscenen beskrev han som "varsamt och förälskat" regisserad.

Strindberg (släkt med August och Nils) fotograferade Alf Sjöbergs Fröken Julie, som fick Grand Prix pris i Cannes 1951 (tillsammans med Miraklet i Milano). 1952 fick Mattssons film Guldbjörnen, förstapriset på filmfestivalen i Berlin. Sven Sköld fick samma år musikpriset i Cannes, och produktionsbolaget gav Per Olof Ekström, som skrev förlagan, en ny traktor.

Filmen blev en världssensation: ett nakenbad, ett naket bröst och naket sex utanför bild hade man inte sett i en biograf förut. Badet är i motljus, och i bilden av en naken kyss i vattnet vajar vasstrån framför kameran. Det enda vi får se av det som händer på land är Jacobssons ena bröst. Bolaget visste vad de gjorde och satte klimax på affischen. Men tvärs över Kerstins kropp böljar filmens titel, och bröstvårtan döljs av bokstaven d.

"Den svenska synden" blev snabbt ett begrepp. Harriet Andersson hasade ner koftan i Sommaren med Monika och Lena Nyman gjorde allt möjligt i Jag är nyfiken-filmerna – men Ulla var först.

Nina Widerberg (2017)

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
Mixning
Förtexter

Medverkande

Ulla Jacobsson Kerstin, gårdsflicka, 17 år
Folke Sundquist Göran Stendal, student, 19 år
Edvin Adolphson Anders Persson, jordbrukare, Görans farbror
John Elfström kyrkoherden i Hellmo socken
Erik Hell Torsten, efterbliven dräng
Irma Christenson Sigrid, Anders hemmavarande dotter
Sten Lindgren Stendal, Görans far
Nils Hallberg Nisse, ung lantarbetare
Sten Mattsson Olle, ung lantarbetare
Gunvor Pontén Sylvia, Nisses flickvän
Gösta Gustafson Fredrik Larsson, Kerstins morbror
Berta Hall Anna, Fredrik Larssons fru
Erich Conard Helge, Görans skolkamrat
Margaretha Löwler Mary Ann, Görans flickvän i stan
Arne Källerud Klas Viberg, ledare för ungdomsföreningen
Axel Högel Johan Larsson, Kerstins farfar
Hedvig Lindby Kerstins farmor
Olav Riégo lärare på högskolan
Carl-Gustaf Lindstedt dragspelaren i amatörteatercirkeln
- Ej krediterade:
Ulla-Bella Fridh Görans studentkamrat
Gunilla Pontén Görans studentkamrat
Birgitta Wetterhall Gunnel, Görans studentkamrat
John Melin patient med bruten arm i sjuksalen
Gustaf "Stålfarfar" Håkansson Håkansson, patient i sjuksalen
Ingemar Holde en man på cykel vid motorcykelolyckan
Jan Sandquist medlem i ungdomsföreningen
Ejnar Haglund man på Görans studentfest
Kristina Adolphson flicka som sminkar sig inför framträdande i "Värmlänningarna"
Göran Jonsson pojke vid dansbanan

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1951
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

En ung flicka begravs på en lantkyrkogård. Prästen förrättar jordfästningen och håller tal. Hans ord är hårda och oförsonliga -- "tung faller domen över förföraren".

Avsides bland de sörjande står Göran Stendal. Upprörd och förtvivlad rusar han från platsen. I det vackra höstlandskapet, vid stranden av sjön, vänder hans tankar till sommaren och till den döda, som han älskade.

Det är vår. Göran har tagit studenten och festat av skolans slut med sina kamrater. Till hösten väntar högskolestudier. Fadern vill att han skall bli ingenjör; i examensgåva har han givit Göran en motorcykel. Men först kommer sommarferier med arbete hos farbrodern Anders Persson, som har jordbruk.

Första kvällen hos farbrodern möter Göran den sjuttonåriga Kerstin. Hon bor hos släktingar, moster Anna och hennes man på granngården Fredrikes, och hjälper Anders Persson med potatissättningen.

Anders är änkling. Kvar i hemmet finns äldsta systern Sigrid. Ensam och bitter söker hon sin tröst i prästens stränga förkunnelse. Under aftonen sjunger Göran till luta och Kerstin, som är med i kyrkokören, bidrar efter påtryckningar med en psalm. De två gör omedelbart intryck på varandra.

Bygdens ungdomar försöker organisera föreningsverksamhet men hindras av prästen. Han vägrar ge dem en samlingslokal i skolhuset; teater och dans är enligt hans synsätt synd. Förbudet jagar upp stämningen bland de unga och ett hotfullt intermezzo utspelas en dag då prästen är på hemväg i sin bil; man kastar sten och jord på honom. Görans farbror träder emellan och erbjuder föreningen att rusta upp en gammal lada på sin gård. Prästen uttalar sin straffdom över bygget.

Göran är ovan vid kroppsarbete och svimmar under rovgallringen. Kerstin hjälper honom. Hon är redan fäst vid honom, men blyg, strängt uppfostrad och övervakad av släktingarna vågar hon inte lita på sina känslor och inte heller visa dem. Göran blir vittne till hur en av pojkarna på trakten -- Nisse -- försöker kyssa Kerstin med våld. Han ingriper till hennes försvar och i det följande slagsmålet slår han ned Nisse.

På midsommarafton kommer Kerstin till dansbanan. Göran uppvaktas av Nisses flicka men överger henne för att få dansa med Kerstin. De roar sig tillsammans hela kvällen och finner allt större glädje i varandras sällskap. Göran gör ett försök att kyssa Kerstin; då lämnar hon honom.

Föreningen beslutar sätta upp pjäsen "Värmlänningarna". Göran och Kerstin väljs att spela mot varandra i huvudrollerna. Repetitionerna börjar.

Höskörden bärgas. På hemväg med ett stort lass trängs Anders Persson av vägen. Det är prästen i vild framfart med sin bil som vållar olyckan. Farbrodern kommer under det vältande lasset, bryter benet och måste tas in på sjukhus. Göran lovar att hjälpa Sigrid med gården tills farbrodern åter blivit arbetsför.

En dag kommer Görans vänner i bil från stan och hälsar på. Kerstin lägger märke till den lätta intima tonen mellan Göran och hans flickbekanta och känner sig stå utanför hans värld. Oroad och svartsjuk drar hon sig undan. Göran söker upp henne och förklarar att hon betyder oändligt mycket mer för honom.

Efter en repetition följer han Kerstin hem. Ett kraftigt åskväder bryter ut. De två ungdomarna tar sin tillflykt till husets vind, där de överraskas av mostern. Medan Göran försvinner genom ett fönster slår mostern Kerstin. Efteråt sänds flickan till en avlägset liggande gård.

Sigrid avslöjar var hon finns och Göran beger sig dit och hämtar henne. Skymningen har fallit när de når badsjön. Vid dess strand älskar de för första gången.

Görans far kräver att sonen fortsätter sina studier; han har varken förståelse för jordbruksarbetet eller förälskelsen. Efter ett häftigt uppträde infinner sig Göran till högskolans terminsupprop, men ett ömt brev från Kerstin kommer honom att bryta upp för gott och lämna staden.

En efterbliven dräng sätter eld på föreningens lada för att uppfylla prästens straffdom. Trots detta lyckas ungdomarna genomföra sin föreställning, och Göran och Kerstin hyllas av ett fullt hus för sitt äkta spel. De har nu blivit ett par också i verkligheten, och Göran tänker presentera Kerstin för sina föräldrar.

Lyckliga färdas de genom natten på motorcykeln. I en kurva möter de en hänsynslös bilist. Göran slirar i gruset och välter; Kerstin kastas av och skadas svårt. Hon dör i hans armar.

Vid Kerstins grav fortsätter prästen sitt strafftal, men hans ord blir inte de sista. Anders Perssons avskedshälsning till den döda flickan i vännernas namn formar sig till en livets och kärlekens hyllning, en uttalad tro på rätten att handla som den djupa, äkta känslan bjuder. Nere vid sjön tycker sig Göran höra Kerstins röst i sitt inre: Hon vädjar om att inte bli glömd.

Censur / granskning

Censurnummer 80176
Datum 1955-07-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 75 meter
Kommentar Trailer.


Censurnummer 79455
Datum 1951-10-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2830 meter
Kommentar Aktlängder: 575-575-465-485-435-295 = 2830 m - 103 minuter. 22 kopior 1951, 6 kopior 1952, 6 kopior 1953, 5 kopior 1955, 5 kopior 1961, 3 kopior 1965. Aktlängder: 575, 575, 465, 485, 435, 295.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2830 meter
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Huvudstadskritikerna böjde sig för kärlekshistoriens friskhet och poesi och förklarade att Hon dansade en sommar var Arne Mattssons dittills bästa film. De lyriska stämningarna tillskrevs genomgående Göran Strindbergs kameraarbete, vilket skapade "stämningar av andlös skönhet" (Arbetaren).

Älskande paret Folke Sundquist-Ulla Jacobsson fick beröm för känsligt och nyanserat spel; särskilt gällde lovorden den unga skådespelerskan från Göteborgs Stadsteater, som här för första gången gjorde en stor filmroll. "Hennes sätt att tolka den unga flickan med all hennes blyghet, hennes av uppfostran betingade hämningar, hennes tyckmyckenhet, hennes upprorslust, hennes frigörelselängtan och -- framför allt -- hennes blygt blommande första stora förälskelse, är så rörande vackert att man blir alldeles betagen. Ja, man kommer på sig själv med att önska att man vore tretti år yngre och finge börja på nytt", skrev A Gunnar Bergman i AT och summerade sitt slutomdöme om filmen i orden: "En riktig, fin och vacker film".

Robin Hood i StT hade följande att säga om berättelsens bärande roller: "Han är bra. Temperamentsfull, fast ännu så länge för teaterbunden. Men hon är underbar, helt förtrollande. Hon gör en sådan där prestation, som en ung skådespelerska brukar kunna göra bara en gång i sitt liv -- när ungdomsfriskheten och spontaniteten ännu finns kvar ofördärvad." Kritikern trodde att Arne Mattsson inspirerats av ämnet i Per Olof Ekströms roman "att lyfta sig själv i håret, upp till de fullt färdiga regissörernas plan"; Mattsson hade regisserat kärleksscenerna "varsamt och förälskat. Stoffet faller aldrig av fjärilsvingarna".

Edvin Adolphson, utnämnd till "praktbonde" i AT, fick i StT veta att han gjorde "en förtjusande finurlig och mänsklig bonde", fri från gudlighet och med gosselynnet kvar, väl medveten om "tråkigheten på landsbygden" och "landsortens avfolkning".

Andra rollprestationer som uppmärksammades i pressen var Irma Christenssons "halvgamla hemmadotter, bitter och bigott" (StT) och byfånen "med sugande suggestion spelad av Erik Hell" (AT).

Meningarna var delade beträffande prästens roll (John Elfström). Jurgen Schildt ansåg att Elfström gjorde "en måttfull men svidande karikatyr av det slags lantliga prelater, som använder prästrocken som harnesk mot livet och verkligheten", medan Staffan Tjerneld (Expr) absolut inte kunde föreställa sig att denna "fruktansvärt domderande och moraliserande präst" kunde finnas i svenska statskyrkan.

Ehuru kritikerna lät sig charmas av kärlekshistorien förelåg i flera kommentarer kraftiga reservationer mot innehållet. Bertil Gripenfors (Arbetaren) fick känslan av "att filmen, allt arbete till trots, har slarvats fram med hjälp av slentrianmässig okunskap" och utpekade exempel på bristande verklighetsanknytning i skildringen av natur- och lantliv.

Den mest specificerade kritiken stod Carl Björkman för i DN, även om han erkände att "Arne Mattssons film blivit en ganska förtjusande sak, en svensk sommarsaga, lika fylld av lyrik som ett busksnår av fågel!kvitter":

"För en psykologisk och artistisk djupborrning av enskilda detaljer håller hans film knappast måttet. Människorna är standardiserade; stadsstudenten kontra torvans rovplockande och lördagsdansande lantfolk. Prästen är schematisering utan några som helst försonande nyanser -- det må sägas också av den som gärna ser att denna typ av intoleranta glädjedödare får sina tjuvnyp. Man känner igen situationer på vilka svensk film som sådan tagit patent och som är inpassade i den här filmen precis på de platser där man väntar sig dem. Det gäller effekter av skilda valörer: sensuellt-lyriska eller grovt komiska. Mycket riktigt -- där finns det obligatoriska månskensbadet med båda parterna barfota ända upp till halsen -- en önskebild för reklamaffischerna. Där finns plebejiskt skoj, då gödselkärrans innehåll vräkes ut över den i halmstacken dåsande hjälten. Kom inte och säg att inte Nordisk Tonefilm vet vad publiken vill ha!"

Kommentar Svensk filmografi

Filmens litterära förlaga "Sommardansen" belönades med 10 000 kronor i en nordisk romanpristävlan kring temat "Människor och problem på landsbygden i nutiden". Bidraget utgavs på LTs förlag i Stockholm 1949.

Ryktbar blev romanen emellertid först efter filmens premiär, då den gick ut i stora upplagor på flera språk, omdöpt efter filmen och i vissa utgåvor illustrerad.

Bygdeförfattaren och jordbrukarsonen Per Olof Ekström (född 1926 i Dalsland), som utöver normalt filmarvode fått en traktor i gåva av ett tacksamt Nordisk Tonefilm, blev miljonär på boken och kunde jämsides med fortsatt författarskap -- även innefattande några filmmanus -- bedriva studier först i Stockholm och sedan i Leipzig (DDR).

Vid mitten av 60-talet satsade han sina pengar i ett större jordbruksprojekt men kunde ej genomföra detta. Mot årtiondets slut utkom ett par av Ekströms romaner med företrädesvis erotiska motiv på det i genren specialiserade förlaget H:son i Stockholm.

Filmen inspelades huvudsakligen våren 1951 med dispens från det rådande produktionsstoppet. Den blev till upphovsmännens överraskning en enastående publikframgång inom och utom Sverige och torde -- repriser och televisionssändningar inräknade -- ha setts av fler åskådare än någon annan svensk film.

1952 på våren utvaldes den att representera Sverige vid filmfestivalen i Cannes, där Sven Sköld fick pris för sin musik; på sommaren samma år erövrade den stora priset "Guld-Björnen" vid Berlin-festivalen (BRD).

För regissören Arne Mattssons del innebar framgångarna möjlighet att hos Nordisk Tonefilm iscensätta ett betydligt mindre publiktillvänt projekt: Kärlekens bröd (1953/19).

Massmediernas uppmärksamhet, som otvivelaktigt gav filmen gratisreklam, gällde i första hand bad- och kärleksscenen. Dess friska, folkvisenära sensualism var något nytt och åstadkom en uppmjukning av censurinstitutionernas normer i flera länder. I de fall filmen förbjöds, t ex i Spanien, var den antiklerikala tendensen sannolikt utslagsgivande. Just den tendensen ansågs å andra sidan av de östtyska myndigheterna väl värd att utnyttjas i folkuppfostrande syfte.

Åren 1952--1954 gav filmen upphov till debatt och artiklar i kanske inte helt skilda ämnen, från ungdomens sexualvanor -- speciellt problem förbundna med den s k "föräktenskapliga karenstiden" -- till landsbygdens avfolkning och den bristande balansen mellan städernas och landsbygdens inflytande på samhällsutvecklingen. I det senare ämnet skrev bl a det nuvarande Centerpartiets blivande industriminister Nils G Åsling under rubriken "Den moderna filmen och samhällskritiken" (Hässleholmstidningen 30.4.1953).

Ulla Jacobsson kom 1947 som elev till Göteborgs Stadsteater. Hon var vid filmens inspelning tjugotvå år gammal och hade haft en liten filmroll i Bärande hav (1951/24), även den regisserad av Mattsson. Genom!brottet i Hon dansade en sommar ledde till en internationell karriär inom teater, film och TV med Wien som fast boplats. I svensk film gästspelade hon på 50-talet bl a under Alf Sjöbergs (Karin Månsdotter 1954/24), Gustaf Molanders (Herr Arnes penningar 1954/32) och Ingmar Bergmans ledning (Sommarnattens leende 1955/36).

Gestaltningen av den unga Kerstin i Mattssons film 1951 förblev dock, som Robin Hood förutsagt, en unik insats i den svenska filmhistorien. Hon representerade, skrev Björn Nor!ström (Expr) vid TV1-sändningen 9.10.1976, förutom vår längtan till sommaren "landsbygden som måste dö för en ny framrusande och hänsynslös epok". Skådespelerskan avled i Wien 1982 efter en längre tids sjukdom.

Förlaga

Originaltitel Sommardansen (Roman)
Författare Per Olof Ekström


Inspelning

(våren och försommaren) 1951 1951
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Alströmerska godset Alingsås Sverige
Eling kyrka Vara Sverige
Vid en vik mellan Sigtuna och Skokloster Mälaren Sverige (badscenen)
Badudden, Drevviken Skogås, Huddinge Sverige (skjutbanan, dansbanan)

Visningar

Sverigepremiär 1951-12-17 Grand Stockholm Sverige 103 min
TV-visning 1976-10-09 TV1 Sverige 99 min
1987-04-18 TV2 Sverige 99 min
1988-06-25 TV3 Sverige 99 min
1988-08-23 TV3 Sverige 99 min
1999-07-05 SVT1 Sverige 99 min
2005-10-24 SVT1 Sverige 99 min
Urpremiär 1951-12-17 Grand Stockholm Sverige 103 min
Annan visning 1957 Warszawa Polen
TV-visning 2007-12-04 SVT1 Sverige 99 min
Dvd-release 2007-09-07 Sverige
Cinemateksvisning 2015-01-29 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Blott en dag, ett ögonblick i sänder
Kompositör Oscar Ahnfelt (1872)
Textförfattare Lina Sandell (1865)
Sångare Ulla Jacobsson
Edvin Adolphson


Originaltitel Där näckrosen blommar
Kompositör Sven du Rietz (1928)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1928)
Sjungs av Anna Lisa Cronström


Originaltitel En gammal lek
Kompositör Martin Koch (1937)
Textförfattare Martin Koch (1937)


Originaltitel Får jag lämna några blommor
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1939)
Textförfattare Nils Ferlin (1939)
Sångare Folke Sundquist


Originaltitel Gökvalsen
Kompositör Emanuel Jonasson (1913)
Textförfattare Ejnar Westling (1918)


Originaltitel Jungfru Maria
Kompositör Nils Söderström (1937)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1901)
Sångare Folke Sundquist


Originaltitel Konvaljens avsked
Kompositör Otto Lindwall (1904)
Textförfattare David Lindwall (1904)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare Sten Lindgren
kör


Originaltitel Värmlänningarna
Kompositör Andreas Randel (1864)


Originaltitel Uppå källarbacken


Originaltitel A Hupfata


Originaltitel Viljen I veta
Sångare kör


Originaltitel Spiskroksvalsen
Kompositör Kal Dompan (1908)
Textförfattare Rosa Grünberg (1908)


Utmärkelser

Pris 1953 (1:a plats på Sun-Heraldslista, Australien)
Goldener Bär (Guldbjörn) Berlin 1952
Festivalpris Cannes 1952 Sven Sköld (bästa musik)
Punta del Este
Punta del Este - (okänd festivalpris, Uruguay)
Från spex till sex (1971) Citat ingår från Hon dansade en sommar (1951)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Hon dansade en sommar (1951)

Ämnesord

Alingsås/Alfströmska godset
Amatörteatrar
Bonde
Dansbanor
Drängar
Dödsfall
Föräldrar och barn
Höskörd
Intolerans
Jordbruk
Land motsatt stad
Midsommarfton
Mordbränder
Motorcyklar
Mälaren
Nakenbad
Naturlyrik
Olycka/motorcykel
Potatissättning
Präst
Puritanism
Religion
Schartaunism
Student
Teatrar
Visa

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2924


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonpositiv
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HON DANSADE EN SOMMAR
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HON DANSADE EN SOMMAR
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HON DANSADE EN SOMMAR
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HON DANSADE EN SOMMAR
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En av svensk films allra störst succéer genom tiderna HON DANSADE EN SOMMAR Efter en roman av Per-Olof Ekström
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Verdenssensationen HUN DANSEDE EN SOMMERNAT
Tryckeri A. Johansens bogtrykkeri


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TANCILA JEDO LÉTO
Tryckeri Grafické tiskárny
Affischdesign [?] Sebek


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel TANCILA JEDNO LÉTO
Tryckeri Grafické tiskárny
Affischdesign [?] Sebek


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SIE TANZTE NUR EINEN SOMMER


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel Zwei junge menschen, die das wunder der ersten liebe erleben


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel TJA TANZUVA SAMO EDNO LJATO


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Sommardansen. Första scenario.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Sommardansen. Andra scenario.
Omfång 142 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Sommardansen. Tredje scenario.
Omfång 141 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Sommardansen. Manuskript till långfilm av Semitjov-Hellbom.
Omfång 55 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Sommardansen. Manuskript till långfilm av Semitjov-Hellbom.
Omfång 36 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sommardansen.
Omfång 139 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Hon dansade en sommar.
Omfång 33 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel One summer of happiness. Dialogue list.
Omfång 27 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Sie tanzte nur einen Sommer. Dialogenliste.
Omfång 28 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Elle n'a dansé qu'un seul été.
Omfång 30 s.
Språk Franska


Typ Cutting continuity
Manustitel Sommardansen. Klippschema.
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sommardansen.
Omfång 146 s. Interiör- och exteriörlista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Un solo verano de felicidad. (Hon dansade en sommar) de Arne Mattsson con Ulla Jacobsson y Folke Sundquist.
Omfång 29 s. Skådespelar-och presskommentarer ingår.
Språk Spanska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 108 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?