Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Under svällande segel : spelfilm efter Mårten Edlunds filmberättelse Hård vind
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-03-03

Medverkande

Michael Fant
Olle, befälselev/berättare

John Elfström
tredje styrman/berättare

Hjördis Petterson
Märta, Olles mor

Ragnar Arvedson
Joel, Olles far

Lars Baecklund
kapten på s/v Sunbeam

Erik Rubarth
förste styrman på s/v Sunbeam

Visa alla medverkande

Handling

Det stora skolfartyget lättar ankar i Göteborgs hamn och styr för fulla segel ut på Nordsjön. Under några månaders seglingar i varmare vatten skall det unga manskapet ombord tillägna...

Visa hela handlingen

Press

"Ingen stor svensk film, men man tycker om den i långa stycken", skrev signaturen Jerome i DN och det omdömet kunde stå för flera kritiker. "Som bildverk är Under svällande segel oerhört...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Dialog
Inspelningsledare
Fotoassistent
Musikarrangör
Mixning

Medverkande

Michael Fant Olle, befälselev/berättare
John Elfström tredje styrman/berättare
Hjördis Petterson Märta, Olles mor
Ragnar Arvedson Joel, Olles far
Lars Baecklund kapten på s/v Sunbeam
Erik Rubarth förste styrman på s/v Sunbeam
Sven Eliason Jöns, elev på s/v Sunbeam, Olles rival
Björn Rudling Janne, en missanpassad elev på s/v Sunbeam

Bolag

Produktionsbolag AB Kinocentralen
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1952
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Det stora skolfartyget lättar ankar i Göteborgs hamn och styr för fulla segel ut på Nordsjön. Under några månaders seglingar i varmare vatten skall det unga manskapet ombord tillägna sig sjömanskapets grunder.

Närmaste läromästare och övervakare bland befälet ombord är tredje styrman, en vresig sjöbjörn som gått den långa vägen och ställer hårda krav på uppmärksamhet, disciplin och mod. Om någon tappar greppet vid klättringen i stagen tvingas han genast upp igen för att besegra sin rädsla. Men under styrmannens barska yta finns också hygglighet och omtanke.

En av eleverna är Olle. Han har lämnat skolan och föräldrarna och gått till sjöss för att finna en möjlighet att bestämma över sitt eget liv. Med sin känslighet och sina personliga problem har han svårt att bli accepterad av de tuffare kamraterna.

Sammanhållningen sätts på prov då elevernas utrustning och personliga ägodelar börjar försvinna. Någon har avsiktligt stoppat cigaretter i Olles kista.

Kaptenen kallar samman eleverna, tar upp stölderna och uppmanar den skyldige att anmäla sig. Ingen hör av sig. Olle har på känn att de andra misstänker honom och isolerar sig ytterligare.

Styrmannen börjar på egen hand leta efter de försvunna sakerna och hittar dem gömda i ett förrådsrum. Men han lyckas inte klarlägga vem den skyldige är.

Skeppet passerar ekvatorn; de första hajarna dyker upp och hugger på utkastade beten. De äldre eleverna organiserar det traditionella linjedopet på däck. Ceremonin innebär för Olles del en ganska omild och förödmjukande behandling.

När han får klart för sig att också styrmannen håller honom misstänkt för stölderna beslutar han att lämna skeppet. Han går iland i Bridgetown på Barbados och får snart anställning som uppsyningsman på en sockerrörsfabrik.

Styrmannen känner sig ansvarig för Olles öde och begär hos kaptenen att få leta rätt på honom. En kurragömmalek över öarna inleds, i vilken Olle lyckas hålla undan för sin förföljare.

Till synes avundsvärd livsglädje möter den unge svensken bland de karnevalsfirande öborna på Martinique. Utan bekymmer för morgondagen ägnar de sig åt musik och dans, men det är ändå inte den frihet Olle drömmer om.

En av de vackra flickorna på ön avslöjar till sist Olles gömställe. Styrmannen övertygar honom om att man inte kan fly från sig själv hur långt bort man än reser och övertalar honom att återvända till skeppet.

Ombord avslöjar sig nu den unge Janne som tjuven. Eleverna vill ge honom stryk, men Olle träder emellan och tar Janne i försvar. Alla är skyldiga till det som hänt. Den verkliga friheten ligger i att var och en tar del av ansvaret för det gemensamma bästa. När skeppet stävar hemåt i glittrande sol har Olle vunnit en insikt.

Censur / granskning

Censurnummer 79942
Datum 1951-12-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2360 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 560-570-580-650 = 2360 meter - 86 minuter. Den 10 januari 1952 lät bolaget korta samtliga kopior till 2235 meter - 82 minuter (aktlängder: 555-565-560-555 = 2235 m). Aktlängder: 560, 570, 580, 650.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2360 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Ingen stor svensk film, men man tycker om den i långa stycken", skrev signaturen Jerome i DN och det omdömet kunde stå för flera kritiker. "Som bildverk är Under svällande segel oerhört imponerande. Jute kan skapa vackra bilder av både vardagliga och exotiska ting, han visar oss världen sedd genom den främmandes ögon: en repslinga, en riggdetalj, en människokontur -- allt får liv, friskhet, verklighet", ansåg Gunnar Oldin i Arbetaren. Han fann dock själva storyn svag.

AT och MT erinrade om att Alex Jute tidigare väckt uppmärksamhet som kortfilmare med sting och känsla för filmiska uttrycksmedel. Jurgen Schildt (MT) inledde den i särklass längsta recensionen med en återblick: "Att också en reklam- eller beställningsfilm kan göras på många sätt och att den givna begränsningen i det förelagda ämnet inte utesluter artistisk självständighet -- den saken märkte man för ett par år sedan i ett kort förspel, som Postsparbanken presenterade under titeln Stanna en stund!. Filmen hade en slutenhet i kompositionen, en blick för osökta kontrastverkningar och ett sinne för det filmatiska bildspråket som var frapperande, och dess regissör, den unge Alex Jute, sorterades genast in i facket för lovande framtidsnamn."

Mycket av den rent bildmässiga begåvningen återfann man, enligt Schildt, i kryssningsfilmen: "Livet på däck har han fångat i några livfulla och personligt komponerade scenföljder, och här finns verkligt fina ansatser till ren bildpoesi, t ex i det avsnitt där fartyget ligger för slaka segel i det gassande solskenet och besättningen spanar mot himlen och havet i väntan på den första vindstötens ankomst. Likaså har han inspirerats av uppehållet på Martinique, där den utstötte rymlingen (Michael Fant) gör sina vilsna exkursioner i den praktfulla tropiska faunan, i primitiva gatuvyer och bland sjungande plantagearbetare."

Med dialogen var däremot kritikern mycket missnöjd: "Här finns knappast en replik som luktar salt och äkthet, inte ens de som är lagda i den gamla sailorveteranen John Elfströms mun, och samtalstonen grabbarna emellan är pinsamt krystad och skrivbordskonstruerad."

För övrigt var just John Elfström och Michael Fant de två skådespelare som omnämndes i pressen och genomgående positivt. "I centrum av gänget befinner sig den hämmade familjepojken Olle", skrev signaturen Zack i SvD. "Michael Fant spelar hans roll chosefritt och försöker verka så pojkaktigt trulig som möjligt. John Elfström är som vanligt säker och trovärdig och passar bra som styrman, hård och krävande men med glimten i ögat."

Kommentar Svensk filmografi

Våren 1950 skrev dokumentärfilmaren Alex -- egen förkortning av Alexander -- Jute (1914-1986) ett utkast till en film, avsett att föreläggas Rydbergska stiftelsen, som innehade och drev utbildningsfartyget "Sunbeam".

Medan inspelningsförhandlingar pågick med Kinocentralen och Svensk Talfilm beslöt de svenska producenterna inställa sin långfilmsproduktion i ateljéerna från 1951 som påtryckningsmedel på staten.

Svensk Talfilm hade skådespelaren John Elfström på kontrakt och dess chef Gösta Sandin såg en möjlighet att under stoppet göra en inspelning till sjöss med Elfström i en ledande roll. Dokumentärfilmsprojektet förvandlades till en spelfilm och författaren Mårten Edlund fick på Jutes rekommendation i uppdrag att skriva manus. Motivet - en ung pojke som söker sig till sjöss för att finna sin identitet - övertogs från Jutes ursprungliga synopsis.

I Edlunds scenario, som bar titeln "Hård vind", var dialogen ofullständig och lämnade utrymme för improvisationer. Miljöstudier hade företagits av författaren ombord på "Sunbeam" under en färd mellan Malmö och Göteborg, f.ö. lästes manuskriptet av dåvarande chefen för marinens pressdetalj, kapten Erik Kekonius.

Filmens slutliga titel Under svällande segel bestämdes av Svensk Talfilm mot Jutes och Edlunds önskan.

Inspelningen ägde rum under perioden november 1950 - april 1951. Vid starten var endast halva scenariot klart. Återstoden kom efter en månad. Exteriörscener togs i huvudsak på Barbados och Martinique; bunkringsuppehåll gjordes på Trinidad och Saint Barthélemy.

"Sunbeam" (II), en tremastad toppsegelskonare med en segelyta på ca 1000 kvadratmeter, byggdes 1929 som lustyacht i Dumbarton i England. Fartyget inköptes 1946 av Rydbergska Stiftelsen (Abraham Rydbergs Stiftelse till danande af Skicklige Sjömän, grundad 1846) och drevs som skolfartyg till 1952.

Huvudrollsinnehavaren Michael Fant (1928-1967) var en kusin till de bägge skådespelande bröderna George och Carl-Henrik (Kenne) Fant. Michael medverkade följande år i en mindre roll i Ingmar Bergmans Gycklarnas afton (1953). Han övergav därefter filmen för annan verksamhet.

Alex Jutes av recensenterna omnämnda kortfilm Stanna en stund - Take it easy! producerades av Kinocentralen för Postsparbankens räkning (premiär som förspel till Banketten [18.12.1948). Vid Venedigfestivalen 1950 erhöll den ett förstapris i kategorin sociala dokument.

1953 gjorde Jute ytterligare en längre dokumentär spelfilm (1311 m) - De var några man - för Svenska Metallarbetareförbundet.

Inspelning

1950-11 1951-04
Sailing-vessel Sunbeam Ombord på Rydbergska Stiftelsens utbildningsskepp (tremastad toppsegelskonare)
AB Kinocentralens ateljé Täby Sverige
Göteborgs hamn Göteborg Sverige
Atlanten
Dominica Storbritannien (nuvarande republiken Dominica)
St. Lucia Storbritannien (nuvarande republiken St. Lucia)
Tobago Storbritannien (nuvarande republiken Trinidad och Tobago)
Bridgetown Barbados Storbritannien (nuvarande republiken Barbados)
St. Pierre Martinique Frankrike (franskt departement)

Visningar

Stockholmspremiär 1952-04-07 Cameo Stockholm Sverige 82 min
1952-04-07 Caprice Stockholm Sverige 82 min
1952-04-07 Gloria Stockholm Sverige 82 min
1952-04-07 Karla Stockholm Sverige 82 min
1952-04-07 Lido Stockholm Sverige 82 min
1952-04-07 Lorry Stockholm Sverige 82 min
Sverigepremiär 1952-03-03 Göta Göteborg Sverige 82 min
1952-03-03 Saga Göteborg Sverige 82 min
TV-visning 1961-06-11 Sverige 83 min
1984-07-25 TV2 Sverige 83 min
1993-01-06 TV3 Sverige 83 min
2004-07-27 TV4 Sverige 83 min
Urpremiär 1952-03-03 Göta Göteborg Sverige 82 min
1952-03-03 Saga Göteborg Sverige 82 min
TV-visning 2006-08-09 TV4 Sverige 83 min
2019-11-29 TV4 Guld Sverige
2019-12-17 TV4 Guld Sverige
2020-01-07 TV4 Guld Sverige
2020-01-30 TV4 Guld Sverige
2020-03-03 TV4 Guld Sverige
2020-03-20 TV4 Guld Sverige
2020-04-17 TV4 Guld Sverige
2020-05-08 TV4 Guld Sverige
2020-05-22 TV4 Guld Sverige
2020-06-29 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Prelude to Adventure
Kompositör King Palmer


Originaltitel Sjung saltade sailor
Kompositör Sven Rüno (1951)
Textförfattare Fritz Gustaf (1951)
Ivar Markus (1951)
Sångare Erik Källquist (ej i bild)


Originaltitel Moonlight Over Tahiti
Kompositör Leslie Bridgewater


Originaltitel Impending Doom
Kompositör Hans May


Originaltitel Confusion
Kompositör Frank Gee


Originaltitel Disorder
Kompositör Edward Carmer


Originaltitel En sjömansvisa från Kinakusten
Sångare kör (manskör)
Bearbetning Yngve Sköld (1952)


Ämnesord

Bananplantage
Barbados/Bridgetown
Befälselev
Calypso
Exotism
Fartyg
Frihet
Föräldrar och barn
Hajar
Karneval
Linjedop
Martinique
Mobbning
Sjöman
Sjömansvisa
Sockerrörsfabrik/västindisk
Styrmän
Stölder
Västindien

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2232


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Ej typbestämt material
Materialbas Nitrat


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel UNDER SVÄLLANDE SEGEL
Tryckeri Wikskells tryckeri


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 13 s. Rollista och produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?