Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kronans glada gossar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-01-14

Medverkande

Elof Ahrle
Pelle Frisk (65, 66 och jag)

Adolf Jahr
korpral Berg (Bara en trumpetare)

Nils Poppe
Blåjackan (Blåjackor)

Annalisa Ericson
Blåjackans danspartner (Blåjackor)

Sickan Carlsson
Gertrud (Bara en trumpetare)

Allan Bohlin
löjtnant Tjäder (65, 66 och jag)

Visa alla medverkande

Handling

Handlingen berättar om f d svensk-amerikanen Pelle Frisks bravader i och utanför tjänsten under hans tid vid svenska krigsmakten, sedan som fast anställd trumpetare åt inkallade...

Visa hela handlingen

Press

I huvudstaden synes filmen ha recenserats endast i StT, där signaturen Micro (Nils Färnström) skrev: "De gladaste gossarna i detta hopkok på gamla filmer är Thor Modéen, Elof...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Musik
Redigering
Musikarrangör

Medverkande

Elof Ahrle Pelle Frisk (65, 66 och jag)
Adolf Jahr korpral Berg (Bara en trumpetare)
Nils Poppe Blåjackan (Blåjackor)
Annalisa Ericson Blåjackans danspartner (Blåjackor)
Sickan Carlsson Gertrud (Bara en trumpetare)
Allan Bohlin löjtnant Tjäder (65, 66 och jag)
Thor Modéen grosshandlare P (65, 66 och jag)
Elsa Carlsson fru P (65, 66 och jag)
Katie Rolfsen hembiträde 1 (65, 66 och jag, Bara en trumpetare)
Elsa Jahr hembiträde 2 (Bara en trumpetare)
Emy Hagman hembiträde 3 (Herr Husassistenten)
Greta Ericson hembiträde 4 (Herr Husassistenten)
Carl Hagman Petrus Ramlösa (65, 66 och jag)
Nils Jacobsson advokaten (65, 66 och jag)
Artur Cederborgh Fritiof Blomberg (65, 66 och jag)
Weyler Hildebrand wergeant Göransson (Bara en trumpetare)
Sigge Fürst ur: 65, 66 och jag, Herr Husassistenten
Nils Ericson ur: Bara en trumpetare
Douglas Håge ur: Herr Husassistenten, Bara en trumpetare
Gustaf Lövås ur: Bara en trumpetare
Carin Swensson ur: Bara en trumpetare
Cécile Ossbahr ur: Blåjackor
Åke Grönberg ur: Bara en trumpetare

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1952
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Handlingen berättar om f d svensk-amerikanen Pelle Frisks bravader i och utanför tjänsten under hans tid vid svenska krigsmakten, sedan som fast anställd trumpetare åt inkallade operettkompositören korpral Berg. Genom slumpen har i lumpen även hamnat den bålde grosshandlare Pettersson, mot sin vilja utsedd till svärfader av och åt plutonchefen löjtnant Tjäder, en härfågel med örnblick och en brushanes humör. När så erfordras, svingar sig intrigen med lätta saxhugg från lucka till lucka, från kök till kök, manöver till manöver, någon gång in i drömmens domäner, en värld befolkad av lika vackra som välskapta unga flickor. (Reklamtext.)

Censur / granskning

Censurnummer 80023
Datum 1952-01-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2490 meter
Kommentar Kopiornas längd 2575 m - 94 minuter. Den 4.2.1952 åter nedklippt till 2490 m - 91 minuter. Antal kopior: 6 (längre längden), 4 (kortare längden). Granskningskopians aktindelning: 590-505-455-610-330 = 2490 m - 91 minuter. Längre kopielängdens aktindelning: 590-505-455-610-415 = 2575 m - 94 minuter. Kortare kopielängdens aktindelning: 590-505-455-530-410 = 2490 m - 91 minuter. Aktlängder: 590, 505, 455, 610, 330.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2575 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

I huvudstaden synes filmen ha recenserats endast i StT, där signaturen Micro (Nils Färnström) skrev:

"De gladaste gossarna i detta hopkok på gamla filmer är Thor Modéen, Elof Ahrle och Nils Poppe, som man får se i några uppsluppna scener huvudsakligen från militärfarser. Hopknytningen är kanske litet rumphuggen i övergångarna, och en del verkar lika krystat i dag, som när man första gången såg det. Men svenska militärlustspel har ju alltid sin givna publik, och skämten på luckan och skojet med befälet tycks vara en outslitlig glädjekälla. Man fick emellertid se Thor Modéen, när han är som bäst, och Nils Poppe och Anna-Lisa Ericsons dans i Blåjackor tål alltid att ses om. Rolig var också Elof Ahrle, när han demonstrerade sin teknik att bli bekant med husassistenter för köttbullarnas skull. Summa summarum: ett oförargligt spex med plats för ett och annat flatskratt."

Större uppmärksamhet fick filmen vid premiären på Amiralen i Malmö 28.1.1952. Tre av stadens tidningar, Arbetet, Skånska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet Snällposten hade sänt recensenter, som emellertid inte blivit så roade.

Arbetet ställde den givna frågan om det kunde vara filmstoppet "som gjort att dylika förlegade alster plockas fram ur arkivgömmorna" och svarade: "Vi har svårt att förstå det fina i kråksången med dessa militära glimtar från anno dazumal.

Pede i SDS visade inte större förståelse: "Man har en känsla av att den tiden är förbi, då man kunde glädjas harmlöst åt militärt skämt, det har ju hänt saker och ting sedan filmerna spelades in. En given omöjlighet nu för tiden är att låta beväringarna gå in köksvägen, träffa jungfrun och undfägnas med mat och dryck, och det är kanske detta, som är en av de mest verksamma orsakerna till att det inte görs sådana här filmer numera."

Skånska Dagbladet gav en av Sveriges "största" komiska begåvningar på filmduken ett erkännande men försedde klippfilmen i sin helhet med negativ varumärkning:

"Kronans glada gossar låter ju glatt och trevligt, men med bästa vilja i världen kan man inte rekommendera ett besök på denna film (-). Den består av ett par klipp från olika upptagningar och börjar nog så bra. Första avdelningen där man får glädja sig åt framlidne Thor Modéens -- så gammal är inspelningen -- humor går för all del an, men andra hälften är rena rama larvet. Många goda skådespelare medverkar. De kunde ha använt sin tid bättre än att leka med i denna pjäs."

Kommentar Svensk filmografi

Av denna film synes inga kopior återstå. Det har följaktligen inte varit möjligt att närmare bestämma innehållet och de medverkandes roller. Åke Grönbergs namn finns med i reklammaterialet, men anledningen är oklar. Han har ingen roll i någon av de filmer, ur vilka avsnitt tagits enligt musikförteckningen. Det är dock tänkbart att klipp gjorts även ur andra, ej redovisade filmer.

Kronans glada gossar kom som nummer ett i raden av 1952 års klippfilmer. Genrens blomstring får tillskrivas stoppet i de svenska ateljéerna under 1951, som särskilt drabbade de mindre kapitalstarka bolagen. Nummer två i raden var Åke klarar biffen (Wive Film, 1952/4), därefter följde Klackarna i taket (Film AB Lux/Kungsfilm, 1952/10), Adolf i toppform (Svensk Talfilm, 1952/13) och Snurren direkt (Film AB Imago, 1952/14). Alla utom 1952/13 förfärdigades av dåvarande filmchefen Rune Redig (1920--1976) på Svensk Talfilm.

Musikredovisningen till STIM upptar för den aktuella filmens del fem Wivefilm-titlar i en viss ordning. Att samma ordning förelegat i filmen är sannolikt men inte helt säkert.

Den första, 65, 66 och jag (1936/23), var en militärfars i Anders Henriksons regi. Thor Modéen spelar där grosshandlare, misstänkt för rattfylleri och inkallad under falsk identitet. Allan Bohlin är hans överordnade befäl, starkt intresserad av den inkallades dotter, som spelas av Greta Wenneberg. Av allt att döma har man i reklamen förväxlat henne med skådespelerskan Greta Ericsson.

"66:an" Elof Ahrle demonstrerar huslig händighet i nästa film, Herr Husassistenten (1939/2), men är egentligen en bilmekaniker, som av olyckliga omständigheter tvingats lämna sitt verkstadsgarage. För regin svarade Ragnar Arvedson, och i den kvinnliga huvudrollen uppträdde Aino Taube.

Även i Åh, en så'n grabb (1939/22) jobbar Ahrle som bilmekaniker. Därutöver är han långivare till konsulsfamiljen Blomberg, vars dotter Eva vunnit hans hjärta. Ivar Johansson regisserade, och Sickan Carlsson gjorde den runda, rara och renhåriga Eva.

Adolf Jahr var den store charmören och publikmagneten i Bara en trumpetare (1938/14), en militärfars med anknytning till operettbranschen. Teaterdirektörens dotter, vars kärlek Jahr så småningom vinner inte minst med hjälp av en nykomponerad operett, gav Sickan Carlsson sin charm åt i Anders Henriksons regi.

Ur Blåjackor (1945/31), Louis Lajtais militäroperett till sjöss, tycks endast det stora dansavsnittet med Nils Poppe och Annalisa Ericson ha klippts in. Rolf Husberg skötte här regin.

Visningar

Sverigepremiär 1952-01-14 Flamman Stockholm Sverige 94 min
Urpremiär 1952-01-14 Flamman Stockholm Sverige 94 min
Sverigepremiär 1952-01-14 Lyran Stockholm Sverige 94 min
Urpremiär 1952-01-14 Lyran Stockholm Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel Kungliga Göta Livgardes marsch
Kompositör J.W. Schubert


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)


Originaltitel I sommarens soliga dagar
Textförfattare Gustaf Emanuel Johansson
Sjungs av Elof Ahrle
Carl Hagman
kör


Originaltitel En bra karl hela veckan
Kompositör Sven Goon (1938)
Textförfattare Sven Paddock (1938)
Sjungs av Elof Ahrle


Originaltitel Big Bob Special
Kompositör Bob Larny


Originaltitel Gamle kamrat
Kompositör Lasse Dahlquist (1938)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1938)
Sjungs av Adolf Jahr
kör


Originaltitel Sjung, sjung, svenska folk
Kompositör Lasse Dahlquist (1938)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1938)
Sjungs av Katie Rolfsen
Adolf Jahr
Sickan Carlsson
kör


Originaltitel Jag har bara ögon för dej
Kompositör Gösta Wallenius (1938)
Textförfattare Dardanell (1938)
Sjungs av Adolf Jahr
Sickan Carlsson


Originaltitel Kavallerivisa
Kompositör Mac Morris (1938)
Textförfattare Dardanell (1938)


Originaltitel Rumban går i Casablanca
Kompositör Louis Lajtai (1941)
Textförfattare Roland (1941)
Dansas av Nils Poppe
Annalisa Ericson
kör
Sjungs av Nils Poppe
Annalisa Ericson


Bara en trumpetare (1938) Citeras i Kronans glada gossar (1952)

Ämnesord

Danssketch
Direktörer
Dröm
Hembiträden
Klippfilm
Officer
Revybalett
Värnplikt

Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KRONANS GLADA GOSSAR
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KRONANS GLADA GOSSAR
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?