Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Farlig kurva
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-12-26

Medverkande

Bernt Callenbo
Christer Ljung, gymnasist

Birgitta Olzon
Kerstin Engström, grannflicka

Holger Löwenadler
Erik Ljung, Christers far, pianolärare och kapellmästare

Stig Olin
"Tjoffe" Käll, motorcykelknutte, tjuv

Herman Ahlsell
Robert "Robban" Printzell, speedwaystjärna

Eva Stiberg
Gunvor, sjuksköteska

Visa alla medverkande

Handling

Gymnasisten Christer Ljungs allt överskuggande intresse är motorcyklar. Hans far, den strävsamme kapellmästaren och musikpedagogen Erik Ljung, försöker med förmaningar och betalda...

Visa hela handlingen

Press

Egil Holmsens långfilmsdebut mottogs övervägande positivt i stockholmstidningarna. I AB skrev Filmson: "Låt inte motviljan mot skinn!knuttar och motorcykelterrorister förblinda oss...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Bernt Callenbo Christer Ljung, gymnasist
Birgitta Olzon Kerstin Engström, grannflicka
Holger Löwenadler Erik Ljung, Christers far, pianolärare och kapellmästare
Stig Olin "Tjoffe" Käll, motorcykelknutte, tjuv
Herman Ahlsell Robert "Robban" Printzell, speedwaystjärna
Eva Stiberg Gunvor, sjuksköteska
Arne Källerud "Leffe", Printzells mekaniker
Rune Halvarsson "Bulten", "Brinkens" mekaniker
Britta Brunius Elsa, Christers mor
Lennart Lundh Ulf Lindgren, Ljungs bästa elev
Mona Åstrand Lola, spätta
Verner Edberg Harra, Tjoffes kompis, motorcykelknutte på glid
Åke Fridell Starnberg, Falkarnas klubbledare
Iréne Gleston Vivi, spätta
Ragnvi Lindbladh Anita, kalaspingla, Printzells tillfälliga flickvän
Astrid Bodin fröken Alm, elev hos Ljung
Göthe Grefbo "Frasse" Svensson, speedwayförare
- samt speedwayförarna:
Helge Brinkeback Helge Brinkeback, "Brinken" (ur klubben Vargarna)
Olle "Varg-Olle" Nygren "Rulle" (ur klubben Vargarna)
Sune Karlsson Sune Karlsson (ur klubben MS)
Olle Heymann Olle Heyman (ur kluuben Monarkerna)
Bosse Andersson Bosse Andersson (ur klubben MS)
Georg Andersson Jojje Andersson (ur klubben MS)
Dan Forsberg Dan Forsberg (ur klubben Vargarna)
Stig Pramberg Stig Pramberg (ur klubben Vargarna)
Nisse Johansson Nisse Johansson (ur klubben Vargarna)
Nils Högdahl Nils Högdal (ur klubben Motorklubben Södra)
Anders Thunborg Anders Thunborg (ur klubben Vargarna)
- Ej krediterade:
Tage Severin en ung man på festen hos Christer
Hans Bendrik mekaniker vid mästerskapstävlingarna
Kjell Stensson radiorösten
- Ej identifierad:
Jan-Olof Rydqvist (ej speedwayföraren "Valle"!)

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1952
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Gymnasisten Christer Ljungs allt överskuggande intresse är motorcyklar. Hans far, den strävsamme kapellmästaren och musikpedagogen Erik Ljung, försöker med förmaningar och betalda privatlektioner hjälpa sonen fram till en examen, men resultatet är magert.

Målmedvetenhet på ett annat område -- det sångliga -- visar den söta grannflickan Kerstin Eng!ström; hon förbereder under kapellmästarens ledning ett radioframträdande. Christer är inte okänslig för Kerstin men förhållandet mellan dem skulle vara bättre om inte Kerstins hund hade för vana att angripa Christers byxben då han i hög fart sveper in till familjens förortsvilla på sin motorcykel.

"Skinnknuttar" huserar i trakten, bland dem den stöddige "Tjoffe" och hans kompis. Tjoffe har ett ofint sätt med flickor: får han inte ligga med dem efter en skjuts på motorcykeln, slänger han av dem och låter dem gå hem. Christer vill gärna skydda flickorna men ogärna slåss med knuttar, varför han hånas för feghet av Tjoffe då denne är ute och raggar.

En kväll befinner sig speedwaystjärnan Robert "Robban" Printzell i en av förortens villor i sällskap med en beundrarinna. Den av flickan planerade herdestunden måste inställas enär Printzell genom fönst!ret upptäcker att någon håller på att plocka bort delar på hans motorcykel. Christer kommer i samma ögonblick åkande och tillsammans tar han och elitföraren upp jakten på tjuven, som mystiskt försvinner i ett fabriksområde.

Den flyende är i själva verket Tjoffe. Han och hans kompis "slaktar" och bygger om motorcyklar i en verkstad med dold ingång genom ett plank. Sedan säljer de stöldgodset. Tjoffe, kriminellt belastad, vill inte försörja sig på hederligt arbete; han vill "leva farligt, dö ung och bli ett vackert lik". Kompisen vill helst lägga av.

Efter det nattliga mötet med Robban får Christer jobb på dennes verkstad. Här trivs han och glömmer studierna. Printzell skaffar honom en bättre motorcykel. Han får följa med till klubbens träningsbana och pröva på hur det känns att köra banlopp. Då det inte går så bra i första försöket -- de närvarande "spättorna" Lola och Vivi skrattar ut honom -- rinner sinnet på Christer. Mitt i två ordinarie klubbförares träningspass ger han sig i leken och lyckas pressa dem innan han vurpar. Både Robban och klubbens direktör är upprörda över tilltaget, men förarna tycker att han visat rätta takter.

Erik Ljung blir inte mindre oroad då han får sonens aktiviteter klart för sig. Efter ett ingående samtal med Printzell och påtryckningar från moderns sida får Christer emellertid sin fars tillåtelse att stanna hos speedwaystjärnan på prov och utbilda sig.

Robban kör omkull på en tävling och måste söka vård på sjukhus. Där blir han omhändertagen av syster Gunvor, som något låter sig roas men inte imponeras av hans professionella förförelsekonster.

Christer går in för tävlingsåkande och noterar stora framgångar; han blir själv en stjärna i pressen. Att han älskar Kerstin döljer han inte längre, men hon har svårt att tänka sig ett äktenskap "med en motorcykel". Däremot vill hon gärna medverka till uppklarandet av stölderna och efter upplysningar i bestämd riktning tar hon personlig kontakt med Tjoffe. !Initiativet håller på att sluta illa; han kör ut henne på landet och försöker våldta henne. Varskodd av Vivi kommer Christer till undsättning i sista ögonblicket. Kerstin inser nu vad han betyder för henne, och de faller i varandras armar.

Printzell har spårat upp tjuvarnas dolda verkstad och beger sig dit. Han blir nedslagen av Tjoffe, men räddas av de tillskyndande vännerna. Polisen är nu underrättad. Vid ett försök att smita kör Tjoffe ihjäl sig.

Mästerskapstävlingarna står för dörren. Christer får överta idolen Robbans plats i klubblaget och lyckas ta hem segern. Familjen och Kerstin är stolta och lyckliga.

Ännu en gång intagen på sjukhuset efter Tjoffes omilda behandling har Robban smitit för att kunna övervara tävlingarna. Vid sin återkomst till avdelningen lovar han vårdarinnan Gunvor att sluta med speedway om hon i gengäld tar hans känslor på allvar, vilket hon verkar villig till. Fast sluta tävla tänker sig inte Robban. I fortsättningen skall det bli motocross (terränglopp).

Censur / granskning

Censurnummer 81623
Datum 1952-12-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2700 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 520-620-570-520-470 = 2700 meter - 99 minuter. Aktlängder visningskopior 1952: 520-620-540-520-440 = 2640 meter - 96 minuter. Aktlängder 1953 (3 kopior): 520-620-540-520-465 = 2665 meter - 97 minuter. Aktlängder: 520, 620, 570, 520, 470.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2700 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Egil Holmsens långfilmsdebut mottogs övervägande positivt i stockholmstidningarna.

I AB skrev Filmson: "Låt inte motviljan mot skinn!knuttar och motorcykelterrorister förblinda oss så att vi inte ser förtjänsterna i denna verkligt underhållande och upplysande film om en bara alltför påträngande grupp modärn ungdom."

Zack i SvD noterade med tillfredsställelse att manusförfattaren-regissören inte försökt "kopiera amerikanska förebilder och pressa in sensationer och cirkuskonster på varje bildruta". "De tävlingsmoment och vurpor som finns med är bra fotograferade och ingår på ett naturligt sätt i handlingen", skrev kritikern som även i övrigt gav starka lovord: "Det är med (-) glädje som man slår fast, att Egil Holmsen med sin film har gjort en av de bästa ungdomsfilmer som producerats i Sverige. Det är inte bara det, att den rent filmatiskt är skickligt tänkt och gjord, den har kultur på samma gång som spänning och underhållning. Filmen talar om kamratskap och tävlingsanda på ett chosefritt, sympatiskt sätt, den propagerar osökt för vettig landsvägskörning och genom sin uppläggning har den också möjligheter att vinna gehör hos de ungdomliga motorentusiasterna."

Kritiska synpunkter saknades dock inte. Kaj Axelsson (AT) undrade vad för slags budskap som egentligen förmedlades: "Det är klart att man kan diskutera ett och annat av det specifikt motorfilosofiska, tendensen eller sens moralen eller vad det nu skall kallas, det där som predikas: att skinnknuttar i de flesta fall är avskrap men att spidvajkillar är ena högmoraliska hjältar. Och de 'spättor' som visas upp med eller utan uppblåsta gummibröst har tydligen intet annat mål här i livet än att få ligga med en kille som doftar bensin och kör med minst nitti knutar. Nej, det knakar väl här och var i den så kallade logiken."

Både Lasse Bergström (Arbetaren) och Alf Montán (Expr) menade att storyn inte höjde sig över veckotidningsnivå. "Holmsen har valt enkla bokstäver," skrev Bergström, "för att illustrera den positiva tendensen: filmens unge hjälte som föredrar speedway-hojen framför den franska grammatiken blir givetvis stjärna av komettyp och avväpnar alla sina motsåndare med segrar och silverbucklor. Hur det går för dem som kommer in på banan utan att skörda gyllene lagrar har Holmsen ingen längtan att förklara. Han väljer den breda vägen med den romantiska stjärneglansen. -- Än värre blir det när han ska skildra marodörtyper. Skurken i filmen är precis som Ivar Ahlstedts skinnknutte pigg på våldtäkter, han är tjuv och gangster och kör givetvis ihjäl sig när polisen är honom på spåren. Filmen antyder inte ett ord om hans bakgrund: den använder honom bara som en svart bricka i det vita spelet. Beklämmande."

Det ansågs i allmänhet bland kritikerna att fotografen Holger Iacobæus klarat sin uppgift väl och att det unga paret Birgitta Olzon och Bernt Callenbo spelade "sympatiskt, enkelt och naturligt" (DN). En viss förvirring beträffande genrebeteckningen synes filmen ha framkallat. Movie (StT) talade om "den moderna folklustspelstilen" och ansåg att Holger Löwenadler spelade "fars med gnistrande gott humör"; Ny Dags recensent tyckte att filmens budskap framfördes "i mycket lätt ton, ja man kan på sina ställen tala om rena crazyn".

Kommentar Svensk filmografi

Med Farlig kurva fick skådespelaren, journalisten och författaren Nils Idström (1900-1966) -- pseudonymen Karsten Wimmermark -- sin tredje bok filmad. Tidigare hade Gösta Werner iscensatt Gatan (1949/5), efter stockholmsreportaget "Birger Jarlsgatan" (1948), och Två trappor över gården (1950/17) efter en annan storstadsskildring om urspårade ungdomar med samma titel från 1949.

Berättelsen "Farlig kurva" om motorungdom och speedwaystjärnor publicerades först som följetong i Racing nr 11--35/1951, en av Lasse Åkeby utgiven veckotidning 1948-1955 helt ägnad motorsport. I bokform utkom den på Racings Förlag 1952, men det var den ursprungliga publiceringen som ledde till filmkontrakt. Skildringen har idag sitt värde som tidsdokument, i första hand genom slangspråket.

Speedway importerades till Sverige från England efter andra världskriget, och svenska förare nådde i början av 50-talet internationella framgångar bl a genom VM-seger 1954. Klubbarna har utöver det registrerade namnet särskilda tävlingsnamn, t ex "Falkarna" och "Getingarna".

Bland förarna i Farlig kurva återfinner vi tre svenska speedwaystjärnor: Helge Brinkeback (f 1922), "Varg-Olle" Nygren (f 1929) och Stig Pramberg (f 1922), samtliga vid tidpunkten medlemmar av Svenska Motor Klubbens (SMK) östgötasektion i Norrköping med tävlingsnamnet "Vargarna". Nygren blev med sin suveräna körteknik en ungdomsidol och engagerades efter sitt genombrott även av engelska klubbar. Som kuriosa kan nämnas att nuvarande försvarsministern Anders Thunborg medverkar bland speedwayförarna.

För regissören Egil Holmsens (f 1917) del innebar återgivningen av motorcykelsportens arter och oarter debut i det långa spelfilmsformatet. Han hade tidigare väckt uppmärksamhet med ofta problemformulerade beställningsfilmer såväl för industriföretag som sociala myndigheter och organisationer. Under första hälften av 50-talet regisserade han ytterligare tre långfilmer: Marianne (1953/17), Fartfeber (1953/23) samt Hästhandlarens flickor (1954/27) efter en novell av Artur Lundkvist.

Farlig kurva inspelades sommaren 1952.

Förlaga

Originaltitel Farlig kurva (Roman)
Författare Karsten Wimmermark


Inspelning

(sommaren) 1952 1952
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Sundbyberg Sverige (exteriörer)
Äppelviken Stockholm Sverige (exteriörer)
Hammarby idrottsplats Stockholm Sverige (exteriörer)
Handens motorstadion Handen Sverige (exteriörer)
Sörentorp, Ulriksdal Sona Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1952-12-26 Mohriska Linköping Sverige 96 min
1952-12-26 Grand Norrköping Sverige 96 min
1952-12-26 Anglais Stockholm Sverige 96 min
1952-12-26 Saga Örebro Sverige 96 min
Urpremiär 1952-12-26 Mohriska Linköping Sverige 96 min
1952-12-26 Grand Norrköping Sverige 96 min
1952-12-26 Anglais Stockholm Sverige 96 min
1952-12-26 Saga Örebro Sverige 96 min
TV-visning 1990-09-07 Kanal 1 Sverige
1997-03-21 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Cheek to Cheek
Kompositör Irving Berlin (1935)
Textförfattare Roni (svensk text 1935 "Sonja, lilla Sonja ...")
Irving Berlin (1935)
Karl-Lennart (svensk text 1935 "Tusen, sinom tusen ...")
Instrumentalist Lennart Lundh (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Om du blott säjer
Kompositör Charlie Norman
Textförfattare Sven Gustafson
Sångare Birgitta Olzon


Originaltitel Why Did I Kiss That Girl?
Kompositör Robert A. King (1924)
Ray Henderson (1924)
Textförfattare Lew Brown (engelsk text 1924)
S.S. Wilson (svensk text 1925)
Sångare Britta Brunius


Originaltitel Som varje liten pärla
Kompositör Jules Sylvain (1929)
Textförfattare Karl-Ewert (1929)
Sångare Britta Brunius (dubbad?)


Originaltitel Blues and Boogie
Kompositör Charlie Norman


Originaltitel I'll See You Again
Kompositör Noel Coward (1929)
Textförfattare Noel Coward (1929)
Sångare Birgitta Olzon


Originaltitel De eviga tre
Kompositör Charlie Norman (1950)
Textförfattare Alf Henrikson (svensk översättning 1950)
Tove Ditlevsen (dansk text)
Sångare Birgitta Olzon


Originaltitel Jazz Interlude
Kompositör Billy Munn


Originaltitel Florida Special
Kompositör Dick Kolmar


Originaltitel Breakfast in Bed
Kompositör Dennis Berry


Originaltitel Six Military Fanfares
Kompositör Lester B. Hart


Originaltitel Apple Honey
Kompositör Dennis Berry


Originaltitel Bop in the Boogie
Kompositör Al Tolano


Originaltitel Foreign Intrigue. Musik ur TV-serien
Kompositör Erik Baumann


Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Farlig kurva (1952)

Ämnesord

Föräldrar och barn
Gymnasister
Hammarby Idrottsplats
Handens motorstadion
Motorcyklar
Musikpedagog
Olycka/motorcykel
Pianolektioner
Pianolärare
Sjukhus
Sjuksköterska
Speedway
Speedwaystjärna
Sport
Stölder
Sundbyberg
Sörentorp
Tjuv
Trafikpropaganda
Ungdomsbrottslighet
Ungdomscafé
Våldtäktsförsök
Äppelviken

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FARLIG KURVA
Tryckeri Nylunds lito
Affischdesign [?] Wingstedt


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FARLIG KURVA En film om unga människor och äldre - i fartens tidevarv
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Dangerous curve. Adapted from Karsten Winnermark's novel. Manuscript Egil Holmsen.
Omfång 24 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Gefährliche Kurve. Frei nach Karsten Wimmermarks Roman.
Omfång 23 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Farlig kurva. Fritt efter Karsten Winnermarks roman. Manus: Egil Holmsen.
Omfång 42 s. + 2 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Farlig kurva.
Omfång 94 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Farlig kurva. Filmversion efter Romanen med samma namn av Karsten Wimmermark.
Omfång 180 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Dangerous curve (Synopsis).
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Farlig kurva.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Gefährliche Kurve.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Farlig kurva. Fritt efter Karsten Wimmermarks roman med samma namn.
Omfång 131 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?