Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Greve Svensson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-12-26

Medverkande

Edvard Persson
Anders Svensson, järnhandlare i Tommerup

Barbro Hiort af Ornäs
Greta, Anders svägerska

Ivar Wahlgren
Ville Lundgren, ingenjör och uppfinnare, Gretas man

Bengt Logardt
Sven Lindström, direktör, försäljare, sol-och-vårman

Poul Juhl
"greve" Nordencrone till Tirstruplund, oäkta dansk adelsman

Astrid Kraa
Trine, grevens hushållerska

Visa alla medverkande

Handling

I den lilla skånska byn Tommerup driver Anders Svensson järnhandel där han säljer allt från cyklar och radioapparater till leksaker. För leksaksavdelningen svarar den unga söta Lisa...

Visa hela handlingen

Press

Det verkade som om flera recensenter försökte skona Edvard Persson och ställa manusförfattarna i skamvrån. En enda stockholmsk dagstidning -- StT -- förhöll sig välvillig och krävde...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör

Medverkande

Edvard Persson Anders Svensson, järnhandlare i Tommerup
Barbro Hiort af Ornäs Greta, Anders svägerska
Ivar Wahlgren Ville Lundgren, ingenjör och uppfinnare, Gretas man
Bengt Logardt Sven Lindström, direktör, försäljare, sol-och-vårman
Poul Juhl "greve" Nordencrone till Tirstruplund, oäkta dansk adelsman
Astrid Kraa Trine, grevens hushållerska
Siv Thulin Lisa Fransson, "Leksaks-Lisa", biträde i Svenssons järnhandel
Toivo Pawlo Leijonstedt, direktör för Nordbanken
Mim Ekelund Stina, Svenssons maka
Hans Hugold von Schwerin baron H.H. von Schwerin på Skarhult
Ellen Jansø Ilse, dansk polissyster
Carl Johan Hviid poliskommissarie på Vesterbro (Köpenhamn)
Margit Aronsson Maj-Britt, Villes assistent
Eric Gustafson borgenär och sångarbroder
Josua Bengtson sångarbroder på krog
Åke Ohlmarks sångarbroder på krog
Georg Skarstedt kamrer på Nordbanken
Nina Scenna Frida, Lindströms fru
Sven-Bertil Gustafsson Ville Lundgrens son
Margarete Rasmussen ej identifierad roll
Henry Bengtsson ej identifierad roll
Millan Olsson ej identifierad roll
Kerstin Moheden ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1951
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I den lilla skånska byn Tommerup driver Anders Svensson järnhandel där han säljer allt från cyklar och radioapparater till leksaker. För leksaksavdelningen svarar den unga söta Lisa Fransson; hon har därför fått smeknamnet Leksaks-Lisa.

En dag kommer en viss direktör Lindström från Stockholm till affären och försöker få Svensson att sälja radioapparater av märket Perplex. Svensson är ovillig och blir misstänksam när direktören först uppvaktar "Leksaks-Lisa" -- syftet är att ställa sig in hos järnhandlaren och få inblick i dennes ekonomiska förhållanden -- och sedan gör svägerskan Greta sin kur.

Greta, syster till Svenssons fru, har tillfälligt lämnat sin man ingenjören och uppfinnaren Ville Lundgren i Köpenhamn och slagit sig ned med parets pojke hos Svenssons. Ville har i flera år experimenterat med färgtelevision; det har varit hårda och fattiga år för familjen. Då Svensson märker att Greta inte är okänslig för den flotte direktörens närmanden fattar han beslutet att resa till Köpenhamn, leta rätt på Ville och föra hem honom till fru och barn.

Ombord på färjan till den danska huvudstaden stöter järnhandlaren ihop med en passionerad kortspelare: greve Nordencrone till Tirstruplund. Då denne får klart för sig att svensken är väl förtrogen med olika slags kortspel, bl a "Hunnarumpa", inviterar han järnhandlaren till sitt gods utanför Köpenhamn.

Det visar sig snart att greven är en synnerligen excentrisk person, som kvittar sina spelskulder genom att ställa ut falska adelstitlar till sina fordringsägare. Hans egen titel är f ö inte heller äkta. Det dröjer inte länge förrän greven satt sig i ansenlig skuld till Svensson och den senare tvingas att dag efter dag fortsätta olika sorters spel för att ge greven en chans till utjämnande vinster. Under tiden förfaller järnhandlarens banklån och Lindström hemma i Tommerup gör sitt bästa för att utnyttja situationen.

I nödens stund kommer grevens hushållerska Trine till järnhandlarens hjälp. Hon ger honom mot ersättning sina kläder, och sålunda maskerad lyckas Svensson fly från godset. Därmed börjar en äventyrlig eskapad genom Köpenhamn.

Järnhandlaren haffas för lösdriveri och polisen, som inte vill överge tanken att man kommit en efterspanad storförbrytare på spåren, sätter en av sina kvinnliga spanare, syster Ilse, att närgånget forska i hans identitet.

Svensson får emellertid fatt på Ville och övertalar honom att åka hem. Lyckligtvis har Ville äntligen nått fram till ett lovande patent.

Återkommen till Tommerup avvärjer Svensson raskt ett konkurshot från Nordbankens sida med hjälp av en gammal fordran på ägaren till godset Skarhult, den mycket äkta baronen H H von Schwerin. Dennes revers klarar skulderna, och som straff för klen tilltro till en skånsk småföretagare lämnar Svensson banken för alltid.

Julen närmar sig. Järnhandlaren har ännu en räkning att göra upp, nämligen med Lindström. Han inbjuder direktören till sitt hem på julafton. Medan denne flirtar med Lisa inträder jultomten, lyfter på kasken och avslöjar sig som direktörens fru, eftersänd av Svensson. En mer oväntad gäst är polissystern Ilse. Dels påminner hon järnhandlaren om ett äktenskapslöfte, avgivet under angenäm samvaro i Köpenhamn, dels vill hon fotografera honom i damkläder för att utröna om han trots allt inte skulle vara den efterspanade förbrytaren.

Men slutet gott, allting gott; det meddelas från det danska högkvarteret att den skyldige redan gripits. Till sist infinner sig Nordencrone. Mot en ersättning av 3000 kronor -- "grevens" spelskulder -- adlas järnhandlaren och så är de bägge kvitt.

Censur / granskning

Censurnummer 79872
Datum 1951-12-10
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2545 meter
Kommentar Aktindelning: 410-515-530-530-560 = 2545 m - 93 minuter. Aktlängder: 410, 515, 530, 530, 560.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2545 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det verkade som om flera recensenter försökte skona Edvard Persson och ställa manusförfattarna i skamvrån. En enda stockholmsk dagstidning -- StT -- förhöll sig välvillig och krävde "många fler Edvard P-filmer".

MT och Ny Dag valde sju-nioradersformatet och tog inom ramen för det utrymmet helt avstånd från filmen. Uttryck som "bottenrekord inom svensk film under senare år", "plumpheter och ett hopkok på gamla och dåliga kvickheter" (MT), "en sliskig och verklighetsfrämmande produkt med överklassfjäsk som huvudingrediens" (Ny Dag), sammanfattade recensenternas värderingar.

Mons Mossner i Expr ställde sig själv en samvetsfråga; "Hur beter man sig när en hygglig människa kommer och ger en hötorgstavlor, och man vet att hon inte är till freds förrän man krokat upp dem i hemmets trivselvrå?" Just en sådan hygglig peson var Edvard Persson, som Mossner inte ville beskylla för "spekulation i dålig publiksmak":

"Han är en hjärtats kotknackare, som troligen skulle ge gratisbehandling om det inte var för skatternas skull. Men lika väl som man grinar illa åt kvackarens dekokt så känner man sig olustig när privatpraktiserande filosofen Edvard P. börjar bota sol och vår med klumpedunsiga upptåg krings julklappskorgen."

"Det finns hos Edvard Persson något renhjärtat naivvackert, men det finns hos hans manuskokare i än högre grad beräkning och medvetet dålig smak", skrev Gunnar Oldin i Arbetaren. Han menade att det mesta av filmens innehåll kom från äldre årgångar av svenskt skämtlynne och innan man kom till slutet hade "många hundra meter död eller mycket sjuk celluloid" passerat.

Movie (StT) kunde inte frigöra sig från Edvard Perssons "älskvärda gemytlighet, så trivsamt smittande":

"Hans personifierar just nu den trygga svenska typ som i dessa aldrig ofrånkomliga [sic! 'jäkta-inte'-dagar förefaller vara på avskrivning, mannen för vilken det inte brådskar någon hast, men som kan sätta fart på ruljansen i rätta ögonblicket och bjuda på små lättbakade moralkakor, som inte fastnar i halsen, just därför att han serverar dem. -- Edvard P. är perfekt. Det är karaktäristik och äkta lustspelsstil över hans jovialiske skånske järnhandlare (-)."

Beträffande själva filmen tyckte kritikern att den fladdrade litet hit och dit i tablåstil i början; manusförfattaren Åke Ohlmarks behärskade där inte riktigt tekniken. Men i fortsättningen tog han skadan igen "med frejdigt humör och främst i danska avsnittet, där Edvard Persson får leka Charleys tant och klä sig i kvinnokläder. En festlig badningsscen gladde allra mest".

Movie var den andre av två recensenter som kos!tade på sig att nämna fler skådespelare än Edvard Persson vid namn om också med sparsam rollbeskrivning: "Fru Mim Persson svarar för en mycket obetydlig uppgift. Barbro Hiort af Ornäs har fått en större, bra genomförd biroll. Bengt Logardts lagom stryktäcke 'sol och vårare' samt danskan Ellen Jansøs pigga polissyster noteras med stort nöje. Filmdebutanten, baron H. H. von Schwerin på Skarhult, skötte sig finfint. Välkommen igen!"

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades i november 1950 på arton effektiva arbetsdagar. Att det kunde gå så snabbt får tillskrivas det faktum att närmare hälften av filmmaterialet låg färdigt i förväg. Det innehöll, vilket framgår av bevarat scenario med inskrivna inspelningsdagar, de ur Pimpernel Svensson (1950/9) bortklippta scenerna, tagna hösten 1949.

Hela inslaget med sol-och-vårdirektören Lindström, svägerskan Greta och butiksbiträdet Lisa, bankaffärerna och delar av julaftonsfirandet, inspelades i samband med denna film. Edvard Perssons köpenhamnsresa med åtföljande äventyr bildade den huvudsakliga kompletteringen.

Ingen huvudstadskritiker fann det på något sätt märkligt att en viss Ville Lundgren för andra gången hämtades hem av Edvard Persson, första gången som brorson, den andra som svåger. Kanske hade man slutat fundera på innehållet i den slocknande folkidolens filmer.

Greve Svensson hade samtidig premiär utanför Stockholm i Göteborg (Fyren, Göta, Saga), Malmö (Rio) och Helsingborg (Odéon), eventuellt även på ett par andra orter som ej identifierats.

Inspelning

1950-11 1950-11
Skåne Sverige
Köpenhamn Danmark
Europa Studio Sundbyberg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1951-12-26 Folkan Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Gloria Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Lido Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Lorry Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Svea Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Söderbio Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1990-07-29 TV2 Sverige 89 min
1998-08-03 SVT1 Sverige 89 min
Urpremiär 1951-12-26 Folkan Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Gloria Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Lido Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Lorry Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Svea Stockholm Sverige 93 min
1951-12-26 Söderbio Stockholm Sverige 93 min
Sverigepremiär 1951-12-26 Göta Göteborg Sverige 93 min
1951-12-26 Saga Göteborg Sverige 93 min
1951-12-26 Rex Malmö Sverige 93 min
1951-12-26 Rio Malmö Sverige 93 min
1951-12-26 Fyren Göteborg Sverige 93 min
1951-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 93 min
Urpremiär 1951-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 93 min
1951-12-26 Fyren Göteborg Sverige 93 min
1951-12-26 Göta Göteborg Sverige 93 min
1951-12-26 Saga Göteborg Sverige 93 min
1951-12-26 Rex Malmö Sverige 93 min
1951-12-26 Rio Malmö Sverige 93 min

Musikstycken

Originaltitel Nu är det fest i Grönköpings societet igen
Kompositör Emil Norlander (osäker uppgift)
Textförfattare Emil Norlander (osäker uppgift)


Originaltitel Bä, bä, vita lamm
Kompositör Alice Tegnér (1892)
Textförfattare August Strindberg (1872 efter barnramsan "Ba, Ba, Black Sheep")


Originaltitel Den tapre Landsoldat
Kompositör Emil Horneman
Textförfattare Peter Faber (dikt 1848)


Originaltitel En er for lille og en er for stor
Kompositör Billie Morris
Textförfattare Gösta Stevens (svensk text 1928)
Nils-Georg (1928)
Alfred Kjærulf (dansk text)


Originaltitel Flickan i Havanna
Kompositör Horatio Richmond Palmer
Textförfattare Evert Taube (1921)
Arrangör Evert Taube (musikbearbetning 1921)


Originaltitel Jag kommer - jag är redan på väg
Kompositör Sören Aspelin
Textförfattare Sören Aspelin


Originaltitel Kongens Köpenhamn
Kompositör Nathan Görling
Textförfattare Arne Pärson


Originaltitel Hjalmar och Hulda
Textförfattare Wilhelmina Stålberg (1839)


Originaltitel Sejle op ad Åen
Kompositör Kitzvaldemar (1895)
Textförfattare Kitzvaldemar (1895)


Originaltitel Tatuerarevalsen
Kompositör Evert Taube (1922, publ. 1929)
Textförfattare Evert Taube (1922, publ. 1929)
Sångtextförfattare Edvard Persson (improviserad ny text)


Originaltitel Under rönn och syrén
Kompositör Herman Palm (1878)
Textförfattare Zacharias Topelius


Originaltitel Happy New Year to You


Ämnesord

Adel
Baderska
Bankaffärer
Bedragare
Biträde
Danmark
Direktörer
Ekonomiskt obestånd
Farsinslag
Färja/Malmö-Köpenhamn
Förklädnad/man som kvinna
Greve/falsk
Hushållerskor
Ingenjörer
Julafton
Julrush
Jultomte
Järnaffär
Järnhandlare
Konkurshot
Kortspel
Köpenhamn/Nyhavn
Köpenhamn/city
Leksaksaffärer
Otrohet
Papegoja/talande
Penningskulder
Polis/kvinnlig
Polisstationer
Skåne
Sol- och vårare
Spelskuld
Uppfinnare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2521


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2566


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2572


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GREVE SVENSSON Den festliga historien om en äventyrlig Köpenhamnsresa.
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GREVE SVENSSON Edvard Persson
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel M. Bechman - Åke Ohlmarks Svensson från Tommerup
Omfång 121 s. + 27 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Efter en idé av Åke Ohlmarks och Margit Beckman
Omfång 27 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 14
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?