Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel I dur och skur
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1953-05-22

Medverkande

Povel Ramel
Stig "Sid" Hassler, teaterdirektör/Filbert Hassler, ornitolog, Sids bror, amanuens

Alice Babs
Greta Norman, sångbegåvad ung flicka

Sven Lindberg
Peter, reklamchef på Sids teater

Yvonne Lombard
Ulla Berg, Sids väninna

Sigge Fürst
Oskar Berg, Ullas man

Siv Ericks
Gustafsson, receptionist och sekreterare på Sids kontor

Visa alla medverkande

Handling

Revyteaterdirektören och schlagerförfattaren Sid Hassler -- döpt Stig -- har bekymmer. Inspirationen till nya nummer vill inte infinna sig. På det privata planet besväras Stig av den...

Visa hela handlingen

Press

Det gick ganska hyggligt för Stig Olin i regidebuten och det gick rätt så bra för Povel Ramel i hans första huvudroll, enligt stockholmskritiken. Visserligen ansågs Ramel inte vara någon...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
B-ljud
Mixning

Medverkande

Povel Ramel Stig "Sid" Hassler, teaterdirektör/Filbert Hassler, ornitolog, Sids bror, amanuens
Alice Babs Greta Norman, sångbegåvad ung flicka
Sven Lindberg Peter, reklamchef på Sids teater
Yvonne Lombard Ulla Berg, Sids väninna
Sigge Fürst Oskar Berg, Ullas man
Siv Ericks Gustafsson, receptionist och sekreterare på Sids kontor
Carl-Gunnar Wingård Godsägare, bröderna Hasslers förmögne farbror
Dagmar Ebbesen Berta, godsägarens husföreståndarinna
Bullan Weijden "Pavlova", föreståndarinna för teaterns kostymateljé
Elsa Ebbesen-Thornblad fru Antonsson, Gretas vär!dinna
Torsten Lilliecrona Sids regissör
Hanny Schedin Brem, barnsköterska
Dagmar Olsson fröken Svensson, barnavårdsman
Eric Gustafson portier på Hotel Prinsen
Helga Brofeldt arbetssökande på teatern
Olof Thunberg Ström, Sids dekoratör
Brita Borg sångerska i Flickery Flies
Allan Johansson sångare och pianist i Flickery Flies
Oscar Rundqvist sångare och ocarinaspelare i Flickery Flies
Karl-Olof Finnberg sångare och gitarrist i Flickery Flies
Martin Ljung gonggongman i prologen
nödlandad pilot
elefantbetesborstare på Naturhistoriska riksmuseet
skräddare
avdelningschef på Tempo
rörmokare
glasförsäkringsagent
epilogman
- Ej krediterade:
Gunvor Pontén flicka på teaterns kostymateljé
Sangrid Nerf Sids inspirationsmodell
Gunwer Bergkvist hembiträdet Maj i sångnumret "Vi sjunger så bra tillsammans"
Mille Schmidt brevbäraren i sångnumret "Vi sjunger så bra tillsammans"
Lars Seligman vaktmästare på Naturhistoriska riksmuseet
Barbro Hörberg biträde i blomsteraffär
Gösta Wernlöf journalist
Olle Wester pressfotograf
Otto Scheutz kund på Tempo
Nita Hårleman kunden på Tempo som träffas av en pil
John Hilke arbetssökande på teatern
Carin Norberg flicka på teaterns kostymateljé
Inger Schmidt flicka på teaterns kostymateljé
Astrid Eriksen flicka på teaterns kostymateljé
Alexander von Baumgarten teaterpianisten
Simon Brehm basist och sångare
Barbro Scheutz expediten på Tempos leksaksavdelning
Eric Malmlöf arbetssökande på teatern
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Yngve Gamlin Magnus, dekorationsmålare på teatern

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1953
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2015
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Revyteaterdirektören och schlagerförfattaren Sid Hassler -- döpt Stig -- har bekymmer. Inspirationen till nya nummer vill inte infinna sig. På det privata planet besväras Stig av den kelsjuka väninnan Ulla Berg, som har långtråkigt i sitt äktenskap och inte tycker att Sid ägnar henne tillräcklig uppmärksamhet.

Teaterns reklam sköts av Peter, en ung man med många uppslag och hatten på sig inomhus. En dag kommer Peter på den i hans tycke strålande idén att Hassler skall ta hand om och spela fosterpappa för en sjungande barnkvintett från Treriksröset, vars föräldrar för tillfället är på "rengöring". Det sentimentala temat ligger väl till för en framgångsrik presskampanj. Sedan det uppdagats att Sids förmögne men snåle farbror skall resa på semester, och hans villa således kan utnyttjas som logi åt barnen, godtar Sid planen.

Många är de som försöker komma in vid revyteatern, men få lyckas. Direktörens kvinnliga receptionist och allt i allo Gustafsson spärrar effektivt vägen. En av de sökande är den unga sångbegåvade Greta Norman. Hindrad av Gustafsson från att sjunga upp för Sid tar hon arbete på teaterns kostymateljé. Tack vare en teatersvimning i rätta ögonblicket förs Greta in i Sids allra heligaste just som han och Peter letar efter en sköterska åt barnen. Greta är utbildad och anmäler sig. Hon får omedelbart platsen.

Sid har en bror vid namn Filbert, som liknar honom till förväxling. Filbert, en blyg, väluppfostrad ornitolog, skall tillträda en amanuenstjänst vid Riksmuseet i Stockholm. Anländ till huvudstaden plockas han upp på gatan av Ulla i tron att det är Sid. Filberts beskrivning av sina intressen tolkar hon som ett av Sids "spännande infall". Ullas svartsjuke man förföljer Filbert till museet men förmås av amanuensen att spela ruvande gluttsnäppa (Totanus nebularius) på fågelavdelningen och överraskas i denna förödmjukande situation av sin oförstående hustru.

De norrländska barnen installeras i farbroderns praktvilla, där de omedelbart sätter igång att "röja" biblioteksrummet. Peter och Greta beger sig till Tempo för att köpa leksaker åt de små. De råkar i klorna på en excentrisk avdelningschef, som utan hänsyn till följderna förevisar bruket av raket, diskus och pilbåge. Barnavårdsmyndigheternas utsända ombud kommer på inspektion till villan. Hon tolkar den av barnen förorsakade förödelsen som en framsynt och efterföljansvärd tillämpning av "fri barnuppfostran".

Så avslöjar Gustafsson att Greta inte är någon sköterska utan en flicka med teaterdrömmar. Peter och Sid störtar iväg för att kasta ut henne men möts av en betagande syn: Greta sjunger med barnen vid flygeln. Sid blir övertygad om att han gjort ett stort fynd för sin revy; Peter, halvt förälskad i Greta, anser sig förd bakom ljuset och kallar henne en "teatertokig donna".

Djupt sårad drar hon sig tillbaka till sitt inackorderingsrum och skrinlägger såväl planerna på en scenkarriär som en eventuell framtid med Peter. Men den snälla uthyrningstanten reder ut situationen och ser till att Sid får kontakt med Greta. Peter ångrar sig och bekänner att han egentligen älskar henne. Nu kan repetitionerna på den nya revyn äga rum i bästa samförstånd.

Hos Sid pågår premiärförberedelser, då en märklig rörmokare anländer och lyckas sätta bostaden under vatten. Bland de dränkta befinner sig Ullas make, vilken tar tillfället i akt att med en djupdykning "gå till botten" med hustruns förehavanden.

Filbert flyttar med sina ornitologiska tillbehör in hos Sid och övertar mer eller mindre Ulla. Premiär!kvällen råkar Sid slå omkull en av broderns eterflaskor, varpå han fridfullt bedövad insomnar. Filbert sitter redan på parkettplats. Publiken tror att det är Sid som behagar skämta och tvingar under jubel amanuensen upp på scenen för att ofrivilligt delta i ett vådligt akrobatnummer. Så småningom kvicknar Sid till, tar sig till teatern och utför tillsammans med Greta revyns succénummer. Därefter talar Martin Ljung om att filmen är slut och att åskådaren bör gå hem.

Censur / granskning

Censurnummer 82342
Datum 1943-05-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2380 meter
Kommentar Aktlängder: 495-550-580-545-210 = 2380 meter - 87 minuter (censuren har i mätningen ej räknat med filmens slutmusik på ca 45 meter, vilket ger en speltid på 89 minuter). Aktlängder: 495, 550, 580, 545, 210.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2380 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det gick ganska hyggligt för Stig Olin i regidebuten och det gick rätt så bra för Povel Ramel i hans första huvudroll, enligt stockholmskritiken. Visserligen ansågs Ramel inte vara någon skådespelare och filmen vara ett hopkok på crazy och traditionell svensk filmkomedi, men de olika disparata elementen framfördes med "obekymrad nonchalans" (SvD) och ingen recensent hade haft tråkigt. Som särskilt stor glädjespridare räknades den överallt uppdykande Martin Ljung.

I AT utbrast Steinar Olsen: "Detta är vansinnigt. Vansinnigt roligt. Bara introduktionen är värd tre biljetter. Ni vet hur Rank-film presenterar sina alster med kraftknoppen som gör sitt bästa för att förstöra gonggongen? Här har M. Ljung övertagit knoppens roll -- och hans vaselin-nedsmetade och taniga kropp i badbyxor gör en generalmiss när han siktar på byttan. Otroligt. Crazyartisten nr 1 i Sverige stjäl f ö hela filmen. Han behöver inte säga något -- det räcker med att han visar sej och bär sej åt som endast han kan göra."

Ramel själv bedömdes som något hämmad i sitt utspel, men han hade å andra sidan kompenserande egenskaper: "Flugighetens premiärminister här i landet", skrev Lasse Bergström i Arbetaren, "är inte och kommer väl aldrig att bli en filmkomiker med markerat personliga drag: kameran gör honom en smula blyg och när Povel är blyg blir flugorna mera tama än vilda. Detta hindrar honom emellertid inte från att gå omkring och slänga gags omkring sig, och det hindrar honom inte heller från att odla en ordknapp mysighet, som faktiskt blir en av denna films stora tillgångar. Hans filmdebut är avgjort trivsam och han sjunger dessutom några nya låtar, som låter så bra att de med säkerhet lämpar sig för hängöron".

Jerome i DN överraskades av att Ramel kunde "figurera så suveränt i celluloiden och fotografera så bra", men klagade på att filmen "inte hade någon riktig stegring och inte heller fick någon verklig snärtig slutpoäng, som löste ut stora applådåskan". Att det inte var så helt med den dramatiska utvecklingen menade även Robin Hood i StT. Han var dock nöjd med resultatet och gav Stig Olin beröm för att med artistisk beräkning någorlunda ha sammansmält "manusförfattaren Börje Larssons koncentrat av alla traditionella lustspelsingredienser och hans lustspelslunk med Povel Ramels blixtrande snabba crazy-infall". "Det har lyckats någorlunda, och det är vackert så", sammanfattade kritikern.

Paralleller drogs på sina håll till utländska förebilder. I AB skrev Filmson: "Det är möjligt att moster Mathilda inte till alla delar skulle gilla denna pyttipanna à la crazy men vi är en del som hellre skulle vilja ha sluppit en del menlösa ingredienser som kanske faller mathildor i smaken. Galopperande flugan på sin tid (för att nu göra en smickrande jämförelse) hade sin styrka i sin metod i galenskapen men så hade man också besegrat ett sofistikerat New York innan man gick i ateljé medan Terra darrat inför Lillsjöhöjden och Kråkvinkel."

Lill i SvD gav följande karakteristik: "Ett försök till svensk crazy, som i sina lyckligaste ögonblick för tankarna till bröderna Marx." Dock hade hon hoppats "att filmhistoriens kockar skulle ha hittat någon annan spik att koka sin soppa på än den gamla vanliga: revypremiären med förhinder, och flickan som är ett fynd".

Kommentar Svensk filmografi

Med denna musikaliska crazykomedi placerade sig skådespelaren och vismakaren Stig Olin (f 1920) i huvudsak bakom kameran i de svenska filmateljéerna.

Efterträdande Hasse Ekman hos Terrafilm iscensatte Olin 1953-1955 för detta bolag fem filmer: förutom den ovan beskrivna, en andra och mer sentimental musikkomedi med paret Alice Babs och Sven Lindberg kallad Resan till dej (1953/24), flygfilmen Gula Divisionen (1954/28), kriminaldramat Mord lilla vän (1955/7) och Hoppsan! (1955/18), i vilken samarbetet med Povel Ramel återupptogs.

Hos Sandrews följde Swing it, fröken! (1956/27) -- inspirerad av Swing it, magistern! (1940/33) och, i mindre mån, av Kar de Mummas (Erik Zetterström) tidigare filmade berättelse "Sigge Nilsson och jag". Alice Babs var självskriven som sjungande lärarinna. Ett av Astrid Lindgrens barnradioäventyr fick han tillfälle att iscensätta åt Artfilm; det blev Rasmus, Pontus och Toker (1956/35).

Följande år var Olin tillbaka hos Sandrews med Gäst i eget hus (1957/17), en vardagskomedi med allvarlig underton. Av hans två sista filmer gjordes den ena -- Sickan Carlsson-komedin Du är mitt äventyr (1958/9) -- för Svensk Filmindustri, den andra -- Fabian Bom-historien Flottans överman (1958/17) -- hos samma bolag, men formellt var Nils Poppes eget företag Komiska Teatern ansvarigt.

Sammanlagt regisserade Stig Olin tio filmer, och i flertalet hade han även med manuskriptarbetet att göra. Därutöver gav han i förekommande fall bidrag till de musikaliska inslagen. Några av hans melodier och texter har blivit stora schlager.

Hösten 1958 kom Olin till Sveriges Radio. 1967 blev han chef för underhållningsavdelningen och 1970 programchef. Vid 1980-talets början handlägger han på sin arbetsplats Internationella Radiokontorets verksamhet.

Povel Ramel och Martin Ljung hade på scen och i radio börjat sprida sin särpräglade humor över landet. Nu invaderade de filmen och planterade det "flugighetens" frö som skulle blomstra i I rök och dans (1954/13) och Ratataa eller The Staffan Stolle Story (1956/21).

Inspelningen startade i början av mars 1953 och avslutades under första hälften av maj. En naturtrogen översvämning av teaterdirektörens kontor ordnade man genom att bygga upp dekoren i ett hörn av det stockholmska Vanadisbadets bassäng och sedan släppa på vattnet. Producenterna fann inte filmen särskilt lustig, så premiären flyttades från Royal (sedermera omdöpt till Sandrews) till den undanskymda biografen Astoria. Publiken hade en annan åsikt. Den kom 48 veckor i sträck.

Inspelning

1953-03-06 1953-05-09
AB Sandrew-Ateljéerna (Centrumateljéns A-hall, Kino-ateljén och Novilla) Stockholm Sverige
Naturhistoriska riksmuseet Stockholm Sverige
Tempo-varuhuset vid Hötorget Stockholm Sverige
Vanadisbadet Stockholm Sverige
Södra Teatern Stockholm Sverige
Birger Jarlsgatan Stockholm Sverige
Östermalmsgatan Stockholm Sverige
Djursholm Danderyd Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1953-05-22 Astoria Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1964-05-14 Sverige 83 min
1988-03-08 TV3 Sverige 83 min
1988-07-19 TV3 Sverige 83 min
2006-06-26 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1953-05-22 Astoria Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 2008-07-28 SVT1 Sverige 83 min
Dvd-release 2008-05-28 Sverige
TV-visning 2011-04-11 SVT1 Sverige
Dvd-release 2015-05-04 Sverige Ingår i samligen "Den stora Povel Ramel-boxen"
TV-visning 2018-01-15 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Din njugge far och din snörpiga mamma
Kompositör Povel Ramel (1953)
Textförfattare Povel Ramel (1953)
Sångare Povel Ramel


Originaltitel Un p'tit air un peu faux
Kompositör Toni Lentwiler
Louis Rey
Textförfattare Eric Sandström (svensk text 1953)
Louis Rey (fransk text)
Sångare Alice Babs


Originaltitel Min semester
Kompositör Povel Ramel (1953)
Povel Ramel (1953)
Sångare Povel Ramel


Originaltitel Svante SSSSS'va'nte larvi'!
Kompositör Povel Ramel (1953)
Textförfattare Povel Ramel (1953)
Sångare Povel Ramel
Brita Borg
Allan Johansson
Oscar Rundqvist
Karl-Olof Finnberg
Simon Brehm


Originaltitel Oh-Ho-Oh
Kompositör Alice Babs (1953)
Charlie Norman (1953)
Textförfattare Eric Sandström (1953)
Sångare Alice Babs
kör


Originaltitel Parasollvisan
Kompositör Alice Babs (1953)
Textförfattare Alice Babs (1953)
Sångare Alice Babs (ordlös sång)


Originaltitel I Wanna Love You
Kompositör Johnny Parker (1951)
Textförfattare Johnny Parker (1951)
Sångare Alice Babs


Originaltitel Unter Donner und Blitz
Kompositör Johann Strauss, d.y.


Originaltitel Vi sjunger så bra tillsammans
Kompositör Povel Ramel (1953)
Textförfattare Povel Ramel (1953)
Sångare Povel Ramel
Alice Babs
Gunwer Bergkvist
Mille Schmidt


Ämnesord

Akrobater
Barnavårdsmän
Barnuppfostran
Fåglar
Förväxlingar
Gags
Hyresvärdinnor
Museer
Ornitolog
Otrohet
Reklamchef
Reklamjippo
Revydirektör
Revynummer
Schlager
Schlagerförfattare
Stockholm/Riksmuseet
Stockholm/Södra Teatern
Sångartister
Teatrar
Tvillingar
Varuhus
Visa
Översvämning/vånings-

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2424


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel I DUR OCH SKUR
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel I DUR OCH SKUR
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign H. Gullberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel I DUR OCH SKUR
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel I DUR OCH SKUR
Tryckeri AB Nottrycks lito


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel I dur och skur.
Omfång 2 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Povel Ramel-filmen.
Omfång 94 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel I dur och skur. Dialoglista för trailern
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel I dur och skur. Svensk dialoglista.
Omfång 26 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?