Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Flickan från Backafall
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1953-03-02

Medverkande

Viola Sundberg
Ellen Persson, flickan från Backafall

Sven Lindberg
Per, bästeman på briggen ''Tre Bröder''

Kenne Fant
Nils Larsson i Nämndemansgården

Edvard Persson
Silla-Sven, fiskförsäljare, Ellens farbror och fosterfar

Holger Löwenadler
August Larsson, nämndeman

Märta Dorff
August Larssons hustru

Visa alla medverkande

Handling

Handlingen utspelas på 1920-talet. Hos Silla-Sven i Backafall, ambulerande fiskförsäljare på ön Ven i Öresund, bor den unga Ellen som fosterbarn. Havet har tagit hennes föräldrar,...

Visa hela handlingen

Press

Det är alltid lika tråkigt att se en vacker tanke förfuskas, skrev Nils Beyer i MT, och sammanfattade därmed den stockholmska kritikerkårens uppfattning. För något, menade Beyer, kunde...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Exekutör
Smink
Mixning

Medverkande

Viola Sundberg Ellen Persson, flickan från Backafall
Sven Lindberg Per, bästeman på briggen ''Tre Bröder''
Kenne Fant Nils Larsson i Nämndemansgården
Edvard Persson Silla-Sven, fiskförsäljare, Ellens farbror och fosterfar
Holger Löwenadler August Larsson, nämndeman
Märta Dorff August Larssons hustru
Aurore Palmgren Botilla i Backstugan, Pers mor
Dagmar Ebbesen Anna-Kristin Backe, kaptensfru
Olof Winnerstrand kyrkoherde
Carl-Einar "Charlie" Gregmar Robert Dücker, kandidat, jur. stud.
Jan Molander Justus Mellgren, kandidat, Roberts studiekamrat
Renée Björling fru Dücker, konsulinna, Roberts mor
Olav Riégo Dücker, konsul, skeppsredare, Roberts far
Erik "Bullen" Berglund Frans Backe, kapten
Verner Edberg Adolf, kallad "Knottet"
Gösta Gustafson Matts skomakare
John Norrman Magnus, skeppare på fiskebåt
Lars Egge Fredrik Åkerberg, specerihandlare
Carin Norberg Vera, Ellens väninna
Gull Natorp prostinna, gäst på fru Dückers kafferep
Margit Andelius fru Svensson, gäst på samma kafferep
Mim Persson gäst på samma kafferep
Carin Swensson sillköpande bondmora
Astrid Bodin kokerska hos Dückers
Bellan Roos hembiträde hos Dückers
Anders Andelius matros på "Tre Bröder"
Sven Magnusson fiskare på Magnus båt
Thure Carlman fiskare på Magnus båt
Helga Brofeldt skvallerkäring
Harald Emanuelsson Lasse, brevbärare
Håkan Rylander hamnjobbare
Olle Teimert pojke vid skjutbana
Per Appelberg pojke vid skjutbana
Berit Örtengren flicka vid skjutbana
Monica Lindman innehavarinna av pilkastningstält
Leif Hedenberg pojke vid dansbanans räcke
Bengt Sundmark pojke vid dansbanans räcke
Kurt Friborn gäst på Roberts party
Gaby Svallner gäst på Roberts party
John Larsson Dückers chaufför
Annalisa Wenström servitris på konsulinnan Dückers kafferep
Arne Rosenlöv en stationsskrivare
Rudolf Wendbladh Schultze, tysk kapten
Åke Svensson universitetsvaktmästare
Ingrid Magnusson ej identifierad roll
Britta Björklund ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1953
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Handlingen utspelas på 1920-talet. Hos Silla-Sven i Backafall, ambulerande fiskförsäljare på ön Ven i Öresund, bor den unga Ellen som fosterbarn. Havet har tagit hennes föräldrar, liksom det berövat Botilla i Backstugan hennes man.

Botillas son Per har just avlagt navigationsexamen och skall ut på en lång seglats med briggen "Tre Bröder". Per och Ellen tycker om varandra, men han har en rival i nämndemanssonen Nils Larsson.

Sista lördagen Per är kvar i land provocerar Nils honom till slagsmål vid dansbanan. Nils får mycket stryk och nämndemannen går till Botilla och hotar att lagsöka hennes son på sjön för övervåldet. Han låter dock nåd gå före rätt i hopp om att förbättra Nils' utsikter hos Ellen.

Månaderna går. Ellen sjunger ut sin längtan efter Per vid vävstolen; Per vid rodret sjunger om "flickan från Backafall" och föreställer sig hur en ollonborre letar sig fram till hennes bröst.

För att komma bort från ön och slitet hos specerihandlaren tar Ellen pigtjänst hos den förmögna skeppsredarfamiljen Dücker i Landskrona, som bl a äger "Tre Bröder". Familjens studerande son Robert gillar det glada livet, tar med Ellen på restauranger och gör sitt bästa för att förföra henne. Hon håller honom gärna sällskap men vill vara Per trogen.

En dag får sillfiskaren Magnus på Ven motorstopp utanför Landskrona strand och måste begära bogsering. Ombord på hans skuta finns Silla-Sven och dennes unge medhjälpare, en slug men inte särskilt begåvad dräng kallad "Knottet". Det vill sig så illa att de når land vid den dückerska villan och blir vittnen till hur Robert tilltvingar sig en kyss av Ellen under en fest. Upprörda och besvikna återvänder de till hemön.

Efter den fatala händelsen lämnar Ellen, skuldmedveten, skeppsredarfamiljen och tar åter sin tillflykt till Silla-Sven, föregången av ryktet att ha "råkat i olycka". Knottet, som i hemlighet älskar Ellen, går till skomakaren och förmår honom att skriva till Per och redogöra för Ellens "svek". Per skriver ett hätskt brev till sin mor, i vilket han kallar Ellen för hora. Botilla anar emellertid att Knottet haft sitt finger med i spelet och delger Silla-Sven sina misstankar. Denne hotar att slå ihjäl Knottet om han inte ställer saker och ting till rätta.

Knottets plan går ut på att samtidigt förena dels Botilla och Silla-Sven, dels Ellen och Nils. Sven har länge önskat slå sig samman med änkan och blir intresserad; Ellen, som i sin isolering och förtvivlan övervägt att gå i sjön, fogar sig efter påtryckningar från fosterfadern. I Nämndemansgården har hustrun hotat flytta från sin motsträvige man, om inte Nils får gifta sig med Ellen, trots att man vet vad som "hänt" flickan.

En som inte tror på skvallret är kaptenskan Backe, under vars make Per tjänstgör. Hon har efter ett samtal med Ellen fått klart för sig att ingenting av betydelse inträffat, och att Ellen fortfarande älskar Per. En handlingskraftig kvinna, uppsöker kaptenskan den förmodade förföraren Robert i dennes lundensiska studentlya och avkräver honom ett intyg på Ellens oskuld. Försedd med nämnda dokument beger hon sig till Hamburg, där maken tillfälligt ligger med skeppet. Missförstånden klaras upp. Per lovar än en gång att vänta på Ellen.

På ön förbereds vigseln mellan Nils och Ellen. I sista stund anländer fru Backe till Ven och reser under gudstjänst i kyrkan hinder mot lysningen mellan ungdomarna. Nämndemannen, som en gång tvingat Silla-Sven från gård och grund, tror att de korsade planerna för sonens del är sillförsäljarens verk, men denne försäkrar på heder och samvete att så inte är fallet, och de gamla antagonisterna räcker varandra handen. Nils inser att Ellen ändå aldrig kommer att älska honom. Botilla bekänner att hon tycker mycket om Silla-Sven, men längre än till fortsatta gemensamma kaffestunder vill hon inte sträcka sig. Det menar Sven, resignerad, är ett bra sätt för dem att åldras tillsammans.

Censur / granskning

Censurnummer 81962
Datum 1953-02-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2480 meter
Kommentar Speltid: 91 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2480 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det är alltid lika tråkigt att se en vacker tanke förfuskas, skrev Nils Beyer i MT, och sammanfattade därmed den stockholmska kritikerkårens uppfattning. För något, menade Beyer, kunde det ju faktiskt ha blivit av Gabriel Jönssons dikt:

"En film om det säregna livet på Ven, med solglitter över Öresund och mitt i alltsammans sjömansflickans väntan på pojken, som kryssar i Karibiska sjön. Det hade varit manuskriptförfattarnas sak att utifrån dessa förutsättningar bygga upp en dramatisk handling, som var ren, enkel och klar och inneslöt både något av malvadoften och av stjärnljuset över Tyko Brahes ö." Nu hade det i stället blivit en orimlig historia med dilettantisk uppläggning.

Filmson i AB fann bearbetningen "besynnerligt osammanhängande", ett verk där man framför allt märkte "rådvillheten, bristen på en fast vilja i produktionen". A Gunnar Bergman (AT) menade att berättelsen i själva verket inte hörde hemma i 1920-talet utan längre tillbaka i tiden, nämligen Värmland på 1840-talet: "Händelserna och personerna rann ursprungligen upp i hjärnan på Fredrik på Rannsätt [Fredrik August Dahlgren 1816-1895, Ransäters gård! år 1846. Hans Värmlänningarna har ju sedan dess fått utgöra standardmodell för otaliga svenska 'folkskådespel' och Flickan från Backafall är inget undantag."

"Filmad friluftsteater" och "skillingtryck", menade Bertil Gripenfors i Arbetaren; kollegan Alf Montán (Expr) tyckte sig långa stunder "förflyttad till den svenska filmens inte särskilt glada 30-tal" och Snapp i Ny Dag såg "ett urlarvigt filmpekoral uppblandat med äkta Gabriel Jönssonsk poesi", där inte en scen, inte en replik var psykologiskt sann.

Carl Björkman (DN) skrev om den unga huvudrollsinnehavarinnan att hon var "en söt om också något mullig amatör", men filmen saknade poesi: "Fast Gabriel Jönsson själv varit med om att skriva filmberättelsen (-), så kan man inte med bästa vilja i världen säga att den förmedlar något som helst intryck av stämningen från hans förtjusande dikt. Det har blivit en film utan poesi. En 'folklig' film i begreppets ledsammaste bemärkelse, en lantlig kärlekshistoria av pinsam banalitet, befolkad med teaterbönder och filmfiskare. Bror Büglers regi förmår knappast ett ögonblick lyfta denna film över den enklare folkkomiken."

Beträffande artonåriga debutanten Viola Sundbergs insats var meningarna delade. Hon gör så gott hon kan, tyckte Filmson. Ljuv och ungflicksblid, men med något knutet i sitt spel, som regissören inte förmått lösa, ansåg A Gunnar Bergman. "Den lilla (-) flickan från Backafall uppvisar något obestämbart blont och vänligt och ingenting mer. Varför har man inte tagit en skådespelerska till rollen", undrade Nils Beyer, som därtill fått intrycket att "Sven Lindberg verkade också hjärtligt ointresserad av att stå och sjunga om henne i Karibiska sjön".

SvDs Lill skrev att det varit lyckligast om filmen tillkommit i samma idylliska tidevarv i vilket handlingen utspelades. Dock var hon säker på att över allt skulle glömskan dra sin barmhärtiga slöja. "Anmärkningsvärda livräddningsförsök" gjordes av några säkra artister: Edvard Persson med sitt högst personliga och knipsluga sätt att servera även de otroligaste plattityder; Holger Löwenadler och Märta Dorff i en rätt egenartad äktenskaplig scen samt Dagmar Ebbesen, som i elfte timmen ingriper och resolut vänder skutan i hamn. Hon fick applåd för öppen ridå, och det var hon ärligen värd."

Kommentar Svensk filmografi

Idén att göra film på skalden, författaren och journalisten Gabriel Jönssons (f 1892) dikt "Vid vakten" kom från Åke Ohlmarks, Europa Films anställde manustillverkare. Dikten skrevs våren 1917 i en lundensisk studentlya men publicerades först 1920 i samlingen "Flaskpost" på Bonniers Förlag i Stockholm. Tonsatt av Gunnar Turesson, och med titel tagen från en av de ingående stroferna -- "Flicka från Backafall" -- blev den snabbt en av Sveriges mest älskade kärleksvisor.

Gabriel Jönsson fick 7000 kronor för upphovsmannarätt och medverkan men hade ingenting med manuskriptarbetet att göra. Detta utfördes av Ohlmarks och korrigerades av bolagets direktör, Gustav Scheutz. Regin anförtroddes Bror Bügler, som tidigare visat sig ha god hand med Edvard Persson i Livet på landet (1943/39) och Vart hjärta har sin saga (1948/22). Viola Sundberg, en i filmsammanhang okänd ung flicka, hade kontrakterats för den kvinnliga huvudrollen. Hon hjälptes med sången av Lily Berglund.

Inspelningen startade i början av september 1952 på ön Ven i Öresund, Jönssons väl kända vistelseort. Vid slutet av november var man färdig med ateljétagningar och kompletteringar. Då hade man bl a genom "baklängesfotografering" lyckats få visans berömda ollonborre -- i detta fall från Buttericks -- att kravla över Viola Sundbergs barm.

Bror Bügler var genom adligt gifte slottsherre på skånska Kockenhus vid Kullaberg. I fortsättningen föredrog han stafflit framför kameran. Han avled 1975. (Information till denna uppslagspost från Kenne Fant, Ingvar Borild och Lasse Swärd.)

Förlaga

Originaltitel Vid vakten (Dikt)
Författare Gabriel Jönsson


Inspelning

1952-09 1952-11
Europa Studio Sundbyberg Sverige
Bäckviken Ven Sverige
Kyrkbacken Ven Sverige
Järfälla Kyrka Sollentuna Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1953-03-02 Saga Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 1990-06-22 Kanal 1 Sverige 87 min
1996-10-25 SVT1 Sverige 87 min
1999-10-12 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1953-03-02 Saga Stockholm Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel A Prayer in Private
Kompositör Wilfred Burns


Originaltitel Twilight in the East
Kompositör Granville Bantock


Originaltitel Flicka från Backafall
Kompositör Gunnar Turesson (1936)
Textförfattare Gabriel Jönsson (dikten "Vid vakten" 1920)


Originaltitel After the Ball
Kompositör Charles K. Harris (1892)
Textförfattare Charles K. Harris (1892)
Ernst Wallmark (svensk text)


Originaltitel Albertina
Textförfattare Evert Taube (1922)
Bearbetning Evert Taube (1922)


Originaltitel På ön
Kompositör Alvar Kraft
Textförfattare Gabriel Jönsson


Originaltitel Skepp som mötas
Kompositör Fred Winter (1922)
Textförfattare Valdemar Dalquist (1922)


Originaltitel Jag lyfter mina händer
Kompositör Melchior Teschner (1615)
Textförfattare Jakob Arrhenius (svensk text 1694)
Jesper Swedberg (svensk textbearbetning 1694)


Originaltitel Han hade seglat för om masten
Kompositör Felix McGlennon (sången "Comrades" 1887)
Bearbetning Carl-Gustaf (svensk textbearbetning)


Originaltitel Vänliga aftonvind


Ämnesord

1920-tal
Fartyg
Fiskelägen
Fosterbarn
Försoning
Hembiträden
Intolerans
Järfälla kyrka
Landskrona
Lyrik
Lysning/kyrklig
Läsare
Präst
Religion
Självmordstankar
Sjökaptener
Sjöman
Sjömansromantik
Skvaller
Slagsmål
Släktfejder
Studentbohem
Ven
Visa/svensk

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2511


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2511


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2511


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKAN FRÅN BACKAFALL
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKAN FRÅN BACKAFALL
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLICKAN FRÅN BACKAFALL
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Edvard Persson filmen FARBROR SVEN
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S
Affischdesign [?] Lundvald


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Synopsis till filmen "Flickan från Backafall [av] Åke Ohlmarks.
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Åke Ohlmarks synopsisförslag till filmen "Flickan från Backafall".
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis till filmen "Flickan från Backafall". (Åke Ohlmarks i samarbete med Gabriel Jönsson).
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Europa Film presenterar Flickan från Backafall efter Gabriel Jönssons dikt. En filmberättelse från Ven på 1920-talet av Gabriel Jönsson och Åke Ohlmarks.
Omfång 35 s. Produktionsuppgifter och rollista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från Backafall av Gabriel Jönsson och Åke Ohlmarks.
Omfång 150 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från Backafall av Gabriel Jönsson och Åke Ohlmarks.
Omfång 153 s. Rollista, tidsschema och miljölista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flickan från Backafall av Gabriel Jönsson och Åke Ohlmarks.
Omfång 141 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 9
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?