Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Blondie Biffen och Bananen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-08-30

Medverkande

Åke Grönberg
Biffen Johansson, stallknekt/prins Bertil

Åke Söderblom
Bananen Jansson, stallknekt

Doris Svedlund
Anita Becker, mannekäng

Lennart Lindberg
Georg "Joje" Hector, löjtnant, f.d. ridlärare

Håkan Westergren
Rudolf "Rulle" Carlman, disponent för konfektionsfirma

Emy Hagman
Bojan, kaféägarinna

Visa alla medverkande

Handling

Biffen och Bananen är anställda av disponent Rudolf Carlman för att sköta dennes kapplöpningsstall. Biffen, stor och stark, älskar kött och travare; Bananen, spinkig men frän i...

Visa hela handlingen

Press

"Den ena biffen är nog den andra bananen tämligen lik", skrev Mauritz Edström i Arbetaren och uttryckte flera kritikers uppfattning att den nya filmen med paret Grönberg-Söderblom inte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Åke Grönberg Biffen Johansson, stallknekt/prins Bertil
Åke Söderblom Bananen Jansson, stallknekt
Doris Svedlund Anita Becker, mannekäng
Lennart Lindberg Georg "Joje" Hector, löjtnant, f.d. ridlärare
Håkan Westergren Rudolf "Rulle" Carlman, disponent för konfektionsfirma
Emy Hagman Bojan, kaféägarinna
Git Gay Lou-Lou Andersson, mannekängande mor
Erik "Bullen" Berglund förmögen hästauktionsspekulant
Haide Göranson mannekäng, Anitas väninna
Wiktor "Kulörten" Andersson Anders, stallkarl
Guje Lagerwall fröken Berg, Carlmans sekreterare
Nils Ohlin direktör Hoffman
Jules Berman konferencier på mannekänguppvisning
Harry Ahlin auktionsförrättare
Mille Schmidt bartender hos Carlman
Eric von Gegerfelt spekulant på hästauktionen
Mauritz Strömbom spekulant på hästauktionen
Alf Östlund spekulant på hästauktionen
Fritjof Hellberg spekulant på hästauktionen
Sune Högberg spekulant på hästauktionen
Gustaf Hedström spekulant på hästauktionen
Åke Jensen herre på Ulriksdal
Lars Kåge herre på Ulriksdal
Eivor Engelbrektsson dam på Ulriksdal
David Erikson totalisatorspelare på Jägersro
Sten Hedlund totalisatorspelare på Jägersro
John Andersson totalisatorspelare på Jägersro
Åke Hylén pressfotograf på Ulriksdal
Arne Källerud totalisatorkassör på Jägersro
Gösta Lycke totalisatorkassör på Jägersro
Karl Erik Flens Kurre, travkusk på Solvalla
Gunnar Ekwall hovmästaren
Ingvar Karlevärn servitör
Otto Adelby en man på Ulriksdal
Gösta Qvist en man på hästauktionen
Annalisa Wenström en dansande på restaurangen
Bengt Thörnhammar ung man på Jägersro
Birgitta Alm ung dam på Jägersro
Leif Nilsson en liten pojke på Jägersro
Emil Iwring violinisten på mannekänguppvisningen
Gustaf VI Adolf kung av Sverige Gustav VI Adolf, på Jägersro
Bertil prins av Sverige prins Bertil
Ingalill Annervall ung dam på Ulriksdal/Jägersro
Kerstin "Kicki" Bratt ung dam på Ulriksdal/Jägersro
Chris Eriksson ung dam på Ulriksdal/Jägersro
Dordy Hylén ung dam på Ulriksdal/Jägersro
Inga Lampén ung dam på Ulriksdal/Jägersro
Gertrud Meki ung dam på Ulriksdal/Jägersro
Kerstin Moheden ung dam på Ulriksdal/Jägersro
Mary Sandberg ung dam på Ulriksdal/Jägersro
Ulla Schollander ung dam på Ulriksdal/Jägersro
Lisa Åström ung dam på Ulriksdal/Jägersro
- Ej identifierade:
Gunwer Bergkvist flicka på Jägersro (ej identifierad)
Sylva Åkesson flicka på Jägersro (ej identifierad)

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1952
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Biffen och Bananen är anställda av disponent Rudolf Carlman för att sköta dennes kapplöpningsstall. Biffen, stor och stark, älskar kött och travare; Bananen, spinkig men frän i repliken, föredrar vegetarisk kost och galopphästar. Anledningen till Carlmans intresse för hästar är innehavet av en konfektionsfirma. Tävlingssegrar ger firman reklam och kring banorna kan han visa upp sin senaste kollektion. I det senare syftet omger han sig med en skara vackra och välklädda mannekänger, bland vilka han också försöker tillfredsställa rent personliga intressen.

Inför tävlingen "Stockholms stora pris" på Ulriksdal saknar stallet en jockej och Carlman övertalar sin vän Georg Hector, löjtnant och f d lärare vid Strömsholms ridskola, att åta sig uppdraget. Biffen och Bananen är till en början skeptiska mot nykomlingen, men Hector visar sin talang i ett lopp genom att rida in en av stallets hästar på andra plats, och snart har alla tre kommit väl överens.

På fest hos Carlman träffar Georg en av firmans stjärnmannekänger, Anita. Ömsesidigt intresse uppstår. Disponenten är emellertid själv ute efter Anita och erbjuder henne en gratis studieresa till Paris i hans sällskap. Hon avböjer anbudet och börjar rida på morgnarna tillsammans med Georg. Snart är hon god vän med Biffen och Bananen.

Carlmans hopp i striden om det stora priset står till stoet Blondie. Georg misslyckas dock i loppets start och får se sig besegrad efter en våldsam upphämtning av fältet. Besviken och svartsjuk tar disponenten tillfället i akt att utöva utpressning mot Anita: Antingen följer hon med till Paris eller blir Georg, Biffen och Bananen avskedade. Men Anita är ståndaktig och hennes vänner blir följaktligen uppsagda. Blondie, som inte sprungit in några pengar, skall säljas på auktion.

Nu tar Bananen initiativ till ett rådslag på Bojans kafé, vars ägarinna i änkeståndet sedan någon tid väntar på ett närmande från hästskötarens sida. De utstötta kommer överens om att samla in pengar för att köpa Blondie, och starta henne i det kommande derbyt på Jägersro, där hon redan är anmäld.

Georg lånar på sin livförsäkring, Biffen vinner på Solvalla, Anita tar nytt mannekängjobb, och Bananen lånar 1000 kr av Bojan mot något som liknar ett äktenskapslöfte för den händelse pengarna skulle gå förlorade. Resterande behövligt kapital tjänar Biffen och Bananen ihop tillsammans med Anita och Georg genom att -- med viss möda -- gå mannekänger åt en firma i sport- och friluftsbranschen.

Med fyratusen på fickan beger de sig till auktionen. Biffen och Bananen gör sitt bästa för att pruta ned värdet på Blondie, och i det avgörande ögonblicket kollrar de bort den mest envise budgivaren så att Anita kan ropa in hästen för deras samlade tillgångar.

De nya ägarna tar tåget till Malmö med Blondie ombord. En av medpassagerarna är disponent Carlman, som tänker ställa upp en annan häst i derbyt. Han erbjuder Anita en fin tjänst i firman, och hon tvekar att tacka nej med tanke på vad som skulle hända om Blondie misslyckades.

I godsvagnens spilta räknar Bananen fram hur många kalorier Biffen sätter i sig, men den storvuxne köttätarens tårframkallande oro är det faktum att hans trogne vän Bananen måste gifta sig med Bojan om inte skulden kan återbetalas.

Derbyloppet på Jägersro går av stapeln, och allt vad Sverige har av galoppintresserad publik med kungligheter i spetsen finns på plats. I ett privat vad med sina forna anställda sätter Carlman tusen kronor på att hans häst vinner och deponerar summan hos Bananen. Denne skyndar till totalisatorluckan och satsar pengarna på Blondie. Anita lämnar sina smycken som motvärde i vadet.

Fältet av hästar startar. Bananen är utom sig av nervositet, gömmer sig bakom Biffen och svimmar under finishen, som Blondie vinner efter en hård kamp med Carlmans häst. Med oddset 27 kammar ägarna in 27 000 kronor.

De ekonomiska bekymren skingras. Bojan går till sin besvikelse miste om en ny äkta man, medan Anita och Georg firar segern med förlovning. Alla goda ting blir till sist tre: Blondie får en hage att beta i och sina två oskiljaktiga skötare tillbaka.

Censur / granskning

Censurnummer 81023
Datum 1952-08-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2265 meter
Kommentar Aktlängder: 580-570-560-555 = 2265 meter - 83 minuter. Aktlängder: 580, 570, 560, 555.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2265 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Den ena biffen är nog den andra bananen tämligen lik", skrev Mauritz Edström i Arbetaren och uttryckte flera kritikers uppfattning att den nya filmen med paret Grönberg-Söderblom inte innehöll några ansatser till förnyelse.

Recensionerna i AB, Arbetaren, Expr och MT var hälften av det ordinarie formatet och filmen behandlades med ett visst välvilligt överseende. Den ansågs "hemvävd" efter utländska (amerikanska) förebilder, underhållande och utan plumpheter. Martin Bodins foto fick beröm, men det klagades på ljudkvaliteten. Nöjesvärdet tillskrevs i första hand de två huvudfigurerna, som helt och fullt tog till vara poängerna i Gösta Stevens' dialog.

"Jätteroligt, spännande, och underhållande i en och samma svenska film hör inte till vardagsvara i den inhemska produktionen. Men det har faktiskt lyckats och gynnarna av denna genre torde komma att sluka den med hull och hår", skrev signaturen Berton i AT, som gav Lars-Eric Kjellgren en eloge för den nästan "gastkramande" spänningen i kapplöpningsfinalen.

En trivsam svensk film ansåg DNs Jerome men litet tunn och stillastående ibland: "Blondies gloriösa frammarsch på turfen verkar v ä l sagolik; hur sympatisk och trevlig Lennart Lindberg än är ger han knappast illusion av stjärnjockej. Men huvudvikten i det här sammanhanget ligger på teamet Grönberg-Söder!blom, och var lugn för att deras 'snack' går in för hela slanten. Stevens har skrivit en rolig dialog åt dem, och sen kan de ju konsten att liksom bättra på poängerna. Skandiapubliken i går skrattade ibland så att man inte hörde ett dyft av det som sas uppe på duken."

Robin Hood (StT) ville ge filmen "bättre betyg än B" och citerade en skolyngling som bevistat premiären: "Det var inte fars utan en f i n film." Det fina tyckte kritikern låg i den svenska särprägeln: "Visserligen känner man igen det mesta från utländska hästfilmer, men nöjet ligger i att författaren Gösta Stevens planterat om händelserna i idyllisk svensk jord på Ulriksdal och Solvalla, celebra svenskar deltar -- kungen, Jules Berman, våra stjärnmannekänger m fl -- och Biffen Åke Grönberg och Bananen Åke Söderblom gnabbas så svenskt hemtrevligt som helst. Doris Svedlund är söt, fast det är märkvärdigt vad hon fått svårt för att agera fullt naturligt framför kameran, och Lennart Lindberg kan åtminstone sitta till häst.

Det är lekfullt, borgerligt och demokratiskt alltsammans, som en tallrik hallon med mjölk -- hallon utan lömska maskar: då den svartaste boven heter Håkan Westergren förstår man att det inte är så farligt med ondskan i filmen -- amerikanska hästgangsters lyser med sin frånvaro. (-)

Lördagspubliken småskrek av upphetsning och var med nästan mer än i Capras paradsaker, där filmresurserna varit hundra gånger större", konstaterade Robin Hood.

Både Mauritz Edström och Zack i SvD var överens om att "producenten huvudsakligen inriktat sig på att upprepa filmsuccén med Ritolas populära seriefigurer och därvid noga sett till, att alla de ingredienser, som fanns med i det föregående lyckokastet, även kommit med i den nya upplagan" (Zack). Edström fann att filmen var "ovanligt ren från klumpigheter" och höll "larvet borta genom att överdimensionera snacket". Zack sammanfattade sina åsikter i följande stycke: "Det finns heller ingen anledning att förmoda, att inte den nya filmen skulle slå an. Här finns samma blandning av folkligt gemyt och revybetonat gaminhumör, samma harmlösa vitsar och snälla kärlekssaga och samma inslag av nervkittlande (?) tävlingsmoment."

Kommentar Svensk filmografi

Blondie, Biffen och Bananen var den andra av tre filmer byggda på Jan-Erik Garlands (Rit-Ola, f 1905) tecknade figurer. Den första hette Biffen och Bananen (1951/6) och regisserades av Rolf Husberg. Även då skrev Gösta Stevens manus, och dramatiska poänger åstadkoms med hjälp av ett sexdagarslopp på cykel, där Lennart Lindberg iklätt sig rollen som pedalstjärna. Den tredje filmen i serien -- Klarar Bananen Biffen? (1958/1) -- iscensattes av Ragnar Frisk. Per Lennart Ekström hjälpte denna gång Stevens med storyn.

Inspelningen av kapplöpningsfilmen ägde rum i ett par omgångar; interiörer togs under perioden slutet av februari -- senare hälften av mars 1952, exteriörer från mitten av maj till mitten av juni. Kompletteringar på Jägersro kapplöpningsbana utfördes i juli.

Bland kungligheter på sadelplats i filmen märktes Gustaf VI Adolf och Prins Bertil. En känd figur i 50-talets offentliga liv var likaledes journalisten, kåsören, festarrangören och boulevardlejonet Jules Berman (1902-1962), ofta framträdande under pseudonymen "Röda Nejlikan", vars identitet Berman markerade med en alltid lika frisk röd nejlika i kavajuppslaget. Nationalmodell för oförstörbar frisk kvinnlighet representerade vid samma tid fotomodellen och mannekängen Haide Göransson.

Förlaga

Originaltitel Biffen och Bananen (Tecknad serie)
Tecknare Rit-Ola


Inspelning

(exteriörer på Jägersro kapplöpningsbana) 1952-07 1952-07
(exteriörer) 1952-05-17 1952-06-13
(interiörer) 1952-02-25 1952-03-21
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Hägerneholms galoppstuteri Täby Sverige
Solvalla travbana Stockholm Sverige
Jägersro kapplöpningsbana Malmö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1952-08-30 Skandia Stockholm Sverige 83 min
Urpremiär 1952-08-30 Skandia Stockholm Sverige 83 min
TV-visning 1987-10-30 TV1 Sverige 79 min
1989-08-20 TV2 Sverige 79 min
1992-04-21 TV2 Sverige 79 min
2000-05-26 SVT1 Sverige 79 min
2013-06-24 SVT1 Sverige
2016-06-07 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Wiener Blut (vals), op. 354
Kompositör Johann Strauss d.y. (1873)


Originaltitel Blondie, Biffen och Bananen
Kompositör Gösta Stevens (1952)
Textförfattare Gösta Stevens (1952)
Sångare Åke Grönberg
Åke Söderblom


Originaltitel Den ros du gav
Kompositör Emil Iwring (1945)
Textförfattare Nils Hellström (1945)


Originaltitel De' ä' dans på Brännö brygga
Kompositör Lasse Dahlquist (1941)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1941)


Originaltitel I en grönmålad båt
Kompositör Dick Fryman (1934)
Textförfattare Sven Paddock (1934)


Originaltitel Beguine (Iwring)
Kompositör Emil Iwring (1951)


Originaltitel Vi gå över daggstänkta berg
Kompositör Edwin Ericson (ev. efter gånglåt från Hälsingland)
Textförfattare Olof Thunman


Originaltitel Havsörnsvals
Kompositör Evert Taube (1929)
Textförfattare Evert Taube (1929)


Originaltitel Hennes namn var Signe, faderalla
Sångare Åke Grönberg
Åke Söderblom


Originaltitel On the Banks of the Wabash (Far Away)
Kompositör Paul Dresser (1897)
Textförfattare Paul Dresser (engelsk text 1897)
Karl-Ewert (svensk text 1914)
Sångare Åke Söderblom
Åke Grönberg


Ämnesord

Disponenter
Fester
Gustaf VI Adolf (1882-1973)
Hägerneholm
Hästar
Hästauktion
Hästkapplöpningar
Hästsport
Jockej
Jägersro
Järnväg/kafévagn
Konfektion
Konferencier
Kuskar
Löjtnant
Mannekäng
Mode
Prins Bertil
Spelvinst
Stallknekt
Stockholm/Ulriksdal
Totalisatorspel
Ulriksdal
Vadslagning
Vegetarianer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2206


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BLONDIE, BIFFEN OCH BANANEN
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BLONDIE BIFFEN OCH BANANEN
Tryckeri Ivar Hæggströms lito


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Åke Söderblom i BLONDIE, BIFFEN OCH BANANEN
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Lennart Lindberg i BLONDIE, BIFFEN OCH BANANEN
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Åke Grönberg i BLONDIE, BIFFEN OCH BANANEN
Tryckeri Fotopress


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Blondie, Biffen och Bananen. Filmlustspel av Gösta Stevens.
Omfång 181 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis till Blondie, Biffen och Bananen.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Film 1/52. Blondie, Beef and Banana. Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Blondie, Biffen och Bananen. Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fribergs Filmbyrå presents Blondie, Beef and Banana.
Omfång 31 s. + 1 s. produktionsuppgifter och 1 s. innehållsbeskrivning.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 9
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?